logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Struktura poleceń MQTT do sterowania wieloma portami PWM i częstotliwością na MCU

TannedKimmy 28 Wrz 2025 12:34 732 2
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21703047
    TannedKimmy
    Poziom 2  
    czy istnieje prosta dokumentacja dotycząca pisania poleceń za pośrednictwem tematów mqtt?
    Na przykład, jaki jest prefiks do zmiany częstotliwości PWM jako takiej, a co najważniejsze, jak kontrolować różne porty na moim MCU jednocześnie.
    Konfiguruję port jako PWM, aby go kontrolować, używam prefiksu ściemniacza, a jeśli dodam inne porty jako PWM, teraz zmienia się jako LED Temp i RGB. Nie mogę znaleźć dokumentacji lub tematu obejmującego całość.
    AI: Jakiego MCU i firmware lub oprogramowania używasz do sterowania PWM (na przykład ESP8266 z Tasmota, ESP32 z ESPHome lub coś innego)?
    OpenBeken na bk7231N
    AI: Czy używasz jakiegoś konkretnego brokera MQTT lub systemu automatyki domowej (jak Home Assistant, Mosquitto itp.), czy jest to niestandardowa konfiguracja? .
    na razie Mosquitto do testów
  • Pomocny post
    #2 21703113
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12960
    Myślę, że można to zrobić tak jak w Tasmocie.
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/docs/mqttTopics.md
    Struktura poleceń MQTT do sterowania wieloma portami PWM i częstotliwością na MCU
    Jeśli chcesz wyłączyć automatyczny sterownik LED, włącz flagę "show raw pwms". Co próbujesz osiągnąć?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21703127
    TannedKimmy
    Poziom 2  
    Przejrzałem ten plik .md wiele razy. Podzielę mój problem na dwie części
    -Przedrostki "tekst polecenia" w pliku .md, tak jak w przypadku poleceń, nie są prawdopodobnie wymienione z tego, co znalazłem, będę czysty, po prostu przeglądałem dokumentację Tasmota przed opublikowaniem, ale byłem zdenerwowany, ponieważ zawsze jest to ten sam przykład power1 i power2 itp. Chcę tylko miejsca, w którym wszystkie polecenia i ich wartości powinny być wymienione w jednym miejscu, abym mógł wykorzystać MCU jako coś więcej niż inteligentny przełącznik.
    -Konfiguracja modułów do komendy mqtt, powiedzmy, że na moim cb2s mam P7 jako PWM dla ściemniacza i P24 dla innego ściemniacza, jak mógłbym to skonfigurować bez przekształcania go w ściemniacz "LED Temperature"?
    Próbuję zintegrować openbeken z moją aplikacją Flutter "Home Assistant" i widząc, jak niewiele jest dokumentacji do zaprogramowania tego MCU, ten projekt jest ratunkiem, więc staram się go wykorzystać (i jeśli mogę nawet wnieść swój wkład, naprawdę doceniam projekty open source, takie jak ten).
    naprawdę wdzięczny za opinię kolego
REKLAMA