logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 4 1999 – montaż elektrycznych szyb i lusterek bez modułu komfortu, jak podłączyć?

kalig 19 Paź 2025 12:31 840 24
  • #1 21724721
    kalig
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam, chciałbym zmienić w moim golfie 4 1999r 1.6sr 5 drzwiowy, 4 szyby na elektryczne wraz z lusterkami. Posiadam już 4 tapicerki, lusterka elektryczne i mechanizmy podnoszenia szyb i silniczki.

Dałoby się to podłączyć bez modułu komfortu? Części nabyłem z innego auta za grosze lecz moduł był już wykręcony. W zasadzie zależy mi tylko na sterowaniu lusterkami elektrycznymi (obecnie posiadam manualne) i sterowaniu szybami elektrycznymi (zamek centralny domontowałem z jakiegoś zestawu allegro ale działa dobrze).

Obecnie ten golf to całkowity golas a obecnie tapicerki nie trzymają się nawet drzwi stąd chęć wymiany. Dodam że silniki od szyb są oryginalne i posiadam ucięte wiązki kabli (posiadam przewody na przedłużenie). Proszę o pomoc.
  • #2 21724737
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3338
    Łatwiej ogarnąć z modułem bo między modułami a komfortem latają dwa przewody z komunikacją cyfrową. A tak z prawych drzwi będziesz miał grubą wiązkę i skasować/odłączyć moduły przy silnikach. Oraz nie wykorzystasz raczej oryginalnych nisko prądowych przycisków. Jak dla mnie łatwiej ogarnąć z modułem komfortu.
  • #3 21724738
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Nie da rady. Info między silnikami leci po can. Bezsens ekonomiczny. Mozna same silniki wysterować na pieszo uniwersalnym i włącznikami ale to rzeźba.
    Sprzedaj to co masz i dołóż,kup auto wyposażone.
  • #4 21724756
    kalig
    Poziom 9  
    Sprzedaż auta dla mnie odpada, nim je dostałem to poprzedni właściciel zainwestował w niego dużo pieniędzy i jeżeli chodzi o zawieszenie czy silnik to wszystko hula, wracając, rozumiem że raczej bez modułu komfortu nie ma sensu się z tym bawić?
    Podpiąłem dzisiaj plusa pod bezpiecznik i masę i samo sterowanie szybą kierowcy (puki co tyle podpinałem) działa, widzę że lusterko nie reaguje na sygnały zmiany położenia, zauważyłem że silnik podnoszenia szyby chyba rozgałęzia zasilanie do tego lusterka.
    Nie oczekuję tak czy siak od tego auta nie wiadomo czego, tak jak mówiłem zdecydowałem się na to głownie ze względu na szpecący wygląd tapicerek a skoro już wymieniać to lepiej na coś lepszego. Ma ktoś jakieś schematy podłączeniowe na mój przypadek czy pozostaje dokupienie modułu komfortu?
  • #5 21724846
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3409
    andrzej20001 napisał:
    Mozna same silniki wysterować na pieszo uniwersalnym i włącznikami ale to rzeźba.

Ale tak właśnie były dokładane "elektryczne szyby" przez dealerów w golfikach 4.
  • #6 21724915
    sigwa18
    Poziom 43  
    Co nie zmienia faktu że dealerzy robili rzeźbę by sprzedać golasa który zalegał na salonie.
  • #7 21724948
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5142
    sigwa18 napisał:
    który zalegał na salonie.

Nic nie zalegało, w tamtych czasach nie dało się dokupić tylko elektrycznych szyb i lusterek, tylko całe pakiety wyposażenia które były drogie. Diler zamawiał usługę doposażania w elektrykę na uniwersalnych komponentach w warsztatach zewnętrznych, sam jeździłem do VW/AUDI pod Lublinem na montaże takich pakietów
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 21725044
    kalig
    Poziom 9  
    Zdecydowałem że jednak zakupię ten moduł komfortu, zakupiłem lusterka z 1J4 i nie da się tego inaczej obejść, mam tylko pytanie, czy siłowniki szyb z 1j1 będą się integrować z lusterkami i tapicerkami z 1j4 czy trzeba wszystko wymienić na jednakowe modele?
  • #9 21725059
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ciężko będzie to spiąć. Potrzeba oryginalne zestawy przelotek drzwi z wtykami. Dorabianie tego to mordor.
    No ale jak kolega ma czas na zimowe wieczory to trzymam kciuki.
  • #10 21725072
    kalig
    Poziom 9  
    Dzięki, jak zakupię ten moduł komfortu to będę opisywać postępy, nie wiem czy to ma jakiś większy sens ale chyba taki kaprys
  • #11 21725080
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 315
    Tak jak koledzy piszą , idzie to zrobić jak oryginał z modułem komfortu ale potrzebne schematy i trzeba robić instalację na piechotę. Były kiedys dostępne zestawy zamienników podnośników szyb wraz z instalacją , przyciskami nawet instrukcją montażu ale te auto jest już tak stare że chyba to już jest nie do dostania.
    Jak ktoś ci udostępni schematy i sam dorobisz instalację to sprawa do ogarnięcia. Moduł komfortu musisz mieć dopasowany. Jak dobrze pamiętam rocznik 99 nie wszystkie Golfy miały Can - w szczególności te biedne wersje.
  • #12 21725207
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Na 4 szyby miały
  • #13 21725325
    sigwa18
    Poziom 43  
    Golf 4 miał linie can napędu (licznik , ECU i jak były to skrzynia automatyczna, ABS/ESP czy haldex 4x4) oraz can komfortu jak był moduł komfortu.
  • Pomocny post
    #14 21726136
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Moim zdaniem jeżeli w samochodzie nie było elektrycznych szyb (tzw. golas) to najprościej, najłatwiej i najtaniej będzie zrobić własną instalację i wysterować silniczki bezpośrednio za pomocą silnoprądowych przełączników. W internecie jest mnóstwo schematów takich rozwiązań. Niema co się przejmować opinią że to "rzeżba". Ważne aby wszystko poprawnie działało.
    Jeżeli jest zacięcie do majsterkowania podaję przykład elektrycznych szyb w Octavii 1 (kompletny golas z 2000 roku).
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1671928.html#8097059
    To rozwiązanie pod względem funkcji nie ustępuje fabrycznemu, świetnie działa już ponad 15 lat. Nie potrzebne żadne wstępne ustawianie, np. po odłączeniu akumulatora.
  • #15 21726169
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tylko orginalny zestaw autor już prawie ma. Boczki z przełącznikami ,silniki z modułami które od razu sterują zamkami. Brakuje tylko pasującego modułu komfortu i połaczenia przewodami ,których trzeba mniej i cieńszych przy module komfortu. Na dobrą sprawę to można odpalić na stole jak będzie miał moduł komfortu.
  • #16 21726597
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    Silniczki szyb 1J0 - moduł 1J0959799x
    Silniczki szyb 1C0 - moduł 1C0959799x
    x może mieć literę bądź nie - dodatkowe funkcje, nowszy
  • #17 21729248
    kalig
    Poziom 9  
    Dobra ogarnąłem wczoraj 2 moduły komfortu, 1C0 959 799 oraz 1C0 959 799 B, niestety nie mam żadnych schematów podłączeniowych, dużo przewodów z mojej wiązki wygląda podobnie, lecz nie mam pewności gdzie mam podać mu zasilanie
  • #19 21729263
    kalig
    Poziom 9  
    w moim przypadku moduł 1C0 959 799 b posiada czarną i brązową wtyczkę ten drugi bez B posiada 1 wtyczkę brązową

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Dodaje tutaj załączniki od tego modułu
    Golf 4 1999 – montaż elektrycznych szyb i lusterek bez modułu komfortu, jak podłączyć?
  • #21 21729710
    kalig
    Poziom 9  
    Zauważyłem że popełniłem błąd przy zakupie części, wybrałem siłowniki 1j1 do nowszego modułu (1C0) który nie komunikuje się z tymi siłownikami, pozostaje mi najwyraźniej wymiana tych siłowników.
  • #22 21731503
    kalig
    Poziom 9  
    Trochę zagłębiłem się w kwestie instalacji tego i mam kilka pytań i przemyśleń:

1) Wyczytałem że ten moduł komfortu wykorzystuje CAN do poprawnego działania, czy jestem w stanie obejść jakąś brak CAN w moim aucie czy pozostaje mi wymiana siłowników podnoszenia szyb i modułu komfortu na 1J0?

2) Z tego co wyczytałem to moduł odczytuje sygnał zapłonu z zegarów więc może wystarczy dociągnąć wiązkę pomiędzy moduł komfortu a zegary?

3) Nigdy bym nie pomyślał że instalacja OEM podnośników szyb i lusterek będzie do tego stopnia problematyczna.
  • Pomocny post
    #23 21731592
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    kalig napisał:
    Nigdy bym nie pomyślał że instalacja OEM podnośników szyb i lusterek będzie do tego stopnia problematyczna.

Dla tego zaproponowałem w moim linku zrobienie własnej instalacji od podstaw. Taka instalacja z wykorzystaniem "silnoprądowych" przełączników będzie dużo prostsza, ale wymaga trochę własnej inwencji. No i trzeba się pozbyć strachu przed własnym działaniem.
    Tu kolejny przykład dla samochodu dwudrzwiowego:

Schemat elektryczny instalacji szyb elektrycznych w samochodzie dwudrzwiowym
    Dla samochodu o czterech drzwiach będzie podobnie
  • #24 21731917
    kalig
    Poziom 9  
    Chciałbym raczej zostawić OEM wygląd, skoro posiadam już wszystkie tapicerki z guzikami wraz z siłownikami wiązką i modułem pozostaje mi wymienić licznik na taki który będzie po 2001r (immo3). Jest o tym wspomniane przez "QTO" na stronie 50 z podlinkowanego powyżej forum.

Z kwestii czasu popełniłem błąd nie przykuwając uwagi do oznaczeń siłowników i modułu komfortu co przekłada mi się na konieczność wymiany zegarów. Jakąś bardzo mi to nie przeszkadza bo moje zegary obecnie i tak za mocno nie świecą a immobilizer dawno mam już wyłączony w komputerze.

Z tego co zrozumiałem z tego forum to żeby moduł wstał muszę do zegarów z immo3 podłączyć CAN high(pin 6 pomarańczowo-brązowy) i CAN low (pin 9 pomarańczowo-zielony) do zielonej wtyczki w zegarach (pin 19 i 20 w zależności od zegarów) i dzięki temu moduł powinien wstać bo będzie dostawał sygnał zapłonu od zegarów. Jeżeli gdzieś się mylę to proszę mnie poprawić ale wydaje mi się że dobrze to rozumiem. Będę dawał znać w razie czego o postępach.
  • #25 21736774
    kalig
    Poziom 9  
    Minęło kilka dni i przysiadłem na chwilę do tego samochodu, udało mi się uruchomić ten moduł, włącza się (po przekręceniu kluczyka pojawiło mi się charakterystyczne piknięcie) i działa mi także sterowanie lusterkiem (puki co sprawdziłem tylko kierowcy). Jutro zabiorę się za podłączanie wszystkich szyb i poprowadzeniu wiązki wraz z polutowaniem przewodów na przedłużkę. Po podłączeniu reszty szyb i 2 lusteka opiszę jak to postanowiłem pospinać i tutaj załączę, puki co jestem już raczej pozytywnej myśli i mam nadzieję że w końcu to ogarnę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu elektrycznych szyb i lusterek w Volkswagenie Golf 4 z 1999 roku bez użycia modułu komfortu. Użytkownik posiada oryginalne silniki szyb i elektryczne lusterka z innego auta, ale moduł komfortu jest brakujący. Wskazano, że sterowanie szybami i lusterkami w Golfie 4 odbywa się przez magistralę CAN, co uniemożliwia poprawne działanie bez modułu komfortu. Montaż bez modułu wymagałby samodzielnego wykonania instalacji z silnoprądowymi przełącznikami, co jest możliwe, ale skomplikowane i odbiega od oryginalnego wyglądu. Zalecane jest użycie oryginalnego modułu komfortu, który komunikuje się z silnikami szyb i lusterkami oraz z zegarami (w tym sygnał zapłonu i magistrala CAN). Wymiana siłowników szyb na kompatybilne z modułem komfortu (np. 1J0 zamiast 1J1) jest konieczna dla poprawnej integracji. Moduł komfortu wymaga podłączenia do odpowiednich pinów CAN w zegarach (np. pin 6 i 9 w zielonej wtyczce) oraz zasilania. Użytkownik potwierdził uruchomienie modułu i działanie sterowania lusterkiem kierowcy. Wskazano również dostęp do schematów elektrycznych i forów z instrukcjami podłączenia. Montaż oryginalnego systemu wymaga precyzyjnego dopasowania wiązek, wtyczek i komponentów, co jest wyzwaniem, ale możliwe do wykonania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA