logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik do sekwencyjnego załączania 2 pasków LED 12V jednym klawiszem?

babarek 04 Lis 2025 10:49 369 17
REKLAMA
  • #1 21741009
    babarek
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Moje pytanie dotyczy sytuacji w której chciałbym uzyskać sekwencyjne załączanie dwóch pasków LED o długości 5 m każdy. Aktualnie oba białe paski LED są podłączone do jednego zasilacza 12V/4,2A.
    Oba paski załączam jednocześnie z jednego klawisza wyłącznika świecznikowego. Drugi klawisz jest zajęty dla kinkietów.

Chciałbym bez gruntownej przebudowy instalacji elektrycznej (bez układania dodatkowego okablowania) uzyskać funkcjonalność w której jednym klawiszem wyłącznika mógłbym załączać sekwencyjnie poszczególne paski LED. Pierwszym załączeniem klawisza wyłącznika świecznikowego chciałbym załączać pierwszy pasek, drugi załączeniem drugi pasek a trzecim oba paski LED jednocześnie. Kolejne załączenia powtarzały by sekwencję.

Czy znajdę gotowy sterownik umożliwiający takie rozwiązanie? Może mi coś podpowiedzieć ? Gdzie szukać ? Proszę o konkretne propozycje.
  • REKLAMA
  • #3 21741300
    babarek
    Poziom 13  
    Ja mam założony w instalacji wyłącznik w dodatku świecznikowy.
  • #4 21741394
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Świecznikowym takiego rezultatu nie można osiągnąć.
  • REKLAMA
  • #5 21741962
    babarek
    Poziom 13  
    1. Czy są takie przekaźniki do puszki?

2. Wyłącznik świecznikowy musi zostać ponieważ jednym klawiszem załączam paski LED a drugi klawisz służy do zapalania innego obwodu oświetleniowego. Założenie przycisku spowoduje, że wypadnie mi możliwość załączania drugiego obwodu.

Znajomy ma zamontowaną ledową oprawę sufitową, która działą w ten sposób jaki oczekuję u siebie. Załączana jest wyłacznikiem jednobiegunowym. Kolejne przełaczenie wyłącznika powoduje że zapalają sie dodatkowe ledy w oprawie.
  • #6 21742085
    inot
    Poziom 38  
    babarek napisał:
    ma zamontowaną ledową oprawę sufitową, która działą w ten sposób jaki oczekuję u siebie

To nie ma nic wspólnego z zewnętrznymi sterownikami. Takie oprawki wyposażone są w elektronikę realizującą odpowiednie funkcje.
  • #7 21743066
    babarek
    Poziom 13  
    Jakieś inne pomysły pasujące do mojej sytuacji?
  • #8 21743185
    inot
    Poziom 38  
    babarek napisał:
    Założenie przycisku spowoduje, że wypadnie mi możliwość załączania drugiego obwodu

Inna możliwość to zastosowanie podwójnego przycisku dzwonkowego. W tym przypadku do załączenia drugiego obwodu należy użyć przekaźnika bistabilnego i wtenczas do zrealizowania Twojego projektu zastosować proponowany element >>21741045.
  • REKLAMA
  • #9 21743204
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 858
    Prosty przerzutnik "flip-flop" na przekaźnikach trzeb zrobić.
    Zrobić tablicę prawdy i prenieść to na bramki logiczne realizowane przekaźnikami, albo pobawić się i założyć sobie układ cyfrowy sterujący zasilaniem pasków.
    W sumie może nie taki, ale na pewnie jakiś przerzutnik to realizował - za dużo czasu minęło jak się takie rzeczy czysto teoretycznie liczyło.
  • #10 21744380
    babarek
    Poziom 13  
    Znalałem fajny sterownik ale chyba także wyłącznie na przycisk: KIT AVT 3291

Płytka drukowana KIT AVT 3291 z czterema przekaźnikami i złączami śrubowymi
  • #11 21744516
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 858
    babarek napisał:
    Znalałem fajny sterownik ale chyba także wyłącznie na przycisk: KIT AVT 3291

Zastosowany CD4017 czyli licznik dziesięny z kilkoma elementami.
  • #12 21744719
    inot
    Poziom 38  
    Łącznikiem świecznikowym odłączasz zasilanie układu (fazę), tak więc jakikolwiek sterownik pozbawiony będzie napięcia. Czyli bez zmiany instalacji nic nie zdziałasz.
  • #13 21775580
    babarek
    Poziom 13  
    Zastanawiam się jeszcze nad zastosowaniem takiego bezprzewodowego wyłącznika:

Bezprzewodowy wyłącznik Posco z pilotem i modułem sterującym na niebieskim tle

https://pl.aliexpress.com/item/10050040803415...wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol

Czy ten przełącznik mogę wstawić zamiast obecnego zasilacza i sterować bezprzewodowo niezależnym załączaniem dwóch pasków LED ? Zadziała ? Pozostawiłbym wtedy bez zmiany wyłącznik świecznikowy który jest zamontowany.
  • #14 21778611
    babarek
    Poziom 13  
    Czy zadziała ? Używał ktoś z wasz podobne rozwiązanie ?
  • REKLAMA
  • #15 21779120
    inot
    Poziom 38  
    babarek napisał:
    Czy zadziała ?

Bez dokumentacji tego urządzenia trudno udzielić odpowiedzi.
  • #16 21781867
    babarek
    Poziom 13  
    Nie przysłali mi schematu ale wybierając ten wyłącznik patrzyłem na rysunek który jest przedstawiono na jego obudowie. Po tym doszedłem że podajemy na wyłacznik bezpośrednio 230V a do przewodów niebieskiego i białego podłaczamy dwa paski led.
  • #17 21781951
    inot
    Poziom 38  
    babarek napisał:
    do przewodów niebieskiego i białego podłaczamy dwa paski led

Wydaje mi się, że na tych przewodach wartość napięcia to 230 V, a nie 12 V. Tak w każdym razie można wyczytać w opisie produktu.
    Załączniki:
    • Sterownik do sekwencyjnego załączania 2 pasków LED 12V jednym klawiszem? Screenshot 2025-12-16 102303.png (70.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 21781971
    babarek
    Poziom 13  
    Dziękuję. Chyba masz rację. Nie zauważyłem że piszą o zwykłych żarówkach. Nie kupuję.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy potrzeby sekwencyjnego załączania dwóch 5-metrowych pasków LED 12V zasilanych z jednego zasilacza 12V/4,2A za pomocą jednego klawisza wyłącznika świecznikowego. Autor chce, aby kolejne naciśnięcia klawisza powodowały kolejno: włączenie pierwszego paska, drugiego paska, a następnie obu jednocześnie, bez konieczności przebudowy instalacji i dodatkowego okablowania. W dyskusji wskazano, że standardowy wyłącznik świecznikowy, który odłącza fazę, nie pozwala na realizację takiej funkcji bez zmiany instalacji, ponieważ odcina zasilanie sterownika. Zaproponowano zastosowanie przekaźników bistabilnych lub układów cyfrowych (np. przerzutników typu flip-flop) do realizacji sekwencyjnego sterowania. Wskazano również, że niektóre oprawy LED mają wbudowaną elektronikę umożliwiającą podobne funkcje, ale nie jest to rozwiązanie zewnętrzne. Autor znalazł sterownik KIT AVT 3291 oparty na układzie CD4017 (licznik dziesiętny), który może realizować sekwencyjne załączanie, jednak wymaga on przycisku, a nie wyłącznika świecznikowego. Rozważano także zastosowanie bezprzewodowego przełącznika do sterowania paskami LED bez ingerencji w istniejącą instalację, jednak pojawiły się wątpliwości co do kompatybilności i napięcia wyjściowego urządzenia. Ostatecznie wykluczono użycie bezprzewodowego wyłącznika przeznaczonego do żarówek 230V, gdyż paski LED wymagają 12V. Podsumowując, bez zmiany instalacji i zastosowania odpowiednich przekaźników lub układów sterujących nie da się osiągnąć pożądanej funkcji sekwencyjnego załączania pasków LED przy użyciu wyłącznika świecznikowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA