Witam. Mam problem z elektryką w Opel Astra K 2020 r. 1,5 D. Od razu mówię, schematów nie ma nigdzie, poza jakimiś mocno okrojonymi do rozrusznika i ABS. Sytuacja wygląda tak, że z skrzynki bezpieczników (modułu BSI) nie wychodzi napięcie na moduły NOx, moduł pompy paliwa i moduł AdBlue. Wszystkie bezpieczniki i przekaźniki sprawdzone. Na jednym bezpieczniku (od AdBlue) nie ma w ogóle napięcia, natomiast kiedy podałem z innego zasilania napięcie na ten bezpiecznik, to komunikacja z AdBlue wróciła. Jak podałem na NOx zasilanie z czegoś tam, to komunikacja wróciła nawet z pompą paliwa. Wymieniłem skrzynkę bezpieczników i dalej to samo... Szukałem, skąd jest zasilanie na ten bezpiecznik, ponieważ pewnie to ma jakiś związek ze sobą. Niestety nigdzie nie znalazłem, ani od góry przy bezpiecznikach, przekaźnikach, ani od dołu przy wyjściach z modułu/skrzynki bezpieczników. Masy wszędzie są, auto odpala, chodzi równiutko. Widziałem podobny temat, ale bez rozwiązania... (ciężko było nie widzieć po przeszukaniu połowy internetu)
AI: Czy przed pojawieniem się problemu były robione jakieś naprawy, modyfikacje, albo miało miejsce zalanie, zwarcie, kolizja czy inne nietypowe zdarzenie?
Nie
AI: Czy sprawdzałeś, czy przekaźniki odpowiedzialne za zasilanie tych modułów dostają sygnał załączenia z komputera (BCM/ECU)? Jeśli tak, to czy pojawia się tam napięcie sterujące?
Tak, dostają, nadal brak napięcia
AI: Czy przed pojawieniem się problemu były robione jakieś naprawy, modyfikacje, albo miało miejsce zalanie, zwarcie, kolizja czy inne nietypowe zdarzenie?
Nie
AI: Czy sprawdzałeś, czy przekaźniki odpowiedzialne za zasilanie tych modułów dostają sygnał załączenia z komputera (BCM/ECU)? Jeśli tak, to czy pojawia się tam napięcie sterujące?
Tak, dostają, nadal brak napięcia