logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proszę o pomoc w wyborze anteny zewnętrznej do LTE, okolice Halickie/Kudrycze?

movver 07 Cze 2025 22:16 420 11
REKLAMA
  • #1 21572646
    movver
    Poziom 2  
    Cześć,

serdecznie proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej anteny zewnętrznej i ew. routera do internetu mobilnego - z routerem może sobie poradzę ale z anteną to już raczej nie. Pracuję zdalnie i zależy mi na stabilnym połączeniu z przyzwoitymi prędkościami (spotkania online itp.).

1. Antena będzie umiejscowiona na poddaszu/strychu. Dach pokryty blachą.

2. Router będzie pracować w trybie bridge pomiędzy anteną, a "właściwym" routerem, który rozprowadzi sieć LAN (to już sobie później ogarnę)

3. Lokalizacja (czerwone kółeczko)

4. Pomiary z aplikacji NetMonster i SpeedTest
    4.1. Na zewnątrz od strony miejscowości Halickie

Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący szczegóły połączenia LTE sieci Orange na częstotliwościach 800 i 1800 MHz, zawierający parametry sygnału i listę najbliższych nadajników.

Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster przedstawiający parametry sieci LTE 1800 Orange oraz listę dostępnych pasm i ich parametrów sygnału.

Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sygnału LTE 800 MHz dla sieci Orange i nadajników w okolicach Halickie i Kudrycze.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący szczegółowe dane techniczne sieci LTE 4G Orange (800 i 1800 MHz), w tym siłę sygnału, stacje bazowe i identyfikatory dla okolic Halickie i Kudrycze.

4.2. Na zewnątrz od strony miejscowości Kudrycze
    Zrzut ekranu z aplikacji SpeedTest pokazujący wyniki prędkości internetu mobilnego Orange: pobieranie 42,0 Mbps, wysyłanie 5,47 Mbps. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sygnału LTE 1800 MHz w sieci Orange. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci LTE 1800 Orange z lokalizacjami nadajników w Kudryczach i Halickich. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster przedstawiający parametry połączenia LTE 1800 MHz sieci Orange oraz listę widocznych stacji bazowych w okolicy. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci LTE 1800 MHz dla Orange i T-Mobile w okolicach miejscowości Kudrycze i Halickie. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący szczegóły połączenia LTE 1800 MHz sieci Orange oraz wykryte pobliskie stacje bazowe T-Mobile.

4.3. Na poddaszu (przy zachodniej ścianie) - potencjalne miejsce anteny
    Zrzut ekranu aplikacji Speedtest pokazujący wyniki testu prędkości internetu mobilnego 5G sieci Orange: pobieranie 34,1 Mbps, wysyłanie 4,15 Mbps, ping 24 ms. Ekran testu prędkości internetu mobilnego Orange na telefonie Asus Zenfone 9. Wynik: pobieranie 21,7 Mbps, wysyłanie 1,69 Mbps. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z wynikami pomiarów sygnału LTE 900 MHz w sieci Orange, wyświetlający parametry techniczne połączenia i listę okolicznych stacji bazowych. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci Orange 4G dla nadajników LTE 800 i 1800, z widocznymi wartościami sygnału i identyfikatorami stacji bazowych. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster przedstawiający wyniki pomiarów sygnału LTE 800 sieci Orange z różnych lokalizacji w pobliżu Halickie i Kudrycze.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci LTE 900/1800 MHz Orange na stacjach bazowych w Halickich i Kudryczach, z informacjami o sile i jakości sygnału.
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster przedstawiający parametry sieci LTE 900 MHz, m.in. wartości sygnału dla Orange i informacje o pobliskich stacjach bazowych. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster prezentujący parametry sieci LTE Orange (900 i 1800 MHz) z różnych lokalizacji i kierunków. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster prezentujący szczegółowe parametry sygnału LTE 900 i 1800 dla sieci Orange w lokalizacji Halickie, gm. Zabłudów. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sygnału LTE (Orange, LTE 800+1800) oraz dane dotyczące pobliskich stacji bazowych.

Testowałem telefonem Asus Zenfone 9 na sieci Orange. Czy jest sens robić na innym operatorze (T-Mobile)? Z rok temu sprawdzałem samym SpeedTestem na sieci Plus to była porażka totalna (pobieranie nie przekraczało 2mb/s).

Będę wdzięczy za wszelkie wsparcie.
  • REKLAMA
  • #2 21572690
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5730
    Załozenie ze umieścisz antenę do routera na strychu pod blachą całkowicie błedne. Wybór operatora i sprzetu do tej lokalizacji jest prosty i na pewno nie jest to o czym myslisz czyli nie zaden router+ antena zewnetrzna do niego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21572768
    movver
    Poziom 2  
    No widzisz, dla mnie jednak prosty chyba nie jest. Mógłbyś proszę napisać, co masz na myśli?

Jak nie router LTE, antena zewn., to jedyne, co mi przychodzi do głowy, co możesz mieć na myśli, to światłowód, który jest położony w Skrybiczach – niestety, mój dom znajduje się na drodze prywatnej, na której światłowodu nie położyli – miał być, ale rozbili się o kwestie prawne – inwestycja finansowana z dotacji, bodajże UE, która obejmowała chyba tylko publiczne drogi.
  • #4 21572770
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1326
    movver napisał:
    miał być ale rozbili się o kwestie prawne

Raczej o długość przyłącza (za wysoki koszt) ale to nie na ten temat.

[edyta]
    Wg tych danych masz możliwość podłączenia światłowodu od Koba Sp. z o.o.

https://internet.gov.pl/map/?center=2586614.0...6992972.387872292&zoom=17.627611957310513

Oczywiście nie znam adresu więc strzelam - sam się upewnij.
  • Pomocny post
    #5 21572781
    matek451
    Poziom 43  
    Nie chodzi o swiatłowód , ale nie oznacza to ze tam u siebie nie będziesz miał osiagów po kilkaset Mb/s na internecie mobilnym, kluczowe jest połaczenie z BTS-em NetWorks na Lesnej Jagody, to pozwolenie T-mobile, na nim ten operator i Orange mają LTE2600+2100+1800+800/900 ale najwazniejsze to prawdziwe 5G3600 N78 na nim, 1 sektor z którego korzystasz na azymut 120 ale w sąsaiadach tez PCI z 2 sektora tego na azymut 240, jesteś na skraju 1 sektora. Masz słaby sygnał na LTE800 w kotwicy na LTE przy 5G bo to NSA.
    Ogólnie spore szanse w Orange na przyzwoite parametry sygnału na N78 w agregacji z pasmami LTE z tego BTS-a, wymagany oczywiście zew. punkt dostępowy CPE 5G/LTE zamontowany na dachu na zewnatrz , dodatkowo tak jak piszesz wewnetrzny router z AP do sieci lokalnej oraz WiFi.
    Nie ma innej opcji, zew. CPE to router z modemem 5G/LTE zintegrowany z antenami zew. w jednej obudowie, stanowi ODU. Te do 5G N78 maja 8 anten, 4 z nich służa do MIMO4X4 i działają na 3.5GHz, są kierunkowe i mają duzy zysk, te na pasma LTE są dookólne i maja mniejszy zysk. Niewykluczone też ze po ustawieniu na Halickie router bedzie łaczył sie na N78 z tym BTS-em a kotwica LTE i pasma LTE z BTS-a Kudrycze bo to NSA czasami z sharingiem na pasmach LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21572943
    movver
    Poziom 2  
    Widziałem, że na maszcie w Halickie jest "prawdziwe" 5G, ale nie sądziłem, że jest w moim zasięgu. Dzięki wielkie za wyjaśnienia.

Czyli jak dobrze ogarniam, urządzenie zewn. CPE 5G/LTE to przykładowo ZTE MC889, które robi za takie 2w1 (anteny + modem) i na wyjściu ma już RJ45 z podłączeniem do internetu? Czy takie urządzenie (ZTE MC889) będzie odpowiednie, czy polecane jest coś innego? Miałem nadzieję na trochę mniejszy koszt (urządzamy się przed wprowadzką i każda stówka się liczy), no ale tak do ok. 1000 zł może uda się uzbierać na ten cel, jeżeli warto (a zależy mi na dobrym internecie) – ew. mogę wziąć ofertę Orange wraz ze sprzętem (w abonamencie), ale jakoś zawsze unikałem ofert operatorów ze sprzętem (uważałem je za sumarycznie mniej opłacalne – jest się mocno związanym z operatorem na czas umowy).
  • REKLAMA
  • #7 21572957
    matek451
    Poziom 43  
    Orange oferta ze sprzętem , abonament 105 zł , w zamian karta do internetu bez limitu danych , druga telefoniczna z no limit rozmowy, SMS +300GB pakiet danych. Do tego 2 oferty sprzetu na raty, pierwsza to sam MC889 , w ratach za 768, 11 zł czyli około 32 zł/m-c przy 24 ratach. Drugi wariant to zestaw NE211+HX510 za 912 zł w ratach czyli 38 zł/m-c.
    Łącznie wiec 137 zł/m-c lub 143 zł/m-c.
    Jest też MC889A PRO w ratach za 1440 zł ale nieopłacalny bo na wolnym rynku nawet za 1299 zł.
    Alternatywa to pre-paid /FLEX a sprzęt własny. Oferta abonament+ sprzęt w ratach na 24 m-ce wiąże tak samo jak abonament bez sprzetu na 2 lata.
    Zrób jeszcze test Orange gdzieś bliżej tego BTS-a, tak jak pisalem on ma sektor na 120 stopni a ty jestes na azymucie około 160 stopni, do BTS-a nieco ponad 2 km.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21573554
    movver
    Poziom 2  
    Przy abonamencie w sumie racja - z sprzętem czy bez i tak abonament jest na czas określony. No to najpewniej skończy się na ofercie Orange bez limitu, sprzęt w ratach 0%.

Zrobiłem test około 600 m bliżej BTS-a w Halickie, ale mniej więcej w tej samej linii (na niebiesko). Wyniki bardzo mnie zaskoczyły, ale fakt, z tego miejsca było widać nad drzewami szczyt masztu BTS.
    Mapa przedstawiająca lokalizacje punktów pomiarowych względem masztu BTS w okolicach Halickich, oznaczone na niebiesko i czerwono.

Pomiary SpeedTest NetMonster
    Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest pokazujący prędkość pobierania 679 Mbps i wysyłania 79,7 Mbps w sieci 5G Orange. Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący szczegóły połączenia sieci Orange 4G LTE 2100 i 5G NSA 3500 w miejscowości Halickie. Zrzut ekranu z aplikacji mobilnej SpeedTest NetMonster przedstawiający szczegółowe wyniki testu sieci Orange 4G i 5G w Halickie, gm. Zabłudów. Zrzut ekranu aplikacji prezentujący szczegółowe wyniki pomiarów sieci komórkowej Orange 4G LTE 1800 i 5G NSA 3500 w miejscowości Halickie, gm. Zabłudów.
  • #9 21573570
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1326
    movver napisał:
    Zrobiłem test około 600m bliżej BTS-a w Halickie ale mniej więcej w tej samej linii (na niebiesko). Wyniki bardzo mnie zaskoczyły

No cóż - korzystasz z prawdziwego 5G (na częstotliwości 3500 MHz) więc nie ma się co dziwić.

Ten test jasno pokazuje, że i u Ciebie jest szansa na taki internet o ile wystarczająco wysoko umieścisz ODU.
  • REKLAMA
  • #10 21573577
    matek451
    Poziom 43  
    A mnie nie zaskoczyły bo takich się spodziewałem bo tak działa n78. Sam widzisz ze nie ma sensu bawić się w sprzęt do LTE bo to nie ta klasa i osiagi. Oferta i sprzęt jest na stronie Orange, https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery...y_dla_Domu_257978$MOB_CPO_8183_5780_AC_257978 lub https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery...y_dla_Domu_257978$MOB_CPO_8183_5780_AC_257978 a oferta http://www.cam-pol.pl/pl/content/7-wsparcie
    Można tez kupić na raty zestaw NE211+HX510 za 984 zł w ratach i korzystać z pre-paid/FLEX.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21574557
    movver
    Poziom 2  
    To znaczy, wiem, że 5G jest bardzo szybkie, ale nie sądziłem, że przejście na drugą stronę wioski zaowocuje wystarczającym zasięgiem, żeby złapać 5G z takimi dobrymi parametrami.

Będę na dniach nabywać sprzęt i najpewniej od ZTE. Jeszcze tylko muszę ogarnąć jakieś sensowne mocowanie na dachu w takim razie.

Dziękuję serdecznie za pomoc.
  • #12 21601906
    movver
    Poziom 2  
    Początkowo zainstalowałem antenę na poddaszu - rozwiązanie tymczasowe na szybko, aby w ogóle było. Pobieranie było przyzwoite jak na tymczasowe rozwiązanie (ok. 100 Mbps), ale wysyłanie tragiczne (ok. 1–6 Mbps).

Po jakimś czasie udało się wrzucić antenę na dach - i tak nie jest idealnie, bo górna krawędź jest mniej więcej na równi z kalenicą dachu, a BTS jest po drugiej stronie kalenicy, ale zrobiło to swoje. Na początku łapało tylko LTE i parametry oscylowały w okolicach 150/50, ale po jakimś czasie (dobrych parę godzin) ustawił się na 5G i się już całkiem fajnie rozkręcił do ok. 350/40. Pobieranie osiągnęło fajny wynik, ale wysyłanie mogłoby być lepsze, choć tragedii nie ma - można komfortowo pracować, ale jakby było tak 60, byłoby super.

Może kiedyś, jak będzie więcej wolnego czasu i więcej wolnych funduszy, powalczę o umieszczenie anteny nieco wyżej, tak żeby cała wystawała ponad kalenicę dachu (wymagać to będzie innego, nowego systemu montażu, żeby dłuższy maszt był stabilny).

Dziękuję bardzo raz jeszcze za pomoc w osiągnięciu fajnych parametrów w miejscu, gdzie myślałem, że będzie trudno o sensowny internet.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru anteny zewnętrznej do internetu mobilnego LTE/5G w okolicach Halickie/Kudrycze, z uwzględnieniem pracy zdalnej wymagającej stabilnego i szybkiego połączenia. Antena ma być zamontowana na poddaszu lub dachu pokrytym blachą, a router ma działać w trybie bridge, przekazując sygnał do wewnętrznej sieci LAN. Analiza sygnału i pomiary wskazują na dostępność prawdziwego 5G na częstotliwości 3500 MHz (pasmo n78) z BTS NetWorks na Lesnej Jagody, obsługiwanego przez operatorów T-Mobile i Orange. Zalecane jest użycie zewnętrznego urządzenia CPE 5G/LTE zintegrowanego z antenami (ODU), które zapewnia MIMO 4x4 i agregację pasm LTE oraz 5G, montowanego na dachu na zewnątrz. Przykładowym modelem jest ZTE MC889, który posiada wyjście RJ45 i może być podłączony do wewnętrznego routera. Alternatywnie dostępny jest zestaw TP-Link NE211+HX510. Oferta Orange umożliwia zakup sprzętu w ratach wraz z abonamentem na internet mobilny bez limitu danych. Testy prędkości wykonane bliżej BTS potwierdziły wysokie transfery, a po montażu anteny na dachu osiągnięto stabilne połączenie 5G z prędkościami pobierania do około 350 Mbps i wysyłania do 40 Mbps. Montaż anteny powyżej kalenicy dachu może dodatkowo poprawić parametry sygnału. Światłowód w okolicy jest niedostępny ze względu na lokalizację na drodze prywatnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA