logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacze Modecom - brak linii -5V, czy to problem przy zakupie?

MiL999 22 Gru 2005 14:00 26624 15
REKLAMA
  • #1 2106341
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Co sądzicie o zasilaczach tej firmy? Chcialbym kupic ten:
    http://sklep.benchmark.pl/pelny_19655.html

Ostatnio gdzies czytalem ze nie mają one linii -5V. Czy to prawda? I jeżeli tak to czy w czymś to przeszkadza?
  • REKLAMA
  • #2 2106612
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Ponoć to nadal Fortrony, tylko dla niepoznaki zmienili im oznaczenia (kiedyś były GTP i FSP), więc jest to niezły zasilacz ale raczej z "dolnej półki". Na pewno lepszy od Codegena, czy Tracera.
  • REKLAMA
  • #3 2106926
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    W specyfikacji wskazanej przez kolegę rzczywiście nie występuje napięcie -5V. Jeżeli posiadana przez kolegę płyta główna takiego napięcia wymaga (proszę sprawdzić w dokumentacji płyty), to bez niego nie wystartuje.
  • #4 2108536
    MiL999
    Poziom 26  
    Jeżeli faktycznie nie ma linii -5V i moze to nie działać z niektórymi płytami to chyba trochę dziwne że coś takiego zrobili.
    Jankolo twierdzisz że płyta może nie wystartować, ja słyszałem że nie można wtedy wejść do BIOSu, czyli chyba trochę "niepoważne" te zasilacze.
  • REKLAMA
  • #5 2108713
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Nie masz racji. Szereg nowych płyt głównych nie potrzebuje napięcia -5V z zasilacza.
  • REKLAMA
  • #6 2110716
    sivel
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Składam nawet kilka kompów dziennie z tymi zasilaczami(większość nowych, ale i wymiana zasilaczy w starych) i jak do tej pory nie zdarzyło mi się aby z jakąś płytą główną nie działał. Mówie tu o modelach MC-FEEL300ATX 300W PFC ;MC-FEEL350ATX 350W PFC

[/url]
  • #7 2110774
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Napiecie -5V to spadek po zamierzchlych czasach komputerow pierwotnych. Nie jest potrzebne do niczego w kompie. Mozna bez tego.
  • #8 2110898
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Od pół roku mam takiego Modecoma tylko 350 W http://sklep.benchmark.pl/pelny_19656.html (wymieniłem Codegena ...) i jestem bardzo zadowolony. Stabilne napięcia, dużo większa cisza, długie kable (przydatne w wysokich obudowach) i niewygórowana cena. Do komputera domowego (bez kręcenia) w zupełności wystarczający.
  • #9 2111304
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Szanowni koledzy Sivel , Platon i inni wypowiadający się w temacie „-5V ” pozwolę sobie zacytować jeden fragment tekstu jaki przeczytałem na linku podanym powyżej w poście !

005-10-17 12:11:20
    Zasilacz nie jest głośny, ale nie podoba mi się, że na linii +12V osiąga momentami poziom 12,65V. Poza tym nie ma linii -5V i to powoduje zawieszanie biosu jak wejdę do \"hardware monitor setup\", co oznacza,że nie mogę zmienić taktowania proca ani pamięci. 
    (MSI K7T266 Pro2, Duron 1000@1100, Ram 640MB, GeForce 2Ti)

Proszę o wyrażenie swej opinii i ustosunkowania się do zacytowanej wiadomości .
  • #10 2112610
    sivel
    Poziom 14  
    Ogólnie te zasilacze są b. dobre (w tym przedziale cenowym), ale jak z każdym sprzętem i z tym bywają problemy. Miałem już kilka-kilkanaście sztuk uszkodzonych, większość usterek polegała na zawieszaniu się komputera podczas pracy (przeważnie zasilacze nowe), 3-4 sztuki po jakimś czasie wentylator głośno pracował, no i kilka przestało działać.
    W tych sztukach gdzie komputery się wieszały, napięcia pokazywane przez bios i programy monitorujące były w normie, nie mierzyłem miernikiem.

Odpowiadając na pytanie kolegi należałoby mieć pewność że faktycznie zasilacz daje 12,65V (przekroczono 5% tolerancji - powód do reklamacji) , najlepiej zmierzyć miernikiem. Oczywiście dopuszczam możliwość iż ten egzemplarz jest uszkodzony.
    Co do zawieszania w biosie \"hardware monitor setup\" , to czy kolega jest pewien, że to wina zasilacza ?? Mialem podobne przypadki w plytach EPOXa kiedy podpięty byl dodatkowy wentylator systemowy.

Jako ciekawostkę powiem, że MODE COM gwarantuje, iż w przypadku kiedy została zakupiona ich obudowa z zasilaczem i zasilacz spowoduje uszkodzenie pozostałych elementów komputera - zostają zwrócone koszty całego uszkodzonego sprzętu.
    Informacje taką dostałem od przedstawiciela MODE COM - firma w której pracuję zaopatruje się bezpośrednio u nich. Nie wiem jak to jest gdy sie kupuje przez pośredników.W przypadku uszkodzenia cały sprzęt ma być odesłany do niezależnego rzeczoznawcy.[/url]
  • #11 2112706
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    sivel napisał:
    niezależnego rzeczoznawcy.

niezależnego od kogo??
  • #12 2112830
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    TONI_2003 - do czego tu sie ustosunkowac? Pojedynczy przypadek wieszania sie kompa w biosie.
    Czy jak mi sie bedzie z jakiegos powodu wieszal bios, to po wymonotwaniu stacji dyskow bede mogl oglosci teorie, ze bez stacji FDD bios sie zawiesza?
    Wyraz swoja opinie i ustosunkuj sie.

-5V nie jest uzywane, i m.in dlatego w najnowszych specyfikacjach ATX (2.2) linii -5V nie ma. A jednak komputery dzialaja.
  • #13 2112891
    sivel
    Poziom 14  
    niezależnego od kogo??

Na szczęście nie musiałem jeszcze odsyłać sprzętu - więć dokładnie nie wiem jak by to miało wyglądać i kto by to sprawdzał. Powtarzam tylko co usłyszałem.
  • #14 2113173
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Platon napisał:
    TONI_2003 - do czego tu sie ustosunkowac? Pojedynczy przypadek wieszania sie komputera w biosie.
    Czy jak mi sie bedzie z jakiegos powodu wieszal bios, to po wymonotwaniu stacji dyskow bede mogl oglosci teorie, ze bez stacji FDD bios sie zawiesza?
    Wyraz swoja opinie i ustosunkuj sie.

-5V nie jest uzywane, i m.in dlatego w najnowszych specyfikacjach ATX (2.2) linii -5V nie ma. A jednak komputery dzialaja.

Witam ! Platon to co napisałeś to ja wiem że nie jest potrzebne od bardzo dawna jak również co jest w specyfikacji tej i w innych również , ale nie jestem " Guru " i nie składam w spółczesnych komputerów .
    Tak więc przypadek mnie zaciekawił i choć sam mam wielkie ale :D co do jego interpretacji chciałem usłyszeć opinie innych .
    Czyżbym już tego nie mógł zrobić :?: :cry:
  • #15 2357165
    MiL999
    Poziom 26  
    Postanowiłem nieco odświerzyć ten temat bo brat niedawno kupił zasilacz ModeCom MC-350 ATX 2.0. Zawuwazylem przy tym pewną rzecz. Wcześniej mial jakiegoś starego Codegena 300W i tam wykres napięcia 12V w SpeedFanie był idealnie prosty gdy komputer nie był obciążony. Po prostu linia była prosta. Gorzej było po obciążeniu systemu, chociaż napięcia nie przekraczały dozwolonych norm.
    Po zamontowaniu nowego zasilacza wszystko działa dobrze ale napięcia w Idle się wahają. Zwykle są to dosyć małe wahania ale czasami napięcie potrafi spaść chwilowo do 11.7V.
    Wiem ze pomiary programowe nie są miarodajne ale tak to właśnie wygląda i ciekawi mnie dlaczego tak jest? Czy inne zasilacze też tak mają?
    Zasilacze Modecom - brak linii -5V, czy to problem przy zakupie?
  • #16 4309380
    Ulfhedin
    Poziom 12  
    Witam

Mam zasilacz pozbawiony linii -5V i płytę K7T266PRO2 i także wiesza mi się w biosie. Jak widać nie jest to odosobniony przypadek.

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacze Modecom, często będące przetworzonymi Fortronami (dawniej GTP i FSP), są oceniane jako solidne, choć z niższej półki jakościowej, przewyższające Codegen i Tracer. Modele takie jak MC-FEEL300ATX 300W PFC i MC-FEEL350ATX 350W PFC są powszechnie stosowane i działają poprawnie z większością współczesnych płyt głównych. W specyfikacjach tych zasilaczy często brak linii -5V, co jest zgodne z nowszymi standardami ATX 2.2, gdzie napięcie -5V nie jest już wymagane. Jednakże niektóre starsze płyty główne, np. MSI K7T266 Pro2, mogą mieć problemy z brakiem tej linii, objawiające się zawieszaniem BIOS-u, szczególnie przy próbie wejścia do "hardware monitor setup", co uniemożliwia zmianę taktowania procesora i pamięci. W praktyce jednak większość użytkowników nie doświadcza problemów z kompatybilnością. Zasilacze Modecom charakteryzują się stabilnymi napięciami, cichą pracą i długimi kablami, co jest zaletą w większych obudowach. Pojawiają się sporadyczne przypadki uszkodzeń lub zawieszania się komputerów, które mogą wynikać z wadliwych egzemplarzy lub innych czynników sprzętowych. Pomiar napięcia 12V wykazuje niewielkie wahania, czasem spadki do około 11,7V w stanie bezczynności, co jest jednak w granicach tolerancji. Ogólnie zasilacze Modecom są polecane do komputerów domowych bez intensywnego podkręcania, choć użytkownicy powinni zweryfikować wymagania swojej płyty głównej dotyczące linii -5V przed zakupem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA