Jak zrobić teleskop w domu, taki, żeby można zobaczyć Księżyc i Marsa?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tam_jta_ napisał:Mam warzenie, że chodziło o pierwszą prostą konstrukcję? Jeśli tak, to opisane przez Ciebie wady wcale nie wykluczają budowy. Lata temu ja i moi rówieśnicy budowaliśmy takie konstrukcje właśnie na szkłach okularowych - bo były tanie, łatwo dostępne i wystarczająco przyzwoite. Warto więc spróbować, bo inwestuje się bardzo niewiele pieniędzy oraz stosunkowo niewielki nakład pracy. Samodzielne szlifowanie szkieł do konstrukcji lustrzanych to nie jest dobry pomysł dla poczatkującego. Podobnie jak kupowanie dobrych (i drogich!) szkieł do tak prostej konstrukcji. Zamiast wydawać kilkaset złotych na optykę, znacznie korzystniej odkupić po prostu używany teleskop. Ofert naprawdę nie brakuje, a efekt będzie bardziej przewidywalny.Mam wrażenie, że szkła okularowe marnie nadają się na obiektyw lunety (a już progresywne nie nadają się wcale) - one są optymalizowane do określonego celu, żeby oko patrząc przez takie szkło możliwie dobrze widziało, i mają swoje aberracje (zwykle znoszące się z aberracjami soczewki oka) - w tym pewnie astygmatyzm nawet na osi optycznej (o ile ją w ogóle mają) i aberrację chromatyczną.
_jta_ napisał:Pewnie dokładnie takie same, jak można kupić u każdego optyka, i to bez "składania" na darmową wysyłkę.... ponoć soczewki o średnicach 65 i 70mm. Pewnie jakość będzie mierna (do okularów nie trzeba tak dobrych soczewek
_jta_ napisał:Nie analizowałem cen, ale wskazałem najlepszą dostępność. Na postawie własnych doświadczeń zresztą, bo sam kupowałem swoje soczewki do pierwszych teleskopów właśnie u optyka. Co ciekawe, kiedyś trafiłem na bardzo fajnego człowieka który wiele pomógł i sporo podpowiedział. A część soczewek sprzedawał nam jako "pozagatunkowe" naprawdę za grosze. W tym samym zakładzie optycznym kupowaliśmy zresztą także szkła do fotografii, w tym szkła na filtry, także barwione (częściowo, przejściowo, itp.). Nie namawiam, żeby akurat tam kupować, ale może warto chociaż zainteresować się tym źródłem ze względu na łatwy dostęp, bardzo szeroki asortyment na miejscu, a przede wszystkim wiedzę fachową pracujących tam specjalistów?A ile kosztują u optyka?
_jta_ napisał:Poza gotowymi półproduktami, soczewka jest zwykle dopasowywana do okularów i szlifowana na wymiar. Najlepiej udać się do najbliższego optyka, gdzie pokażą jak to się robi i dokładnie wytłumaczą. Sądzę, że dzisiaj największym wyzwaniem może się okazać się zdobycie soczewek szklanych. Bo w seryjnych okularach dominują teraz tzw. soczewki organiczne, trivexy (z PNX) czy poliwęglanowe.w okularach są zdecydowanie mniejsze
_jta_ napisał:Nie wiem, jak to jest z tymi wymiarami soczewek - w okularach są zdecydowanie mniejsze, może przy montażu są docinane, aby pasowały do oprawki?
_jta_ napisał:Spróbowałem poszukać lornetek na Allegro. Znalazło także jakieś monokulary (lunety na jedno oko). Najtańsza około 11zł
_jta_ napisał:Oj, nie tędy droga! Szczególnie, że w tych pieniądzach będzie to wyłącznie "śmietnik lornetkopodobny". Za dobrą lornetkę o dużej średnicy szkieł trzeba naprawdę sporo zapłacić. Ale jeśli już na aledrogo, to za naprawdę niewielkie pieniądze można dostać w miarę przyzwoity szukacz do teleskopów. Nawet "tani chińczyk" 5x24 będzie zdecydowanie lepszym zakupem od wszelkich lornetek czy monokularów w tej grupie cenowej. Szuakacz wygląda tak i za pomocą tego sprzętu znacznie lepiej dla się podglądać Księżyc:Spróbowałem poszukać lornetek na Allegro
Mobali napisał:No chyba że dla własnej satysfakcji i w celu zdobycia podstaw wiedzy z optyki.
_jta_ napisał:Wiem, że ma wiele wad. Ale w kazdym przypadku będzie lepszym rozwiązaniem od proponowanych tanich lornetek. Chociażby ze względu na znacznie większą światłosiłę obiektywu. A czepianie się chwiljnej konstrukcji jest co najmniej kuriozalne przy porównywaniu z... plastikową lornetką za kilkadziesiąt złotych. Poza tym wskazałem kilka innych propozycji. I to pobieżnie. Ale uwierz mi, że mając nawet 100zł da się kupić sprzęt wystraczający do amatorskiej obserwacji Księżyca. I będą to bezdyskusyjnie lepsze propozycje od tandetnej lornetki.Ten teleskop...
Staszek_Staszek napisał:Też obawiam się, że ta dyskusja dawno przestała interesować autora tematu. Aha, pliku nie da się pobrać.Nie włącza się do dyskusji.
Mobali napisał:Aha, pliku nie da się pobrać.
Staszek_Staszek napisał:Dzięki. Jeśli masz więcej, to może także wstaw? W sumie temat dokładnie o tym właśnie traktuje, więc pewnie się przyda. I choć to mało popularne hobby, to wciąż jeszcze nie brakuje młodych ludzi, którzy przynajmniej próbują czegokolwiek więcej niż tylko "dłubanie w telefonie". A w obecnych czasach to naprawdę bezcenneDam znać jak już będzie gotowy.
Mobali napisał:Dzięki. Jeśli masz więcej, to może także wstaw?
Mobali napisał:pliku nie da się pobrać.
Mobali napisał:Przed chwilą sprawdziłem - ten z >>21725740 dało się... no, nie całkiem, pobieranie zatrzymało się po ponad 6MB (6684672 bajty), może ten plik jest za duży i trzeba go pociąć na 3 mniej więcej równe części.Aha, pliku nie da się pobrać.
strucel napisał:Obecnie autor wątku pytał o teleskop a za tydzień nic nie zrobi, się zniechęci i będzie pytał jak przerobić matiza po dziadku na driftowóz.