logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kauf PLF10 Smart Plug: ESP8266 GPIO 0, czerwona dioda LED, SEL Pin Objaśnienie obwodu

fuxxy 14 Wrz 2025 02:36 627 3
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21689243
    fuxxy
    Poziom 8  
    Próbuję wymienić MCU w inteligentnej wtyczce na ESP8266. Chciałbym użyć konfiguracji pinów dla moich istniejących 10 inteligentnych wtyczek, Kauf PLF10.
    Oto układ pinów dla wtyczki Kauf w celach informacyjnych:
    GPIO 0 - Czerwona dioda LED. Czerwona dioda LED będzie się świecić, gdy GPIO0 będzie w stanie niskim, a zgaśnie, gdy GPIO0 będzie w stanie wysokim.
    GPIO 2 - Niebieska dioda LED. Niebieska dioda LED świeci się, gdy GPIO2 jest w stanie niskim, a gaśnie, gdy GPIO2 jest w stanie wysokim.
    GPIO 4 - Wyjście przekaźnikowe. Gdy wyjście GPIO4 jest w stanie wysokim, przekaźnik łączy zasilanie wejściowe z zasilaniem wyjściowym. Gdy GPIO4 jest niskie, przekaźnik otwiera się i zasilanie jest odłączane.
    GPIO 5 - pin CF do monitorowania zasilania.
    GPIO 12 - pin SEL do monitorowania zasilania.
    GPIO 13 - wejście przycisku.
    GPIO 14 - pin CF1 do monitorowania zasilania.

Wiem, że w ESP8266, GPIO 2 i GPIO 0 są pinami bootstrap i oba powinny być podciągnięte do normalnego rozruchu.
    Mój problem dotyczy płytki - wygląda na to, że na płytce GPIO dla czerwonej diody LED przechodzi przez rezystor, następnie diodę LED, następnie kolejny rezystor, a następnie łączy się z powrotem z GPIO dla pinu SEL BL0937. Zastanawiam się, dlaczego czerwona dioda LED nie ma własnego obwodu?

Ostatecznie próbuję dowiedzieć się, czy jeśli podłączę ESP8266 GPIO 0 do strony katody czerwonej diody LED, GPIO 0 zostanie ściągnięte (i przerwie normalne uruchamianie).

Starałem się być tak wierny, jak to możliwe, tworząc schemat za pomocą mojego multimetru i zdjęć płytki. Załączyłem obraz schematu, a także obraz GIMP zawierający wszystkie warstwy obrazu do wglądu.
    Schemat połączeń czujnika mocy HLW8012 z mikrokontrolerem i innymi podzespołami
    AI: Czy mógłbyś dostarczyć albo schemat, który stworzyłeś, albo jasny opis tekstowy dokładnych połączeń i komponentów (w tym sposobu połączenia czerwonej diody LED, rezystorów i pinu SEL)?
    Obraz schematu w załączeniu.
    AI: Jakie są wartości rezystorów w ścieżce obwodu między GPIO 0, czerwoną diodą LED i pinem SEL?
    oba rezystory mają wartość 1k
    Załączniki:
    • untitled.sch (439.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Smartplug1.xcf.zip (35.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21691118
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12377
    Ciekawe, gdzie znalazłeś inteligentną wtyczkę z BL0937, ESP8266 i MCU? Czy było to urządzenie TuyaMCU? Widziałem to tylko w termostatach.

Jestem zaskoczony diodą LED na SEL, czy to naprawdę poprawny schemat? Skończyły im się piny czy co?

GPIO 0 służy do wyboru trybu bootowania. Gdy jest podciągnięty w dół, jest to bootloader, gdy jest wysoki, jest to flash. Tak więc, jeśli podłączysz go do diody LED (z rezystorem) do GND, pociągnie ją nisko, więc włącza bootloader. Z drugiej strony, jeśli podłączysz diodę LED z rezystorem między GPIO 0 a VDD (3,3 V), powinno być w porządku. Następnie w oprogramowaniu układowym, jeśli ustawisz GPIO0 w stanie niskim, dioda LED zaświeci się.

Czy możesz pokazać zdjęcie płytki urządzenia?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21691519
    fuxxy
    Poziom 8  
    Przepraszam, myślałem, że opisałem to lepiej.

Smartplug ma tylko Telink TLSR8258 i BL0937
    Próbuję zastąpić SoC Telink układem ESP8266.

Załączyłem kilka zdjęć poglądowych - usunąłem już Telink i umieściłem ESP8266. Istnieje dedykowane GPIO dla obu diod LED, po prostu nie rozumiem sensu podłączania diody LED do dwóch GPIO, zamiast zasilania z VCC lub opadania do GND?

Edycja: dodano trzecie, lepsze zdjęcie lutowanej strony płytki.

Dwie płytki drukowane z elektronikom, jedna duża z przekaźnikiem, druga mniejsza.
    Dwie płytki drukowane z elementami elektronicznymi na czarnym tle
    Zielona płytka PCB z elementami elektronicznymi i ścieżkami przewodzącymi

Dodano po 9 [godzinach] 16 [minutach]:

Patrząc na schemat i orientację LED (anoda do SEL, katoda do pinu "R")

Dioda LED świeciłaby tylko wtedy, gdyby "R" był podciągnięty wysoko, a SEL był niski. Zablokowałaby prąd, gdyby "R" było w stanie niskim.
    Ta logika sprawia, że myślę, że obwód został zaprojektowany tak, aby pozostawić R pływający, chyba że zostanie podciągnięty do pinu "R"

Myślę, że odpowiedziałem na własne pytanie
    https://tinyurl.com/yk974caq
  • #4 21692397
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12377
    Rozumiem, więc robisz wymianę modułu WiFi. Teraz to ma sens.

Wciąż nie wiem, jaka jest intencja logiki R, ale nie powinno być trudno odlutować R5 (dioda LED wciąż ma drugi rezystor na schemacie) i podłączyć go do VDD.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA