logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto przejść z światłowodu UPC/Play D600U30 na Orange 5G LTE?

AdikP 02 Lis 2025 22:22 2442 52
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy warto na rok zamienić światłowód UPC/Play na internet Orange 5G/LTE i czy router TP-Link NX200 poprawi wyniki oraz da się to sensownie spiąć z moim TP-Link AX55?

Nie jako pełny, stały zamiennik światłowodu; jeśli już, to raczej jako rozwiązanie tymczasowe albo zapasowe, bo LTE/5G zwykle daje wyższy ping, większe wahania prędkości i limity transferu, choć jako awaryjne łącze działa dobrze [#21739711] W Twojej sytuacji większy sens ma sprzęt z sensownym modemem i fallbackiem niż sam NX200, bo na platformie T750 routery 5G w NSA agregują 2 pasma 5G i 5 LTE, a wyższe NX500/NX600 nie są warte dopłaty względem możliwości [#21739706] Jeśli chcesz mieć dywersyfikację internetu, lepszy będzie zewnętrzny CPE typu MC889/NE211 albo router z OpenWRT i mwan3 do dual-WAN/failover niż poleganie na jednym konsumenckim routerze 5G [#21747969] Na pełny mesh między różnymi producentami nie licz: Huawei z AX55 nie zbuduje jednego wspólnego systemu, a TP-Link/Mercusys EasyMesh działa w obrębie tej rodziny urządzeń [#21740625] Przy dobrym sygnale N78 5G potrafi dać bardzo dobre wyniki, a na zewnątrz zwykle są one lepsze niż w domu, więc w Twojej lokalizacji kluczowe będzie ustawienie i jakość sygnału, nie sam napis na obudowie [#21740572]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21739632
    AdikP
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Chcę zamienić na rok internet światłowodowy UPC/Play na LTE/5G w Orange :-)
    Otóż wymyśliłem sobie, żeby kupić router 5G za jakieś 700-750 zł, podoba mi się TP-Link NX200, być może w okolicach świąt będą jakieś promki na taki sprzęt.
    Mam obecnie światłowód UPC/PLAY o prędkości D600/U30, i od trzech lat, w lipcu i sierpniu notoryczne zaniki internetu kilkanaście razy w ciągu dnia, więc nie da się normalnie korzystać w tym okresie z internetu, i muszę się wspomagać internetem mobilnym ze smartfona.
    Zgłaszam sprawę o zanikach internetu u operatora kilkanaście razy, ale naprawa tego problemu zajmuje im nawet do 2 miesięcy, dostaje w reklamacji upust w opłacie za ten okres, (w tym roku lipiec i sierpień za 0 zł) ale nie o to chodzi, abym sobie przyoszczędził przez te miesiące, tylko po prostu chcę mieć usługę dostarczenia internetu bez zakłóceń.
    W tym roku miarka się przebrała, i z końcem umowy tj. 1 lutego 2026 odchodzę od ich usługi, choć trochę mi szkoda, bo płacę miesięcznie tylko 50 zł. a usługa poza tymi dwoma miesiącami nie sprawia żadnych problemów.
    Oglądam oferty innych operatorów, ale po dodaniu opłaty za domek jednorodzinny, ich oferty nie są już tak atrakcyjne, wychodzą średnio 60 -70 zł za miesiąc.
    Więc wymyśliłem sobie, aby kupić router 5g.
    Internet mobilny w Orange, jak się dobrze pokombinuje to jest prawie za darmo (przez okres roku wyjdzie mnie jakieś 30zł)
    Koszt zakupu routera chcę sfinansować oszczędnościami za brak opłaty za światłowód, przypuśćmy 12x60zł daje oszczędność w wysokości 720 zł, czyli koszt zakupu nowego routera TP-Link NX200.
    Po tym roku pozostanie mi router i możliwość wyboru, czy jadę dalej na kartach sim, czy decyduję się znowu na jakiś światłowód.
    Docelowo znowu chcę mieć światłowód, ale i możliwość dywersyfikacji internetu w postaci LTE/5G.
    Nadajniki Orange mam w odległości od domu 600m. i 900m. po linii prostej.
    Szybkość internetu na telefonie 5g (One Plus Nord4) w domu, w miejscu, w którym będzie stał router (przy oknie):
    -pobieranie 300mb~450mb
    - wysyłanie 10mb-30mb
    Szybkość interentu za oknem:
    -pobieranie 350mb-500mb
    -wysyłanie 50mb-80mb
    Przedstawiam screeny z szybkości łącza, wszystkie testy wykonałem w domu w różnych godzinach w weekend.

Pomiar sygnału sieci 5G NSA Orange i Nju, siła sygnału RSRP -86 dBm, jakość RSRQ -13 dB
    Ekran aplikacji pomiarowej sygnału 5G Orange z wartościami RSRP i RSRQ
    Zrzut ekranu aplikacji Network Cell Info Lite z pomiarami sygnału 5G dla Orange i nju
    Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest; pobieranie 436 Mbps, wysyłanie 39,4 Mbps w sieci 5G Orange
    Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest z wynikiem pobierania 444 Mb/s i wysyłania 16,9 Mb/s w sieci 5G Orange

Nadajnik 600 metrów od mojego domu, Radzionków Św. Wojciecha

Tabela pasm i pozwoleń UKE dla stacji bazowej Orange w Radzionkowie
    Zrzut danych nadajnika T-Mobile z Radzionkowa, ul. św. Wojciecha 48

Nadajnik oddalony o 900 metrów, Radzionków/Bytom ul. Szymały

Parametry techniczne stacji bazowej Orange w Radzionkowie na ul. Szymały 77
    Lista pasm i częstotliwości sieci komórkowej T-Mobile na nadajniku w Radzionkowie

Teraz pytanie, czy ten router TP-Link da radę? poprawi jeszcze wyniki z testów ze smartfona?

Wiem, że zaraz napiszecie, że mam sobie darować i kupić router zewnętrzny, trochę o tym już czytałem, ale jak kupie jednostkę zew. to po ewentualnym przejściu za rok, lub półtora roku znowu na światłowód, nie będę miał co z nim zrobić, a router wew. można wykorzystać do podłączenia po światłowodzie.
    Zastanawiam się nad TP Linkiem NX200 lub wyższym modelem NX500 lub NX600, wszystkie maja agregację pasm LTE i 5G
    4G: mode:5CA > czyli 5 pasm w 4G.
    5G tryb NSA:LTE 5CA+NR 2CA(7CA) > czyli 5 pasm 5G działających na częstotliwości LTE + 2 Pasma w samym 5G, razem max 7 pasm agregowanych.
    5G tryb SA : NR 2CA(2CA) > czyli 2 pasma zagregowane w samym 5G.
    Procek natomiast nie jest najnowszy , bo prawdopodobnie T750.
    Tutaj lepiej wypada Huawei Zowee CPE 6 H165-383, tzn. ma niby nowszy, lepszy procek, który pozwala osiągać lepsze prędkości, ale i to jest najdroższa opcja.

Dodam jeszcze, że chce mieć w domu sieć mesh, mam już od 3 lat TP-Link AX55, który robi aktualnie jako AP i tak chcę go pozostawić w przypadku kupna drugiego routera 5g.
    Nie wiem, czy ten Huawei ma możliwość stworzenia razem z TP-L AX55 jednej sieci mesh? na czym mi bardzo zależy.
    W przypadku NX200 lub NX500 od TP-Linak nie powinno być z tym problemu.
    Co o tym wszystkim sądzicie? czy robię dobrze? czy nadajniki w mojej okolicy mają dobre parametry, bo tutaj mam małe pojęcie.
  • REKLAMA
  • #2 21739706
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5817
    Brak testów 5G i screenów z NetMonster w domu i na zewnątrz. NCI to aplikacja całkowicie nieprzydatna do nich, pokazuje jedynie kotwicę na LTE2100 z 1 sektora na Szymały, syganał dostateczny/ slaby SINR fatalny. Osiagi jak na N78 tylko przecietne na DL i slabe na UL, brak danych na temat 5G N78.
    Routery na T750 agreguja 2 pasma 5G na 200MHz łacznie i 5 pasm LTE w NSA.
    NX220 ma porty 1Gb/s i AX1800, zgodny z Easy Mesh. NX500 ma szybsze radio AX3000 a NX600 port 2.5Gb/s i AX3600, te wyższe modele są w cenie nieadekwatnej do mozliwości i cen sprzetu na rynku.
    W takich warunkach lepiej wybrać zestaw NE211+HX510 jako router wewnetrzny, jest zgodny z Easy Mesh lub MC889 i do niego ten AX55 lub jakiś z EasyMesh i portami 2.5GE .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21739711
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21739803
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21740273
    AdikP
    Poziom 5  
    Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi, wezmę je pod uwagę, przypomnę tylko, że pierwotnie ten internet mobilny ma być tylko na 12–15 miesięcy, chcę te miesiące "objechać" na "darmowych" kartach SIM, które nie będą generowały kosztów (da się tak w Orange), a zakup routera ma się zwrócić z braku rachunków miesięcznych za światłowód.
    Po tym okresie zostanie mi router 5G, do którego zamierzam ponownie dokupić światłowód, ale i pozostanie mi możliwość włożenia karty SIM, co pozwoli na dywersyfikację dostawcy Internetu.
    Matek451, dziękuję za propozycję jednostek zew. Naprawdę grubo się zastanowię, jednakże w przypadku kupna NX200 nie zamierzam więcej płacić niż 700 zł, a za NX500/600 maksymalnie 800–850 zł za nowe urządzenia.
    Do końca stycznia mam czas, wtedy kończy mi się umowa z Play, w przypadku tych urządzeń czekam na jakieś większe promocje, idą święta, więc jest dość spora szansa. Nowy NX200 można już wyhaczyć za 700 zł.
    Poniżej przedstawiam screeny z aplikacji NM robione w domu, około godz. 16-tej w miejscu przy oknie na poddaszu użytkowym, gdzie stoi dziś Connect Box, a i będzie stał w przyszłości nowy router.

Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest z wynikami pobierania i wysyłania w sieci Orange 5G

Zrzut ekranu telefonu z aplikacją NetMonster pokazującą sygnał sieci Orange -100 dBm.
    Wykresy sygnału sieci Orange 4G 1800 MHz z aplikacji Network Monitor
    Zrzut ekranu aplikacji z danymi sieci 5G Orange PL, wykonany 3 listopada o 15:39
    Ekran aplikacji NetMonster z danymi sygnału Orange 4G i 5G na zewnątrz budynku
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z danymi sieci Orange 4G i 5G
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Monitor pokazujący parametry sieci 5G i LTE na różnych pasmach
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sygnału sieci LTE i 5G
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Monitor z danymi o sygnałach 4G i 5G.

Poniżej z zewnątrz budynku, stojąc na podwórku.

Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest z wynikiem pobierania 453 Mb/s i wysyłania 46,2 Mb/s
    Ekran aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci LTE i 5G Orange z zasięgu zewnętrznego
    Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci LTE i 5G Orange
    Zrzut ekranu z aplikacji NM pokazujący parametry sieci 5G i LTE na częstotliwościach 2600, 2100 i 3500 MHz
    Zrzut ekranu z aplikacji sieciowej NM pokazujący parametry sieci 5G NSA i LTE Orange PL
    Zrzut ekranu z aplikacji NM pokazujący parametry sieci LTE Orange 4G na częstotliwości 2600 MHz
    Zrzut ekranu z telefonu pokazujący sygnał 5G Orange i szczegóły sieci LTE w aplikacji NetMonitor.
  • #6 21740308
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 345
    AdikP napisał:
    ... ten internet mobilny ma być tylko na 12–15 miesięcy, chcę te miesiące "objechać" na "darmowych" kartach SIM, które nie będą generowały kosztów (da się tak w Orange)...

Możliwe, że już niedługo się nie da i musisz się z tym liczyć, więc weź pod uwagę, że czas "prawie darmowego" neta się powoli kończy.
    T-Mobile już blokuje te "prawie darmowe" SIMy w routerach, ponoć FLEX też zaczyna, więc kwestią czasu będzie jak zaczną pozostali.
  • #7 21740332
    AdikP
    Poziom 5  
    Zvirek napisał:
    Możliwe, że już niedługo się nie da i musisz się z tym liczyć, więc weź pod uwagę, że czas "prawie darmowego" neta się powoli kończy.
    T-Mobile już blokuje te "prawie darmowe" SIM-y w routerach, ponoć FLEX też zaczyna, więc kwestią czasu będzie, jak zaczną pozostali.

Biorę to pod uwagę, dlatego zakładam pracę na tych kartach maksymalnie kilkanaście miesięcy.
    Teraz w Orange za przeniesienie numeru dają 3 miesiące gratis po 800 GB, 500 GB za zgody i rejestrację w aplikacji oraz rok ważności konta.
    Inna opcja zakłada kupno nowego startera za 5 zł, a w nim 500 GB ważne ponad rok, więc po kupnie takiego routera 5G trzeba się zaopatrzyć w takie karty na cały rok z góry.
    Na pierwszą opcję z przeniesieniem numeru jest czas do końca tego roku, a druga opcja z kupnem nowego startera, wg. regulaminu, jest ważna do końca stycznia przyszłego roku.
    Oczywiście, zapewne promocje będą przedłużane lub w trakcie przyszłego roku ponawiane, tak się dzieje od lat.
    Mnie wystarcza średnio miesięcznie 500 GB. W ostatnim miesiącu zużyłem na laptopie 350 GB, + na jakieś tam inne urządzenia, telewizji przez neta nie oglądam (satelita), jedynie YT, czasem Prime lub Netflix, ale to z rzadka.
  • Pomocny post
    #8 21740370
    matek451
    Poziom 43  
    W Orange na kartę póki co nie ma żadnych ograniczeń, z FLEX i kartami do internetu działają w routerach ale lokalnie ponoć ograniczony dostęp do N78. Play pre-paid bez ograniczeń w tej kwestii. Plus podobnie.
    Orange Free 1 m-c za darmo i 1225GB, 2 i 3 za 15 zł i 825 zł a potem 9 m-cy po 35 zł. Te startery i promocje służą przede wszystkim do marketingowego pozyskiwania aktywnych kart do statystyk porównawczych operatorów . Startery Orange Free kupuję w hurcie 20 szt . za 50 zł, rejestracja w Mój Orange i po aktywacji 825GB/m-c za darmo plus 400GB za zgody marketingowe SMS -em, po zuzyciu 1225GB karta na półkę i nowa do routera taka sama.
    W domu 1 sektor z BTS-a na Szymały, kotwica na LTE2600 , N78 parametry sygnału słabe, podobnie na LTE2600, bardzo niski SINR, osiagi co za tym idzie słabe, szczególnie na UL.
    Na zewnątrz to 3 sektor z koscioła, kotwica tez LTE2600 , parametry sygnału na niej poprawne, tak samo jak na N78 ale SINR też niski. Osiagi nieco lepsze.
    Zestaw zew. CPE 5G/LTE+router wew. mozna kupić za 864 zł a MC889 za 720 zł.
    Router 5G na T750 z portem 2.5GE na WAN , Dual WAN z opcja failover lub loadbalance uzywany , ze zwrotów klienckich mozna mieć za 500-600 zł. Nowy NX600 raczej taniej niż za 1000 zł nie kupisz .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21740532
    AdikP
    Poziom 5  
    matek451 napisał:
    Startery Orange Free kupuję w hurcie 20 szt . za 50 zł,

Gdzie w hurcie, na Allegro? Na stronie Orange?

Mieszkam w takim rejonie, gdzie mam dostęp do światłowodu Orange, Play oraz dwóch lokalnych sieci, być może także do T-Mobile (nie sprawdzałem). Nju u mnie nie ma, co jest dziwne, bo w Orange mam dostępność.
    Byłem kiedyś w jednej z lokalnych sieci, ale nie mam do nich zaufania (kiedyś pracownik w jednej z tych lokalnych sieci wyniósł moje dane).
    Korci mnie natomiast zrobić ten eksperyment przez rok z kupnem routera 5G/LTE (czy to wewnętrznego, czy zewnętrznego) i "darmowymi" kartami SIM. Zawsze przecież w trakcie korzystania z internetu mobilnego mogę zadzwonić do operatora internetowego i w dzień lub dwa dni założyć sobie na powrót ten światłowód.

Teraz jeszcze zrobiłem sobie taki eksperyment: telefon One Plus Nord 4 ustawiłem jako hotspot i postawiłem go w docelowym miejscu routera, i na moim 8-letnim laptopie, który nie ma nawet Wi‑Fi AX, tylko AC, z odległości 1,5 m od hotspotu prędkości, jakie osiągam po LTE/5G, to: ~300 Mb/s ↓ / ~25 Mb/s ↑, ping ~20 ms, czyli całkiem nieźle, a jest to około godz. 19, czyli w momencie, gdy sieć LTE/5G jest raczej zapchana. W Play na światłowodzie mam obecnie przy routerze Connect Box w okolicach D450/U30, a ping około 12–18 ms.
  • #10 21740564
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 674
    Ja mam internet w Play na światłowodzie i nie narzekam .
    A co na ,,kablu" to na ,,kablu". Zawsze stabilniejsze niż na radiu.
  • Pomocny post
    #11 21740572
    matek451
    Poziom 43  
    Sieć na 5G3600 nie jest zapchana bo na niej na razie jest niewielu klientów , osiagi wewnatrz są jak na N78+4 pasma LTE są słabe ale to juz pisalem , zależą od parametrów sygnału. Przy optymalnych osiagi są dużo wyższe i spokojnie powyżej tych z Play na światłowodzie, szczególnie na UL. Uruchomienie 5 G na N78 zmieniło całkowicie realia w dostepie do internetu , Play teraz na światełku to nie jest dobry wybór, 5g n78 bywa lepszym wyborem, szczególnie jak oszczedzamy na maksa z pre-paid. Jak światłowód to zmień na innego operatora lub tak jak piszę z Orange na pre-paid i 5G N78.
    Karty kupuję na Allegro,
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21740581
    AdikP
    Poziom 5  
    szeryf3 napisał:
    Ja mam internet w Play na światłowodzie i nie narzekam .
    A co na ,,kablu" to na ,,kablu". Zawsze stabilniejsze niż na radiu.

No ja też mam w Play i też przez 10 miesięcy w roku nie narzekam, wszystko jest super; jedynie co, to każdego roku w lipcu i sierpniu mam wielokrotne zaniki internetu w ciągu doby, a serwisanci nie potrafią tego naprawić. Ponoć coś im się przegrzewa w serwerowni, jakieś urządzenia, które trzeba wymienić, tak mi mówią przez telefon. I być może tak jest, bo to okres upałów, a naprawa jest poza moim domem, a nawet poza moim rejonem zamieszkania.
    Jestem w UPC/Play już chyba z 8-9 lat i na początku nie było żadnych problemów. Wszystkie problemy zaczęły się trzy lata temu i w ostatnie lato to już był trzeci rok z rzędu, gdy przez dwa miesiące nie mogłem poprawnie korzystać z ich usługi.
    Po tym trzecim problematycznym roku z rzędu powiedziałem sobie, że umowy z nimi już nie przedłużę.
    Mogę wziąć światłowód z Orange lub być może z T-Mobile, tyle tylko, że się dowiedziałem, że ci wszyscy operatorzy korzystają nie ze swojej infrastruktury, tylko z jakiejś ogólnej. Czy wobec powyższego może być tak, że pomimo przejścia ze światłowodu Play na Orange lub T-Mobile, problemy w lecie u mnie nie znikną? No bo skoro ci wszyscy operatorzy korzystają z jednej i tej samej infrastruktury.
  • REKLAMA
  • #13 21740591
    matek451
    Poziom 43  
    Play przejął UPC w kwietniu 2022 i UPC się skończyło, sam masz na to dowód u siebie. Pewnie to sieć PŚO.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21740609
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 674
    Część operatorów korzysta z infrastruktury innego operatora.
    Np: Plus z Netii i na odwrót.
  • Pomocny post
    #15 21740625
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2525
    AdikP napisał:
    Nie wiem, czy ten Huawei ma możliwość stworzenia razem z TP-L AX55 jednej sieci mesh? na czym mi bardzo zależy.
    W przypadku NX200 lub NX500 od TP-Linak nie powinno być z tym problemu.

Nie licz na to. Teoretycznie Deco wspiera EasyMesh, ale ... tylko bezprzewodowo, więc dostaniesz jakiś wygryzek w postaci repaeaterów. Zrób sobie porządnie sieć w domu np na tych AX50, ale połączonych przewodowo. Jeden jako router z AP a pozostałe jako AP. Nic więcej w sieci później nie grzebiesz.
    Potem sprzęt 5G podłączasz dowolny w trybie mostu sieciowego. Nie pasuje 5G, zmieniasz na światłowód i znowu tylko ONT jako mostek wpięty do X50.
    X50 ma też od niedawna opcję zapasowego łącza WAN. Trochę dziwną. Główne łącze przewodem a zapasowe jako APC, czyli wstawiasz dowolny router z AP (lub telefon jako hotspot) i Deco się z nim łączy i przekazuje dalej pakiety do sieci LAN.

Co do zmiany operatora kablowego na radio - dwa miesiące problemów to sporo. Tylko pytanie czy radio ma dobry backhoul i jak bardzo jest obciążone. Przy czym na razie na N78 jest dobrze i na moje oko ze trzy lata jeszce będzie jak najbardziej ok.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21740656
    AdikP
    Poziom 5  
    IC_Current napisał:
    Nie licz na to. Teoretycznie Deco wspiera EasyMesh, ale ... tylko bezprzewodowo, więc dostaniesz jakiś wygryzek w postaci repaeaterów. Zrób sobie porządnie sieć w domu np na tych AX50, ale połączonych przewodowo. Jeden jako router z AP a pozostałe jako AP. Nic więcej w sieci później nie grzebiesz.

Dziś mam Connect Box od UPC, a do niego po kablu podpięty jest jako AP TP-Link AX55 z włączoną funkcją mesh, ale to nic nie daje, bo on z Connect Boxem mesha nie utworzy.
    Jak będę brał nowy światłowód, to wezmę ONT.
    Więc przymierzałem się do kupna drugiego routera, najlepiej z funkcją 5G/LTE i aby utworzyć mesh (po kablu) z tym AX55, początkowo wybór padł na NX200, czyli jakiegoś TP-Linka. Wiem, że w tej cenie znajdę routery z dużo lepszymi parametrami, ale koniecznie chciałem mieć to 5G w celu dywersyfikacji internetu.
  • #17 21740657
    IC_Current
    AdikP napisał:
    aby utworzyć mesh z tym AX55,

Nic nie utworzysz po kablu. Utworzysz protezę EasyMESH, ale tylko w trybie repeatera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21740669
    AdikP
    Poziom 5  
    Wydawało mi się, że po kablu utworzę mesh TP-Linków.

Ekran konfiguracji EasyMesh na routerze TP-Link Archer AX55

Okno dodawania urządzenia satelitarnego w ustawieniach EasyMesh TP-Link

Interfejs TP-Link EasyMesh z diagramem topologii sieci w domu

Interfejs TP-Link pokazujący tryby pracy routera: router bezprzewodowy i punkt dostępu
  • #19 21740689
    IC_Current
    AdikP napisał:
    Wydawało mi się, że po kablu utworzę mesh TP-Linków

Jakiś miesiąc temu miałem w łapach X50 i tam dosyć wyraźnie pisało, że EasyMESH obsługuje tylko w trybie repeatera. Do tego wcale nie byłbym pewien, jakie funkcje i protokoły zostaną na tej protezie obcięte.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21740691
    AdikP
    Poziom 5  
    Czy my mówimy o tym samym urządzeniu? Ty piszesz o Deco, a ja o Archer AX55.
  • REKLAMA
  • #21 21740692
    matek451
    Poziom 43  
    Ale co ci się wydawało, w Easy Mesh od TP-linka satelity działają z routerem i pomiędzy sobą przez backhaul po WiFi lub po kablu Ethernet a nawet niekoniecznie w trybie router bo np. jak masz router światłowodowy to pierwszy TP-link podpinasz do niego kablem i ustawiasz jako AP i do niego satelity , dziala w tym trybie ale z ograniczonymi funkcjami sieciowymi bo adresację w sieci nadaje ten router od światłowodu.
    Seria z Easy Mesh to nie DECO Mesh, to oddzielne systemy kratowe TP-linka i nie są kompatybilne ze sobą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21740693
    IC_Current
    AdikP napisał:
    Czy my mówimy o tym samym urządzeniu? ty piszesz o Deco a ja o Archer AX55

No i się wyjaśniło.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21740703
    AdikP
    Poziom 5  
    Ja wiem, że adresację daje router główny, światłowodowy, i też nie chcę więcej urządzeń AP; wystarczy mi router główny, jeden AP podłączony po kablu, a jednocześnie, żeby przemieszczając się po domu z telefonem, automatycznie mnie przełączało pomiędzy tymi urządzeniami, bo teraz tak nie jest. Aby przełączyć się z routera głównego na AP, trzeba smartfon rozłączyć na moment; wtedy następuje dopiero połączenie z tym drugim urządzeniem, które aktualnie jest bliżej i ma silniejszą moc.
  • #24 21740720
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 21740747
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21740792
    IC_Current
    virtualmachine napisał:
    Zaraz, radio w znaczeniu LTE,

Radio od radiacja. LTE to radio.
    virtualmachine napisał:
    System mesh pracujący po kablu (nie jestem pewien jak jest z połączeniem bezprzewodowym), komunikuje się między sobą osobnym Vlanem

Nie. To zależy od konkretnego modelu urządzenia. Przy czym tagi zazwyczaj są używane do transmisji informacji dla podsieci IoT i gościnne. Sieć główna i ramki zarządzający są nietagowane.
    virtualmachine napisał:
    Dlatego też jak podłączasz system mesh przez switcha a nie bezpośrednio do routera, trzeba na switchu włączyć Vlan trunking i kilka dodatkowych opcji na portach AP i routera

Nie. Nawet jeśli system potrzebuje ramek tagowanych, to wystarczy że switch niezarządzalny nie obcina tagów.
    virtualmachine napisał:
    zgodny z systemem mesh, który to system jest zamknięty wokół każdego producenta.

Nie. EasyMESH jest jest ustandaryzowany. Kwestia wtórna, jak i co jest wdrożone u każdego producenta.
    (Załącznik).
    Wi-Fi_Easy...n_v6.0.pdf (4.99 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21740793
    IC_Current
    matek451 napisał:
    Seria z Easy Mesh to nie DECO Mesh, to oddzielne systemy kratowe TP-linka i nie są kompatybilne ze sobą.

Od jakiegoś czasu są kompatybilne. Deco obsługuje satelity EasyMESH i to dowolnego, innego producenta. Niestety, o ile nic się jeszcze nie zmieniło, tylko w trybie repeatera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21740799
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21740800
    IC_Current
    virtualmachine napisał:
    Najpierw zanegowałeś mój post, a potem częściowo go potwierdziłeś. Gdzie tu logika?

Bo do MESH prawie nic nie potrzebuje tagowanych ramek. Jeśli ramki są tagowane, to głównie właśnie do funkcji pobocznych i niezwiązanych z samym MESH. Ty piszesz, że same funkcje MESH potrzebują VLANÓW i trunka, co jest nieprawdą.
    virtualmachine napisał:
    Dobrze wiesz że EasyMesh to nie jedyny standard używany w urządzeniach konsumenckich

Ale autor pisze o EasyMESH i to w obrębie jednego producenta - TL-Link, gdzie posiada już urządzenia AX55 i do niego ewentualnie dobierze drugie do kompletu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21740801
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zamiany internetu światłowodowego UPC/Play (600 Mb/s download, 30 Mb/s upload) na mobilny internet LTE/5G w Orange z wykorzystaniem routera 5G, np. TP-Link NX200, w celu uniknięcia corocznych problemów z przerwami w dostępie do internetu w miesiącach letnich. Użytkownicy wskazują na niestabilność i zmienność prędkości LTE/5G, wyższy ping oraz limity danych w ofertach mobilnych, co czyni światłowód bardziej stabilnym rozwiązaniem. Zalecane jest stosowanie routera z funkcją failover (przełączanie awaryjne między światłowodem a LTE/5G) lub konfiguracja dual WAN z load balancingiem, np. na OpenWRT z pakietem mwan3. W kwestii sprzętu omawiane są routery wewnętrzne i zewnętrzne, m.in. TP-Link NX200, NX220, NX500, NX600, NE211, MC889, ZTE G50, Mercusys MB520, WR3000H oraz systemy mesh TP-Link Archer AX55 i Mercusys MR27BE/MR47BE. Dyskutowano kompatybilność mesh i roamingu WiFi, podkreślając, że pełna funkcjonalność mesh i roamingu wymaga urządzeń tego samego producenta i odpowiedniej konfiguracji, a EasyMesh TP-Link działa głównie w trybie repeatera. Testy porównawcze wykazały, że Mercusys MB520 i TP-Link NE211 mają lepsze parametry antenowe i stabilność niż ZTE G50 i MC889. Promocje na karty SIM Orange i Virgin Mobile umożliwiają korzystanie z dużych pakietów danych (500-850 GB) bez kosztów przez ograniczony czas. Ostatecznie użytkownik planuje korzystać z internetu mobilnego przez 12-15 miesięcy na "darmowych" kartach SIM, a następnie powrócić do światłowodu z możliwością dywersyfikacji dostawców i łączenia źródeł internetu w sieci domowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA