logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATX Fujitsu 300W – wyłącza się po podłączeniu silniczka do linii 12V po starcie

adi6318 20 Lis 2025 06:07 129 3
REKLAMA
  • #1 21756627
    adi6318
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Mam pytanie: przerobiłem swój stary zasilacz ATX Fujitsu o deklarowanej mocy 300 W na zasilacz warsztatowy i w tym celu obciążyłem linię 5 V dwoma rezystorami ceramicznymi 5 W, 20 Ω, spiętymi szeregowo oraz połączyłem zielony przewód z masą. Efekt jest taki, że zasilacz się uruchamia, wentylator pracuje, ale po obciążeniu zasilacza na linii 12 V zasilacz się wyłącza. Obciążenie testowe było wykonane silniczkiem od wycieraczek. Silniczek jest dobry i zasilacz też się wydaje dobry, ponieważ włączając zasilacz do prądu z podpiętym silniczkiem to wszystko dobrze działa. Problem jest tylko w sytuacji, gdy zasilacz jest już uruchomiony, a następnie podpinam silniczek, wówczas zasilacz się wyłącza.

Proszę o pomoc i info, co należałoby zmodyfikować, aby zasilacz się nie wyłączał po obciążeniu. Byłbym wdzięczny, jeśli można byłoby to wyjaśnić w prostych słowach.

P.S. Szukałem odpowiedzi na ten problem w innych wątkach, ale nie znalazłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21756666
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    Chodzi o prąd załączania, który jest wielokrotnie większy od prądu pobieranego podczas pracy.
    Ze względu na ogólnikowe tylko informacje, proponuję próby z szeregowo wpiętymi żarówką lub rezystorem o małej wartości.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21756670
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    adi6318 napisał:
    Obciążenie testowe było wykonane silniczkiem od wycieraczek.
    To nie jest dobry pomysł. Taki silnik pobiera znaczny prąd przy rozruchu i zasilacz reaguje wyłączeniem. Jeżeli koniecznie chcesz aby ten zasilacz mógł współpracować z silnikiem wycieraczek, musisz zastosować dodatkowo tzw. softstart.
  • #4 21756749
    adi6318
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi. Faktycznie z żarówką H7 55 W nie ma problemu - świeci, nie wyłącza zasilacza. A czy mógłbym poprosić o wskazanie jakiegoś gotowego budżetowego modułu soft start do silnika DC 12 V? Mam zwykły moduł soft start do szlifierek i podobnych sprzętów na AC 230 V, więc pewnie nie pomoże w tym przypadku.
REKLAMA