logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie sygnalizatora PS 4001 do INTEGRA 64 PLUS .

kurekpawel844 31 Paź 2025 13:46 180 3
REKLAMA
  • #1 21737293
    kurekpawel844
    Poziom 2  
    Witam. Proszę o podpowiedź, jak podłączyć sygnalizator zewnętrzny PS 4001 do centrali INTEGRA 64 PLUS? Mam wyprowadzony kabel na zewnątrz. Wiem, że w sygnalizatorze trzeba zewrzeć sygnał akustyczny z sygnałem optycznym. Ale gdzie podłączyć to w centrali?
    Na tę chwilę do alarmu podłączony jest sygnalizator wewnętrzny. Czy mogę podłączyć go w te same miejsca? Jeszcze nie otwierałem centrali, więc nie wiem, jak tam to wygląda. Z góry dziękuję.
    AI: Ile żył ma wyprowadzony kabel na zewnątrz i jakie są ich kolory?
    6 żył.
    AI: Czy sygnalizator PS 4001 będzie miał podłączony własny akumulator, czy będzie zasilany wyłącznie z centrali?
    Zasilany tylko z centrali.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21737311
    simono
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    W sygnalizatorze masz styki SO + i - czyli sygnalizacja optyczna i SA + i - czyli sygnalizacja akustyczna oraz styki sabotażowe.
    Możesz je zewrzeć ze sobą (SO i SA) lub podpiąć na osobne wyjścia w centrali. Domyślnie Akustyka na Out 1 a Optyka na OUT 2
    Na wyjściu OUT 2 możesz sobie włączyć zatrzask żeby mieć informację że był alarm.
    Jak tego nie potrzebujesz to najprościej łączysz ze sobą plusy SO i SA i podpinasz pod wyjście gdzie jest już wewnętrzny sygnalizator,
    a minusy SO i SA podpinasz pod COM. Sabotaż pod osobne wejście jeśli jest jakieś wolne lub w szereg z jakimś innym sabotażem.
    Całkowity pobór prądu 4001 to 270mA więc sprawdź jaki jest obecnie sygnalizator wewnętrzny i jaki ma pobór żeby nie przeciążyć wyjścia centrali (3A).
    Wyjście OUT musi być ustawione jako Alarm włamaniowy/pożarowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21737808
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

kurekpawel844 napisał:
    Wiem, że w sygnalizatorze trzeba zewrzeć sygnał akustyczny z sygnałem optycznym.

Tylko w ostateczności, jednak najlepiej podłączyć pod osobne wyjścia.

simono napisał:
    najprościej łączysz ze sobą plusy SO i SA i podpinasz pod wyjście gdzie jest już wewnętrzny sygnalizator,

I wtedy zwarcie w sygnalizatorze zewnętrznym uziemia całą sygnalizację akustyczną i optyczną.

Pozdrawiam.
  • #4 21809443
    kurekpawel844
    Poziom 2  
    Udało się podłączyć. dziękuję za podpowiedzi.
REKLAMA