Cześć,
serdecznie proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej anteny zewnętrznej i ew. routera do internetu mobilnego - z routerem może sobie poradzę ale z anteną to już raczej nie. Pracuję zdalnie i zależy mi na stabilnym połączeniu z przyzwoitymi prędkościami (spotkania online itp.).
1. Antena będzie umiejscowiona na poddaszu/strychu. Dach pokryty blachą.
2. Router będzie pracować w trybie bridge pomiędzy anteną, a "właściwym" routerem, który rozprowadzi sieć LAN (to już sobie później ogarnę)
3. Lokalizacja (czerwone kółeczko)
4. Pomiary z aplikacji NetMonster i SpeedTest
4.1. Na zewnątrz od strony miejscowości Halickie
4.2. Na zewnątrz od strony miejscowości Kudrycze
4.3. Na poddaszu (przy zachodniej ścianie) - potencjalne miejsce anteny
Testowałem telefonem Asus Zenfone 9 na sieci Orange. Czy jest sens robić na innym operatorze (T-Mobile)? Z rok temu sprawdzałem samym SpeedTestem na sieci Plus to była porażka totalna (pobieranie nie przekraczało 2mb/s).
Będę wdzięczy za wszelkie wsparcie.
serdecznie proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej anteny zewnętrznej i ew. routera do internetu mobilnego - z routerem może sobie poradzę ale z anteną to już raczej nie. Pracuję zdalnie i zależy mi na stabilnym połączeniu z przyzwoitymi prędkościami (spotkania online itp.).
1. Antena będzie umiejscowiona na poddaszu/strychu. Dach pokryty blachą.
2. Router będzie pracować w trybie bridge pomiędzy anteną, a "właściwym" routerem, który rozprowadzi sieć LAN (to już sobie później ogarnę)
3. Lokalizacja (czerwone kółeczko)
4. Pomiary z aplikacji NetMonster i SpeedTest
4.1. Na zewnątrz od strony miejscowości Halickie
|
|
|
|
|
|
|
4.2. Na zewnątrz od strony miejscowości Kudrycze
| | | | | | |
4.3. Na poddaszu (przy zachodniej ścianie) - potencjalne miejsce anteny
| | | | | |
| | | | |
Testowałem telefonem Asus Zenfone 9 na sieci Orange. Czy jest sens robić na innym operatorze (T-Mobile)? Z rok temu sprawdzałem samym SpeedTestem na sieci Plus to była porażka totalna (pobieranie nie przekraczało 2mb/s).
Będę wdzięczy za wszelkie wsparcie.