logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Tiguan 2014 – błąd odczytu przebiegu przez chiński VCDS

pawelgawelxd3 02 Paź 2025 18:30 324 11
REKLAMA
  • #1 21707963
    pawelgawelxd3
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, dzisiaj chciałam sprawdzić, jaki mam przebieg za pomocą VCDS i wyskakuje mi taki błąd. Może ktoś coś pomoże? Pozdrawiam.
    Samochód to Volkswagen Tiguan gen. 1 (2014 r.).Komunikat VCDS: brak możliwości odczytu przebiegu z ECU
    VCDS to chińczyk
  • REKLAMA
  • #2 21708051
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3402
    W sterowniku silnika nie zawsze jest przebieg.
  • #3 21708055
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2648
    A czego kolega nie rozumie ?
    Przecież jest napisane w tym błędzie że ECU nie jest obsługiwane.
  • REKLAMA
  • #4 21708059
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    I nie dasz rady, przetłumacz sobie co tam pisze.
  • REKLAMA
  • #5 21708062
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Zakup LEGALNEGO interfejsu VCDS zminimalizowałby takie sytuacje. W pojazdach VW przebieg jest zapisywany w licznikach, Ecu i sterownikach skrzyni. Warto mieć też na uwadze że pomiędzy tymi podzespołami w odczycie może być rozbieżność od kilku do kilkudziesięciu km/mil.
    Jaką wersję Ecu tam masz?
  • #6 21708080
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2648
    ElektroMuzyk napisał:
    Zakup LEGALNEGO interfejsu

Nie pomoże.
    ElektroMuzyk napisał:
    VW przebieg jest zapisywany w licznikach, Ecu i sterownikach skrzyni.

Nie we wszystkich.
  • #7 21708086
    pawelgawelxd3
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Ecu 5n, bynajmniej tak jest na naklejce.
    Oryginału nie opłaca mi się, bo tylko do tego samochodu potrzebuję.
    Czyli co, nie da się sprawdzić faktycznego przebiegu?
  • REKLAMA
  • #8 21708124
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    A w jaki sposób niby chcesz sprawdzić ten autentyczny przebieg.
  • #9 21708144
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Hoopieee, to od razu trzeba było napisać tak! Źle się za to zabrałeś. Najlepszy zwykły i legalny kabel KKL. Teraz pozostaje kwestia dobrania odpowiedniego programu w zależności od sterownika (info na naklejce). Może to być: Vag EEPROM Programmer, VAG K+CAN COMMANDER 1.4 albo inne które obsługują Twój sterownik. Wyrażenie - Ecu 5n, nic mi to nie mówi. I tak jak pisałem że pomiędzy tymi podzespołami w odczycie może być rozbieżność od kilku do kilkudziesięciu km/mil.
  • #10 21708421
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    A nie lepiej i prościej wykupić raport i poznać przebieg lub pojechać do ASO ? No chyba że auto z Francji lub Włoch to wtedy historii może nie być wcale. Poza tym auto sprawdza się przed zakupem , po to czasem już lepiej nie wiedzieć ....
  • #11 21708635
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3402
    ElektroMuzyk napisał:
    Hoopieee, to od razu trzeba było napisać tak! Źle się za to zabrałeś. Najlepszy zwykły i legalny kabel KKL. Teraz pozostaje kwestia dobrania odpowiedniego programu w zależności od sterownika (info na naklejce). Może to być: Vag EEPROM Programmer, VAG K+CAN COMMANDER 1.4 albo inne które obsługują Twój sterownik. Wyrażenie - Ecu 5n, nic mi to nie mówi. I tak jak pisałem że pomiędzy tymi podzespołami w odczycie może być rozbieżność od kilku do kilkudziesięciu km/mil.

Zakup drugiego kabla nic mu nie da tym bardziej jak myśli że znajdzie coś co wskaże na kręcony licznik. Jak się robi to się robi tak że nie ma śladu.
  • #12 21708663
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Piotrekwoj1, różnie z tym bywa. Niektórzy faktycznie robili to całościowo. Ale tu trzeba mieć całe auto przy sobie. Ale często niektórzy robili "korekcję" tylko zegara, na stole. A auto było gdzie indziej. Wtedy każdy podzespół ma inny przebieg.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Volkswagen Tiguan pierwszej generacji z 2014 roku i próbuje odczytać przebieg pojazdu za pomocą chińskiego interfejsu diagnostycznego VCDS. Podczas próby odczytu pojawia się błąd wskazujący na problem z komunikacją lub kompatybilnością urządzenia z modułem sterującym pojazdu. Brak odpowiedzi w dyskusji sugeruje, że chińskie klony VCDS mogą mieć ograniczenia w poprawnym odczycie danych z niektórych modeli Volkswagen, zwłaszcza starszych generacji. Problem może wynikać z różnic w protokołach komunikacyjnych lub zabezpieczeniach modułów sterujących. Zalecane jest użycie oryginalnego lub certyfikowanego interfejsu diagnostycznego dedykowanego do marki Volkswagen, aby uniknąć błędów odczytu przebiegu i innych parametrów pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA