logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ wskaźnika przesterowania i limiter do wzmacniacza subwoofera – jak połączyć?

Piotreq123 19 Gru 2005 19:09 3247 4
REKLAMA
  • #1 2098468
    Piotreq123
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Chcę zbudować układ wykrywający przesterowanie wzmacniacza od subwoofera. Kombinuję w programach symulacyjnych, ale nie bardzo mi to wychodzi.
    Chciałbym żeby układzik po podłączeniu na wyjście wzmacniacza, sygnalizował poprzez diodę led przesterowanie.
    Myślę też o budowie limitera- jak w linku poniżej i może dałoby się połączyć te dwa układy w całość, bo sam limiter nie wykrywa przesterowania a jedynie ogranicza poziom sygnału

http://sound.westhost.com/cgi-bin/search/sear...tp%3A%2F%2Fsound.westhost.com%2Fproject53.htm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2099677
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    zawodowo zajmuje sie wzmakami profesjonalnymi i takie limitery mocy to dla mnie normalka. Nie moge zdradzac gotowych ukladow ale moge cos podpowiedziec.

Najprostrzy wskaznik CLIP to dioda zenera i dioda led podlaczona do wyjscia wzmaka. Oczywiscie zeby dzialalo to symetrycznie trzeba dac dwie zenerki polaczone szeregowo i leda dwukolorowego bipolarnego. Moze byc zwykly led ale z prostownikiem. Do tego jeszcze jakis maly szeregowy rezystor. Wada tego ukladu bedzie to ze led bedzie sie zapalal przy konkretnym napieciu wyjsciowym a nie przy dokladnym klipowaniu koncowki. Bez obciazenia clip wystepuje wyzej niz z obciazeniem. Dlatego tzreba by zrobic detektor napiecia nie od masy jak poprzednio tylko od napiecia zasilania. Trzeba tylko go dobrac do konkretnego napiecia nasycenia koncowki mocy. To nasycenie tez jest rozne w zaleznosci od obciazenia dlatego dobry limiter to nie taka prosta sprawa.
    Mozna tez wykozystac detekcje z petli sprzezenia zwrotnego ale zazwyczaj jest to zbyt puzny sygnal a jak koncowka ma plytka petle to malo uzyteczny.
    No wiec kombinuj.
  • REKLAMA
  • #3 2115390
    teflon
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    niby na elektrodzie siedzą muzgi, a nic nie chcą pokazać co wydumali. ja wiem mało, ale co wiem to z tego tworze i to mnie bawi, więc sie tym dziele:

zabrałem sie za końcówke 2x koło 500w, zasilaną experymentalnie z zasilacza impulsowego.
    że napięcie zasilania może mocno siadać przy max wysterowaniu, to wydumałem czujnik co zciszać ma końcówke gdy napięcie wyjściowe osiąga U zasilania.

pomysł niedopracowany, bo pasuje jeszcze zastosować gdzieś kondensatory zpowalniające piki diody świecącej na fotorezystor zciszającej sygnał na wjście końcówki (ale to już eksperymentalnie).

prosze o sugestie i poprawe ewentualnych błędów.
    jeśli da sie to zrobić prościej to może ktoś sie pochwali.
    Załączniki:
    • Układ wskaźnika przesterowania i limiter do wzmacniacza subwoofera – jak połączyć? limit+clip.JPG (21.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2115566
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! nurtuje mnie pytanie co to za wzmacniacz operacyjny ? jakiś nielichy musi być jak wytrzymuje ±100V i pracuje z jednym wejściem w powietrzu . też wiem niewiele a chciałbym wiedzieć więcej . pozdrawiam !! WESOŁYCH ŚWIĄT
  • #5 2116213
    teflon
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    to nie operacyjny.
    to przedstawiona jest końcówka mocy zasilana np. z takiego napięcia.
    ne wejściu wzmacniacza jest fotorezystor do masy na który ściewi LED (gdy wzmacniacz ma być zciszony)
REKLAMA