logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Flashowanie wielu urządzeń Tuya BK7231N za pomocą OpenBK do sterowania offline w Home Assistant

eltigre4jc 23 Paź 2025 14:58 2004 14
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21729308
    eltigre4jc
    Poziom 2  
    Witam
    Jestem nowy w dziedzinie automatyki domowej. Mam około 19 urządzeń w moim nowym domu, wszystkie to urządzenia Tuya, kupione na Temu.
    Tak, może nie był to najlepszy wybór, ale były tanie i byłem pełen entuzjazmu, aby je kupić, odkąd wprowadziłem się do nowego domu. Wynajęty dom.

Mam więc:
    - 3 czujniki zalania - zasilane bateryjnie - https://share.temu.com/i287eu4yWaB
    - 4 czujniki termometru i wilgotności - zasilane bateryjnie - RSH-TH03-V1.1 - https://share.temu.com/dWTvvuKVjFB
    - 7 inteligentnych przełączników kurtynowych -
    - 5 inteligentnych wtyczek -
    Chociaż mogę zarządzać nimi poprzez oficjalną integrację Tuya, chcę pozbyć się chmury. Chcę być w pełni offline.

Z tego, co widziałem, wszystkie mają wewnątrz układ BK7231N. Chcę sflashować oprogramowanie OpenBK, aby przejść w tryb offline, a także móc ustawić czas aktualizacji czujników, aby móc dokończyć automatyzację.
    Nie znam się na elektronice, ponieważ jestem programistą, ale wiem, jak postępować zgodnie z instrukcjami i mam bardzo ograniczoną wiedzę na temat elektroniki.

Czy możesz pomóc z odpowiedziami na niektóre pytania?
    1. Czy dobrym pomysłem jest flashowanie urządzeń zasilanych bateryjnie oprogramowaniem OpenBK? Czy bateria będzie się szybciej rozładowywać? Chcę otrzymywać raporty danych co około 5 minut.
    2. Czy uważasz, że dobrym pomysłem jest flashowanie wszystkich moich urządzeń oprogramowaniem OpenBK? Nie potrzebuję bardzo skomplikowanej konfiguracji, tylko podstawowej, ale w pełni offline.
    3. Czy muszę tylko znaleźć piny GND, RX, TX i CEN i jestem gotowy do pracy? Będę miał adapter do podłączenia go do USB laptopa ( Konwerter USB CH340G RS232 TTL UART 3.3/5V, Programator pentru Citire TX/RX, Cip CH340G, Pini RX, TX, 3.3V, 5V, GND )
    4. Wszystkie moje urządzenia to urządzenia Wi-Fi. Czy staną się one urządzeniami MQTT? Czy będę potrzebował adaptera MQTT w Home Assistant?

Przepraszam za te wszystkie pytania.

Dziękuję bardzo

P.S.
    Załączyłem kilka zdjęć z urządzeniami i płytą BRM, którą kupiłem do flashowania oprogramowania układowego.

Spoiler:
    Flashowanie wielu urządzeń Tuya BK7231N za pomocą OpenBK do sterowania offline w Home Assistant
    Sterownik rolet WiFi w białej obudowie, widoczny z dwóch stron

Konwerter USB na UART z widocznymi elementami elektronicznymi na płytce

P.S2
    Wyodrębniłem również wszystkie informacje, które mogłem uzyskać z platformy Tuya IoT, ale niestety nie ma ich tam zbyt wiele. W razie potrzeby mogę przesłać pliki JSON
    AI: Czy mógłbyś podać dokładne numery modeli lub linki do produktów dla swoich urządzeń Tuya (zwłaszcza czujników i przełączników zasilanych bateryjnie), abyśmy mogli sprawdzić instrukcje flashowania specyficzne dla urządzenia lub problemy z kompatybilnością z OpenBK?
    Podałem kilka modeli, ale nie mam wszystkich
    AI: Czy sprawdziłeś, czy określone modele urządzeń zostały już pomyślnie sflashowane za pomocą OpenBK przez innych lub czy istnieją jakieś znane problemy lub specjalne kroki wymagane dla twoich urządzeń?
    Jeszcze nie, ponieważ najpierw potrzebuję odpowiedzi na kilka ogólnych pytań
  • #2 21730316
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12607
    eltigre4jc napisał:
    ale były tanie

Powinny być mniej więcej w porządku, pamiętaj tylko, aby używać PowerSave (komenda startowa PowerSave 1) polecana przez OBK, w przeciwnym razie kondensatory mogą szybko ulec awarii:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3898805.html

eltigre4jc napisał:

- 3 czujniki zalania - zasilane bateryjnie - https://share.temu.com/i287eu4yWaB
    - 4 czujniki termometru i wilgotności - zasilane bateryjnie - RSH-TH03-V1.1 - https://share.temu.com/dWTvvuKVjFB

Urządzenia zasilane bateryjnie z WiFi są trudne do flashowania i przeprogramowania. Jest to kwestia niezależna od firmware'u, niezależnie od tego, czy używasz Tasmota, czy czegokolwiek innego. Zależy to również od tego, czy Twoje urządzenie używa tuyamcu czy deep sleep , musisz to najpierw sprawdzić. Zawsze polecam Zigbee dla urządzeń zasilanych bateryjnie.
    Mimo to OBK powinien działać, mamy kilka wątków na ten temat. Mamy również kilka fajnych funkcji dla urządzeń zasilanych bateryjnie, takich jak szybkie połączenie @insmod . Moim zdaniem stosunkowo łatwiej jest przekonwertować urządzenie zasilane bateryjnie na głębokie uśpienie (bez MCU) niż używać go z funkcją TuyaMCU.

eltigre4jc napisał:

- 7 inteligentnych przełączników kurtynowych -

Miganie i używanie powinno być łatwe, jedyną kwestią jest skrypt konfiguracji kurtyny. Mamy kilka przykładowych skryptów dla OpenBeken, ale jeszcze ich nie wypróbowałem. Jeśli nie są wystarczająco dobre, możemy wspólnie stworzyć lepszy. Mogę pomóc, o ile ty przeprowadzisz testy.

eltigre4jc napisał:

- 5 inteligentnych wtyczek -

To powinno być bardzo proste, wystarczy pamiętać o PowerSave.

eltigre4jc napisał:

również możliwość ustawienia czasu aktualizacji czujników, abym mógł dokończyć automatyzacje.

Urządzenia zasilane bateryjnie korzystające tylko z modułu WiFi z OBK są łatwo konfigurowalne, można łatwo ustawić czas uśpienia w skrypcie autoexec.bat.

eltigre4jc napisał:

1. Czy dobrym pomysłem jest flashowanie urządzeń zasilanych bateryjnie firmware OpenBK?

Moim zdaniem nie jest to związane z OpenBeken - urządzenia WiFi zasilane bateryjnie są ogólnie trudne do flashowania, Zigbee jest znacznie łatwiejsze i wydajniejsze. Zależy jak bardzo chcesz się w to bawić, Zigbee działa błyskawicznie.

eltigre4jc napisał:

Czy bateria będzie się szybciej rozładowywać?

To zależy od różnych czynników, czasami może rozładowywać się nieco szybciej, ale jeśli masz urządzenie bez TuyaMCU i ustawisz dłuższy czas uśpienia w OBK (polecenie deepsleep), możesz mieć dłuższą żywotność baterii .

eltigre4jc napisał:

Chcę raportów danych co około 5 minut.

Można to łatwo skonfigurować w urządzeniach zasilanych bateryjnie, które nie mają TuyaMCU.

eltigre4jc napisał:

2. Czy uważasz, że dobrym pomysłem jest flashowanie wszystkich moich urządzeń oprogramowaniem OpenBK? Nie potrzebuję bardzo skomplikowanej konfiguracji, tylko podstawowej, ale w pełni offline.

Wtyczki bardzo łatwo się flashuje i konwertuje, nie ma z tym problemów. Trzeba tylko pamiętać o oszczędzaniu energii.
    Sterownik kurtyn wymaga dalszej konfiguracji logiki, ale jest kilka przykładów i myślę, że mogę pomóc w opracowaniu sterownika do tego, o ile masz również podstawowe pojęcie o tym, jak to powinno działać (napiszę kod). Sam nie mam zasłon.
    Urządzenia zasilane bateryjnie są do dyskusji. Warto najpierw sprawdzić, czy są to TuyaMCU. Może spróbujemy przekonwertować jedno i wtedy zdecydujemy. Znam kilka osób, które bez problemu używają OBK w urządzeniach bateryjnych, ale nie jest to takie proste jak z wtyczkami.

eltigre4jc napisał:

3. Czy wystarczy, że znajdę piny GND, RX, TX i CEN i już mogę działać?

Nie używam CEN, tylko GND, 3.3V, RX i TX. Upewnij się też, że nic nie jest podłączone do RX/TX.
    Urządzenia TuyaMCU mają tam podłączone MCu, więc to może być problem.

eltigre4jc napisał:

Będę miał przejściówkę do podłączenia do USB laptopa ( Konwerter USB CH340G RS232 TTL UART 3.3/5V, Programator pentru Citire TX/RX, Cip CH340G, Pini RX, TX, 3.3V, 5V, GND )

Zdjęcie? Prawdopodobnie 3,3V z CH340G nie może dostarczyć wystarczającego prądu, może być potrzebny dodatkowy LDO.

eltigre4jc napisał:

4. Wszystkie moje urządzenia to urządzenia Wi-Fi. Czy staną się one urządzeniami MQTT? Czy będę potrzebował adaptera MQTT w Home Assistant?

OBK ma dobre wsparcie MQTT dla HA, a konfiguracja jest mniej lub bardziej prosta. Nie wiem jak z zasłonami, bo ich nie używałem, ale w przypadku czujników i wtyczek HA discovery powinno sobie ze wszystkim poradzić.

eltigre4jc napisał:

Wyodrębniłem również wszystkie informacje, które mogłem uzyskać z platformy Tuya IoT, ale niestety nie ma tam zbyt wiele. W razie potrzeby mogę przesłać pliki JSON

Jasne, podziel się wszystkim, co masz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21730390
    eltigre4jc
    Poziom 2  
    Dziękuję panu
    Jesteś bardzo miły odpowiadając mi w tak szczegółowy sposób. Nie spodziewałem się tego i myślałem, że mój post zginie wśród setek innych.
    Po przeczytaniu Pańskich komentarzy mam trochę wątpliwości, czy powinienem zacząć flashować, zwłaszcza urządzenia zasilane bateryjnie. Jeśli chodzi o inne (wtyczki, przełącznik kurtyny), mogę je już pominąć, ponieważ sprawiłem, że działają lokalnie w Asystencie domowym i zablokowałem dla nich połączenia internetowe i DNS.
    W mojej głowie, jako osoba nieposiadająca wiedzy, myślałem, że podłączę się do komputera, sflashuję urządzenie, trochę konfiguracji i to wszystko. Ale oczywiście nie jest to takie proste, jak się wydaje.

W każdym razie przejdę do flashowania. W ten sposób się nauczę, nawet jeśli będzie to bolesne.

Załączyłem również wszystkie pliki JSON ze wszystkimi informacjami, które wyodrębniłem z Tuya IoT Platform i czy mogę prosić o krótkie spojrzenie, zwłaszcza na urządzenia zasilane bateryjnie, aby sprawdzić, czy można potwierdzić, że rzeczywiście zawierają MCU? :(
    Tymczasem wciąż czekam, aż moje narzędzia (ramka BRm i adapter USB) zostaną wysłane do mojej lokalizacji, zanim będę mógł kontynuować podróż
    Spoiler:

Oto archiwum ze wszystkimi plikami JSON. Nie mogłem ich załączyć do postu, ponieważ prawdopodobnie nie mam do tego praw
    https://drive.google.com/file/d/1UyC-p_YPb2ygGqR9vIewDcAhAfNCDsKu/view?usp=sharing

Załączniki:
    • device jsons.zip (91.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21730407
    insmod
    Poziom 31  
    Ocena: 432
    >>21730390
    Należy pamiętać o tworzeniu i przechowywaniu kopii zapasowych dla urządzeń zasilanych bateryjnie.
    Jeśli używasz zwykłych baterii alkalicznych lub niklowych i jeśli są one prawie całkowicie rozładowane - urządzenie może wejść w pętlę, w której próbuje włączyć wifi, a ponieważ baterie są prawie rozładowane, napięcie spada zbyt nisko i urządzenie się restartuje. W niektórych przypadkach może to zablokować urządzenie i konieczne jest pełne przywrócenie kopii zapasowej.
    Nie zaobserwowałem takiego zachowania w przypadku baterii litowych AAA.

Mój czujnik drzwi z bateriami ni-mh nadal działa dobrze po prawie roku (z włączonymi flagami szybkiego połączenia). Uruchamia się około 10-15 razy dziennie.
    Spoiler:
    Wykres napięcia baterii czujnika drzwi od stycznia do października 2025 r.
  • #5 21730412
    eltigre4jc
    Poziom 2  
    Mam baterie 2500 mAh, 1,2 V, HR6 NiMH, wielokrotnego ładowania i 1000 mAh, 1,2 V, HR03 NiMH
    I planuję ładować je może raz na miesiąc lub raz na dwa miesiące, aby mieć pewność, że mam wystarczająco dużo energii.

I na pewno zrobię kopię zapasową wszystkiego. Ponieważ wiem też na pewno, że zepsuję coś przy pierwszej próbie
    Dziękuję
  • #6 21762108
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    Ocena: 129
    Ten wykres może być przydatny, ponieważ przedstawia czujnik temperatury przekonwertowany przez Wi-Fi, który był testowany przez długi czas pod kątem funkcji szybkiego łączenia. W mojej konfiguracji raportuje on dane co 15 minut i jest zasilany pojedynczym używanym ogniwem Li-Ion 18650.

Wykresy przedstawiające spadek napięcia i stanu baterii termostatu od końca września do końca listopada.

Prawie 2 miesiące na jednym niepełnym ładowaniu, na zewnątrz, a teraz nawet w temperaturach bliskich zeru.

EDIT: zignoruj płaską część wykresu, to ja przełączam i zmieniam konfigurację wifi.
  • #7 21762634
    eltigre4jc
    Poziom 2  
    Dziękuję za wykres.
    Otrzymałem narzędzia, aby rozpocząć flashowanie i zobaczyć, co otrzymam. Tak więc, jak tylko znajdę trochę czasu na zabawę z flashowaniem, zrobię to i opublikuję tutaj aktualizacje.
  • #8 21765892
    eltigre4jc
    Poziom 2  
    Tak więc, próbowałem dzisiaj flashować kontroler przełącznika kurtyny, ale bez powodzenia.
    Kontroler ma układ BK7231N na płytce CB2S.
    Próbowałem użyć pinów pogo połączonych z UART CH340 i zewnętrznego źródła zasilania 3,3 V i 500 mA
    Próbowałem włączyć/wyłączyć zasilanie, ale magistrala nie została rozpoznana
    Próbowałem nacisnąć przycisk pai na urządzeniu; magistrala nadal nie została rozpoznana
    Próbowałem zrobić zwarcie między CEN i GND; magistrala nadal nie została rozpoznana.

Po kilku godzinach i wielu próbach poddałem się. Być może sterownik kurtyny jest wyjątkowy, jak wspomniano powyżej.
    Spróbuję z czymś innym, może wtyczką lub urządzeniem zasilanym bateryjnie.

Dziękuję
  • #10 21765941
    eltigre4jc
    Poziom 2  
    Próbowałem z TX => RX2 i RX => TX1, a także TX => TX1 i RX => RX2.
    Wszystkie rodzaje kombinacji, a także próbowałem zapytać ChatGPT i Gemini.
  • #11 21765951
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    eltigre4jc napisał:
    Wszystkie rodzaje kombinacji, a także próbowałem zapytać chatGPT i Gemini

Zły pomysł 😉

Schematyczny rysunek modułu z pinami 3V3, GND, RX1, TX1, P24, P26 oraz wymiarami
    Schemat modułu CB2S z oznaczeniami pinów i wymiarami w milimetrach

Podłącz CH340 RX do TX1 i CH340 TX do RX1, sprawdź masę i 3v3, zmierz czy są obecne na module i po podłączeniu zewrzyj pin CEN do GND lub ekranu modułu.
  • #12 21765972
    eltigre4jc
    Poziom 2  
    Próbowałem kombinacji, o której wspomniałeś, ale nie zadziałało. Albo moje połączenia były słabe lub niedoskonałe, albo coś innego, czego nie mogłem odkryć
    Źródło zasilania pokazało, że moduł pobierał 6 mA. Miałem zapalone 2 diody LED na konwerterze UART (zasilanie i transfer danych), ale nadal nie można było odczytać magistrali.

Może spróbuję ponownie, gdy spróbuję flashować inny typ urządzenia.
    Jeszcze raz dziękuję.
  • #13 21765993
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12607
    A może masz taką dziwną wersję modułu WiFi ze źle oznaczonymi padami, możesz pokazać zdjęcie?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21849108
    eltigre4jc
    Poziom 2  
    Koniec historii, po miesiącach i wielu lekturach na forach: Przeszedłem na ZigBee z nowymi urządzeniami i Z2M.
    Próbowałem flashowania, nie zadziałało z nieznanego powodu. Ale nie sądzę, żebym wiele zyskał na urządzeniach. Osobista opinia. A także przeszedłem na ZigBee dla prywatności i pełnej lokalnej kontroli.
    Tak więc wszystkie moje stare urządzenia zostaną sprzedane.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #15 21849120
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    @eltigre4jc Szkoda, że ci nie wyszło, ale najlepiej znasz swoje priorytety i dostępny czas. Jeśli chodzi o korzyści z OBK, otrzymasz bezprecedensowe opcje dostosowywania, obsługę skryptów i niestandardową implementację dostępnych i przyszłych sterowników.

Powodzenia z zigbee i dziękuję za zainteresowanie projektem, zapraszamy ponownie w dowolnym momencie 😉

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby flashowania około 19 urządzeń Tuya z układem BK7231N za pomocą oprogramowania OpenBK (OBK) w celu uzyskania pełnej kontroli offline w systemie Home Assistant. Urządzenia obejmują czujniki zalania i temperatury/wilgotności zasilane bateryjnie, inteligentne przełączniki kurtynowe oraz inteligentne wtyczki. Flashowanie urządzeń bateryjnych jest trudne ze względu na ograniczenia zasilania i tryby uśpienia (deep sleep, TuyaMCU), a także ryzyko uszkodzenia kondensatorów bez użycia trybu PowerSave. Zalecane jest stosowanie baterii litowych lub NiMH o odpowiedniej pojemności oraz tworzenie kopii zapasowych firmware. Próby podłączenia do kontrolera kurtyny z układem BK7231N metodą UART z wykorzystaniem konwertera CH340 nie powiodły się, prawdopodobnie z powodu problemów z identyfikacją magistrali lub nietypowym oznaczeniem padów. Po wielu próbach i niepowodzeniach autor zdecydował się na migrację do systemu ZigBee z wykorzystaniem Zigbee2MQTT (Z2M) dla lepszej prywatności i lokalnej kontroli, rezygnując z flashowania urządzeń Tuya. OpenBK oferuje zaawansowane możliwości dostosowania i obsługę skryptów, jednak wymaga odpowiedniej wiedzy i sprzętu do skutecznego flashowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA