Wcześniej kupiłem ich zestaw około 2020 roku, ponieważ zawierały ESP-12F z obsługą Tasmota. później kupiłem jeszcze kilka, ale zmienili zastosowany w nich chip. Na szczęście odkryłem, że ludzie tworzą podobne oprogramowanie układowe również dla tej płyty. Nie ma jednak przewodnika dla tego konkretnego urządzenia, ale mogę to wykorzystać jako okazję, aby coś wnieść!
Wcześniej korzystałem tylko z tuya-convert, więc było to trochę krzywej uczenia się, ale w rzeczywistości wykonanie modyfikacji nie było trudne, gdy już to rozgryzłeś. Kiedy zrobiłem jeden z nich, reszta zajęła mniej niż 5 minut każdy.
--
Początkowo przylutowałem wszystkie cztery przewody (VCC/GND/TX/RX), ale później użyłem tanich sond do zasilania (zamiast tego mogłem owinąć przewody) i po prostu trzymałem TX/RX ręcznie (bez lutowania!). Używając klona Arduino UNO trzymanego w resecie zamiast adaptera szeregowego USB do TTL. Użyłem narzędzia BK7231 Easy UART Flasher, uruchamiając je pod linuxem przy użyciu mono. Szybkość transmisji 460800 była dla mnie spójna. Po prostu przytrzymałem przewody szeregowe na miejscu, kliknąłem przycisk odczytu/zapisu w narzędziu flasher, a następnie podłączyłem pin VCC do Arduino.
Oto kilka zdjęć płytek:
--
Konfiguracja:
Piny;
"pins": {
"1": "LED_n;2;0",
"6": "Rel;1;0",
"7": "Rel;2;0",
"8": "BL0937CF1;1;0",
"9": "BL0937CF;2;0",
"11": "Btn;1;1",
"14": "Btn;2;2",
"24": "BL0937SEL;2",
"26": "LED_n;1"
},Uwaga: w oryginalnym oprogramowaniu diody LED świeciły na czerwono, gdy były włączone i na niebiesko, gdy były wyłączone. Nie uważam tego za naturalne, więc zamieniłem to zachowanie. Jeśli wolisz oryginalne zachowanie, użyj "LED" zamiast "LED_n".
W sekcji "Konfiguruj uruchamianie" ustawiłem oba kanały na "-1", aby zapamiętać stan przełączania po utracie zasilania.
W sekcji "Configure General/Flags" ustawiłem "Flag 6 - [BTN] Natychmiastowa reakcja na dotyk zamiast oczekiwania na zwolnienie (aka SetOption 13)". w przeciwnym razie przyciski dotykowe będą włączone tylko po przytrzymaniu.
Oto oryginalne oprogramowanie sprzętowe dla urządzeń. jeden zwykły plik i archiwum 20 oprogramowania sprzętowego (w tym zwykły załączony). Wszystkie pochodzą z tej samej dostawy, więc powinny zawierać tylko różnice unikalne dla każdego urządzenia. Nie były wcześniej aktywowane/używane z zamierzoną aplikacją/usługą.
--
AI: Aby wyjaśnić, czy szukasz pomocy w czymś konkretnym dotyczącym flashowania lub konfiguracji gniazd MG-AUWF01, czy głównie dzielisz się swoim doświadczeniem dla innych?
Dzielenie się jak zainstalować i skonfigurować OpenBeken.
AI: Czy napotkałeś jakieś problemy lub nieoczekiwane zachowanie podczas procesu flashowania lub konfiguracji, na które chciałbyś uzyskać poradę?
Przydałoby się ogólne wyjaśnienie, jak skonfigurować OpenBeken dla nowego urządzenia. Spędziłem trochę czasu zastanawiając się, w jaki sposób numery pinów w OpenBeken korelowały z płytką, którą mam, zanim zdałem sobie sprawę, że numery pinów dotyczą samego układu Beken, więc w zasadzie musiałem je zignorować i używać tylko nazw pinów (z wyjątkiem pinu 14, który był po prostu pinem 14). Nie dowiedziałem się również, że OpenBeken posiada narzędzia do wykrywania i testowania pinów w obrębie układu jego interfejsu użytkownika, zanim już go rozpracowałem, śledząc / sondując każdy pin za pomocą multimetru
Fajne? Ranking DIY