logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termostat nie reguluje temperatury na starym żeliwnym kaloryferze – co sprawdzić?

miroslawpiczka 20 Lis 2025 18:05 687 35
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić, dlaczego głowica Danfoss na starym żeliwnym grzejniku nie reguluje temperatury i grzejnik grzeje tylko częściowo?

Na tym zaworze nie obraca się zwykłej nakrętki — srebrny pierścień trzeba pociągnąć do siebie i dopiero wtedy ustawiać względem kropki; znak „N” oznacza pełne otwarcie, a cyfry 3/4/5 to nastawa wstępna (kryzowanie), czyli ilość przepływu, nie sama temperatura na pokrętle [#21757991][#21758062] Najpierw ustaw pierścień na „N” i sprawdź, czy grzejnik zacznie grzać lepiej; jeśli tak, potem stopniowo wróć do wyższej nastawy, np. z 3 na 4 lub 5, obserwując efekt [#21758062] Jeśli grzeją tylko pierwsze żebra albo góra grzejnika, a reszta jest zimna, forumowicze wskazują na zapowietrzenie albo za mały przepływ: nadmierne kryzowanie, zamulony/zarośnięty zawór, kamień w gałązkach albo zbyt niskie ciśnienie w instalacji [#21761711][#21758463] Gdy bolec iglicy daje się wciskać i sam wraca, a mimo to regulacja nie działa, możliwa jest zużyta głowica albo sam zawór; wtedy proponowano wymianę zaworu, ewentualnie komplet zawór + głowica, bo dopasowanie samych części bywa trudne [#21758135][#21757299]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21757293
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    Witam,
    Problem z termostatem i żeliwnym, starym kaloryferem.

Witam,
    Kaloryfer grzeje tylko do połowy szerokości grzejnika.
    Okręciłem lewą śrubę przy termostacie, ale żadne powietrze nie wyleciało, ani woda nie wyleciała. Dalej jest druga stara nakrętka przy samym kaloryferze, ale nie można jej odkręcić, nawet dużym nastawnym kluczem. Nie chcę zerwać gwintu.
    Jest to termostat firmy Danfoss.
    Czy literka 'H' to od ang. 'high'? Najwyższa temperatura?
    Czy wybita literka '3' musi być ustawiona zgodnie z literką '3' na termostacie?
    Jest też wybita 'kropka' i do czego ona służy?
    Jaka to będzie mniej więcej temperatura, jeśli ustawię zgodnie z 3.
    Iglica sprawna, ale jest ona osadzona na nakrętce, której nie można odkręcić — czy ona jest ruchoma? Ta nakrętka, na której są wybite znaki.
    Dzięki z góry i pozdrawiam
    Załączam 2 fotki:
    Załączam 2 fotki:
    Załączniki:
    • Termostat nie reguluje temperatury na starym żeliwnym kaloryferze – co sprawdzić? pokretlo_srubunek.jpeg (104.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Termostat nie reguluje temperatury na starym żeliwnym kaloryferze – co sprawdzić? pokretlo.jpeg (475.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21757299
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1354
    Co tu sprawdzać, jak nie reguluje?
    Przypuszczam, że masz problem z zaworem a nie z głowicą - wymień zawór, jak nie znajdziesz zaworu pasującego pod tę głowicę to wymień zawór wraz z głowicą i po problemie, nie ma się co rozwodzić....
  • #3 21757301
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    miroslawpiczka napisał:
    Witam,
    Okręciłem lewą śrubę przy termostacie,ale żadne powietrze nie wyleciało, jak i woda nie wyleciała. Dalej jest druga stara nakrętka przy samym kaloryferze, ale nie można jej odkręcić, nawet dużym nastawnym kluczem. Nie chcę zerwać gwintu.
    Jest to termostat firmy danfoss.
    Czy literka 'H" to jest z ang. high? Najwyższa temperatura?
    Czy wybita lterka '3', musi być ustawiona zgodnie z literką '3' z termostatu?
    Jest też wybita 'kropka' i do czego ona służy?
    Jaka to będzie mniej więcej temperatura, jeśli ustwię zgodnie z 3.
    Iglica sprawna, ale jest ona osadzona na nakrętce, której nie można odkręcić, czy ona jest ruchoma? Ta nakrętka , na której są wybite znaki.
    Dzięki z góry i pozdrawiam
    Załączam 2 fotki:

Dodano po 3 [minuty]:

>>21757299
    Masz na myśli pokrętło?
    Zawór, głowica — czy to jest to samo? Bo nie rozumiem
  • #4 21757309
    elktrod
    Poziom 41  
    Przy okazji wymiany zaworu wstaw nowy odpowietrznik w kaloryferze aby nie odpowietrzać odkręcaniem nakrętek, bo to nieprofesjonalnie.... Głowica to pokrętło - Twoje pierwsze zdjęcie a zawór jest na linii zasilania (Twoje drugie zdjęcie) i głowica (pokrętło) steruje zaworem zmniejszając lub zwiększając przepływ... Czy na dole kaloryfera masz jakiś zawór na odpływie? Zrób zdjęcie....
  • REKLAMA
  • #5 21757315
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    I pytanie co już uczyniono w sprawie oraz czy mamy do czynienia z całkowitym brakiem przepływu czynnika. Można podejrzewać zablokowanie iglicy zaworu czyli stały osad na trzpieniu. Taka postać korozji. Miałem kiedyś taki przypadek na rozpoczęcie sezonu grzewczego. Zaradziłem z sukcesem przez silny (bardzo silny) nacisk na trzpień. Ale to raczej w przypadku kiedy zawór nie był całkowicie zamknięty poza sezonem grzewczym.
  • REKLAMA
  • #6 21757323
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21757309
    a jak to się robi , przecież to jest stary kaloryfer żeliwny?

Dodano po 45 [sekundy]:

>>21757315
    nie czytales posta, przecież opisałem problem
  • #7 21757329
    elktrod
    Poziom 41  
    miroslawpiczka napisał:
    a jak to się robi , przecież to jest stary kaloryfer żeliwny?
    Kupujesz korek lewy albo prawy z gwintem zewnętrznym i mniejszym wewnętrznym pod odpowietrznik, zależy jaki Ci potrzebny i do niego kupujesz odpowietrznik i wkręcasz zamiast korka, który nie miał odpowietrznika...
    Do starych też można dorobić odpowietrznik jak się chce... Link Link
    To raptem 15 złotych w porywach z konopiami...
    Skoro dołem grzeje, to jakiś przepływ jest, ale zapewne za mały a skoro powietrze nie leci przy odpowietrzaniu to niechybne problem z zaworem gdy pokrętłem nie da się ustawić wyższej temperatury, dlatego od razu zaproponowałem wymianę zaworu itd....
    Pytałem czy na odpływie nie ma zaworu, bo czasem ktoś ma a nie wie o tym bo bywa inny i ukryty. dla niektórych dlatego prosiłem o zdjęcie dolnego odpływu od kaloryfera.... :)
  • REKLAMA
  • #8 21757353
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21757329
    Do tego kaloryfera idą dwie stare rurki, jedna górna, tam gdzie termostat, a druga dolna idzie od kaloryfera, do rurki pionowej, która jest w rogu pokoju, a dalej to chyba do piwnicy, do punktu rozdzielni wody spółdzielni mieszkaniowej.
    Kaloryfer ten ma dość duże, masywne nakrętki przy końcach.
    Ten korek żeliwny, redukcyjny, wraz z odpowietrznikiem mechanicznym ma iść w miejsce tej jednej ze śrub?
    Odpowietrzacz należy wkręcić do korka?
    Zrobię zaraz fotki kaloryfera i rurek.

Dodano po 1 [minuty]:

miroslawpiczka napisał:
    >>21757329
    Do tego kaloryfera idą dwie stare rurki, jedna górna, tam gdzie termostat, a druga dolna idzie od kloryfera, do rurki pionowej,która jest w rogu pokoju, a dalej to chyba do piwnicy, do punktu rozdzielni wody spóldzielni mieszkaniowej.
    Kaloryfer ten ma dość duze, masywne nakrętki przy końcach.
    Ten korek żeliwny, redukcyjny, wraz z odpowietrznikiem mechanicznym ma iść w miejsce tej jednej ze śrub?
    Odpowietrzacz należy wkręcić do korka?
    Zrobię zaraz fotki kaloryfera i rurek.
  • Pomocny post
    #9 21757357
    elktrod
    Poziom 41  
    Wszystko opisane jest w sieci jak i na ELEKTRODZIE wielokrotnie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3373139.html
    Oprócz odpowietrzników montuję także zawory odcinające na górze jak i na dole kaloryfera aby można było zdjąć kaloryfer bez spuszczania wody z całego układu CO kiedy się chce, pomalować go od tyłu, pomalować ściany za kaloryferem czy przepłukać go nawet zimą bo latem są ważniejsze i przyjemniejsze sprawy...
    Żeliwny kaloryfer z zaznaczonym miejscem na odpowietrznik i zawory odcinające na rurach
  • #10 21757368
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21757357
    Załączniki:
    • Termostat nie reguluje temperatury na starym żeliwnym kaloryferze – co sprawdzić? 89917c31-0ea6-4bda-9d34-f3e6f9d8a9e8.jpeg (70.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Termostat nie reguluje temperatury na starym żeliwnym kaloryferze – co sprawdzić? 2276c283-6cbf-4881-ae5f-b8044197a2ae.jpeg (150.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Termostat nie reguluje temperatury na starym żeliwnym kaloryferze – co sprawdzić? 5dbe8394-b576-4bf1-ac38-03a5dd90e0d4.jpeg (122.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Termostat nie reguluje temperatury na starym żeliwnym kaloryferze – co sprawdzić? 1d83c16e-d2e4-4ac9-901b-fab56c85717d.jpeg (84.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21757370
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21757368
    Jakim kluczem odkręcić tę dużą śrubę od kaloryfera?
    Ma to być z lewej strony kaloryfera, górna śruba?
    Czy dużo wody wyleci, jak odkręcę?
  • #12 21757383
    elktrod
    Poziom 41  
    Klucze hydrauliczne mocne... Ile wody wyleci? Zależy ile jest pięter nad Tobą oraz jak zasobna jest kotłownia gdy nie masz zaworów po drodze...?
    Grzejnik żeliwny z zaznaczonym odpowietrznikiem i zaworami odcinającymi
    Jak pomyślisz i pomierzysz to co wstawiasz i dobierzesz odpowiednie przedłużki to nawet haków pod kaloryfer nie będziesz musiał zmieniać w inne miejsce przy takiej modernizacji, bo przesuniesz kaloryfer na hakach o jedno żeberko w lewo... :)
  • #13 21757389
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 401
    Najlepiej tzw. żabką lecz przed taką operacją zamykasz dopływ i odpływ wody na pionach lub przeprowadzasz operację na tzw. korku lodowym czyli zamrażasz dopływ i odpływ.
    Wody wyleci tyle ile w żeberkach powiedzmy 4-5L
    Szczerze jeżeli nie masz doświadczenia to odżałuj 100zł i umów się z konserwatorem a uwinie się w 1h ty zaś możesz zalać pokój a nie chcesz potem mieć rabanu matki, żony itp.
    Kupić musisz pakuły ( sznur konopny) i co z resztą ? na choinkę zawiesisz!
  • #14 21757410
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21757389
    Roboty niby proste, ale największy problem z odkręceniem tych dużych śrub.
    100 zł, to chyba za mało dla hydraulika fachowca? Gwintowanie, śrubunki itd., itp. Koszt o wiele większy.
  • #15 21757428
    elktrod
    Poziom 41  
    Nic się nie gwintuje, korki są gotowe, zawory odcinające są już ze śrubunkami a jak wstawisz na górze i na dole jednakowej długości zawory odcinające po prawej to także niczego nie gwintujesz a teraz w każdym sklepie hydraulicznym jak i nawet w markecie kupisz przedłużki gwintowane, które zawsze się dobierze tak aby kaloryfer usiadł pomiędzy sąsiednimi żeberkami na tych samych hakach... Dla chcącego nie ma nic trudnego... Te największe śruby odkręca się już po demontażu kaloryfera na podłodze, na leżąco, wtedy można stanąć na nim i zrobić niezła przeciwwagę, oczywiście chudeusz nie zrobi przeciwwagi, trzeba wołać wtedy odpowiedniego sąsiada... :)
  • #16 21757464
    mczapski
    Poziom 40  
    miroslawpiczka napisał:
    Okręciłem lewą śrubę przy termostacie,ale żadne powietrze nie wyleciało, jak i woda nie wyleciała

Zapewne nie śrubę lecz nakrętkę Nie pojmuję jak to było, że pisząc poprzednią wypowiedź widziałem mniej tekstu niż obecnie. Trochę kolega mało obyty z tymi zagadnieniami więc działania z demontażem i montażem a w dodatku w czasie sezonu grzewczego nie polecam. Ja u siebie z reguły na poczku sezonu grzewczego robię tak. Zamykam całkowicie dopływ czynnika > luzuję nakrętkę przyłącza górnego > spuszczam powietrze > do czasu napływu ciągłego czynnika > zakręcam nakrętkę > otwieram zawór > ponownie luzuję nakrętkę przy górnym zasilaniu lub nie > zakręcam nakrętkę > uzyskuję pełną funkcjonalność układu.
  • #17 21757536
    pszczyna
    Poziom 33  
    elktrod napisał:
    Nic się nie gwintuje, korki są gotowe, zawory odcinające są już ze śrubunkami a jak wstawisz na górze i na dole jednakowej długości zawory odcinające po prawej to także niczego nie gwintujesz a teraz w każdym sklepie hydraulicznym :)

Zawory przedłuża się też tzw. nyplem czy mufką i W-Zetką, więc nalegam umów konserwatora.
  • #18 21757855
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    W poście pytałem, jak ustawić za pomocą śruby temperaturę.
    Po zdjęciu plastikowego pokrętła ukazuje nam się śruba z iglicą, na której jest wygrawerowana litera H i cyfra 3. Nie można przekręcić ani w lewo, ani w prawo.
    Czy to znaczy, że urządzenie nie działa prawidłowo?
    Jest to stary Danfoss. Zresztą na fotce widać też oznaczenia.
    Proszę o jakąś radę w tej kwestii.
  • #19 21757903
    pszczyna
    Poziom 33  
    To jest nastaw kryzy czyli ile wody ma przepływać przez grzejnik by inne np. na 2 piętrze dostały ciecz (medium) bo gdy ty na parterze zrobisz N neutral to większość tam popłynie a piętra pozbędziesz ciepła, dlatego to jest.
    Zazwyczaj to powinien być pierścień który pociągasz do siebie i ustawiasz lecz jest w formie nakrętki dlatego proponowano ci wymianę zaworu DN15 który kosztuje ok 30zł https://allegro.pl/oferta/zawor-termostatyczn...DKjYlOEbfb62ZDM6ql-CQX7p3sQE1GPhoCmm0QAvD_BwE liczba 15 odpowiada rurce 1/2calla ty w starym budownictwie możesz mieć 3/4 więc ponownie wskazuję na konserwatora.
    Możesz spróbować rozruszać iglicę tylko nie WD40 tylko innym preparatem lub smarem https://www.youtube.com/shorts/7CkcXiU4kMc?feature=share
  • #20 21757964
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    Tylko zbyt mocno nie ciągnij tej iglicy kombinerkami. Bo akurat w tym Danfossie możesz ją po prostu wyjąć/wyszarpać. I będzie wyciek wody. Ja tak sobie załatwiłem taki zawór.

A co do tego, że grzeje do połowy. Przyczyną takiego stanu może być również za niskie ciśnienie w instalacji / za mały przepływ wody. Przerabiałem już taki scenariusz.
  • #21 21757988
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21757903
    Iglica wciska się i wyciska, ale nakrętka nie da się przekręcić, więc zawór jest uszkodzony?
  • #22 21757991
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    W tym zaworze nie kręcimy nakrętką. Tylko pociągamy do siebie ten srebrny pierścień i nim kręcimy. Służy do ustawienia przepływu wody przez kaloryfer (kryza). Jak tego pierścienia srebrnego nie pociągniesz do siebie. To go nie obrócisz. Na tym pierścieniu masz wybite znaki. Znak N oznacza pełne otwarcie zaworu, bez dławienia przepływu.

Pierścień zaznaczony na żółto. Natomiast znaki ustawiasz do kropki zaznaczonej czerwoną strzałką. Proponuję ustawić na N i zobaczyć czy sytuacja się poprawiła.

Zawór grzejnikowy z zaznaczonym pierścieniem regulacyjnym i punktem odniesienia
  • #23 21758062
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    No własnie. Zacząć od kryzowania. Może grzejnik jest nadmiernie skryzowany i przelot w zaworze się nieco zamulił. Warto na pewien czas (powiedzmy 20 minut) nastawić ten pierścień na N (ma się pokrywać z tą wybitą kropka na korpusie - to jest punkt odniesienia) i poczekać (pełny przepływ powinien wypłukać zawór z zanieczyszczeń (oczywiście wtedy, gdy ogrzewanie działa, pompy pracują). Obserwować, czy grzejnik będize lepiej działał. Po tym zabiegu ustawić kryzowanie na nieco większą wartość, niż była wcześniej (jak było np. na 3, a kaloryfer źle grzał, to spróbować na 4) i obserwować. Jeśli jest Ok - zostawić, a jesli nie, to dać jeszcze odrobinę więcej (na 5). Może się okazać, że będzie trzeba docelowo na 7 (ale nie dawać takiej nastawy, gdy to jest na parterze wysokiego budynku, gdyż wtedy na wysokich kondygnacjach może nie grzać). Może się zdarzyć, że ten pierścień nie obróci się palcami (jak był np. 20lat nieruszany). Wtedy (po odciągnięciu go palcami do siebie) można próbować obracać go kombinerkami (ale tak, by go nie zgnieść - ważne) - takie kilkakrotne pokręcenie kombinerkami czy odpwoiednim kluczem może spowodować to, że zapieczenie ustąpi. Nastawa wstepna (kryzowanie) - czyli to, co oznaczają te cyferki na pierścieniu iw stosunku do teog k]punktu odniesienia a nastawa na termostacie to są 2 różne rzeczy. Termostat reguluje temperaturę w pomieszczeniu, ale by można było ją osiągnąć, przez grzejnik musi przepływać wystarczająca ilość ciepłej wody, czyli nie może byc nadmiernie skryzowany. W ogóle to jeśli to jest np. w Krakowie w okolicach osiedla Ugorek, tomógłbym przyjść i sprawdzić.
  • #24 21758135
    elktrod
    Poziom 41  
    Dlatego na podstawie pierwszego postu czyli tematu założonego przez autora problemu nie poruszałem tematu nastaw wstępnych czy kryzowania bo to jest już wiedza wykraczająca poza przeciętnego użytkownika kaloryferów. Jeżeli bolec zaworu daje się wciskać i sam się wyciska to powinna pomóc wymiana samej głowicy czyli pokręta do regulacji przepływu gdy nie ma tej regulacji... Można opaską zaciskową plastikową lub metalową spowodować wciśniecie tego bolca na maksa w kierunku zaworu czyli rury przepływowej na jakiś czas i jeżeli spowoduje to grzanie na maksa to wtedy poszukajmy samej głowicy ale jeżeli grzanie się nie polepszy lub nie zmieni to niestety wtedy trzeba wymienić cały zawór wraz z pokrętłem (głowicą), która przypuszczam, że jest zepsuta sądząc po tym, że nie ma regulacji ale oczywiście mogę się mylić, bo mnie tam nie ma na miejscu... Z doświadczenia wiem, że ciężko po latach kupić samą głowicę pasującą do zaworu lub sam zawór pasujący do głowicy, firmy DANFOSS i nie tylko, czego doświadczyłem wielokrotnie, bo żadna firma nie prowadzi niezmiennej produkcji ponad 10 lat, stąd moja porada zakupu całości i wymiany bo to zajmie godzinę lub dwie lub trzy a dyskusja może trwać tygodniami i co to da, gdy kryzowanie stale czy nastawne po kilku latach szlag trafia z powodu korozji... Pozdrawiam...
  • #25 21758396
    mczapski
    Poziom 40  
    miroslawpiczka napisał:
    Odkręciłem lewą śrubę przy termostacie, ale żadne powietrze nie wyleciało, ani woda nie wyleciała. Dalej jest druga stara nakrętka przy samym kaloryferze, ale nie można jej odkręcić, nawet dużym nastawnym kluczem

Trzymajcie się zeznań autora zapytania. Albo nie wie co pisze albo sytuacja jest poważna. Skoro zawór jakkolwiek działa i nakrętka złącza (nie śruba) jest poluzowana to dlaczego nie uzyskuje wypływu? Nawet gdyby zawór był zamknięty to też ma wypłynąć. Więc albo czynności wykonuje nieumiejętnie albo instalacja nie pracuje. Proponowanie w tym przypadku wymiany zaworu, korka lub wstawiania nowych elementów w trskcie sezonu grzewczego chyba nie na miejscu. Do tego pytanie zadaje w czyimś imieniu. Nie rozumiem tylko dlaczego temat nie jest opracowywany w administracji (dziele technicznym) spół
    miroslawpiczka napisał:
    Iglica wciska się i wyciska, ale nakrętka nie da się przekręcić, więc zawór jest uszkodzony?

dzielni mieszkaniowej lecz tutaj.
  • #26 21758419
    elktrod
    Poziom 41  
    Autor w tytule tematu napisał: Termostat nie reguluje temperatury. Autor napisał także:
    miroslawpiczka napisał:
    A więc nie ma co przypuszczać, że instalacja nie pracuje, najwyżej autor nie umie jej odpowietrzyć, stąd była zaraz po tym moja propozycja wstawienia odpowietrznika., bo po co autor ma coś urwać i zalać mieszkanie przy tej czy przy kolejnej próbie odpowietrzenia gdy sam napisał, że przy tej próbie nic nie leci? A gdyby termostat był sprawny to nawet tą połową by sterował na przykład przy zakręceniu całkowicie kaloryfer powinien się ostudzić, stąd propozycja jego całkowitej wymiany bo skoro stary to czego oczekujecie?
  • #27 21758427
    pszczyna
    Poziom 33  
    Wówczas jeszcze trzeba wskazać czy rury-piony są ciepłe w dodatku czy ktoś nie przydławił zaworów na pod pionach.
    W mym budownictwie 15 lat wstecz zrobiono modyfikację pod pionów zakładając rurki różnicowe które obecnie są likwidowane gdyż zaburzały obieg medium.
  • #28 21758438
    elktrod
    Poziom 41  
    Połowa ciepła a połowa zimna zawsze według mnie wskazuje na zapowietrzenie a nie przydławienie obiegu.... Nie będę namawiał nigdy na odkręcanie jakichkolwiek nakrętek na siłę aby odpowietrzyć gdy nie ma żadnego odpowietrznika służącego w tym celu, bo wiadomo czym się to skończy... Nie będę też pisał, że aby wstawić odpowietrznik to trzeba zamknąć obieg CO czy też tego, że robi się to najlepiej w sezonie letnim, bo myślę, że każdy o tym wie od dawna? Nie będę też krytykował, że ktoś nie umie odpowietrzać, bo nie każdy z nas wszystko umie, stąd napisałem tak jak napisałem, bo każdy z nas umie to co umie i niekoniecznie umie to samo co inny umie... A w tym poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4153983.html#21757383#gallery-8 optuję za kompleksowym rozwiązaniem wielu problemów autora za jednym podejściem zamiast bawić się w dywagacje na temat umiejętności... Autor jednak nie musi tego robić wszystkiego już teraz - wszystko to zależy od niego co i kiedy zrobi i w jakim zakresie...O czym każdy z nas wie, że każdy z nas i tak robi zawsze po swojemu, choćby ktoś inaczej radził, bo to samo życie... Pozdrawiam
  • #29 21758463
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Jeśli grzeje do połowy szerokości, to zapowietrzenie, a jesli do połowy wysokości, to niedostateczny przepływ (nadmierne kryzowanie, zamulenie przelotu zaworu, zarośnięte kamieniem gałązki itd.).
  • #30 21758575
    elktrod
    Poziom 41  
    miroslawpiczka napisał:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy termostatu Danfoss zamontowanego na starym żeliwnym kaloryferze, który grzeje tylko do połowy szerokości. Przy próbie odpowietrzenia nie wydobywa się powietrze ani woda, a jedna z nakrętek przy kaloryferze jest trudna do odkręcenia. Dyskusja wskazuje, że problem najprawdopodobniej leży w zaworze termostatycznym, a nie w samej głowicy (pokrętle). Zaleca się wymianę zaworu lub całego zestawu zawór + głowica, gdyż stare elementy mogą być uszkodzone lub zablokowane przez korozję lub osady. Wskazano, że iglica zaworu jest ruchoma i do regulacji przepływu służy pierścień (kryza), który należy pociągnąć i ustawić zgodnie z oznaczeniami (np. na "N" dla pełnego otwarcia). Ustawienie na cyfrę "3" odpowiada określonemu stopniowi przepływu, ale dokładna temperatura zależy od instalacji i warunków. Problem częściowo może wynikać z zapowietrzenia kaloryfera lub niedostatecznego przepływu wody spowodowanego nadmiernym kryzowaniem, zamuleniem zaworu lub zbyt niskim ciśnieniem w instalacji. Wymiana zaworu i montaż odpowietrznika mechanicznego są rekomendowane, aby ułatwić odpowietrzanie bez ryzyka uszkodzenia gwintów. Wymiana elementów najlepiej przeprowadzać poza sezonem grzewczym lub z pomocą fachowca, gdyż odkręcenie dużych nakrętek może spowodować wyciek wody. Dyskusja podkreśla, że termostaty Danfoss współpracują z żeliwnymi kaloryferami, choć mają one dużą bezwładność cieplną, co powoduje opóźnienia w regulacji temperatury. W niektórych przypadkach wymiana żeliwnych kaloryferów na nowoczesne płytowe rozwiązuje problem niedogrzewania pomieszczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA