Piotr_Burnos napisał: Ale proszę dalej krytykować
Służę, zgodnie z życzeniem, krytyka merytoryczna:
Piotr_Burnos napisał: Nie o czym marzy @CosteC tylko co się wydarzy u Kowalskiego w mieszkaniu jak zewrze L z N (lub PE).
Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem:
CosteC napisał: Piotr_Burnos napisał: Najbliższy film na kanale to pomiar prądu zwarciowego sieci 230V.
Jestem super ciekawy jakie możliwości ma AGH w tej materii. Jak ostatnio sprawdzałem w Polsce osiągnięcie 50 kA było nad wyraz problematyczne kilkanaście lat temu...
Zajmuję się, między innymi, pomiarami w sieciach dystrybucyjnych niskiego napięcia, czyli dla amatorów
Piotr_Burnos napisał: sieci 230V.
Stąd też przyjazne zapytanie o możliwości AGH odnośnie zdolności testowych. Moje dane sprzed kilkunastu już lat uznaję za nieaktualne. Nie wiem czemu zostało zignorowane, ale się domyślam.
Piotr_Burnos napisał: co się wydarzy u Kowalskiego w mieszkaniu jak zewrze L z N (lub PE).
W poprawnie wykonanej, współczesnej i utrzymanej instalacji - prawie nic się nie wydarzy. Dlatego dziwię się pomysłowi robienia z tego filmu. Prądy nieduże, widowiskowość umiarkowana.
Instalacja jednofazowa z impedancją pętli zwarcia 0.5 Ohm, czyli dosyć niską, osiągnie może 500 A czyli dla zabezpieczenia C25 to będzie 20 krotność In i wyłączenie nastąpi w 10-20 ms.
Dla 3 omów popłynie, powiedzmy, 75 A, czyli 3x In dla C25 przez 7-15 sekund. Tutaj przynajmniej będzie można zauważyć wzrost temperatury przewodów, możne nawet związany z tym spadek prądu.
Taki tani, domowy wyłącznik instalacyjny C25 ma prądy rozłączane na poziomie 6 kA - czyli olbrzymi zapas jak na warunki domowe.
Niepoprawnie wykonana instalacja jest dużo ciekawsza, ale mam szczerą nadzieję, że
@Piotr_Burnos nie ma takiej ani w domu ani na AGH do eksperymentów. Przewody palące się w ścianach są widowiskowe ale wieloaspektowo problematyczne.
Piotr_Burnos napisał: Mało merytoryki od Pana dużo czepialstwa.
Tutaj za to mamy atak na osobę zamiast merytorycznego argumentu.
Piotr_Burnos napisał: Już zapomniałem dlaczego unikam Elektrody.
Czyżby autorzy robiący osobiste wycieczki gdy brakuje merytorycznych argumentów?
Piotr_Burnos napisał: Nie zrozumiał Pan idei chyba...
Ewidentnie. Poczekam na film.