logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciągnik rolniczy Buhrer 1961 benzyna – szukam informacji o silniku

djronisg 08 Lis 2025 07:50 438 16
REKLAMA
  • #1 21744969
    djronisg
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam, mam zabytkowy traktor Buhrer z 1961. Problem: 0 informacji w internecie. Szukam danych dotyczących tego silnika. Jaka jest kolejność zapłonu cylindrów? Pytanie: z której strony jest 1. cylinder? Jakie jest ciśnienie sprężania? Aktualnie pracuje na 2 cylindrach (chyba). Brak ładowania akumulatora (pewnie za niskie obroty). Świece czarne, więc gaźnik do regulacji. W ciągniku jest stacyjka Bosch. Brak kluczyka, chcę wstawić od Ursusa. Problem, że to benzyna. Nie ma schematu. Silnik 4-cylindrowy. Pracuje mimo odłączenia 2 świec zapłonowych. Mam wrażenie, że zapłon jest losowy. Nie jestem pewien poprawności podłączenia świec z aparatem zapłonowym. Przy ruchu pedałem gazu nie wzrastają obroty. Czasem strzela w gaźnik. Bardzo potrzebna pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21744998
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3271
    Kolejność zapłonu możesz sam znaleźć przez obserwacje ruchu zaworów. Np w jakiej kolejności otwiera się dolot. Czy np kiedy następuje tzw mijanka. Czyli w okolicach gmp kończy się suw wydechu i zaczyna zasysanie (zamyka się zwór wydechowy i otwiera dolotowy). Typowo przez chwilę w okolicach GMP oba są lekko uchylone na tą samą wysokość. Tylko jak pisałem wydech się zamyka a dolot otwiera.

W takich staruszkach podstawą jest kompresja i czy zawory się otwierają jak nie ma kompresji czy nie są podparte. Dla testu nieraz czy to kosiarka czy inny nieznany silnik benzynowy 4 suwowy. Wkładam w dolot lub niego palnik na propan butan do papy (duży) i podaje mu gaz do dolotu wtedy jak gaźnik jest kaput zagada a jak dobrze wyregulujesz dawkę na palniku to będzie chodził.

Strzały w gaźnik to albo nieszczelne zawory ale zapłon w nieodpowiednim momencie. Przydała by się lampa stroboskopowa do weryfikacji kiedy następuje iskra.
  • REKLAMA
  • #3 21745076
    djronisg
    Poziom 9  
    Witam, dziękuję za sugestie. Zawory to pokrywa. Nie mam uszczelki. Pytanie, czy będzie szczelna po demontażu. Lampę stroboskopową mam, ale nie mogę namierzyć znaków. Silnik daje się odpalić i pracuje na wolnych obrotach. Pracował na plaku z zamkniętym paliwem. Praca jest zła. Próbowałem namierzyć niepracujący cylinder przez odłączenie świecy, nawet bez 2 działa tak samo. Bez znaczenia, które odłączam. Tego nie rozumiem, powinien zgasnąć lub przynajmniej zmienić pracę. Dlatego zakładam, że jest tragicznie źle ustawiony zapłon.
  • REKLAMA
  • #4 21745095
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3271
    GMP można wyznaczyć mierząc tłok przez świecę. I wyznaczyć od tego typowe 10 stopni. Uszczelki o tak nie dostaniesz pewnie i trzeba będzie dociąć albo zamówić wycięcie z arkusza.
  • #5 21745115
    djronisg
    Poziom 9  
    Witam, to na razie zabawy przed zakupem. Kolega chce kupić, ja miałem go trochę poprawić, by pracował w miarę normalnie. Może sugestia, jaka powinna być kompresja, poniżej której to tylko kapitalny. Pytanie, czy ktoś w nim czegoś nie poprzestawiał, spróbuję trochę powalczyć z tematem. Sprawdzę kompresję i spróbuję ustawić jakoś zapłon na GMP i aparat zapłonowy, czy palec jest na 1, zakładam, że od skrzyni. Cienko to wszystko wygląda i do tego kompletny brak informacji w sieci o silniku i reszcie. To szwajcarski wynalazek, miał być sprawny, a wyszło jak zwykle.
  • #6 21745167
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Jak już to Bührer :-) Tu masz wymienione wszystkie produkowane modele: https://tractors.fandom.com/wiki/B%C3%BChrer. Widać, że stosowali silniki różnych producentów. Określ typ ciągnika, a później to już z górki. Wiesz twój opis to brzmi jak: "Fiat osobówka z 1961r jaki silnik pomóżcie" :) Jakieś głupie zdjęcie by się przydało to można zacząć :)
  • #7 21746022
    djronisg
    Poziom 9  
    Witam dziękuję koledze Inkwizycja byłem na podanej stronie ale nic z tego nie wynika . Ciągniki ze zdjęć są inne . Po tabelce też trudno zlokalizować . Wiem że opis jest lakoniczny . Dwa dni próbuję coś namierzyć w sieci bez efektu.
    Zbliżenie na zielony ciągnik Bührer z przodu na trawiastym terenie
    Zielony ciągnik Buhler z daszkiem na tle podwórza z zaparkowanym samochodem
    Deska rozdzielcza zielonego ciągnika BUHRER z widocznymi dźwigniami i kierownicą
    Silnik ciągnika widziany z góry, z elementami instalacji i filtrami
    Zbliżenie silnika z numerem 20A611, z widoczną korozją i elementami instalacji.
  • #8 21746041
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 804
    Wygląda jak LF4 Standard.
    Prawdopodobnie jest tam 4-cylindrowy silnik Forda, benzyna.
    Silnik Ford Kent
    Typ silnika 20A61 prawdopodobnie odnosi się do silnika Ford Kent, który jest czterocylindrowym rzędowym silnikiem górnozaworowym (OHV). Rodzina silników Ford Kent obejmuje różne modele, takie jak silniki 1,6 l OHV i 2,0 l SOHC, które są powszechnie stosowane w pojazdach Forda. Silniki te słyną ze swojej trwałości i są produkowane od wielu lat, a silnik Kent był jednym z pierwszych modeli wprowadzonych przez Forda.

https://buehrertraktoren.ch/de/TraktorenBoers...l?d1=TraktorenBoerseFahrzeug01DatenFrame.html
    Według informacji z tej strony:
    https://www.motomobil.com/en/faqs/faqs-techni.../engine-types/ohv-12-16l-a-kent-pre-crossflow
    jest tak widok z góry:
    Schemat połączenia kabli zapłonowych w silniku Ford Kent, widok z góry
    Cylinder 1 z przodu patrząc w kierunku jazdy
    Kolejność zapłonu 1-2-4-3
    Rozdzielacz zapłonu obraca się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara
    Uwaga: Świece zapłonowe znajdują się po lewej stronie silnika patrząc w kierunku jazdy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21746242
    djronisg
    Poziom 9  
    Świece są po prawej, patrząc z fotela w kierunku jazdy. Jutro sprawdzę kierunek obrotu aparatu i kompresję. Na teraz brak nowych świec, stare mają inne końcówki. Nie pasują do nowych przewodów zapłonowych. Spróbuję zajrzeć do cylindrów, pytanie, czy zawory pracują, mam czym. Może ktoś wie, jaka powinna być kompresja, zakładam coś w okolicy 126 psi, czyli 7–9.
  • #10 21747302
    djronisg
    Poziom 9  
    Witam, sprawa zakupu raczej odpada. Ciągnik ma trafić do innego mechanika. Ja po prostu mam dość. Za dużo elementów do naprawy lub wymiany. Kompresja na 4. cylindrze około 6, na pozostałych 10. Wymieniłbym gaźnik i aparat zapłonowy, ale ściąganie z CH to abstrakcja. Przy takim układzie ciśnienia to do dokładnej diagnozy dół czy góra. Pytanie skąd uszczelkę pod głowicę. To robota dla pasjonatów i osób z nadmiarem czasu. Mogę to rozebrać, jak nie znajdę części i uszczelek, to wyjdzie, że zniszczyłem „dobry” ciągnik. Dziękuję za pomoc, życzę miłego dnia. Tematu nie zamykam, jak będzie jakiś pozytywny finał, dam znać.
  • REKLAMA
  • #12 21750302
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5140
    @djronisg Bardzo prawdopodobne i prądnica zamiast alternatora. Fajny, zabytkowy traktor, chyba warto go odbudować? Jednak cena 7 000 euro za odbudowany do stanu fabrycznego nie jest aż tak wygórowana.

djronisg napisał:
    Nie pasują do nowych przewodów zapłonowych

I to ma być problem?? Końcówek - fajek od różnych skuterów jest masa dostępnych.
    Ewentualnie uszczelka pod głowicę? Są w Polsce firmy, które wykonują ze wzoru nowe.
  • #13 21750336
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 804
    Buhrer co prawda nie produkuje już ciągników od końca lat 70., ale firma istnieje i wciąż naprawia oraz oferuje części zamienne. Może warto się z nią skontaktować?
    https://buehrertraktoren.ch/
    https://buehrertraktoren.abacuscity.ch/de/home
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21750340
    djronisg
    Poziom 9  
    Witam Pana Kamieńskiego. To miał być SPRAWNY ciągnik do pracy... To unikatowy zabytek, wyprodukowano mniej niż 1000 sztuk, ile jest dziś? Dodatkowo produkcja to mały zakład, stosowano wiele modeli silników, tym samym dostosowano indywidualnie rozwiązania konstrukcyjne. Zastosowanie przypadkowych, pasujących części to wyjdzie jakiś składak małej wartości. Naprawa zgodnie ze sztuką i zachowaniem wartości (zabytku) to ściąganie części ze Szwajcarii. Całkowicie nieopłacalne w założeniu do pracy. Dodatkowo znalazłem kilka urwanych śrub, co może bardzo utrudnić demontaż silnika. Źle pracuje sprzęgło, jest wyraźnie słyszalne na luzie. To tylko początek bardzo długiej listy. Pozdrawiam, życzę miłego dnia. PS kupiłem świece z nowymi końcówkami, stacyjkę (Ursus), bo nie ma świateł, odstojnik od Zetora (ale trzeba przerabiać mocowanie). To miało pomóc w uruchomieniu, ale...
  • #15 21750348
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5140
    djronisg napisał:
    Źle pracuje sprzęgło , jest wyraźnie słyszalne

Czyli jednak silnik został uruchomiony? Ale skoro to ma być ciągnik do pracy, a nie na wystawę, to koszty naprawy mocno się zmniejszą.

djronisg napisał:
    To miało pomóc w uruchomieniu ale...

Nie zniechęcaj się. Możesz np. dopasować łożysko oporowe sprzęgła od jakiegoś starego Forda ze szrotu, instalację przerobić na 12 V, to też żaden problem. Przecież to wszystko jest tak proste i prymitywne, że nie powinno nastręczać większych trudności.
  • #16 21750428
    djronisg
    Poziom 9  
    Uruchomienie na 2–3 minuty, praca na jednym lub dwóch cylindrach (zdejmowałem fajki ze świec). Nawet na plaku w gaźnik nie pracował normalnie. Gaśnie max po kilku minutach. Gaśnie w momencie dodania gazu. Strzela w gaźnik. Rozbieranie 60-letniego urządzenia pracującego w polu to nie zwykły demontaż... Nie że nie dam rady. Nie ja decyduję. Koszty takich napraw to czas. A ciągnik stoi i nie pracuje. Czasem jedna urwana śruba zabierze tyle czasu, co wymiana całego elementu (wiercenie, gwintowanie itp.). Przykład z 25-letniego Renault... odkręcenie tylnej belki, by dojść do główek śrub (bo nakrętka obraca się ze śrubą), trzeba zdemontować wszystko ze środka, zaczynając od tylnych foteli, wszystkich plastików i tapicerki. To przedostatnia zabawa w naprawę. Nadmieniam, że mam indukcję do podgrzewania elementów bez palnika. Przypomnę, sprzedawca zabrał ciągnik do innego mechanika. Nie znoszę druciarstwa, często wstawiam nowe elementy. Powinienem zamknąć temat, ale sprawa jest bardzo unikalna i może zakończy się pozytywnie, o czym napiszę. Pozdrawiam i dziękuję za sugestie (może dotrze to do osoby, która naprawia, mamy wspaniałą elektrodę, sporo osób z niej korzysta).
  • #17 21751235
    rjswiss
    Poziom 1  
    Buhrer ma silnik 1700 Opel.

Dodano po 26 minutach:

Pojemność 1681 cm³.

Dodano po 4 minutach:

Ze zdjęć Buhrer UM 4/10 Spezial silnik Opel 1681 cm³ poj.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabytkowego ciągnika rolniczego Bührer z 1961 roku z silnikiem benzynowym 4-cylindrowym, prawdopodobnie silnikiem Ford Kent typu 20A61. Użytkownik poszukuje informacji o kolejności zapłonu cylindrów (1-2-4-3), lokalizacji pierwszego cylindra (z przodu, patrząc w kierunku jazdy po prawej stronie są świece), ciśnieniu sprężania (około 7-9 barów, zmierzone wartości od 6 do 10 barów), oraz problemach z pracą silnika, takich jak praca na 2 cylindrach, brak ładowania akumulatora (instalacja 6V z prądnicą), czarne świece wskazujące na konieczność regulacji gaźnika, strzały w gaźnik i niestabilny zapłon. Wskazano na potrzebę weryfikacji zapłonu za pomocą lampy stroboskopowej oraz sprawdzenia kompresji i stanu zaworów. Problemy techniczne obejmują brak uszczelki pod pokrywą zaworów, trudności z demontażem z powodu urwanych śrub, niedopasowanie końcówek świec zapłonowych, brak schematów i dokumentacji, a także konieczność sprowadzania części ze Szwajcarii, co jest kosztowne i czasochłonne. Wskazano, że firma Bührer nadal istnieje i oferuje części zamienne. Dyskusja podkreśla, że naprawa tego unikatowego ciągnika wymaga dużej wiedzy, czasu i pasji, a koszty i trudności mogą przewyższać wartość użytkową pojazdu. Propozycje obejmują wymianę gaźnika i aparatu zapłonowego, dostosowanie instalacji elektrycznej, a także możliwość wykonania uszczelek na zamówienie w Polsce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA