logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Astra K 1.5D 2020 – brak zasilania modułów NOx, AdBlue, pompy paliwa ze skrzynki bezpieczników

smolarx 26 Wrz 2025 20:14 1344 9
REKLAMA
  • #1 21701635
    smolarx
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z elektryką w Opel Astra K 2020 r. 1,5 D. Od razu mówię, schematów nie ma nigdzie, poza jakimiś mocno okrojonymi do rozrusznika i ABS. Sytuacja wygląda tak, że z skrzynki bezpieczników (modułu BSI) nie wychodzi napięcie na moduły NOx, moduł pompy paliwa i moduł AdBlue. Wszystkie bezpieczniki i przekaźniki sprawdzone. Na jednym bezpieczniku (od AdBlue) nie ma w ogóle napięcia, natomiast kiedy podałem z innego zasilania napięcie na ten bezpiecznik, to komunikacja z AdBlue wróciła. Jak podałem na NOx zasilanie z czegoś tam, to komunikacja wróciła nawet z pompą paliwa. Wymieniłem skrzynkę bezpieczników i dalej to samo... Szukałem, skąd jest zasilanie na ten bezpiecznik, ponieważ pewnie to ma jakiś związek ze sobą. Niestety nigdzie nie znalazłem, ani od góry przy bezpiecznikach, przekaźnikach, ani od dołu przy wyjściach z modułu/skrzynki bezpieczników. Masy wszędzie są, auto odpala, chodzi równiutko. Widziałem podobny temat, ale bez rozwiązania... (ciężko było nie widzieć po przeszukaniu połowy internetu)
    AI: Czy przed pojawieniem się problemu były robione jakieś naprawy, modyfikacje, albo miało miejsce zalanie, zwarcie, kolizja czy inne nietypowe zdarzenie?
    Nie
    AI: Czy sprawdzałeś, czy przekaźniki odpowiedzialne za zasilanie tych modułów dostają sygnał załączenia z komputera (BCM/ECU)? Jeśli tak, to czy pojawia się tam napięcie sterujące?
    Tak, dostają, nadal brak napięcia
  • REKLAMA
  • #2 21701771
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Zaznacz te bezpieczniki, na które podawałeś napięcie. Być może są inne określenia tych modułów.
  • #3 21701784
    smolarx
    Poziom 6  
    Skrzynka bezpieczników z zaznaczonym bezpiecznikiem nr 18 kolorem czerwonym
    Bezpiecznik nr 18 — opisany jako 'diesel exhaust system'. W Autodacie było to inaczej opisane, ale w każdym razie po podaniu tam napięcia komunikacja z AdBlue wracała. Na czujniki NOx podałem napięcie prosto do wtyczki NOx nr 1. I wtedy zgłaszały się oba czujniki NOx i moduł pompy paliwa. No i napięcie wtedy też wchodzi na tę skrzynkę bezpieczników (sprawdzone od tyłu skrzynki), ale znów nigdzie nie wychodzi. Na żaden bezpiecznik ani przekaźnik — nic.
  • REKLAMA
  • #4 21701834
    inot
    Poziom 38  
    Te bezpieczniki też sprawdziłeś?
    Schemat skrzynki bezpieczników z ponumerowanymi gniazdami od 1 do 37
  • #5 21701898
    smolarx
    Poziom 6  
    Tak, te też i z tyłu przy aku też... Mówię, już wszystko, co widziałem, sprawdziłem. W sumie to przekaźników tam nie sprawdziłem, ale wątpię, żeby tam coś było. Dziś sprawdzę i jak coś znajdę, dam znać.
  • REKLAMA
  • #6 21702024
    inot
    Poziom 38  
    Bezpieczniki F18 i F19 połączone są z kontaktem 87 przekaźnika nazwanego jako
    SCR Control/UREA NOX (SLOT K17).
  • #7 21702212
    smolarx
    Poziom 6  
    Hmmm, nie mogę znaleźć... Jedynie, co znalazłem, to Schemat rozmieszczenia bezpieczników i przekaźników systemu SCR w komorze silnika
    Ale sprawdzone: brak przejścia do bezpiecznika... Przekaźnik sprawny
  • #8 21702217
    inot
    Poziom 38  
    Niestety na schematach nie ma takiego nazewnictwa jak na samych skrzynkach bezpieczników, tak że nie wiadomo, jaki to przekaźnik określony jako SLOT17.
  • REKLAMA
  • #9 21705790
    smolarx
    Poziom 6  
    Witam! Zamykam temat, znalazłem usterkę...Zbliżenie na przepalony przewód wewnątrz osłony materiałowej trzymanej palcamiZbliżenie na korek zbiornika płynu do spryskiwaczy z przeciętym przewodem
    To tak z fabryki wyjeżdża... i szczerze powiem, jak dla mnie, za takie coś powinno być, kurka, więzienie albo przynajmniej wielomilionowa kara dla Opla... kur**, masz w skrzynce bezpieczników cały moduł, płytkę drukowaną, a te kuje zrobią mostek w kablach... I to jeszcze w taki sposób...

A tu przekaźnik, który kolega wyżej opisywał...Płytka drukowana z zaznaczonym przekaźnikiem w czerwonej ramce

Jeszcze podziękowania dla tego pana. Szkoda, że nie znalazłem tego filmu przed tymi wszystkimi kombinacjami, nerwami i straconym czasem... ale i tak zaoszczędził jedno popołudnie. https://youtu.be/MgygqG9-XZY
  • #10 21705795
    smolarx
    Poziom 6  
    Tak jak opisałem wyżej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Opel Astra K 2020 1.5D wystąpił problem z brakiem zasilania modułów NOx, AdBlue oraz pompy paliwa ze skrzynki bezpieczników (modułu BSI). Pomimo sprawdzenia wszystkich bezpieczników i przekaźników, napięcie nie pojawiało się na odpowiednich wyjściach. Podanie zewnętrznego napięcia na bezpiecznik AdBlue oraz bezpośrednio na wtyczkę czujników NOx przywracało komunikację z tymi modułami oraz pompą paliwa. Okazało się, że bezpieczniki F18 i F19 są zasilane przez przekaźnik SCR Control/UREA NOX (SLOT K17), jednak brakowało połączenia między przekaźnikiem a bezpiecznikami. Po wymianie skrzynki bezpieczników problem pozostał. Ostatecznie usterka została zlokalizowana na fabrycznie uszkodzonej płytce drukowanej w module skrzynki bezpieczników, gdzie przewody były zwarte, co powodowało brak zasilania. Usunięcie zwarcia przywróciło prawidłowe działanie modułów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA