logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział instalacji 3-fazowej 15kW: na osobne rozdzielnie i obwody

madmanxirtam 25 Wrz 2025 08:55 708 17
  • #1 21699968
    madmanxirtam
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    W domu posiadam instalację 3-fazową (15 kW) z zabezpieczeniem przedlicznikowym 25 A oraz 16 A od strony instalacji wewnętrznej. Obecnie jestem w trakcie remontu i chciałbym na parterze i piętrze zrobić osobne rozdzielnice z obwodami dla każdego pomieszczenia. Na parterze mam już przygotowane okablowanie dla czterech pomieszczeń (remont w trybie gospodarczym, więc całość będzie realizowana stopniowo). Z powodu niskich wartości głównych zabezpieczeń nadprądowych nie mam możliwości dodatkowego zabezpieczenia nowych obwodów kolejną "S-ką". Moje pytanie brzmi: czy mogę podzielić te obwody samymi zabezpieczeniami różnicowoprądowymi (gniazda), zabezpieczeniami nadprądowymi (B10 A) i różnicowoprądowymi dla oświetlenia?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Tomek.
  • Pomocny post
    #2 21700134
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1344
    Jest zabezpieczenie przedlicznikowe i ono chroni rozdzielnicę wewnętrzną.
    Ten 16A jest niepotrzebny, jak potrzeba to wstaw tam rozłącznik.
    No i teraz możesz mieć zabezpieczenia 16A obwodów na duże odbiory.
  • #3 21700206
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 188
    Nie montuj żadnych osobnych rozdzielnic, tylko jedną na cały dom.
  • #4 21700242
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3532
    domsat napisał:
    Nie montuj żadnych osobnych rozdzielnic, tylko jedną na cały dom.
    Jakieś uzasadnienie tego twierdzenia?
  • #5 21700384
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Witam,
    madmanxirtam napisał:
    czy mogę podzielić te obwody samymi zabezpieczeniami różnicowoprądowymi (gniazda), zabezpieczeniami nadprądowymi (B10 A) i różnicowoprądowymi dla oświetlenia?

a co na to elektryk, który był zapoznać się z twoim pomysłem na rozdzielnice piętrowe?

Pozdrawiam
  • #6 21700758
    domsat
    Poziom 23  
    elpapiotr - odwracam pytanie, bo szkoda mi czasu na uzasadnienia, To Ty napisz dlaczego moja propozycja Ci nie pasuje.
  • #7 21700844
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 536
    madmanxirtam napisał:
    Moje pytanie brzmi: czy mogę podzielić te obwody samymi zabezpieczeniami różnicowoprądowymi (gniazda), zabezpieczeniami nadprądowymi (B10 A) i różnicowoprądowymi dla oświetlenia?

Trochę dziwnie jest opisane, bo tak jakbyś chciał zabezpieczyć obwody oświetlenia tylko RCD bez wyłączników nadprądowych, a przecież funkcja tych aparatów jest różna. Poza tym już ktoś napisał, że zabezpieczenie przedlicznikowe zabezpiecza całą instalację pełniąc jednocześnie rolę ograniczenia mocy, a 25A, to wcale nie tak mało, bo do dyspozycji masz do ok. 6,5 kW na każdej fazie zanim nastąpi rozłączenie z powodu przeciążenia, więc nie rozumiem dlaczego chcesz stosować na gniazda 10A, chyba że przyczyną jest przekrój przewodów. Ważne jest, żeby w miarę równomiernie rozłożyć obciążenia na poszczególne fazy. Link Link
  • #8 21700868
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1344
    Pisał 10A bo ma jeszcze w rozdzielnicy główne zabezpieczenie 16A o którym mówiłem że jest niepotrzebne.
  • #9 21701437
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    domsat napisał:
    elpapiotr - odwracam pytanie, bo szkoda mi czasu na uzasadnienia, To Ty napisz dlaczego moja propozycja Ci nie pasuje.

Przy kilku rozdzielnicach (każda na „swoim” piętrze) :
    1. Nie trzeba latać po piętrach w razie W
    2. Przy ewentualnych przeróbkach instalacji – j.w.
    3. Mniej metrów przewodów użytych do instalacji
    4. Wygoda dla użytkownika, choćby osobna rozdzielka w garażu
    5. Itd. itd.
    Teraz napisz, dlaczego tylko jedna na cały dom jednorodzinny
  • #10 21703412
    domsat
    Poziom 23  
    elpapiotr - masz przyzwyczajenia z okresu PRL. Wtedy z uporem maniaka montowało się rozdzielnice piętrowe. Obecnie w XXI w. panują inne standardy.
    W domku należy wykonać 1 = jedną rozdzielnicę i z niej wyprowadzić wszystkie obwody. W piętrowym można na piętrze wykonać większą puszkę, przez którą należy przeprowadzić obwody tej kondygnacji a przy okazji zmostkować żyły PE W takiej puszce można też włożyć aparaty domoautomatyki związanej z piętrem i oczywiście zasilacze LED. W razie przeróbek / serwisu sprawa jest prosta.
    Jedna większa rozdzielnica jest tańsza niż 2 mniejsze - to podstawowa zasada ekonomii.
    Dalej - jak ktoś ma do czynienia ze spartaczonymi instalacjami to będzie latał po piętrach, zresztą to ile jest tych pięter w domu. W dobrze wykonanej instalacji b. rzadko zdarza się zadziałanie zabezpieczenia - to latanie to mit. W moim domu RCD wyłączył 1 x na ponad 30 lat po zamontowaniu wadliwej fabrycznie lampy. A rozdzielnica w garażu - po co ? Czy ten garaż to jakieś miejsce jakieś awariotwórcze ?
    Na marginesie - co to jest rozdzielka ?
  • #11 21703642
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    domsat napisał:
    Na marginesie - co to jest rozdzielka ?
    Operowałem i tą, i inną nazwą, ale widzę, że musiałeś się doczepić, by dowalić.
    Po drugie - robiłem instalacje w domku jednorodzinnym II-piętrowym z poddaszem użytkowym.
    Twoja wizja w tym przypadku była by wręcz poroniona. A już taki "pomysł"
    domsat napisał:
    W piętrowym można na piętrze wykonać większą puszkę, przez którą należy przeprowadzić obwody tej kondygnacji a przy okazji zmostkować żyły PE
    jest kuriozalny.
    Po trzecie - określenie "należy" wziąłeś z jakiego projektu lub przepisu?
    Po czwarte, dwie rozdzielnice są tańsze, niż ileś tam dodatkowych metrów przewodów, że o sporych wiązkach nie wspomnę.
    domsat napisał:
    elpapiotr - masz przyzwyczajenia z okresu PRL. Wtedy z uporem maniaka montowało się rozdzielnice piętrowe.
    Gdzie, w jakich domkach?
    Rozumiem, że robisz jedną, ubogą, mało obwodów, to nie dziwota, że obstajesz przy swoim. Wiązek nie będzie, "metrów" też nie będzie.
  • #12 21703673
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    elpapiotr napisał:
    Operowałem i tą, i inną nazwą, ale widzę, że musiałeś się doczepić, by dowalić.
    elpapiotr - ja uważam, że w poście #9 miałeś rację.
    Bo te "ilości" przewodów 1f i 3f trzeba zmieścić w ścianach.
    domsat napisał:
    W piętrowym można na piętrze wykonać większą puszkę, przez którą należy przeprowadzić obwody tej kondygnacji a przy okazji zmostkować żyły PE
    1. W jakim celu mostkować ?
    2. Jesteś pewien, że wolno robić takie obwody ?
  • #13 21703913
    domsat
    Poziom 23  
    Jak ktoś partarczy instalacje to rzeczywiście musi robić rozdzielnice piętrowe, bo min 1x/tydzień trzeba podnosić zabezpieczenie. To w rozdzielnicy na parterze też, bo selektywności przy S -ach nie ma. Duża puszka na piętrze to "kuriozum" dla kogoś bez wyobraźni. A wiązki to prowadzimy w szachtach. Powodzenia przy trwaniu w dawnych zasadach.
    A jak ktoś ma wątpliwości odnośnie mostkowania żył PE różnych obwodów to jednak zupełnie nie rozumie elektryki.
  • #14 21703939
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2822
    domsat napisał:
    Jak ktoś partarczy instalacje to rzeczywiście musi robić rozdzielnice piętrowe,

Wniosek podobny jakie daje czasem AI lub ...idiota.
    domsat napisał:
    A jak ktoś ma wątpliwości odnośnie mostkowania żył PE różnych obwodów to jednak zupełnie nie rozumie elektryki.

Ty rozumiesz. Pleciesz tak kosmiczne bzdury, że głowa mała. Jaka moda? Jaki PRL?
    Jaka logika. Chyba idioty, bo jak może podlegać dyskusji kwestia długości zużytych NIEPOTRZEBNIE przewodów?
    Widać objawił się przedstawiciel nowej grupy magików. Kiedyś byli malarze tynkarze cyrkowcy, a teraz montażyści automatyki domowej.
  • #15 21704045
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    domsat napisał:
    Poproszę pokazać tę większą puszkę, z łaski swojej.
    Po drugie - gdzie w domkach jednorodzinnych są "szachty"? Możesz również pokazać?
  • #16 21704090
    madmanxirtam
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Widzę, że wywiązała się całkiem ciekawa dyskusja...
    Na początku chciałbym podziękować wszystkim udzielającym się w temacie, w szczególności @jozgo — jego odpowiedź w zasadzie wyczerpała moje pytanie.
    Byłem przekonany, że te zabezpieczenia 16 A są pod plombą razem z licznikiem, ale jednak nie są... Także rozdzielnice będą dwie.
    W rozdzielnicach będą 3 RCD — każdy na jedną fazę, i tak jak chciałem, osobne zabezpieczenia nadprądowe na każdy obwód (16 A na gniazda i 10 A na oświetlenie).
    Osobnej rozdzielnicy w garażu nie potrzebuję, bo... nie mam garażu... jeszcze ;)
    Ale tak — będzie osobna skrzynka, ale z rozłącznikami na gniazda i 10 A na oświetlenie. To samo tyczy się budynku gospodarczego.

A teraz odpowiadając na pytanie: dlaczego dwie rozdzielnice? Bo mam licznik pod strychem... Musiałbym wszystkie kable w tej chwili przeciągać do góry — to jest jakieś 25–30 m więcej dla każdego kabla i kolejne "kilka" kabli więcej na ścianach... Nie da się niestety zrobić tego krócej, nie ingerując w pokoje. Dodatkowo, w miejscu, gdzie jest licznik, większa rozdzielnica się nie zmieści, a mniejsza już tak. Dla mnie takie rozwiązanie jest wygodniejsze.
    Kolejną kwestią jest to, że jak już pisałem, jestem w trakcie remontu. Remont w trybie gospodarczym — wszystko robię sam, po pracy i w weekendy. Pewnie potrwa to jeszcze z rok, może dwa... Jeden kabel w peszlu, a dziesięć na ścianach — to jednak różnica... I mieszkać też gdzieś trzeba... A sam temat/pytanie wynika z tego, że już kilka pomieszczeń mam zrobionych i chciałbym powstałą "kiść" kabli uporządkować, tak dla bezpieczeństwa, jak i estetyki — wszak wszystko nowe "wisi" teraz na kostkach...

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam, Tomek.
  • #17 21704101
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Miód na moje uszy, kolego autorze :)
  • #18 21704408
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    madmanxirtam napisał:
    Na początku chciałbym podziękować wszystkim udzielającym się w temacie, w szczególności @jozgo — jego odpowiedź w zasadzie wyczerpała moje pytanie.

W związku z tym temat zamykam.
    P.S.
    Jedna czy kilka rozdzielnic temat powracający i ponownie kol. wyjaśnili zasadność stosowania rozdzielnic piętrowych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podziału instalacji elektrycznej 3-fazowej o mocy 15 kW w domu na osobne rozdzielnie i obwody dla poszczególnych pomieszczeń na parterze i piętrze. Instalacja posiada zabezpieczenie przedlicznikowe 25 A oraz zabezpieczenie 16 A od strony instalacji wewnętrznej. Pojawiły się pytania o możliwość stosowania zabezpieczeń różnicowoprądowych (RCD) bez dodatkowych zabezpieczeń nadprądowych (np. B10 A) na poszczególnych obwodach, zwłaszcza dla oświetlenia i gniazd. Wskazano, że zabezpieczenie przedlicznikowe chroni całą instalację i pełni funkcję ograniczenia mocy, a zabezpieczenie 16 A w rozdzielni wewnętrznej jest zbędne i można je zastąpić rozłącznikiem. Podkreślono konieczność równomiernego rozłożenia obciążeń na fazy oraz dopasowania zabezpieczeń do przekroju przewodów. W kwestii rozdzielnic pojawiły się dwie szkoły: jedna zaleca jedną centralną rozdzielnicę na cały dom z ewentualnymi puszkami piętrowymi do prowadzenia obwodów i montażu automatyki domowej, co jest tańsze i prostsze w serwisie; druga opowiada się za rozdzielnicami piętrowymi dla wygody użytkowania, łatwiejszych przeróbek i mniejszej ilości przewodów. Dyskusja zawierała również uwagi o standardach wykonawczych i ekonomii instalacji oraz o praktycznych aspektach eksploatacji i serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA