logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zakłócić sygnał TV sąsiada przez ścianę – czy to możliwe i legalne?

Ancymon92 03 Paź 2025 08:48 1770 27
REKLAMA
  • #1 21708433
    Ancymon92
    Poziom 1  
    Witam..

Mam problem z sąsiadem. Stary pijak, do którego nic nie dociera. Napi*** muzyką jak swoją babe. Jest to stary pijak, do którego nic nie dociera. Rozmowy, zgłaszanie na policje, pukanie do drzwi, po którym zrobiła się dziura, nawet uderzenie w twarz. Wszystko pomaga na max 48h. Potem wracamy do cyklu. Policja już nie przyjeżdza, jak już przyjadą jest spokój na godzinę. Uwierzcie mi, probowałem każdej opcji żeby się dogadać. Niestety, nie da się.

Stąd moje pytanie. Czy mogę jakoś przez ściane mu wyłączyć tv, zakłócić sygnał lub najzwyczajniej zniszczyć tv jakoś? Czy nie ma takiej możliwości i pozostaje mi odwiedzenie sąsiada i pierd*** jego tv (albo nim) o ściąnę, względnie podłogę?

Ja rozumiem, że będziecie proponować żeby się dogadać z sąsiadem. Uwierzcie, nie da się. Jest to skrajna patola używająca mózgu tylko po to, żeby wyżebrać kase na najtańszą wódę. Z niektórymi ludzmi nie da się dogadać
    AI: Powiedz mi, na czym on ogląda tego swojego TV – ma kablówkę, antenę naziemną, satelitę czy może internet?
    Pewnie naziemna.
    AI: Ile mniej więcej metrów jest od twojej ściany do jego telewizora i co to za ściana – zwykła cienka, czy gruby beton?
    Cieńka, betonowa. Tv od ściany pół metra, max metr.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
    Nie używaj wulgarnego słownictwa.

• REKLAMA
  • #2 21708442
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Możesz jeszcze odizolować się od sąsiada zawieszając gruby kilim(dywan) na ścianie, albo bardziej koleżeńsko stawiając mu kolejną flaszkę. Wtedy wcześniej uśnie, tylko czy wyłączy telewizor? tego nie wiem... zależy jakie ma przyzwyczajenia, czy najpierw gasi, a później idzie spać, czy usypia i gasi telewizor, jak się przebudzi.
  • REKLAMA
  • #3 21708492
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6050
    A ma swoją antenę naziemną, czy jest zbiorcza na cały budynek? Nie ma takiego urządzenia w sprzedaży, aby wytworzyć wystarczające pole elektromagnetyczne do wyłączenia/zniszczenia TV.
    Możesz pomyśleć o sygnale antenowym, jak to funkcjonuje, gdzie leci kabel, skąd ma sygnał.

Na pewno sąsiad ma też jakieś bezpieczniki na zewnątrz.

Zostaw TV w spokoju, a skup się czym TV jest zasilany i skąd ma sygnał.

* nic nic sugeruję.
  • #4 21708497
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 869
    gulson napisał:
    * nic nic sugeruję.

Jakże by inaczej - to przecież tylko takie luźne pomysły w temacie.
  • #5 21709173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21709193
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    Taki sąsiad to skarb - tylko go trzeba zakopać najpierw.
    Może takie coś - z innej grupy:

https://demotywatory.pl/5316341/Wkur***ny-sasiad

Pozdrawiam i życzę spokoju.
  • REKLAMA
  • #7 21709908
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    Jak wyjdzie z domu to zaklej mu zamki jakąś poxiliną czy czymś. Tak za każdym razem.

3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.

• #8 21710046
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5539
    Są interesujące piloty uniwersalne: https://www.tvbgone.com/
    https://www.adafruit.com/product/73
    Wyposażone w jeden przycisk - wyłączający.
  • #9 21710067
    Michał_74
    Poziom 34  
    TechEkspert napisał:
    Są interesujące piloty uniwersalne

Pytanie? Wiesz jak działa pilot do telewizora - taki standardowy nie ten na BT.
    Pozdrawiam. I nie zazdroszczę inteligencji.

Moderowany przez Felini:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #10 21710090
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5539
    To nie jest pilot BT, chociaż podpowiedzią może być to jak działają szyby :)

Tutaj mocniejsza wersja "latarkowa" opublikowana na elektroda.pl TV-B-GONE dużej mocy
  • REKLAMA
  • #11 21710228
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21710236
    Michał_74
    Poziom 34  
    Komunikacja IR musi się fizycznie "widzieć"
    Jest kilka przypadków możliwości odbicia sygnału ale to jak los na loterii.
  • #13 21711618
    remek002
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Najprościej, choć wcale nie tanio, to będzie "wyciszyć" ścianę, bo kto wie, kto może się wprowadzić zamiast obecnego "starego" sąsiada. Może być jeszcze głośniej, albo ciszej, gdy "starego" już nie będzie, a pojawi się "nowy" sąsiad.
  • #14 21711695
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1231
    @remek002 Autor nie dostrzega po prostu pozytywów sytuacji - to on stosuje wobec nieznośnego sąsiada przemoc fizyczną, a zawsze na miejsce niedosłyszącego sąsiada może przyjść ktoś, kto przemoc fizyczną stosować będzie na autorze.

U mnie od momentu wprowadzki relacje z sąsiadką z 1 piętra były nie najlepsze, ale nie stawiałem jej żadnej flaszki, kwiatków, czekoladek czy bóg wie czego - po prostu ograniczałem mój kontakt z nią do "dzień dobry", aż w końcu sama zaczęła zagajać w normalny sposób.

Inna sąsiadka z kolei była oburzona, bo "zająłem miejsce parkingowe jej córki" - na podwórku nie mamy wyznaczonych miejsc parkingowych, wszyscy parkujemy "na dziko". Ja auto stawiam obok motocykla, co też jej tłumaczyłem, że gdyby jakimś cudem motocykl miał się przy mocniejszym wiatrze przewrócić, to chyba lepiej, żeby upadł na moje auto, a nie jej córki ;)
    Też była obrażona dobry miesiąc, obecnie jej przeszło i normalnie rozmawiamy.

Obecnie martwy gołąb ze strychu dalej nie został usunięty, mimo zaangażowania służb i sanepidu - ale przynajmniej przestał śmierdzieć...

No ale to sąsiad ze zbyt głośnym telewizorem jest nieznośny :D

Jak mieszkałem na Bałutach, to ściana w ścianę mieszkała starsza Pani, która co niedzielę o 7:00 na pełny regulator puszczała Radio Maryja i ubijała schabowe - ale w przeciwieństwie do autora nie zniżałem się do poziomu:
    Ancymon92 napisał:
    patola

Bo miewałem gorszych sąsiadów, jak chociażby dosłowną patologię, gdzie alkohol leje się strumieniami równolegle z krwią, syn ojca, ojciec żonę, żona syna i kółko się zamykało, wydzieranie się o każdej porze dnia i nocy - a zobaczyć jak którykolwiek wychodzi dalej niż do sklepu po flaszkę było ciężko.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21710046 To są dobre sposoby na sprawdzenie, czy sąsiad
    Ancymon92 napisał:
    pierd*** jego tv (albo nim) o ściąnę
  • #15 21711708
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witam.
    Może I kolega wyżej ma rację.
    Ale czasem trafia się taki sasiad ze człowiekowi po czasie nerwy puszczaja. I nie da się nic więcej zrobić.
    Zeby to zrozumieć to tfzeba to przeżyć.
    Pozdrawiam.
  • #16 21711731
    OPservator
    Poziom 39  
    @Michał_74 przemoc nigdy nie jest rozwiązaniem - ani ta fizyczna, ani psychiczna - i zawsze finalnie prowadzi tylko i wyłącznie do zaostrzenia konfliktu.
    Jeśli policja wykonuje swoje obowiązki zgodnie z prawem, tj. każda interwencja zostaje odnotowana, to podpytałbym jakiegoś prawnika oferującego darmowe konsultacje, czy jest sens wystosować pozew cywilny wobec takiego delikwenta - wspólnoty i spółdzielnie mają prawo usunąć uciążliwego mieszkańca, aczkolwiek nigdy nie widziałem takiego zabiegu w realnym użyciu.

Kwestią równie ważną jest status mieszkania - czy jest to mieszkanie własne delikwenta, wynajęte, czy może miejskie?
    Ta kwestia może otworzyć kolejne ścieżki do działania.

Ludzie posuwający się do przemocy fizycznej, bo sąsiad hałasuje, to w moich oczach Ci sami ludzie, którzy strzelają z wiatrówki do kota, bo miauczy za głośno, do psa, bo szczeka po nocach i spać nie daje, albo do drona, bo na pewno operator drona jest zainteresowany waszym szarym życiem i podgląda co robicie...
  • #17 21711756
    sq3evp
    Poziom 39  
    >>21711708
    Tak, mam takich sąsiadów - ok 3:00 - 3:30 szykują sie do pracy robiąć przy tym hałas. Nie jest to codziennie, zmieniają się godziny i dni tygodnia. Mam zbyt czuły słuch i mi przeszkadza :)
  • #18 21712227
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    OPservator napisał:
    niedosłyszącego sąsiada

OPservator napisał:
    No ale to sąsiad ze zbyt głośnym telewizorem jest nieznośny

Chyba nie tak do końca jest to błahe, bo

Ancymon92 napisał:
    Stary pijak, do którego nic nie dociera. Napi*** muzyką jak swoją babe. Jest to stary pijak, do którego nic nie dociera.

Ancymon92 napisał:
    Jest to skrajna patola używająca mózgu tylko po to, żeby wyżebrać kase na najtańszą wódę.

To nie normalni ludzie mają się dostosowywać do patologicznych jednostek, a raczej jednosti do jakichś norm współżycia społecznego ;)

OPservator napisał:
    Bo miewałem gorszych sąsiadów

Aha, czyli autor ma przestać marudzić, bo Ty miałeś gorzej? ;) Wspaniała logika.

OPservator napisał:
    przemoc nigdy nie jest rozwiązaniem

Czasem jest ;) Życie pokazało to miliony razy. Na nektórych nie ma innej metody, jak "naprostować ręcznie".

OPservator napisał:
    Ludzie posuwający się do przemocy fizycznej, bo sąsiad hałasuje, to w moich oczach Ci sami ludzie, którzy strzelają z wiatrówki do kota, bo miauczy za głośno, do psa, bo szczeka po nocach i spać nie daje

Porównujemy zwierzę, które ma instynkty do człowieka, który ma (powienien mieć) rozum? To zupełenie różne sytuacje, porównanie całkowicie beznadziejne... Zwierzęcia nie każe się za jego naturalne zachowanie, zgodne z jego naturą. A naturą człowieka nie jest ogladanie tv czy puszczanie muzyki na cały regulator, mieszkając w bloku z innymi ludźmi za ścianą. I tu pacyfikacja wskazana i potrzebna. Inaczej nic nie robiąc dajemy przyzwolenie na takie wybryki i nie ustaną one nigdy.

• #19 21712823
    OPservator
    Poziom 39  
    milka0 napisał:
    I tu pacyfikacja wskazana i potrzebna.

To zostaw sprawę powołanym do tego jednostkom, bo to nie ty czy autor jesteście od wymierzania sprawiedliwości.

Absolutnie nikt nie broni wystosować pozwu cywilnego, jeśli policja nic nie daje - można też wystosować przedsądowe wezwanie do polubownego rozwiązania sprawy, może widząc pismo od prawnika będzie ciut bardziej skory do współpracy.
  • #20 21712866
    sq3evp
    Poziom 39  
    OPservator napisał:
    (...)może widząc pismo od prawnika będzie ciut bardziej skory do współpracy.

To na wiele osób działa - nie każdy wie, że takie pismo to nie do końca już jest problem z policją, sądami itp, itd.
  • #21 21712876
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 218
    Autor (który pewnie nie istnieje), nie zajrzał tu od wysłania swojego jedynego postu z dość absurdalnym problemem, no bo źródłem zła ma być telewizor, a receptą na szczęście zakłócenie odbioru? Mam wrażenie że te posty są zakładane do pobudzenia jakiegoś ruchu na "e". A skoro tak...
    Jeśli się nie ma domu na środku dziesięciohektarowej działki, to z fajnym lub choćby akceptowalnym sąsiedztwem, jest jak z wolnością - nie jest dana raz na zawsze. I pół biedy z pijaczkami i zawodnikami, których da się przywołać do porządku paroma klapsami na gołą buzię raz na czas. Gorszym typem jest szeryf-prawnik, któremu wszystko przeszkadza, wzywający policję gdy sąsiad spuści wodę po 22. Ale wszystkich przebijają świry. W (na szczęście) nie bezpośrednim sąsiedztwie, ale niestety zasięgu rażenia, osiedlił się około 30 letni psychopata. Mieszkanie zafundowała, opłaca i ogólnie utrzymuje rodzina, (gość nie pracuje), ciesząc się z pozbycia problemu. Mimo chuderlawej postury, kolo jest zwykle uzbrojony w długie i ostre narzędzia, zaczyna terroryzować najbliższych sąsiadów, tym że np dojedzie ich dzieci, a ma takie papiery że mu mogą naskoczyć. Co najwyżej go zamkną w psychiatryku na rok. Ale w końcu wyjdzie.
  • #22 21712992
    OPservator
    Poziom 39  
    puchalak napisał:
    Mimo chuderlawej postury, kolo jest zwykle uzbrojony w długie i ostre narzędzia

puchalak napisał:
    Co najwyżej go zamkną w psychiatryku na rok

... albo trafi na posiadacza broni i odsiedzi wieczność na wąchaniu kwiatków od spodu, bo w przypadku obrony koniecznej nikt na jego papiery patrzyć nie będzie. Nawet legalne bez pozwolenia czarnoprochowce zostawiają ładne dziurki, ot, kaliber 44 :)

Dodano po 3 [minuty]:

Sporo ludzi zapomina, że broń palna w Polsce jest legalna i relatywnie łatwa do pozyskania, ot, trzeba być normalnym i uzbrojonym w olbrzymie pokłady cierpliwości do biurokracji ;)
    A potem płacz, jak u rodziny napastnika z żabki, który zginął, bo straszył pistoletem na kulki... w sytuacji stresowej nie ma czasu na ocenę wyglądu przedmiotu przypominającego broń, liczy się działanie - a najbezpieczniejszą opcją zarówno prawnie, jak i fizycznie, jest oddalenie się z miejsca i prowadzenie do deeskalacji - przy czym pan za ladą nie bardzo miał gdzie się ewakuować, był postawiony pod ścianą, dosłownie.
  • #23 21713029
    puchalak
    Poziom 19  
    OPservator napisał:
    ...
    ... albo trafi na posiadacza broni i odsiedzi wieczność na wąchaniu kwiatków od spodu, bo w przypadku obrony koniecznej nikt na jego papiery patrzyć nie będzie. Nawet legalne bez pozwolenia czarnoprochowce zostawiają ładne dziurki, ot, kaliber 44 :)
    ....

Tia. Tylko rzecz się nie dzieje w południowych stanach USA, tylko tutaj. Jeśli odstrzelisz bronią palną zawodnika, który jedynie posiada przy sobie ostre narzędzie i nie stanie się to w trakcie ataku nim, pójdziesz pierdzieć w pasiak na długie lata. I nie bardzo wywiniesz się poczuciem zagrożenia.
  • #24 21713031
    OPservator
    Poziom 39  
    @puchalak przeczytaj więc czym jest obrona konieczna, przeanalizuj co napisałeś i powiedz w którym momencie napisałem, że spokojnie możesz walić do gościa tylko dlatego, że trzyma w ręce nóż czy siekierę...
  • #25 21713194
    puchalak
    Poziom 19  
    Tak, czytanie ze zrozumieniem to cenna w dzisiejszych czasach umiejętność.

To napisałem ja:

Cytat:
    Mimo chuderlawej postury, kolo jest zwykle uzbrojony w długie i ostre narzędzia, zaczyna terroryzować najbliższych sąsiadów, tym że np dojedzie ich dzieci, a ma takie papiery że mu mogą naskoczyć. Co najwyżej go zamkną w psychiatryku na rok. Ale w końcu wyjdzie.

Na co wyciągając kawałki z kontekstu odpisałeś:

Cytat:
    Sporo ludzi zapomina, że broń palna w Polsce jest legalna i relatywnie łatwa do pozyskania, ot, trzeba być normalnym i uzbrojonym w olbrzymie pokłady cierpliwości do biurokracji ;)
    A potem płacz, jak u rodziny napastnika z żabki, który zginął, bo straszył pistoletem na kulki... w sytuacji stresowej nie ma czasu na ocenę wyglądu przedmiotu przypominającego broń, liczy się działanie - a najbezpieczniejszą opcją zarówno prawnie, jak i fizycznie, jest oddalenie się z miejsca i prowadzenie do deeskalacji - przy czym pan za ladą nie bardzo miał gdzie się ewakuować, był postawiony pod ścianą, dosłownie.

Na co odpisałem:

Cytat:
    Tia. Tylko rzecz się nie dzieje w południowych stanach USA, tylko tutaj. Jeśli odstrzelisz bronią palną zawodnika, który jedynie posiada przy sobie ostre narzędzie i nie stanie się to w trakcie ataku nim, pójdziesz pierdzieć w pasiak na długie lata. I nie bardzo wywiniesz się poczuciem zagrożenia.

Na co Ty:

Cytat:
    @puchalak przeczytaj więc czym jest obrona konieczna, przeanalizuj co napisałeś i powiedz w którym momencie napisałem, że spokojnie możesz walić do gościa tylko dlatego, że trzyma w ręce nóż czy siekierę...

Przeczytaj, przeanalizuj, przemyśl.
  • #26 21713208
    OPservator
    Poziom 39  
    puchalak napisał:
    Tak, czytanie ze zrozumieniem to cenna w dzisiejszych czasach umiejętność.

OPservator napisał:
    przeczytaj więc czym jest obrona konieczna

Cytat:
    Obrona konieczna to działanie mające na celu odparcie bezpośredniego, bezprawnego zamachu na dobro chronione prawem

Czy osoba stojąca z nożem na ulicy i krzycząca do Ciebie stanowi zamach bezpośredni? Nie.
    Czy osoba stojąca z nożem na ulicy i krzycząca do Ciebie stanowi zamach bezprawny? Tak.

Sytuację możesz obrócić - uciekasz, policjant rozpoczyna ostrzał po całej procedurze, bla bla.
    Czy policjant stanowi zamach bezpośredni? Tak.
    Czy policjant stanowi zamach bezprawny? Nie.

puchalak napisał:
    Przeczytaj, przeanalizuj, przemyśl.

Zastosuj się do własnej rady ;)
  • #27 21713226
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 530
    puchalak napisał:
    Mam wrażenie że te posty są zakładane do pobudzenia jakiegoś ruchu na "e".

Od pewnego czasu coraz częściej mam podobne wrażenie.
  • #28 21713251
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6050
    OK to blokujemy aby uniknąć oskarżeń o celowym "pobudzaniu ruchu", autor i tak nic nie odpowiedział i nie jest zainteresowany tematem (w razie potrzeby autor może odblokować).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości i legalności zakłócania sygnału telewizyjnego sąsiada przez ścianę w kontekście uciążliwego hałasu. Uczestnicy wskazują, że nie istnieją dostępne na rynku urządzenia zdolne do generowania pola elektromagnetycznego wystarczającego do wyłączenia lub uszkodzenia telewizora przez betonową ścianę. Komunikacja pilotem TV opiera się na podczerwieni (IR), która wymaga bezpośredniej widoczności, co uniemożliwia zdalne wyłączanie telewizora przez ścianę. Proponowane są metody izolacji akustycznej, np. zawieszenie grubego dywanu na ścianie, oraz użycie pilotów uniwersalnych typu TV-B-GONE, które jednak mają ograniczoną skuteczność przez przeszkody fizyczne. Wspomniano także o starych zasilaczach impulsowych generujących zakłócenia elektromagnetyczne w paśmie UHF (470-862 MHz), co mogłoby teoretycznie wpływać na odbiór sygnału TV. Dyskusja porusza również kwestie prawne i etyczne, podkreślając, że przemoc i niszczenie mienia są nielegalne i mogą prowadzić do eskalacji konfliktu. Zalecane jest rozważenie formalnych środków prawnych oraz poprawa izolacji akustycznej mieszkania jako bardziej skuteczne i zgodne z prawem rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA