logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeWalt D25481–silnik przestaje działać po chwili od naciśnięcia włącznika i słychać buczenie

pablos8721 07 Wrz 2025 23:53 363 6
REKLAMA
  • #1 21656268
    pablos8721
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,

Posiadam Młotowiertarkę DeWalt D25481. PO naciśnięciu włącznika maszyna uruchamia się i dosłownie po kilku sekundach przestaje się obracać silnik i zaczyna buczeć. Co może być przyczyną? Sprawdzałem wszystkie połączenia elektryczne i wydają się być OK, sprawdzałem również silnik ręcznie i lekko się obraca bez żadnego oporu.
  • REKLAMA
  • #2 21656290
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    pablos8721 napisał:
    Co może być przyczyną

Zwarcie.
  • REKLAMA
  • #3 21656377
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 723
    Sprawdziłbym możliwość ocierania wirnika o stojan.
    Może to być tylko przy włączonym zasilaniu.
    Wtedy są duże siły przyciągające nieobecne przy sprawdzaniu ręką.
  • #4 21657635
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    gklub napisał:
    Sprawdziłbym możliwość ocierania wirnika o stojan.

W tym przypadku ułożyskowanie wirnika do sprawdzenia ( stan łożysk, gniazda łożysk ).
  • REKLAMA
  • #5 21690283
    pablos8721
    Poziom 9  
    Sprawdziłem ułożyskowanie i jest ok, sprawdziłem również wirnik i stojan na zwarcie i również wygląda że nie maja zwarcia te elementy. Czy jest taka możliwość że za takowym objawem stoi uszkodzony moduł kontrolny oznaczony na zdjęciu jako numer 127?
    Schemat rozłożonego elektronarzędzia z zaznaczonym modułem kontrolnym nr 127
  • REKLAMA
  • #6 21691228
    pablos8721
    Poziom 9  
    Dzisiaj sprawdziłem jeszcze wyłącznik i wygląda że też jest OK. Zauważyłem że jak nacisnę włącznik, silnik zacznie pracować i zatrzymuje się i powtórzę to kilka razy komutator od wirnika jest gorący, przesyłam film z pracy silnika:

• #7 21694183
    pablos8721
    Poziom 9  
    Sprawdziłem dzisiaj młot udarowy bez modułu kontrolnego widocznego na poniższym zdjęciu:

Moduł elektroniczny z metalową obudową i trzema pinami oznaczony napisem „230V”

i silnik pracuje poprawnie, nie wyłącza się, czy rozbierał już ktoś z was taki moduł? Czy lepiej wymienić na nowy i nie kombinować?

Podsumowanie tematu

✨ Młotowiertarka DeWalt D25481 uruchamia się po naciśnięciu włącznika, jednak silnik zatrzymuje się po kilku sekundach i słychać buczenie. Sprawdzone zostały połączenia elektryczne, ułożyskowanie wirnika oraz stan wirnika i stojana pod kątem zwarć – bez widocznych uszkodzeń. Podejrzewany jest moduł kontrolny (oznaczony jako numer 127 na zdjęciu), który może powodować wyłączanie silnika. Test silnika bez modułu kontrolnego wykazał poprawną pracę bez wyłączania. Komutator wirnika nagrzewa się podczas pracy, co wskazuje na możliwe problemy z modułem lub układem sterowania. Wyłącznik również został sprawdzony i jest sprawny. Dyskusja sugeruje, że uszkodzony moduł kontrolny może być przyczyną problemu i rozważana jest jego wymiana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA