logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki router LTE i antena zewnętrzna do domku letniskowego z metalowym sidingiem?

xa199 17 Wrz 2025 20:32 150 4
REKLAMA
  • #1 21693047
    xa199
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Proszę o pomoc w doborze routera (i ewentualnej anteny) do domku letniskowego. Przybliżona lokalizacja domku: 54.68648, 18.21568. Budynek ma metalowy siding, co mocno pogarsza sygnał docierający do środka – prędkość internetu (Play, LTE) wewnątrz wynosi ok. 2 Mb/s, a na zewnątrz prawie 30 Mb/s.

Najbliższy BTS jest w Leśniewie (który wg BTSearch ma nadajniki od Orange, T-Mobile i Play). Zrobiłem pomiary poprzez NetMonster i SpeedTest dla trzech sytuacji:
    * jestem na parterze, gdzie po wschodniej stronie (czyli po stronie BTS) nie ma okien – jest tylko ściana z metalowym sidingiem
    * jestem na poddaszu, a telefon mam skierowany w kierunku BTS. Na linii telefon <=> BTS jest zamknięte okno.
    * jestem na poddaszu, a telefon mam skierowany w kierunku BTS. Telefon jest wystawiony przez otwarte okno.

Pomiary:
    Jaki router LTE i antena zewnętrzna do domku letniskowego z metalowym sidingiem?

Zrzuty ekranu wyników SpeedTest dla Play, Orange i T-Mobile w trzech lokalizacjach wewnątrz i na zewnątrz.

Router planuję kupić do użytkowania z LTE (cena do 350–400 zł). Czy agregacja pasm dużo by dała w mojej sytuacji? Myślałem wstępnie nad routerem ZTE MF297D. Będę korzystał jedynie z Wi-Fi.
    Patrząc też na to, jak mocno metalowy siding tłumi sygnał z BTS, podejrzewam, że zewnętrzna antena może tu dużo dać, prawda?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21693086
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5747
    Testy choć ładnie pokazane nie maja za wielkiej wartosci, wykonane na słabym telefonie LTE bez agregacji pasm LTE stąd osiągo w speedtestach na zewnątrz daleko odbiegające od potencjału 3 sektora dla tych operatorów z tego BTS-a , szczególnie w przypadku T-mobile i dla Orange oraz Play.
    W tej lokalizacji w T-mobile potencjalne prędkości na DL zapewne ponad 500Mb/ s , w ORANGE zapewne duzo wolniej ale też na wysokim poziomie a do tego jeszcze Play też zapewne z wysokimi osiagami.
    Oczywiście do T-mobile zew. CPE 5G/LTE +router wew. do sieci lokalnej i WiFi, dla Orange/T-mobile na dziś wystarczy zew. CPE LTE+ Router wew. do sieci lokalnej z Wifi.
    MF297 F oczywiście się nie nadaje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21693187
    xa199
    Poziom 8  
    Co myślisz o zastosowaniu w takiej sytuacji routera zewnętrznego ODU Nokia 4G05-b?
    - moduł 4G LTE kategorii 12
    - agregacja 3 pasm
    - prędkość pobierania – do 600 Mb/s
    - prędkość wysyłania – do 50 Mb/s
    - zasilanie oraz sygnał jednym przewodem (PoE)

I do tego router wewnętrzny Mercusys MR60X (Wi-Fi 6)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21693216
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5747
    Stacja bazowa NetWorks na pozwoleniu T-mobile ma 5G3600 N78 i 5 pasm LTE 2600+2100+1800+800+900 dla tego operatora dla Orange nie ma N78, 3 sektor do którego się logujesz świeci na azymut 280 stopni, jesteś na jego skraju. Do korzystania z 5G N78 w agregacji z pasmami LTE wymagany zestaw za około 1000 zł. W przypadku agregacji 3 pasm pojemnosciowych dla T-mobile czy Orange wystarczy ta Nokia, moze być z tym Mercusysem.
    Tak samo do agregacji LTE2600+2100+1800 z tego masztu T-mobile bo tam wisi też Play a sektor 2 który jest na azymut 210 stopni ma te 3 pasma pojemnościowe LTE. Wybór należy do ciebie, budzetowo Nokia z routerem do wyboru, na wypasie zestaw zew. CPE 5G z routerem do 5GN78+4x LTE dla T-mobile
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21693678
    xa199
    Poziom 8  
    Potrzebuję sprzętu głównie do przeglądania internetu, YouTube i czasem jakiegoś odcinka serialu. Nie są mi potrzebne bardzo wysokie transfery. Wybiorę zatem opcję z Nokią 4G05-b jako zewnętrznym routerem i Mercusys MR60X jako routerem wewnętrznym.
    W każdym razie dziękuję za pomoc.
REKLAMA