logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia 1.6 MPI 2006 – niska kompresja, brak mocy na benzynie po odpaleniu

tookiest 02 Paź 2025 08:44 717 7
REKLAMA
  • #1 21707396
    tookiest
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć,
    moim autem jest Skoda Octavia 1.6 mpi z 2006 r., niski przebieg 220 tys. od nowości w jednych rękach. Auto mało użytkowane od 3 lat. Od roku pojawił się problem z odpalaniem (długo kręci) i ok. miesiąc temu doszedł problem z brakiem mocy na benzynie (LPG OK) przez pierwsze 2-3 minuty jazdy. Po odpaleniu i dodaniu gazu nie wkręca się na obroty lub robi to z opóźnieniem.
    Auto poszło na serwis, sprawdzona została kompresja i wyniki to
    1 cyl - 14 bar
    2 cyl - 13,5 bar
    3 cyl - 10 bar
    4 cyl - 8,5 bar

Problem zatem z kompresją. Dostałem wskazanie na: wymiana silnika lub złomowanie/sprzedanie.
    Auto warte jest mniej niż wyszłaby przekładka, więc nie chcę tego robić.

Moje pytanie: Czy mogę zrobić coś z poziomu użytkownika, żeby auto pojeździło jeszcze trochę i/lub poprawić ten brak mocy po odpaleniu?
    Auto pokonuje zawrotne 600 km rocznie.

Dziękuję.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21707418
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3346
    Skoro na benzynie tylko nie ma mocy to nie problem z kompresją , choć pewnie nie chodzi zbyt równo wolnych. Pierwsze do sprawdzenie ciśnienie paliwa przed odpaleniem i w trakcie pracy na benzynie (4 bary). Dwa korekty lambda krótka i długa. Benzyna vs LPG. Moje podejrzenia to rozregulowane LPG (krzywi mapę benzyny) lub ciśnienia paliwa za niskie czy wysokie (filtr paliwa - kiedy wymieniany może to oryginał z pierwszego montażu). Może też być stare paliwo obecnie dodatki BIO powodują że paliwo jest dobre przez 3 miesiące potem jest różnie. Lepiej jak jest LPG lać PB 98 ,bardziej zbliżone octanowo do LPG oraz ma mniej dodatków BIO (5% zamiast 10% dla PB95).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21707495
    sigwa18
    Poziom 43  
    OK na spalinach jest ok bo ecu sobie wyrówna. Jak podłączysz komputer nawet w trybie zgodności OBD2 będzie można podejrzeć jak dużo ECU musiało skorygować dawki względem fabrycznych. Wystarczy że LPG przesunęło korektę w stronę zubożania (gaz jest ustawiony za bogato za duży przelicznik) i na benzynie będzie ubogo i będzie słaby na zimnym póki sonda lambda się nie rozgrzeje i nie skoryguje (doda ) dawki paliwa.
  • #5 21707516
    tookiest
    Poziom 10  
    Dziękuję, umówiłem się właśnie w serwisie BRC na 13:00 dziś. Dam znać.

Dodano po 4 [godziny] 42 [minuty]:

Została zrobiona od nowa adaptacja, powymieniane filtry.
    Ciężko powiedzieć czy przyniosło to skutek, okaże się rano. Zalałem do pełna świeżą benzyną.

Dodano po 5 [godziny] 1 [minuty]:

Aktualizacja:

1. Pierwsze odpalenie po 5h postoju - samochód długo kręcił, odpalił po czym wskoczył na wyższe obroty ok 1300 i tak je trzymał przez chwile - problemu z brakiem mocy nie było, reagował dobrze na dodanie gazu. Zgasiłem auto po minucie
    2. Drugie odpalenie zaraz po pierwszym - samochód długo kręcił i wskoczył na obroty 700 - problem od razu powrócił.

Pytanie - czy warto w takim wypadku spróbować z wymianą filtru paliwa ?
  • REKLAMA
  • #6 21708187
    sigwa18
    Poziom 43  
    Jak dawno nie ruszany to warto.
  • Pomocny post
    #7 21708241
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Sterownik głupieje, bo wypadają zapłony na 4 cylindrze, niedopala mieszanki. Czego byś nie robił, to wszystko na nic, 10,5 bara to granica pewnego zapłonu w cylindrze. A waść masz 9, a nawet ponizej.
  • #8 21708439
    tookiest
    Poziom 10  
    >>21708241
    Co ty byś zrobił z takim autem?
    To moje jedno pytanie.
    Drugie: jakie będą konsekwencje jeżdżenia na krótkich dystansach z taką wadą? Tłok wyjdzie bokiem podczas jazdy?

Podsumowanie tematu

✨ Skoda Octavia 1.6 MPI z 2006 roku o przebiegu 220 tys. km, mało użytkowana przez ostatnie 3 lata, zgłasza problemy z odpalaniem (długie kręcenie rozrusznikiem) oraz brak mocy na benzynie przez pierwsze 2-3 minuty jazdy, podczas gdy na LPG silnik pracuje poprawnie. Po diagnostyce kompresji stwierdzono nierównomierne i niskie wartości: 1 cyl. – 14 bar, 2 cyl. – 13,5 bar, 3 cyl. – 10 bar, 4 cyl. – 8,5 bar, co wskazuje na zużycie silnika i problemy z kompresją. Sugerowano wymianę silnika lub złomowanie pojazdu, jednak ze względu na niską wartość auta właściciel poszukuje rozwiązań umożliwiających dalszą eksploatację bez kosztownej naprawy. Problem objawia się głównie na benzynie, gdzie silnik nie wkręca się na obroty od razu po odpaleniu. Auto pokonuje niewielkie dystanse rocznie (około 600 km). Brak odpowiedzi z dyskusji ogranicza możliwości wskazania konkretnych działań, jednak problem jest typowy dla zużycia silnika i niskiej kompresji, co wpływa na osiągi i rozruch na benzynie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA