logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik nadprądowy jako rozłącznik izolacyjny FR

lopess 23 Wrz 2025 09:06 1002 37
  • #31 21698894
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1304
    lopess napisał:
    Przy zwarciu, nawet chwilowym, wywali topiki, a ogranicznik mocy bedzie sobie wlaczony.

To oczywiste.
    Zabezpieczenie termiczne w ograniczniku nie zadziała przy zwarciu.
    To jest zabezpieczenie przeciążeniowe o dużej zwłoce.
  • #32 21698904
    lopess
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    >>21698894 no więc chodzi o to, jak wielokrotnie wczesniej wspominalem, aby uniknac takiej sytuacji i dlatego mówię o zastosowaniu MCB zamiast FR.
  • #33 21698917
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1304
    Więc załóż MCB i zamknij temat.
  • #34 21698995
    kris8888
    Poziom 40  
    Ocena: 1850
    lopess napisał:
    nie chodzi o to, że ten aparat mi ochroni zakichana lampke LED, ale jak trzasnie lampka ( w sensie zwarcia) to nie wywali mi bma tylko ten wyłacznik nadprądowy w rozdzielnicy.

Przecież są wskaźniki z zintegrowanym zabezpieczeniem, na przykład takie:
    https://zamel24.pl/wskazniki-zasilania/8120-w...y-bezpiecznikami-lkm-09-40-5903669494607.html
    Dlaczego takiego nie zastosujesz przy ograniczonym miejscu w rozdzielnicy?
  • #35 21702203
    lopess
    Poziom 11  
    Dla przeciwników stosowania wyłacznika nadprądowego zamiast FR:

https://www.youtube.com/watch?v=R86uxbUGWUA&t=4278s

Własnie gośc dokładnie porusza to, o czym tu mowiłem. I stwierdza, iż na początku rozdzielnicy powinien znaleźć się element, który odłaczy nam zasilanie, a rolę tą może pełnić - rozłącznik, wyłacznik lub odłącznik (ok. 11.30 filmu). Jedyne co mówi, że nie powinno pelnić tej roli to RCD. Co ciekawe właśnie tak zrobił mi to Pan elektryk z uprawnieniami (co prawda było to prawie 20 lat temu, ale tak właśnie było - na wejściu róznicówka, jedna jedyna na cały dom), to zostało przez niego wykoanane, podpisane, podpieczetowane, odebrane, itd. I tak to jest z fachowcami z uprawnieniami - baaardzo róznie. A człowiek, laik mysli że tak ma być, bo tak zrobił elektryk.

Można się z tym gościem zgadzać, nie zgadzać, ale jak widac zdania elektryków w temacie są bardzo rózne.
  • #36 21702270
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2795
    lopess napisał:
    Co ciekawe właśnie tak zrobił mi to Pan elektryk z uprawnieniami (co prawda było to prawie 20 lat temu, ale tak właśnie było - na wejściu róznicówka, jedna jedyna na cały dom), to zostało przez niego wykoanane, podpisane, podpieczetowane, odebrane, itd. I tak to jest z fachowcami z uprawnieniami - baaardzo róznie. A człowiek, laik mysli że tak ma być, bo tak zrobił elektryk.

Udowodnij że zrobił źle. Którą normę lub paragraf elektryk naruszył? Na razie jedynie co udowodniłeś to to że nie wiesz jaki aparat służy do czego.
  • #37 21702293
    lopess
    Poziom 11  
    To znaczy dobrze zrobił, że jedynym aparatem, który służył mi w domu do odłaczenia zasilania było RCD? Które na dodatek było jedynym RCD w domu i zabezpieczało i obwody trójfazowe i jednofazowe? Pan elektryk z filmiku twierdzi, że tak być nie powinno (ok 13:30 filmu), a kto tak robi jest (cyt.) "partaczem, debilem, który w ogóle nie pownien się zajmować elektryką" (ok.14.40). Przez 20 lat nie miałem na wejściu ani rozłacznika, ani wyłacznika nadprądowego, a tym bardziej odłacznika, tylko trójfazową róznicówkę. Tak wykonano mi instalacje i tak ją odebrano.

JA coś udowodniłem? W którym miejscu niby? To nie ja stwierdzam, że rolę odcięcia zasilania w domu może pełnić zarówno rozłącznik, wyłącznik lub odłącznik, stwierdzając jedcześnie, że broń boże , nie może pełnić tej roli RCD tylko podlinkowany Pan elektryk. Ja jak na razie nic nie twierdziłem, ale pytałem, co o tym sądzą inni.
  • #38 21703908
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 834
    Jakiś rozłącznik musi być.
    Fachowo powinien być taki z bezpiecznikami, ale jak sam nazwa mówi rozłącznik służu do rozłaczenia obwodu oraz wyłączania prądów roboczych (czyli RCD z członem zwarciowym spokojnie spełni) tą funkcję.
    Klasyczny odłącznik służy do odłączania w stanie beznapięciowym - stosowane np. do sieci SN, ale to z w sieciach nN.
    Czasem stosuje się rozłączeni poprzez bezpiecznik za licznikiem.
    Metod jest wiele i myślę, że zależy to w dużym stopniu od potrzeb i oczekiwań co do instalacji.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zastąpienia rozłącznika izolacyjnego typu FR wyłącznikiem nadprądowym (MCB) w rozdzielnicy, zwłaszcza gdy brakuje miejsca na dodatkowe aparaty. Autor podkreśla, że celem jest nie ochrona lampki LED czy licznika energii bezpośrednio, lecz zabezpieczenie przed wyzwoleniem bezpiecznika topikowego (BM) w przypadku zwarcia w obwodzie lampki. Wskazano, że ograniczniki mocy (np. 50A) stosowane przy liczniku mają charakter przeciążeniowy z dużą zwłoką i nie reagują na zwarcia, co może powodować konieczność wezwania pogotowia energetycznego. W rozmowie poruszono kwestie doboru charakterystyki wyłącznika nadprądowego (B, C, D) w zależności od obciążenia i prądów rozruchowych urządzeń takich jak pompy czy spawarki. Podkreślono, że FR nie zabezpiecza przed przeciążeniem ani zwarciem, a jego przerwa izolacyjna jest zwykle większa niż w MCB, co ma znaczenie dla skutecznego rozłączania. Zwrócono uwagę, że obwody wtórne przekładników prądowych nie powinny być zabezpieczane, gdyż grozi to uszkodzeniem izolacji. Wskazano także na istnienie wskaźników z wbudowanym zabezpieczeniem (np. F&F LK-BZ-3K) jako alternatywę przy ograniczonej przestrzeni. Wątpliwości budzi również praktyka stosowania jedynego RCD jako głównego urządzenia odłączającego zasilanie w domu, co według niektórych fachowców jest niezgodne z normami i może być niebezpieczne. Podsumowując, zastosowanie MCB zamiast FR może być kompromisem w warunkach ograniczonej przestrzeni, ale wymaga świadomego doboru charakterystyki i uwzględnienia wymagań selektywności oraz bezpieczeństwa instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA