logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa instalacji. Jaki tani i sprawdzony sprzęt do rozbudowy instalacji o off-grid?

woszu 23 Paź 2025 10:47 1242 42
Najlepsze odpowiedzi

How can I add a cheap and reliable off-grid backup to an existing Huawei on-grid PV installation without replacing the current system or adding more panels?

Nie — przy takim celu lepiej nie kombinować ze stycznikiem DC, tylko zrobić jeden sensowny układ backup/UPS albo osobny falownik off-grid dla wydzielonych obwodów. W wątku najczęściej polecano Deye jako bardziej praktyczną bazę niż dokładanie drugiego falownika do Huaweia: Deye może pracować jak UPS, ma wejście GEN na generator, a w 1F padł m.in. model SUN-12K-SG02LP1-EU-AM2; wspomniano też czysto off-gridowy SUN-6K-OG01LP1 [#21741564][#21742961][#21748149] Jednocześnie zwracano uwagę, że Huawei jest zamkniętym ekosystemem i jego bateria współpracuje tylko z Huawei, więc łączenie go z drugim magazynem/falownikiem jest technicznie i organizacyjnie niewygodne [#21742559] Jeśli chcesz możliwie tanio i tylko na krytyczne odbiory, padła też propozycja prostego backupu na 48 V LiFePO4 z przetwornicą Volton lub Kemot; podano orientacyjnie ok. 6 tys. zł za 4×100 Ah + falownik, z wydzielonymi obwodami typu router, brama, oświetlenie i CO [#21732716] Kilka osób odradzało dokładanie drugiej instalacji bez dodatkowych paneli, bo same straty i pobór własny inwertera potrafią zjeść dużą część produkcji, więc ekonomicznie taki układ słabo się broni [#21749291][#21743659]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21742674
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #32 21742683
    woszu
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    virtualmachine napisał:
    Tylko że Deye to falownik grid-tie i też musisz go zgłosić.

No widzisz, tego nie wiedziałem. Myślałem, że skoro będzie działał jako off-grid (bo z niego nie chcę nic do sieci wypuszczać), to nie muszę nic zgłaszać:/

A są jakieś dobre falowniki totalnie off-gridowe?
  • #33 21742689
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #34 21742704
    woszu
    Poziom 15  
    Podłączyć do sieci bym chciał, ale tylko sieć jako wejście do falownika. On nic nie może eksportować. Na pewno można to ustawić w Deye, ale to takie ograniczenie programowe tylko, więc ktoś kiedyś się na pewno przyczepi.
  • #35 21742715
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #36 21742938
    woszu
    Poziom 15  
    Wybacz, ale to co proponujesz jest bez sensu.
    Wymiana zestawu Huawei, na inny o podobnej mocy (bo mam ograniczenia ze względu na przyłącze) - jaka z tego korzyść?
    Ani falownika specjalnie większego nie zastosuję, ani magazynu, bo moc oddawania energii z magazynu nie może być większa niż moc PV, bo wtedy zsumują magazyn + PV i przekraczam moc przyłącza.

Dlatego od początku mówię, że chce drugą instalację off-grid z magazynem 15kWh.
  • #37 21742961
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #38 21743040
    woszu
    Poziom 15  
    Rozumiem.
    Tylko nie sądzę żeby temat udało się rozwiązać oświadczeniami, skoro przepisy są jakie są i jasno mnie ograniczają co do mocy.
  • #39 21743117
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 707
    @virtualmachine , inwertery pokroju EASun, Anenji pobierają na swoją pracę:
    virtualmachine napisał:
    jakieś 2kWh dziennie, (Anenji jeszcze więcej), czyli 750kWh rocznie.

a Deye nie pobiera nic, czy jak?

Ja nie wiem, tak tylko pytam.
  • #40 21743659
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #41 21748149
    dmirek62
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    @woszu

Jeśli nie chcesz rezygnować z Huwei to zostaw na sieci, w rozdzielni zainstaluj przełącznik sieć / agregat , celem rozłączenia instalacji wewnętrznej od sieci ZE( po tej stronie będzie pracować instalacja z Huwei) a w oddzielonej części zamontuj Anneji, Easun 6,2kW plus magazyn 15KWh. falownik ok 1000zł mag ok 6k, połącz ten falownik baypasem z siecią 230v braki dobierze z sieci ale to będzie jako autokonsumcja w dzień słoneczny. Te falowniki mogą pracować : panele pv/ magazyn/sieć dla dobrej pracy musi mieć dwa źródła zasilania. Będziesz musiał dorzucić kilkanaście paneli pv choćby na elewacji w pionie.
  • #42 21748189
    woszu
    Poziom 15  
    No już powoli oswajam się z myślą, że bedzie trzeba dorzucić PV, że względu na to spore samozużycie inwerterów. Myślę, że mogę wrzucić max 10szt na garaż, więc jakieś 4-5kWp się uzbiera.
    Właśnie znalazłem na Alibaba falowniki Deye SUN-6K-OG01LP1. Czysty off-grid, podobno nic nie próbkuje do sieci i trochę tańszy niż hybrydy.
  • #43 21749291
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbudowy istniejącej instalacji fotowoltaicznej on-grid o niezależny system off-grid do zasilania krytycznych odbiorników podczas zaniku napięcia sieciowego. Autor posiada instalację z falownikiem Huawei i magazynem 6,9 kWh, która jest maksymalnie wykorzystana zgodnie z dofinansowaniem „Mój prąd” i ograniczeniami przyłącza jednofazowego (ok. 3,8 kWp). Celem jest dodanie osobnego systemu off-grid z magazynem około 5-15 kWh i falownikiem, który zapewni zasilanie awaryjne bez konieczności rozbudowy paneli PV. W dyskusji rekomendowane są falowniki hybrydowe Deye (np. 6 kW, 8 kW, 12 kW) z magazynem 15 kWh, które mogą pracować w trybie mikrosieci (podłączenie do złącza GEN falownika Huawei) i umożliwiają zasilanie domu podczas braku sieci, a także ładowanie baterii z PV. Poruszono kwestie techniczne dotyczące przełączania między siecią a off-grid, konieczności stosowania styczników DC (wątpliwe ze względu na dostępność i bezpieczeństwo), oraz problemów z ograniczeniami mocy przyłącza i zgłoszeniami do operatora. Alternatywnie wspomniano systemy magazynów domowych typu EcoFlow PowerOcean, Easun, Anenji, które mogą ładować się z sieci lub PV i działać jako UPS, jednak ich koszt i straty energii są wyższe. Autor planuje sterowanie całym systemem przez Home Assistant i rozważa zastosowanie przełącznika AC do integracji falowników. Podkreślono, że falowniki Deye pobierają około 2 kWh dziennie na własne potrzeby, ale mają mniejsze straty niż niektóre inne modele. Wskazano, że falowniki hybrydowe Deye są bardziej uniwersalne i pozwalają na przyszłą rozbudowę o dodatkowe panele PV. Wskazano również, że falowniki off-gridowe (np. Deye SUN-6K-OG01LP1) nie wymagają zgłoszeń, jeśli nie są podłączone do sieci. Ostatecznie autor akceptuje wyższy budżet (ok. 10-11 tys. zł) na system Deye z dużym magazynem i planuje pozostawić istniejący system Huawei do pracy on-grid i ładowania własnego magazynu PV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA