Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamzxa8cv napisał:Można zamontować panel fotowoltaiczny 370w z pękniętym szkłem
MichałS napisał:Wydajność panela będzie z 40% sprawnego.
zxa8cv napisał:JAJA sobie robisz? Chyba że bus będzie stał!>>21700208 na dach busa jeden panel
Wr841nd napisał:Nie mozna.Tak można w instalacji niskonapięciowej.
Wr841nd napisał:To jest zniszczony panel w 100% nie do uzytku.To jeszcze nie jest dobrze zniszczony panel.
MichałS napisał:Z tak poniszczonym szkłem nie ma sensu, wygląda jakby zjechał po schodach szkłem do dołu.
robokop napisał:To pokrycie z hartowanego szkła. Byle udar i leci jak szyba samochodowa.
MichałS napisał:wygląda jakby zjechał po schodach szkłem do dołu.
zxa8cv napisał:Będzie na dachu, nie zniszczy regulatora, jak będzie zwarcie. Jeden będzie panel, regulator Victron 30/100 MPPT.
Wr841nd napisał:Też mam potłuczony i? (jeszcze ma 1 spory hotspot)
Isc 10,02 A
Pomiar: 10,00 A (bifacial 330 W).
labuh napisał:Można wysmarować olejem silikonowym, który wniknie w pęknięcia i uszczelni szkło, i pęknięcia będą mniej widoczne.Na koniec wysmarować cienko smarem silikonowym.
dudik56 napisał:Ekonomiczna bzdura! Ale taki panel szkoda na recykling, jednak jak za 60–100 zł można kupić identyczny niepopękany, to prościej recykling. Uprzedzając pytania innych, na płot też bym nie stosował (jest w sprzedaży dużo popękanych), chyba że tam, gdzie ludzie nie przechodzą.Ja bym wymienił ale szukasz porady to proponuję okleić go po całości folią przeciwwłamaniową,
robokop napisał:Kupiłem popękane, dla testowania i nic takiego się nie dzieje, może i z 10–20 lat wytrzyma? Natomiast słońce zdegraduje klej i szkło będzie odpadać. Później dopiero degradacja folii, ale to też kilka lat? Choć może masz rację, bo w zimie woda, mróz i posypie się za rok. Folia jest bardzo mocna, miałem duże pęknięcie, jakimś 30-letnim epidianem to posmarowałem. Panel latem miał i 55°C. Za 2–5 lat będą 2× wydajniejsze, więc recykling.Woda podciekająca pęknięciami wytrawi warstwę połączeń pomiędzy klastrami.