logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Widzieliscie nowa serie kolumn estradowych alpharda ??

mlody_elektronik 21 Gru 2005 17:43 4734 18
REKLAMA
  • #1 2103945
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Witam !!

Alphard wyposcil serie MAgnum http://www.alphard.pl/home.htm

JEst o niebo lepsza pod wzgledem wykonania od poprzednich. W srodku pozytywnie wygladajace zwrotnice, bardzo ladnie wykonanie wytlumienie, nawet sie wzmocnienia znalazly. CO do glosników to wygladaja na kopie McCauley (tak stwierdizlem patrzac na glosnik suba-podobny kosz i magnes). Nawet mamberany nie wygladaja tak kiczowato jak w poprzedniej serii a sa jak z prawdziwego zdarzenia. Wszystko pieknie wyglada na zdjeciach. Jestem ciekaw jak to gra. Slyszalem ze ostatnia jakas seria glosnikow alpharda nie byla tragiczna. Ale oczywiscie idzie razem z (niby) jakoscia cena a tu sporo przesadzili. Bo mozna za ta cene miec Renomowane marki... Jestem teraz ciekaw jak tam jeszcze parametry ktore podaje alphard czy prawdziwe.

I co im sie stalo ze nagle zaczynaja produkowac normalnie wygladajace kolumny i glosniki. NIe rozumiem tej strategii rynkowej pierw sobie opinie zepsuc a pozniej wyposcic cos lepszego za duza cene... Jakie co dziwne jest.
  • REKLAMA
  • #2 2103961
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 2104014
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    no mi raczej przypominaja serie prostax cerwin-vega! logo tez jakies usilujace nasladowac glosnik jak u c-v ciekaw jestem tej raczki [raczek] czy plaskit czy konstrukcja hybrydowa jak w rcfach pod plastikiem metal. Nie wydaje mi sie zeby latwo sobie zjednali klintele po tym co prezentowali poprzednimi wynalazkami
  • REKLAMA
  • #4 2104513
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Widziałem paczkę na 2x15cali i słyszałem. Koleś w sklepie w rzeszowie jest bardzo życzliwy. No to pokolei:
    - brzemienie - bez testów porównawczych trudno coś powiedzieć, grają nieźle, niskotonowy 15` ma 300W rms a paczka jest określana jako 1000W więc nie wiem może nie umieją dodawać,
    - wykonanie skrzyni - sama paczka bardzo ładnie, rączki odlewy aluminiowe takie jak u peavea`a, brak narożników, wykładzina dobrej jakości, bardzo twarda krata maskująca, wytrwa niejedną imprezę.
    Głośnik 15`, driver, tuba plastykowa zespolona wraz z głośnikami to wszystko miałem w rękach - głośnik: odlew, wykonanie średnie kosza (niedokładny odlew), końcowki na nasuwki, membrana ładna, zawieszenie good, nakładka przeciwpyłowa przy pomocy szczypiec do oderwania (niedokładnie przyklejona), mała cewka (sądząc po sitku) chyba 1,5 cala; driver 150rms - trudno coś o nim więcej powiedzieć - znając alfreda dałbym mu 50w rms. Tuba wykonana ładnie wszystko opakowane, głośnik średniotonowy osłoniony plastykiem. Jeszcze jedno martwię się o wytrzymałość mocową zestawu.
    Ceny w sklepie w Rzeszowie:
    2x15 - 1780zł/szt;
    1x15 - 1200zł/szt;
    subbas 1x18 - 1200zł/szt;
    driver - 120zł;
    tuba wraz z głośnikami - 230zł;
    15` - 230zł;
    18` - 370zł.
    To chyba tyle jak chcecie cioś więcej wiedzieć to piszcie.
    Z końcówką 2x1000 na 4om graja oki ale wytrzymałość mocowa - ja bym się bał....

:D
  • #5 2104627
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    no popatrzcie a jednak wreszcie cos zaczyna sie udawac naszemu kochanemu alphardowi... byc moze cos jeszcze z niego bedzie, pozatym slyszalem ze maja coraz wiecej udanych konstrukcji?
    jehowy: ja bym sie chcial dowiedziec czegos wiecej, a mianowicie, jak oceniasz ten zestaw w porownaniu do zestawow estradowych wlasnorecznie robionych? jak jest z rownoscią charakterystyki? jak jest z SPLem? Jaki jest Bas? do czego nadaja sie te kolumny? okresl oplacalnosc ich kupna?
  • #6 2104695
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Nono tylko te ceny.... Ja bym chciał sie dowiedizec jaka jest tylko efektywnosc tych pietnastocalowek i jaka jest cha-ka. Pewno tego nie masz. Ale napisz jak sadzisz do ilu ciagna w gore i w dol. I jaki na ucho moga miec spl. Aha i porownaj je do JBL TR225 oraz JRX125 bo chyba sa porownywalne cenowo i sporo osob wie jak graja. A o ile wiem to na termialu z tylu kolumny napisane jest Program Power 500W max power 1000W. (mowa o wersji 2x15+6,5+2)
  • #7 2106621
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    No jestem zaskoczony na zdjeciach wyglada to rewelka, zwrotnica - widac, ze zrobiona uczciwie, obudowa, wzmocnienia, glosniki na odlewie... bardzo sympatycznie, ciekawe jak gra.
    Ostatnio wpadla mi w rece kolumna Peavey Eurosys 500XT, jednym slowem porazka.
    Zwrotnica 6/6dB + termik, cewka w zwrotnicy taka jak sieciowa w tanich magnetofonach, obudowa wykonana z plyty wiórowej, front z osb, glosnik (skorpion) co prawda na odlewie, ale magnes malutki, sama barwa dzwieku tez nie zbyt rewelacyjna po cenie widac ze placi sie tylko za marke, za ta kase tzn 1500zl za szt. mozna sobie cud paczuszki samemu zmascic :)
  • REKLAMA
  • #9 2107414
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    :arrow: qscgu za dużo wymagasz :D Paczki są ładnie wykonane ale jak pisałem bez testów porównawczych, czyli np. 2 paczki jbl jrx 125 kontra alphard dużo nie da się powiedzieć. SPL będzie dobry, myśle że koło 99dB, barwa nieźle ale po nowym roku wybiorę się ze swoją płytą testową i jak będzie możliwość zrobię testy po swojemu. Podkreślam jeszcze raz znając alfredy boję się o wytrzymałość mocową. W porównaniu do jbl tr225, którymi kiedyś nagłaśniałem to alfredy są lepsze (z tymże miałem podróby jbl składane w trójmieście :D).
    :arrow: toadi - ten driver dexona jest łudząco podobny jeśli nie identyczny, wyprowadzenia z tego co pamiętam są na nasuwki.
    Jak na paczkę za 1800zł/szt to drogo, myślę że sam (Wy też) złożył bym coś lepszego i taniej, lub na prawdę z dobrych głośników za tą samą cenę :!:
  • #10 2107577
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    no ciekawe ciekawe, miejmy nadzieje ze alphard coraz wiecej takich konstrukcji bedzie wykonywal (czyt. udanych). ja bym sie naprawde cieszyl !
  • #11 2108167
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    do malej dyskoteki to sie nada :)

tylko trzeba dobre koncowki poinstalowac aby to jakis gralo
  • #12 2108419
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Jeśli te te drajwery co u dexona, to one liche są, brzmią jakby kto w garnek s#&Ł, więcej tego nawet patykiem nie dotknę - za tę cenę ? !!!
  • REKLAMA
  • #13 2109215
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    http://allegro.pl/show_item.php?item=78499653 tutaj sa dostepne zdjecia dosc dokladne serii magnum glosnika 18 cali. Kosz wyglada masywnei membrnana nei najgorzej magnes nienajgorzej. Jedyne co szpeci tyen glosnik to te koncówki (wsowki). Po dokladnym przyjzeniu fakt nie przypomina to McCauley'a a bardize jakas Omege...(tak misie wydaje)
  • #14 2109907
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Alphard to firma podrubek. To ze glosniki sa podobne do firmowych to nic nowego.
    Na pewno nie graja tak dobrze. Przebadalem prawie wszystkie nowe glosniki Alpharda i owszem zrobili w niektorych spore postepy bo doszli do magicznych 95dB a poprzednio ich estrada miala skromne 90dB. To jednak malo bo czolowka obraca sie miedzy 95 a 100dB. Glosnika z efektywnoscia 95dB da sie sluchac tylko ze te alpiardy spalily mi sie po 5 minutach grania..
  • #15 2112051
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    słyszałem wszystkie kolumny z tej serii
    pełnopasmowe mają strasznie dużo dziur
    subwoofer ma więcej środka niż dołu (zasilany ads 800 z crossem na min czyli 75Hz)
    w załączniku pomiar paczki 2x15 w warunkach sklepowych z użyciem ecm 8000 i deq 2496
    Załączniki:
    • Widzieliscie nowa serie kolumn estradowych alpharda ?? magnum 2x15.JPG (51.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2112147
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    taki pomiar to kompletnie nic nie mówi... niezmienia to fatku że te alpierdy pewnie super niegrają :P
  • #17 2112453
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    No pomiar to pomiar charakterystyki danego pomieszczenia... Ale widac że 20kHz sie strasznie traci, tak realnie z 12 kHz - dużo wyżej chodzą w warunkach domowyh ARZ 6604...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 2112546
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ja bym tego 18 nie tykał ze wzgłedu na wytrzymaośc ..............miałem hw1000 pożyczony hw1500 i inne .......głósniki alpierda są odwrotnie do stxa :D:D:D mechanicznie są niezajeżdzalne nie idzie ich zerwać przesterami sinusami 20 hz niczym za to pala sie cewki :D

za te 370 macie 2xgdn 38 sporo lepsze a jak nikt wam nie da przesteru to więcej wytrzymaja :D
  • #19 2113046
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    nawet przesteru sobie mało robią ale w małej budzie - jak mam 38 w 80L to są nie do zdarcia :)

zobaczymy - po nowym roku sproboje je wstawić do 120L albo jak się zawezme to do tuby :)

co do alpierda - ostatnio testowałem EW60A który ma podobno 150wat muzycznej i 70 sin - przy 45watach zaczynał śmierdzieć - ze względu nato że niebył to mój głośnik przerwałem test..... głośnik leciał na 30Hz więc miał chłodzenie rewelacyjne - STXy testuje na 100Hz czyli najgorsze co mozna dać głośnikom - cewka praktycznie stoi w miejscu i wypada tam minimum impedancji :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nowej serii kolumn estradowych Alphard Magnum, które według użytkowników cechują się znacznie lepszym wykonaniem niż poprzednie modele. Zwraca się uwagę na solidne obudowy z aluminiowymi rączkami, starannie wykonane zwrotnice oraz poprawione membrany i kosze głośników. Głośniki 15" mają moc RMS około 300W, a zestaw deklarowaną moc 1000W, choć pojawiają się wątpliwości co do rzeczywistych parametrów. Wiele opinii wskazuje, że głośniki Alphard są podobne do modeli innych producentów, m.in. McCauley, Omega, Cerwin-Vega ProStax, Dexon BRT oraz Mackie, jednak jakość dźwięku i trwałość pozostawiają wiele do życzenia. Efektywność głośników oceniana jest na około 95dB, co jest poniżej czołówki (95-100dB). Użytkownicy zauważają problemy z wytrzymałością cewek, które często ulegają spaleniu przy większym obciążeniu. Pomiary charakterystyki częstotliwościowej wskazują na liczne nierówności i spadek pasma powyżej 12 kHz. Cena zestawów Alphard jest krytykowana jako zbyt wysoka w stosunku do oferowanej jakości, zwłaszcza w porównaniu do renomowanych marek takich jak JBL TR225 czy JRX125. Ogólnie seria Magnum jest postrzegana jako krok naprzód dla Alpharda, ale nadal nie dorównuje najlepszym konstrukcjom estradowym pod względem parametrów i trwałości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA