logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysyłka paczki automat-dom bez numeru telefonu i maila (problem)

AdikP 23 Lis 2025 18:21 3276 19
REKLAMA
  • #1 21760089
    AdikP
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Chciałem odesłać router do centralnego magazynu Orange (odstąpienie od umowy), okazuje się że online nie da się tego zrobić, gdyż podczas wypełniania danych żądany jest numer tel. i adres mail. którego Orange nie podaje dla klientów odsyłających towar.
    Próbowałem chyba we wszystkich firmach zajmujących się przewozem przesyłek (Inpost DHL, DPD Poczta Polska) i bez podania numeru tel czy maila nie można przejść do finalizacji usługi.
    Ktoś pomoże? inaczej będę zmuszony pójść na zwykłą pocztę i tam nadać paczkę, tam już chyba nie będą żądać numeru tel. odbiorcy? :-)
  • REKLAMA
  • #2 21760174
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6071
    Ha! Faktycznie! Jest sam adres a nie ma maila ani nr telefonu.
    https://www.orange.pl/omnibook/zwrot-urzadzen

W Play zrobili tak, że sobie wydrukowałem etykietę na ich koszta i poszło.
  • #3 21760195
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2040
    Chyba nie do końca zrozumiałeś wypełnienie tego formularza.
    Tam należy wpisywać swoje dane a później dostaje się kod do wysłania paczki.
    Taki kod wystarczy do wysłania paczki "Paczkomat - Kurier" bo taką należy wybrać opcje.
    Tutaj jest początek opisu procedury na stronie Link

Instrukcje zwrotu sprzętu Orange przez paczkomat lub wysyłkę na własny koszt
  • REKLAMA
  • #5 21760239
    AdikP
    Poziom 5  
    ta_tar napisał:
    Chyba nie do końca zrozumiałeś wypełnienie tego formularza.
    Tam należy wpisywać swoje dane a później dostaje się kod do wysłania paczki.
    Taki kod wystarczy do wysłania paczki "Paczkomat - Kurier" bo taką należy wybrać opcje.
    Tutaj jest początek opisu procedury na stronie Link

Instrukcje zwrotu sprzętu Orange przez paczkomat lub wysyłkę na własny koszt

To co podajesz, to jest dla klientów, którzy chcą zwrócić dzierżawiony sprzęt, mnie to nie dotyczy, u mnie nie ma takiej opcji zwrotu.
    Ja kupiłem sprzęt na odległość i chce odstąpić od umowy kupna, tutaj link do mojej opcji.
    https://www.orange.pl/omnibook/odstapienie-od-umowy-na-uslugi-orange
    Dzwoniłem już do salonów Orange z zapytaniem, czy mogę u nich zwrócić sprzęt, ale usłyszałem odpowiedzi, że w moim przypadku muszę odesłać towar na swój koszt do ich centralnego magazynu.

Dodano po 4 [minuty]:

Bardzo mnie ta sprawa zdziwiła, bo wychodzi na to, że jakbyś chciał wysłać przesyłkę do kogoś, kto nie ma maila , albo telefonu, to nie wyślesz, to jest absurdalne!
  • REKLAMA
  • #6 21760247
    ta_tar
    Poziom 41  
    Nawet inna osoba prywatna ma też możliwość wysyłania za ciebie paczkę sposobem "Paczkomat-Kurier"

Zrzut ekranu z instrukcją zwrotu sprzętu do firmy, z wyróżnionym ostrzeżeniem.

Ja już tak zwracałem sprzęt co prawda nie do Orange ale do firmy która też nie podawał swojego adresu.

Zapewne chodzi o to że zwracając jakikolwiek sprzęt do firm, nie możemy wybrać opcji "Paczkomat-Paczkomat" tylko możemy wybrać opcje "Kurier-Kurier" lub "Paczkomat-Kurier".
    Takie wyjaśnienie dostałem od tej firmy bo oni "nie mają czasu" chodzić do paczkomatu.
  • #7 21760257
    AdikP
    Poziom 5  
    ta_tar napisał:
    Nawet inna osoba prywatna ma też możliwość wysyłania za ciebie paczkę sposobem "Paczkomat-Kurier"

Zrzut ekranu z instrukcją zwrotu sprzętu do firmy, z wyróżnionym ostrzeżeniem.

Ja już tak zwracałem sprzęt co prawda nie do Orange ale do firmy która też nie podawał swojego adresu.

Zapewne chodzi o to że zwracając jakikolwiek sprzęt do firm, nie możemy wybrać opcji "Paczkomat-Paczkomat" tylko możemy wybrać opcje "Kurier-Kurier" lub "Paczkomat-Kurier".
    Takie wyjaśnienie dostałem od tej firmy bo oni "nie mają czasu" chodzić do paczkomatu.

No, ale ja wybierałem opcję automat- dom, lub automat- kurier, i w każdej z opcji potrzebny jest numer telefonu i mail odbiorcy, nie podając tego nie mozna przejśc do wysłania paczki, wyskakuje kafelek uzupełnij dane o ten numer telefonu i mail.

Ja próbowałem wysłać paczkę automat-dom, lub automat -kurier, tylko na adres, i nie można niestety, wszędzie chcą numeru tel. i adres mailowy.
    Magazyn Centralny Orange Polska S.A.
    Ołtarzew, ul. Południowa 2
    05-850 Ożarów Mazowiecki
    z dopiskiem "Odstąpienie"
  • #8 21760283
    ta_tar
    Poziom 41  
    A takie pytanie dodatkowe. Czy zgłosiłeś wcześniej np. telefonicznie odstąpienie od umowy?
    Może wtedy możesz otrzymać więcej danych.

Na formularzu jest taki punkt:
    Jeśli zwracasz urządzenie, a nie było zgłoszone wcześniej odstąpienie np. telefonicznie, dołącz do paczki wypełnione Oświadczenie o odstąpieniu i wyślij na adres (pokrywasz koszty przesyłki).
  • REKLAMA
  • #9 21760284
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1085
    AdikP napisał:
    wyskakuje kafelek uzupełnij dane o ten numer telefonu i mail.

0000000000
    xx(_at_)xx.xx
  • #10 21760291
    AdikP
    Poziom 5  
    Poinformowałem ich mailowo w sobotę o odstąpieniu, dostałem maila zwrotnego, że przyjęli do wiadomości

Automatyczna odpowiedź e-mail z potwierdzeniem przyjęcia zgłoszenia Orange

W Mój Orange nie mam jakiejkolwiek opcji odesłania towaru, również na ich koszt, więc w internecie doczytałem, że w moim przypadku ta czynność i koszt spływają na mnie, towar mam odesłać do 14 dni od poinformowania ich o odstąpieniu umowy kupna ZTE MC889

Dodano po 2 [minuty]:

misiek1111 napisał:
    AdikP napisał:
    wyskakuje kafelek uzupełnij dane o ten numer telefonu i mail.

0000000000
    xx(_at_)xx.xx

sugerujesz, żebym wpisał byle co? czy to konkretnie co napisałeś?
    Żartujesz, czy tak można?
  • #11 21760300
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Napiszę więcej. Otóż małżonka dała się namówić na jakąś usługę i także przysłali dokumenty z Orange. Z racji, że uświadomiłem kobiecie beak sensu zawierania takiej umowy też należało odesłać na tan adres.Z racji, że do Ołtarzewa mam blisko postanowiłem zawieźć osobiście. Okazało się, że mamy do czynienia z wielkim obiektem logistycznym a przyjmowanie tych przesyłek to margines. Zabrało mi trochę czasu aby odszukać osobę która łaskawie przyjęła ale bez kwitowania. W sumie zadziałało.
  • #12 21760308
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1085
    AdikP napisał:

Można. To przesyłka pod adres fizyczny, a nie paczkomat, czy Żabkę. Te dane nie są potrzebne do wykonania usługi.
    Już tak robiłem kiedyś w InPoście.

W sumie możesz tam nawet swój mejl i tel. wpisać.
  • #13 21760332
    ta_tar
    Poziom 41  
    misiek1111 napisał:

Może wpisać ten ogólny nr telefonu do zgłoszenia a adres taki ogólny do Orange.
  • #14 21760336
    AdikP
    Poziom 5  
    Oki, to spróbuję jutro nadać paczkę w Orlen Paczka, tam wychodzi najtaniej, bo jedyne 12,99gr
  • #15 21760355
    ta_tar
    Poziom 41  
    Nie wiem czy będziesz mógł nadać paczkę na Orlen Paczka, bo jak się nie mylę to ten operator nie proponuje opcji "Paczkomat-Kurier".
    Sprawdź wcześnie na stronie Orlen Paczka bo może się mylę.
  • #17 21760964
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    AdikP napisał:
    inaczej będę zmuszony pójść na zwykłą pocztę i tam nadać paczkę, tam już chyba nie będą żądać numeru tel. odbiorcy?

Tak nie szanować własnego zdrowia i czasu, bujając się z zagadnieniem.
    Idź na Pocztę, zapłać nawet te 50 zł, jak wyjdzie, i zapomnij o sprawie.
    Jedynie zrób sobie fotkę kwitka zwrotu i wrzuć na maila – tam nigdy nie zginie.
    Żyjemy w kraju, że za 14 lat operator stwierdzi, że sprzętu nie zwróciłeś i będziesz się bujał z komornikiem.
    A tak mail w twarz i żegnam.
  • #18 21761553
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    misiek1111 napisał:
    AdikP napisał:

Można. To przesyłka pod adres fizyczny, a nie paczkomat, czy Żabkę. Te dane nie są potrzebne do wykonania usługi.
    Już tak robiłem kiedyś w InPoście.

Ja już nie raz wpisywałem swoje i działa.
  • #19 21761562
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6604
    AT PRO napisał:
    Ja już nie raz wpisywałem swoje i działa.

Ja też czasami tak robię (nawet wpisuję dane te same co nadawcy) i nie ma problemu gdy dostawa z punktu lub adresu kurierem na adres. Gdy dostawa do punktu to trzeba jakoś przekazać dane konieczne do otwarcia skrytki.
  • #20 21764855
    PIKeR
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Jak się nie chce kombinować to normalnie idziesz na Pocztę, wypełniasz druk samokopiujący Pocztex (będzie dostępny na miejscu, trzeba wypełniać mocno dociskając) i możesz spokojnie wysłać na sam adres, bez numeru telefonu. Co ważne - dostaniesz jeden odcinek jako potwierdzenie i data stempla pocztowego będzie dla Ciebie datą zwrotu urządzeń. Warto zachować takie potwierdzenie, bo jak napisał wcześniej KOCUREK1970 za 14 lat operator sobie ubzdura, że im nie odesłałeś sprzętu i masz problem. Do mnie bank się po 6 latach odezwał, że mam ileśtam-set złotych debetu za prowadzenie konta - i klops, bo zgubiłem potwierdzenie nadania wypowiedzenia. Później je ponoć znaleźli - ale dopiero gdy zapowiedziałem pozew do sądu.

Zaś jak nie chcesz papierowego potwierdzenia to Sendit/Furgonetka/ePaka i nadasz za grosze - numer odbiorcy podajesz dowolny, chociażby swój i tyle. Kurier i tak nie będzie dzwonił do takiego klienta jak magazyn Orange bo doskonale wie gdzie to jest, a numer na liście służy głównie do kontaktu kurierowi. Ja dużo korzystam z Sendit, za 13zł (z punktu na adres) nadaję Pocztexem gabaryt M (odpowiednik InPostowego B) i nigdy żadnej dopłaty nie dostałem (a ponoć u innych kurierów zdarzają się dopłaty za gabaryt). Jak nadajesz w Żabce to drukują potwierdzenie nadania z kasy, zawsze coś.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zwrotu routera zakupionego na odległość do centralnego magazynu Orange w ramach odstąpienia od umowy. Formularz online wymaga podania numeru telefonu i adresu e-mail odbiorcy, których Orange nie udostępnia klientom zwracającym sprzęt. Próby nadania paczki za pomocą firm kurierskich i paczkomatów (InPost, DHL, DPD, Poczta Polska) kończą się niepowodzeniem bez tych danych. Rozwiązania sugerowane w dyskusji to: wpisanie własnych danych kontaktowych nadawcy, użycie opcji "Paczkomat-Kurier" z kodem nadania, wysłanie paczki tradycyjną pocztą bez konieczności podawania telefonu i maila, lub osobiste dostarczenie przesyłki do magazynu Orange. Zaleca się zachowanie potwierdzenia nadania jako dowodu zwrotu. Wskazano, że kurierzy nie zawsze kontaktują się z odbiorcą, a numer telefonu i e-mail służą głównie do otwarcia skrytki paczkomatu. W przypadku braku możliwości podania danych odbiorcy, można użyć danych własnych lub ogólnych numerów kontaktowych Orange. Koszty zwrotu ponosi klient, jeśli nie skorzystał z opcji zwrotu sprzętu na koszt operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA