logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaka antena LTE/5G i router do słabego zasięgu Plus w Kajetanowie k. Konecka?

tadeuszp59 14 Wrz 2025 18:11 762 14
  • #1 21689888
    tadeuszp59
    Poziom 2  
    Witam. Jestem nowy, trochę techniczny, lecz w temacie zupełnie zielony.
    Chciałbym założyć antenę (pasywną) do lepszego odbioru 3G, LTE i 5G dla mamy mieszkającej w miejscowości Kajetanowo koło Konecka, obok Aleksandrowa Kujawskiego.
    Ma zasięg na jedną kreskę i jest raczej niestabilny (głos pływa, połączenia się zrywają itp.).
    Telefon Samsung, nowy.
    Proszę o pomoc w doborze anteny, rutera, kabla. Nie wiem, co jeszcze jest potrzebne.
    Dotychczas miała kartę w PLAY, zasięg jak wyżej; kupiłem startery w PLUS, ORANGE, T-mobile i sprawdzałem — najlepszy był PLUS (chyba nadajniki są najbliżej), ale też bez szału.
    Zresztą to samo dotyczy internetu. Czy można jakoś powiązać odbiór z sieci GSM z internetem za pomocą tej samej anteny i rutera?
    Bardzo dziękuję za ewentualną pomoc.
    AI: Czy masz możliwość zamontowania anteny na zewnątrz budynku (np. na dachu, ścianie, balkonie), czy antena musi być wewnątrz?
    Tak, mam możliwość zamontowania anteny na zewnątrz.
    AI: Czy sprawdzałeś parametry sygnału (np. RSRP, RSRQ, SINR) za pomocą aplikacji typu NetMonster lub w ustawieniach telefonu? Jeśli tak, możesz podać te wartości dla sieci Plus?
    Przykro mi, nie sprawdzałem, nie wiem, co oznaczają te skróty.
  • #2 21689928
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5717
    A kiedy te testy i w jakich warunkach bo mam zupełnie odmienne zdanie co do tego jaki operator/operatorzy sa tam najszybsi i na pewno nie Plus.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21690473
    tadeuszp59
    Poziom 2  
    Witam. Dziękuję za podjęcie tematu.
    Spróbuję dzisiaj wykonać testy. Zamieszczę wyniki.
    I nie tyle interesuje mnie prędkość internetu, ile zasięg sieci GSM.
    Pozdrawiam,
    Tadeusz
  • Pomocny post
    #4 21690481
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1308
    tadeuszp59 napisał:
    I nie tyle interesuje mnie prędkość Internetu ile zasięg sieci GSM.

Jeśli pisząc o zasięgu GSM masz na myśli możliwość prowadzenia rozmów telefonicznych to zainteresuj się pojęciem "WiFi Calling" (lub czasem nazywane VoWifi). Jest to usługa nawiązania połączenia głosowego poprzez WiFi. Trzeba mieć telefon zgodny z listą podaną przez operatora Twojej sieci, włączyć tę usługę w telefonie (bezpłatnie) i być w dobrym zasięgu WiFi.
  • Pomocny post
    #5 21690506
    matek451
    Poziom 43  
    Niezrozumiałe jest twoje ostatnie zdanie, w dzisiejszych czasach telefon GSM moze działać przy po łaczeniu po WiFi z routerem LTE/5G , pozwala na to funkcja VoWifi/WiFi Calling na telefonie. Ewentualnie do routera LTE z bramką GSM mozna podpiąć telefon stacjonarny do portu RJ11 w routerze. Zasięg poprawia się zew. antena kierunkowa podpietą do routera LTE lub za pomocą zew. CPE LTE lub zew. CPE 5G/LTE+ router wewnetrzny z AP do sieci lokalnej i WiFI.
    Parametry sygnału przekladaja się na stabilność połączenia ale też na uzyskiwane prędkości.
    Jadąc do Kajetanowa trudno nie zauważyć w Żołnowie 59 m wiezy ze stacja bazową która ma anteny sektora 3 skierowane na Kajetanowo. To około 5 km ale bez przeszkód.
    Logicznym wyborem jest wiec korzystanie z Play bo to on postawił ten BTS z LTE2100+1800+800 i 5GN1 na 2100MHz w DSS z LTE2100 więc należało zrobić testy na karcie tego operatora na zewnątrz, telefoN 5G/LTE aplikacja https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i screen z niej i ze speedtestu.
    Plus ma BTS z LTE1800+900 w Bądkowie, sektor wzdłuż DW252 to maszt T-mobile i w ramach NetWorks wisi tam ten operator oraz Orange z LTE2600+2100+1800+800+900 i 5G N1 NA 2100MHz w DSS z LTE2100 a T-mobile ma prawdziwe 5G 3600 na N78 , sektor 1 na azymut 0 czyli mniej więcej na ŁOWICZEK.
    Orange starter za 5 zł , i na nim w pierwszym m-cu za darmo rozmowy/SMS no limit oraz 800+400GB danych na m-c za darmo. Test tak jak Play na telefonie na zewnątrz.
    Zacznij od testów PLAY, karta Virgin Mobile za 5 zł starter pre-paid i kodem *222*41*1# uruchamiasz pakiet #GIGACZAD i na nim za darmo przez m-c rozmowy/SMS bez limitu oraz 760GB pakiet danych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21691214
    tadeuszp59
    Poziom 2  
    Witam ponownie.
    Bardzo dziękuję za podjęcie tematu.
    Wyniki z NetMonstera i Speedtestu będę miał w czwartek, wtedy je prześlę na forum.
    Wi‑Fi Calling mamy włączone w telefonach i niewiele to zmienia u mamy w Konecku. Dlaczego tak jest — rozumiem.
    Ale w domu mam szybki internet bezprzewodowy i ruter Wi‑Fi z Netii i powiem szczerze — Wi‑Fi Calling działa słabo, żeby nie powiedzieć bardzo słabo.
    Jeśli napisałem coś bezsensownego, proszę o wyrozumiałość.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 21691243
    matek451
    Poziom 43  
    Sam uzywam w trudnych lokalizacjach gdzie zasieg słaby i u mnie się sprawdza, tak samo u klientów bo zew. CPE LTE czy router z anteną zew. zawsze maja lepsze parametry sygnału niż telefon wewnątrz gdzie nie ma zasiegu, to fizyka. Ogólnie więc zyskujemy możliwość rozmów przez WiFi i GSM oraz szybszy internet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 21691331
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1308
    tadeuszp59 napisał:
    Wi‑Fi Calling działa słabo, żeby nie powiedzieć bardzo słabo.

Z własnych doświadczeń wiem, że poziom sygnału WiFi musi być dobry. Przy słabym sygnale WiFi usługa WiFi Calling nie chce się aktywować. Może więc Twoje spostrzeżenia tyczą się dalszych odległości od AP ? Sprawdź przy okazji czy będąc w tym samym pomieszczeniu, w którym jest AP także są problemy z WiFi Calling.

Po drugie - jesteś pewien, że Twój telefon wspiera WiFi Calling u Twojego operatora ? Każdy operator sieci GSM podaje listy telefonów, które to u niego wspierają.
  • #9 21693262
    tadeuszp59
    Poziom 2  
    Witam.
    Zamieszczam wyniki z programu Net Monster. Ponieważ nie mogłem znaleźć jednego punktu z którego siła sygnału byłaby jednakowa (budynki) wykonałem dla Play, T-mobile, Plus i Orange po kilka pomiarów z różnych miejsc (różne kierunki), oraz dodatkowo Speed Test.
    Play -

Jaka antena LTE/5G i router do słabego zasięgu Plus w Kajetanowie k. Konecka?
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sygnału T-Mobile w LTE i 5G
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sygnału T-Mobile LTE 800 i 2100 MHz

T-mobile -

Zrzut ekranu z aplikacji SpeedTest pokazujący słaby sygnał sieci LTE Play
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z pomiarami sygnału sieci Play 4G LTE.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z danymi o zasięgu sieci Play i T-Mobile
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sygnału sieci LTE różnych operatorów
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący dane sygnału sieci Play LTE 900 + 1800.

Plus -

Ekran testu prędkości LTE+ sieci Plus z niskim wynikiem pobierania i bardzo słabym wysyłaniem
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący szczegóły połączenia 4G LTE-A 900 dla sieci Plus
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster przedstawiający dane sygnału sieci Plus LTE 900 MHz.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sygnału LTE-A sieci Plus
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z parametrami sygnału 4G Plus LTE-A 900 MHz.

Orange

Zrzut ekranu testu prędkości LTE+ Orange: 12,12 Mb/s pobierania, 1,32 Mb/s wysyłania, ping 22 ms
    Zrzut ekranu aplikacji NetMonster pokazuje parametry sygnału Orange LTE 800 MHz.
    Pomiar sygnału Orange LTE 800 MHz w aplikacji Net Monster na smartfonie
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci Orange LTE i 5G
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący dane sygnału sieci Orange LTE 800 i 1800

oraz dodatkowo w wnętrza domu -

Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący dane sygnału sieci LTE 800 MHz dla operatora Play
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący szczegóły sygnału Play LTE 800.
    Ekran SpeedTest z sieci Play LTE+ pokazuje niski sygnał i niskie prędkości pobierania i wysyłania.

Mam nadzieję, że wszystko zrobiłem dobrze.
    Bardzo proszę o informację:
    - na którego dostawcę sygnału powinienem się nastawić (dwuletni okres umowy minął rok temu),
    - jaki sprzęt powinienem zakupić (antena zewnętrzna, ruter, itp),
    - na który z nadajników/na którą z miejscowości skierować antenę,
    - czy coś jeszcze powinienem wiedzieć, dokupić, zrobić?
    Przepraszam jeśli to jest nieeleganckie lub niedopuszczalne, lecz jeśli mogliby Panowie polecić kogoś (w okolicy Torunia), kto fachowo mógłby cały ten sprzęt ustawić, połączyć i dostroić - byłoby fajnie. Bo nie jestem pewny czy z sam sobie poradzę. Jeśli na stronie Elektrody takie rzeczy są niedozwolone, wycofuję się z tematu.
    Wracając do wątku WiFi Calling - tak, znam tę funkcję telefonu, mam ją włączoną. Telefony są nowe (iPhone 13 Pro, Samsung S 24, Samsung Z Flip6), wspierają WiFi Calling w Play. Samsung S24 nie był wymieniony w wykazie, ale to chyba kwestia "starej" listy telefonów (?).
    Napisałem że połączenia są takie sobie, ponieważ w pokoju w którym znajduje się ruter WiFi (szybkość internetu 200- 600Mb/s), a z którego chcielibyśmy dzwonić, tak właśnie jest. Ale być może ja coś źle robię (albo czegoś nie zrobiłem), będę jeszcze musiał wgryźć się w temat.
    Pozdrawiam i dziękuję za okazaną dotychczas pomoc.
  • Pomocny post
    #10 21695105
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    tadeuszp59 napisał:

Wi‑Fi Calling mamy włączone w telefonach i niewiele to zmienia u mamy w Konecku. Dlaczego tak jest — rozumiem.
    Bo trzeba to głośno powiedzieć że WiFi Calling tj. opcja awaryjna przy braku zasięgu nie postawienie znaku = z siecią LTE/5G. Też korzystam na 5G/światłowodzie (ten pierwszy przypadek to iPhone łączą się z automatu rozpoznając lokalizację, druga to przymus zasięgowy). Na początku usprawiedliwiałem to że AP-router z OpenWRT, może sterowniki i obsługa tylko AC, ale od kilku miesięcy używam AP-Huawei z WiFi 6 i czy to iPhone 11, czy 14 działa słabo. Na działce gdzie jestem skazany na tą technologię w domu/przy dłuższych rozmowach tak ja i rodzina przekierowuje połączenie na nr VoIP-jakość masakruje WiFi Calling.
  • #11 21704954
    tadeuszp59
    Poziom 2  
    No tak. Ale do Vol-P potrzebny jest „inny” telefon. I jakoś ta konfiguracja jest chyba skomplikowana.
    A co, Panowie, sądzicie o WhatsAppie? Dobry internet i dzwoni! Często dzwonimy tak do siebie z żoną. Ona z domu, gdzie zasięg jest byle jaki, do mnie na mieście. I jest bardzo OK.
    Natomiast chciałbym wrócić do tematu zasadniczego — słaby zasięg w Kajetanowie. Czy ktoś ma jakiś pomysł — po ocenie wyników z Monstera i Speedtestu — na polepszenie siły sygnału? I ewentualnie, jak to osiągnąć?
  • Pomocny post
    #12 21705339
    matek451
    Poziom 43  
    Komunikatory w tym WhatsApp jak rodzice ogarną to czemu nie. T-mobile/Orange w testach z 3 okolicznych BTS-ów, Zakrzewo, Koneck lub Bąkowo. Zasieg dostateczny na zewnątrz na LTE800, pasma pojewnościowe LTE1800/2100 sygnał słaby. Ogólnie ci operatorzy wypadają najlepiej. Play dużo gorzej widać że Żołnowo jeszcze nie działa komercyjnie. Niezaleznie od operatora potrzebny zew. CPE LTE plus router wew. do sieci lokalnej i WiFI.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #13 21706030
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    tadeuszp59 napisał:
    No tak. Ale do Vol-P potrzebny jest „inny” telefon. I jakoś ta konfiguracja jest chyba skomplikowana.
    A co, Panowie, sądzicie o WhatsAppie? Dobry internet i dzwoni! Często dzwonimy tak do siebie z żoną. Ona z domu, gdzie zasięg jest byle jaki, do mnie na mieście. I jest bardzo OK.
    WhatsApp też korzystam (do poufnych zastosowań)/jest oki. VoIP to standardowy nr telefoniczny, gdzie każdy się dodzwoni, konfiguracja do przeskoczenia. Korzystam 20 lat/mam nawet nr przeniesiony z TP S.A. , 2 lata temu zmieniłem aparaty telefoniczne ze switch gigabit i innymi bajerami Snom/Polycom/Yealink-to korporacyjne urządzenia SIP/gdzie za nowe płaciłem 100-200 zeta (każdy ma wbudowany procesor dźwięku, jakość rozmów trudna do uzyskania na komórce-gdzie za iPhone muszę zapłacić 4 tysiące).
  • #14 21721546
    tadeuszp59
    Poziom 2  
    Witam.
    Wszystkim bardzo dziękuję za okazaną pomoc.
    Jestem na etapie rozpracowania zakupu anteny (pasywnej) zewnętrznej i routera. Miejsca ze słabym zasięgiem wypełnię wzmacniaczem Wi‑Fi.
    Pozdrawiam,
    Tadeusz
  • #15 21721550
    tadeuszp59
    Poziom 2  
    Jestem na etapie rozpracowania zakupu anteny (pasywnej) zewnętrznej i routera. Miejsca ze słabym zasięgiem „wypełnię” wzmacniaczem Wi‑Fi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu słabego i niestabilnego zasięgu sieci GSM, 3G, LTE i 5G operatora Plus w miejscowości Kajetanowo koło Konecka. Użytkownik poszukuje rekomendacji dotyczących pasywnej anteny zewnętrznej, routera LTE/5G oraz odpowiedniego kabla, aby poprawić jakość połączeń głosowych i internetu mobilnego. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie zewnętrznej anteny kierunkowej lub CPE LTE/5G podłączonej do routera LTE z funkcją WiFi, co poprawia parametry sygnału i stabilność połączeń. Omówiono także usługę WiFi Calling (VoWiFi) jako opcję awaryjną do prowadzenia rozmów przez WiFi, jednak w warunkach słabego sygnału WiFi jej skuteczność jest ograniczona. Przeprowadzone testy z użyciem aplikacji NetMonster i Speedtest wykazały różne poziomy sygnału u operatorów Play, T-Mobile, Orange i Plus, z przewagą T-Mobile i Orange w zasięgu LTE800 i LTE1800/2100. Zalecane jest wykonanie testów na zewnątrz budynku, w pobliżu stacji bazowej, oraz wybór operatora z najlepszym sygnałem. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące wykorzystania VoIP i komunikatorów internetowych (np. WhatsApp) jako alternatywy dla tradycyjnych połączeń głosowych w miejscach o słabym zasięgu GSM. Użytkownik planuje zakup pasywnej anteny zewnętrznej i routera oraz zastosowanie wzmacniacza WiFi do poprawy zasięgu wewnątrz budynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA