logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Babyliss Pro Elipsis 3000 – identyfikacja spalonych elementów po zwarciu w instalacji

rimanov 17 Wrz 2025 12:16 123 4
REKLAMA
  • #1 21692613
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 194
    Witam wszystkich.
    Spaliła mi się prostownica Babyliss Pro Elipsis 3000.
    Bardzo proszę o identyfikację i parametry dwóch elementów:
    - prostokątny bezpiecznik
    - ten niebieski spalony element (MOV)
    Coś chyba poszło po kontaktach, bo spaliło mi kilka kontaktów, i w tym czasie padła prostownica.
    Mam nadzieję, że tylko te dwa elementy strzeliły. Chyba że ktoś uważa, że coś więcej i naprawa nieopłacalna.

Babyliss Pro Elipsis 3000 – identyfikacja spalonych elementów po zwarciu w instalacji
  • REKLAMA
  • #2 21692625
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6604
    rimanov napisał:
    spaliło mi kilka kontaktów,

Nie rozumiem jak spaliły się kontakty? Te kontakty to gniazda sieciowe czy wyłączniki? A może zupełnie co innego? Trudno domyśleć się co Ci sie spaliło a nazywasz to kontaktami. Jakieś foto by się przydało.
    rimanov napisał:
    Bardzo proszę o identyfikację i parametry dwóch elementów:
    - prostokątny bezpiecznik
    - ten niebieski spalony element (MOV)

Może z łaski swojej pokażesz te elementy a nie miejsca po nich.
  • REKLAMA
  • #3 21692702
    rimanov
    Poziom 23  
    Fakt, mało precyzyjnie. Gniazdka sieciowe. Prostownica działała, nagle wybiło korki. Po włączeniu prostownica już nie działa, i gniazdka sieciowe w tym samym pomieszczeniu. Instalacja stara, nie przerabiana w ponad 50 letnim domu. I nie wiem, czy spowodowała to prostownica, czy po prostu czas i poszło na prostownicę.

Nie rozumiem - jak elementy, a nie miejsca po nich? Przecież wszystko jest na zdjęciu, nic nie wylutowywałem. Tak jak pisałem - prostokątny bezpiecznik (podpisany FUSE na płytce), i niebieski element (podpisany MOV, może warystor) z którego zostały nóżki (w tym jedna niebieska).

• REKLAMA
  • #4 21692728
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 754
    Jeżeli masz wiedzę i czujesz się na siłach naprawiać...
    W końcu to jest 230V nie tylko w czasie naprawy, ale i potem w czasie używania, być może nie tylko przez Ciebie.
    Wygląda na uszkodzone/wystrzelone warystor i bezpiecznik topikowy.
    Bezpiecznik można oszacować z mocy grzałek chyba 55W, więc np. 315mA zwłoczny.
    Warystor być może np. 431 odpowiedni do 230V.
    https://www.tme.eu/pl/details/mov-10d431k/warystory-tht/bourns/
    Pytanie o powód uszkodzenia, bo uszkodzone elementy to tylko zabezpieczenia, które zadziałały.
    Czy przepięcie uszkodziło sprzęt, i za tym z kolei zadziałało zabezpieczenie w rozdzielnicy, czy sam sprzęt był pierwotną przyczyną - jaką?
    Sprawdziłbym instalację/zabezpieczenia, ze sprzętem zdzwoniłbym do jakiegoś serwisu.
    Spora szansa, że naprawa nieopłacalna.
  • #5 21692948
    rimanov
    Poziom 23  
    Dzięki. Wymienię bezpiecznik i warystor - drogie to nie jest, więc zaryzykuję i zobaczę co będzie.
REKLAMA