logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router Wi-Fi i antena zewnętrzna LTE do BTS Play 2,5 km? Zestaw gotowy czy własny?

Gelloo 09 Paź 2025 21:39 612 12
REKLAMA
  • #1 21715508
    Gelloo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witajcie, muszę zmienić dostawcę internetu, dotychczas miałem radiowy około 30 Mb/s, ale teraz jest znacznie gorzej, mam BTS-a Play 5G od mojego domu 2,5 km.

Mapa z zaznaczoną lokalizacją nadajnika Play 5G przy ul. Turystycznej w Lublinie Zrzut ekranu z informacjami o stacji bazowej Play w Lublinie, ul. Turystyczna 132

Potrzebuję info, co mam kupić: jaką antenę zewnętrzną, ruter - najchętniej Wi‑Fi - aby wszystko śmigało. Skrętkę umiem zarobić i zacisnąć zaciskarką, ale nie siedzę w tych tematach, aby swobodnie dobrać dla siebie zestaw, jak najkorzystniej wybrać? W Play kupić zestaw gotowca, czy składać we własnym zakresie?

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Czy ten zestaw będzie ok https://zteshop.pl/zestaw-router-zewntrzny-zte-mc889-5g-i-router-wi-fi-6-z1320 ?
  • REKLAMA
  • #2 21722864
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Najpierw zrób pomiary telefonem za pomocą aplikacji Netmonster.
    Myślę, że lepiej będzie zainwestować w nowszy sprzęt - ZTE MC889A Pro, router domowy dokupisz we własnym zakresie np. Cudy WR3000.
    MC889A Pro ma anteny o większym zysku (11 dBi) od MC889 (6,5 dBi)
    Tu masz używkę na gwarancji 12 miesięcy za ok. 1000 zł:
    Router zewnętrzny MC889A Pro 5G MC889
    No i nie pakuj się w abonament, obecne oferty na kartę mają tak spory pakiet, że z powodzeniem wystarczy do codziennego użytkowania.
  • REKLAMA
  • #3 21723382
    Gelloo
    Poziom 11  
    MiroLord napisał:
    Najpierw zrób pomiary telefonem za pomocą aplikacji Netmonster.
    Myślę, że lepiej będzie zainwestować w nowszy sprzęt - ZTE MC889A Pro, router domowy dokupisz we własnym zakresie np. Cudy WR3000.
    MC889A Pro ma anteny o większym zysku (11 dBi) od MC889 (6,5 dBi)
    Tu masz używkę na gwarancji 12 miesięcy za ok. 1000 zł:
    Router zewnętrzny MC889A Pro 5G MC889
    No i nie pakuj się w abonament, obecne oferty na kartę mają tak spory pakiet, że z powodzeniem wystarczy do codziennego użytkowania.

Przez tydzień od założenia tematu tu na forum udało mi się ustalić, że mam jeszcze bliżej nadajnik T-Mobile, który ma kilka pasm, m.in. 5G 3,5 GHz (3500 MHz). Pomiary telefonem z kartą startową wyciągały około 800 Mb/s (pobieranie) i 30 Mb/s (wysyłanie) i te pomiary mocno mnie zdziwiły i uświadomiły mi, że nie ma co się trzymać w moim przypadku Play.
    Zamówiłem ZTE 889 Pro, który mi poleciła inna osoba, ponoć dobry sprzęt. Jutro będę instalował. Fakt, jest drogo. Byłem w salonie T-Mobile i w tej chwili abonament kosztuje 100 zł ze sprzętem wypożyczonym, a 80 zł sam nr.
    Nie ukrywam, że chętnie bym doładowywał max. 50 zł co miesiąc, tylko jeszcze nie wiem, jak to działa, aby nie wyciągać karty SIM z modemu i mieć np. 150 GB miesięcznie, chociaż nie wiem, ile zużywam w domu, bo nigdy tego nie sprawdzałem?
    Jak ma ktoś informacje, co i jak, to chętnie poczytam...
    Mam jeszcze zakupiony TP-Link Deco X50, jedna sztuka. Jak na razie prawie nic nie wiem, jak to wszystko pospinać, aby prawidłowo działało. Na początku spróbuję na tej startowej karcie SIM, tylko chyba będę potrzebował jakiś switch, bo teraz mam chyba 10 kabli wpiętych w ruter z Wi‑Fi od internetu radiowego, który już nie działa. Ruter muszę oddać.
  • #4 21723433
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5771
    Obyś się nie zdziwił z tym T-mobile, oferty no limit są tylko jako Domowe 5G/LTE przypisane do konkretnej lokalizacji a ta z zew. CPE 5G na uzyczenie karta jest też przypisana do sprzetu. Co do testów T-mobile na telefonie to karta głosowa z niego zarówno abonamentowa jak i pre-paid nie działa w routerach. Ogólnie oferta T-mobile jest atrakcyjna ale z punktu widzenia regulaminów nie do przyjęcia. Na pre-paidach tez nie skorzystasz z karty w routerze , dziwi mnie twoje podejście do tematu, do tego brak lokalizacji i brak screenów z testów T-mobile i Play na telefonie, chcesz kupować sam sprzęt a nawet już kupiłeś nie wiadomo czemu MC889A PRO a myslisz o abonamencie T-mobile. Dziwi mnie to że pomijasz operatora który w ofercie na kartę nie ma konkurencji a jednoczesnie ma zapewne zasieg na N78.
    No i po co zakup DECO X50 ? Dziwne decyzje, kroki , na forum są jasne wytyczne w takich jak twój tematach, brak podstawowych danych przez tydzień nie pozwalał ci pomóc, podanie potencjalnego BTS-a z N78 nawet z odległością do niego to za mało aby odpowiedzieć na twoje pytania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21723490
    Gelloo
    Poziom 11  
    Sprzęt mam swój i to daje mi możliwość korzystania z różnych operatorów. Dzisiaj jest T-Mobile, a za miesiąc może będzie lepiej w Play. Cały czas badam rynek — operatorzy ciągle dokładają BTS-y. Dotychczas korzystałem z netu radiowego, ale w tej chwili jest mega słaby. Nie chciałbym się wiązać na 2 lata z żadnym operatorem; to jest ostateczność i dlatego nie wybrałem użyczenia sprzętu. Wiem o przypisanej lokalizacji w T-Mobile na abonamencie, ale wiem też, że można 3 razy zmieniać w ciągu 2 lat, ale tak jak wcześniej wspominałem, niechętnie abonament będę podpisywał... Poza tym ja szukam sprzętu do użytku domowego stacjonarnie, mieszkam w domu wolnostojącym.
    Do BTS-a T-Mobile mam 1 km — tam jest 3500. Do Play mam 2,5 km — tam również jest 5G 3500, ale na testach telefonem Play pokazuje około 80 Mb/s
    Będę jeszcze testował z podłączonym ZTE 889 Pro
  • #6 21723561
    matek451
    Poziom 43  
    Nie zrozumiałeś ze w przypadku T-mobile nie masz żadnej opcji na pre-paid bo oferty z duzym pakietem danych są na kartach głosowych a darmowe bonusy nie działają gdy kartę przełożysz do routera? T-mobile oficjalnie potwierdza ze bedzie je blokował, są oczywiście pewne sposoby ale nie o to chodzi.
    W internecie mobilnym sam dystans do BTS-a to nie wszystko, ale w przypadku 1 km do stacji bazowej z 5G N78 nie widzę żadnej potrzeby aby wydawać 1500 z ł na MC889A PRO, chyba ze testy T-mobile pokazują na N78 na zewnątrz bardzo słabe parametry sygnału, na razie wyników takich testów na telefonie nie pokazałeś ale po UL widać że raczej nie ma tragedii z parametrami sygnału na 3.6GHz ale jednoczesnie szału też nie ma. DECO X50 nie ma portu 2.5GE.
    Reasumując jak pre-paid to zostaje Play z Virgin Mobile i oczywiście Orange ze zdecydowanie najlepszą ofertą na pre-paid którego nie bierzesz na razie pod uwage.
    Oczywiście jak masz MC889A PRO to powinno ci załatwić sprawę z każdym operatorem .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21723636
    Gelloo
    Poziom 11  
    Kilka zrzutów z tel., niestety Orange u mnie wypada najgorzej — jak sprawdzałem telefonem; najlepiej T‑Mobile, potem Play. A jaki router Wi‑Fi polecasz do modemu ZTE 889? Ofertę Virgin Mobile nie znałem.
    Załączniki:
    • Jaki router Wi-Fi i antena zewnętrzna LTE do BTS Play 2,5 km? Zestaw gotowy czy własny? P_-4qxe2.jpg (64.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki router Wi-Fi i antena zewnętrzna LTE do BTS Play 2,5 km? Zestaw gotowy czy własny? lPk3wZAF.jpg (66.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki router Wi-Fi i antena zewnętrzna LTE do BTS Play 2,5 km? Zestaw gotowy czy własny? TjoDFNta.jpg (64.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki router Wi-Fi i antena zewnętrzna LTE do BTS Play 2,5 km? Zestaw gotowy czy własny? z5NdJSRw.jpg (70.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki router Wi-Fi i antena zewnętrzna LTE do BTS Play 2,5 km? Zestaw gotowy czy własny? eZIF1rgN.jpg (64.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21723711
    matek451
    Poziom 43  
    Ale to tylko test Play z 2 sektora na Turystycznej LTE1800+2600 plus N1 czyli pseudo 5G 2100. Sektor na azymut 15 , na kotwicy LTE1800 parametry sygnału dostateczne, speedtestów brak. W jakich warunkach test, jaka to karta Play, T-mobile ma N78 na Metalurgicznej 7 ale to maszt Orange więc jest tam też 5G N78 tego operatora, tak samo na Mełgiewskiej, sektor wzdłuż drogi, do tego oczywiscie komplet pasm LTE. W testach Orange prędkości na N78+LTE powiny być podobne do T-mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21723853
    Gelloo
    Poziom 11  
    Małe sprostowanie, okazało się, że robiąc testy na karcie z Orange telefonem miałem kartę, która nie obsługuje 5G. Dziś włożyłem drugą i poniżej efekty
    Załączniki:
    • Jaki router Wi-Fi i antena zewnętrzna LTE do BTS Play 2,5 km? Zestaw gotowy czy własny? c6txpFQX.jpg (72.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki router Wi-Fi i antena zewnętrzna LTE do BTS Play 2,5 km? Zestaw gotowy czy własny? Tu-A_A7P.jpg (75.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki router Wi-Fi i antena zewnętrzna LTE do BTS Play 2,5 km? Zestaw gotowy czy własny? sAkCWxLQ.jpg (72.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21723925
    matek451
    Poziom 43  
    A jakie osiagi na telefonie z kartą Orange w tych warunkach, 3 sektor z Mełgiewskiej ten na azymut 350, kotwica LTE1800 na zewnatrz z dostatecznymi parametrami sygnału, bardzo niski SINR, to skutek twojej lokalizacji, zapewne pomiędzy tym sektorem a sektorem nr. 1 z Mełgiewskiej tym na azymut 110 stopni, z tego sektora w sąsiadach na LTE jest PCI330 z takimi samymi parametrami sygnału. Na N78 sygnał dostateczny, PCI z nieznanego BTS-a i sektora, mozliwe ze z 3 na Metalurgicznej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 21724398
    Gelloo
    Poziom 11  
    Co do osiągów na telefonie, to nie jest źle: 180 Mb/s / 60 Mb/s. Co robię źle, że na samym początku w ZTE 889 wyrzuca mi adres do konfiguracji 192.168.254.1 i nie może przejść do następnego etapu — hasła? Wszystkie diody świecą prawidłowo, nawet net śmiga, jak otworzę kolejną zakładkę?
  • #12 21726487
    Gelloo
    Poziom 11  
    Dziś udało się fizycznie zamontować modem 889Pro z kartą Orange, wyniki są następujące: 480 Mb/s / 90 Mb/s, opóźnienie 16 ms
    Oczywiście można jeszcze bawić się i ustawiać. Zastanawiam się, jakie pasma i tryby w ustawieniach modemu powinny w moim przypadku pozostać?
    Porównując te wyniki z telefonem, to są znacznie wyższe.
  • #13 21732617
    Gelloo
    Poziom 11  
    Małe podsumowanie: antena zamontowana, odbieram dwa pasma LTE i 5G N78 od Orange, prędkości maks. to 560 Mb/s / 120 Mb/s. Wszystko wpięte do routera Deco V50 i takie prędkości osiągam na Wi-Fi, więc tutaj jest OK. Generalnie jestem zadowolony ze sprzętu, muszę jeszcze tylko kupić rozdzielacz switch, ponieważ potrzebuję kilka urządzeń podpiąć kablem. Osiągnąłem wyniki, których się nie spodziewałem, ponieważ prędkości są dla mnie bardzo wysokie i stabilne.
    Muszę przyznać, że forum trochę się zmieniło, w moim odczuciu na gorsze, chociaż może to tylko moje spostrzeżenia.
    Dziękuję za wszystkie wskazówki.

Zrzut ekranu z parametrami LTE Band 7 i 5G N78 z routera sieci Orange

Podsumowanie tematu

✨ Autor poszukuje optymalnego rozwiązania sprzętowego do odbioru internetu LTE/5G z BTS Play oddalonego o 2,5 km, rozważając zakup gotowego zestawu lub samodzielny dobór anteny i routera Wi-Fi. Zalecane jest wykonanie pomiarów sygnału aplikacją Netmonster. Polecany jest zewnętrzny modem ZTE MC889A Pro z anteną o zysku 11 dBi, który zapewnia lepsze parametry niż starszy MC889. Router Wi-Fi do współpracy z modemem można dobrać samodzielnie, np. Cudy WR3000 lub TP-Link Deco X50 (choć Deco X50 nie posiada portu 2.5GE). Autor testował również zasięg i prędkości u różnych operatorów: T-Mobile (BTS 1 km, 5G N78), Play (BTS 2,5 km, 5G 3500 MHz) oraz Orange. Wyniki pomiarów wskazują na najlepsze prędkości z Orange i T-Mobile, jednak T-Mobile ma ograniczenia w korzystaniu z kart prepaid w routerach. Ostatecznie autor zamontował modem ZTE 889Pro z kartą Orange, osiągając stabilne prędkości do 560 Mb/s download i 120 Mb/s upload, podłączając go do routera Deco V50. Zalecane jest dalsze dostrajanie ustawień pasm i trybów modemu oraz rozbudowa sieci LAN o switch do podłączenia wielu urządzeń przewodowych. Dyskusja podkreśla znaczenie testów sygnału, wyboru odpowiedniego sprzętu i operatora oraz elastyczności w korzystaniu z kart SIM bez długoterminowych umów.
REKLAMA