logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Peugeot RCZ 2.0 HDI nie odpala po wymianie akumulatora, lista błędów OBD2

jackins 09 Gru 2025 12:26 1260 33
  • #1 21775739
    jackins
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Peugeot RCZ 2.0 HDI 250kk -Po wymianie akumulatora nie odpala. Słychać tylko pykniecie i po zawodach. Aku nowy sprawdzone napięcie 12,81 po podpięciu delikatnie niższe. Wszystko działa -zamykanie otwieranie auta z kluczyka, deska rozdzielcza swieci rdio swiatła el.szyby działają. Jedyne co dziwniejsze to podgrzewanie swiec załacza się na dłuzej lub wręcz do wyłączenia zapłonu...ale nie zawsze (moze się nagrzały i już nie swieciło). Masa na podłużnicy pod aku wyczyszczona , przy skrzyni biegów wyczyszczona. Załączam listę błędów, której nie mogę wykasować. Auto stało jeden dzień bez aku ...próbowałem stary reanimować i ładowałem go. Oczywiście podpinałem go po odczekaniu kilka godz po zakończeniu ładowania. Proszę o pomoc.

Lista błędów.
    Spoiler:
    Car Scanner ELM OBD2
    Version: 2.0.45/42000045/GP
    DTC report
    Connection profile: Peugeot Citroen: Spacetourer/Dispatch/Jumpy; Peugeot: Expert/Traveller; Toyota: ProAce; Fiat: Scudo/Ulysse; Opel Zafira Life; Vauxhall: Vivaro [2.0 HDI ECU: DCM6.2]Date: 9.12.2025 10:43:10
    ============================
    OBD-IIOBD-II
    DTCs: 10
    ----------------------------
    P1435 [0x1435]
    A/C Refrigerant Temperature Circuit Range/Performance
    A/C Refrigerant temperature circuit Range/Performance. EDC15C2 - Additive adding system. Faults additive accuracy. EDC15C2 - Additive system. Fuel gauge fault. EDC15C2 - Additive system. Low additive level sensor fault. EDC15C2 - Additive system. Fuel filler cap present sensor fault. EDC15C2 - Additive system. Faults additive pump. EDC16C3 - Additive system. Value received by the CAN network incorrect.
    Stan: Test jest blokowany przez inne DTC, Sprawdzone i przechowywane w nieulotnej pamięci
    P1434 [0x1434]
    A/C Refrigerant Temperature Circuit High
    A/C Refrigerant temperature circuit High
    Stan: Test jest blokowany przez inne DTC, Sprawdzone i przechowywane w nieulotnej pamięci
    U1401 [0xD401]
    Stan: Oczekiwana usterka obecna
    P2291 [0x2291]
    Injector control pressure, engine cranking - pressure too low
    P0017 [0x0017]
    Crankshaft position/camshaft position, bank 1 sensor B - correlation
    P1693 [0x1693]
    Turbo Charge Control Circuit Malfunction
    Turbo charge control circuit malfunction. SID 803 Starting and switching off of the engine controlled. Starting or switch-off requests absent or not valid. J34P - Remote control wake-up inconsistency problem. NFU - Fault: Piloted engine stop-and-start (DAMP).
    U2000 [0xE000]
    Audio Rear Control Unit is Not Responding
    P0215 [0x0215]
    Fuel shut-off solenoid - circuit malfunction
    P050B [0x050B]
    Ignition timing, cold start - performance problem
    P1490 [0x1490]
    Secondary Air Relief Solenoid Circuit Malfunction
    Secondary Air relief solenoid circuit malfunction
    Jednostka sterująca silnika#1Jednostka sterująca silnika#1
    DTCs: 10
    P1435 [0x1435]
    A/C Refrigerant Temperature Circuit Range/Performance
    A/C Refrigerant temperature circuit Range/Performance. EDC15C2 - Additive adding system. Faults additive accuracy. EDC15C2 - Additive system. Fuel gauge fault. EDC15C2 - Additive system. Low additive level sensor fault. EDC15C2 - Additive system. Fuel filler cap present sensor fault. EDC15C2 - Additive system. Faults additive pump. EDC16C3 - Additive system. Value received by the CAN network incorrect.
    P1434 [0x1434]
    A/C Refrigerant Temperature Circuit High
    A/C Refrigerant temperature circuit High
    U1401 [0xD401]
    P2291 [0x2291]
    Injector control pressure, engine cranking - pressure too low
    P0017 [0x0017]
    Crankshaft position/camshaft position, bank 1 sensor B - correlation
    P1693 [0x1693]
    Turbo Charge Control Circuit Malfunction
    Turbo charge control circuit malfunction. SID 803 Starting and switching off of the engine controlled. Starting or switch-off requests absent or not valid. J34P - Remote control wake-up inconsistency problem. NFU - Fault: Piloted engine stop-and-start (DAMP).
    U2000 [0xE000]
    Audio Rear Control Unit is Not Responding
    P0215 [0x0215]
    Fuel shut-off solenoid - circuit malfunction
    P050B [0x050B]
    Ignition timing, cold start - performance problem
    P1490 [0x1490]
    Secondary Air Relief Solenoid Circuit Malfunction
    Secondary Air relief solenoid circuit malfunction
    Jednostka sterująca skrzyni biegów#1
    Nie znaleziono DTC.

Wysłano 1 godz. temu
    Napisz do:

Bezpiecznik w skrzynce są dobre (te mocniejsze) . Tych nad akumulatorem nie zdążyłem sprawdzić przed pracą. Jutro to ogarnę.

Bardzo proszę o pomoc co mogę zrobić by rozwiązać problem.

Pozdrawiam
    AI: Czy rozrusznik kręci silnikiem podczas próby uruchomienia, czy tylko słychać pojedyncze "pyknięcie" i nic się dalej nie dzieje?
    Tylko pyknięcie słychać.
    AI: Czy po wymianie akumulatora wykonywałeś jakąś procedurę resetu BSI (np. odczekanie kilku minut przed podłączeniem aku, kasowanie błędów, itp.) lub próbowałeś kasować błędy po wymianie?
    Akumulator odłączyłem naładowałem i podłączałem na drugi dzień. Błędy próbowałem kasować ale nie skasował komputer. Zawsze mi sie udawąo kasować ale to może też inne błedy a mój obd2 nie jest jakiś najlepszy. Program Car Scanner

Dodano po 8 [minuty]:

Muszę dodać, że zarówno aku jak i wszystkie kable odpinałem i podpinałem już kilkukrotnie więc to raczej coś innego niż połączenia.
  • #2 21775861
    aadeer
    Poziom 17  
    Ocena: 162
    Czy na pewno wszystkie złączki są podłączone? Może o czymś zapomniałeś bo po błędach nie widać kilku czujników - trzeba by sprawdzić na schemacie czy np. nie mają jakiegoś wspólnego złącza.

Na początek oczywiście bezpieczniki - może któryś moduł nie ma zasilania? W ogóle rozrusznik nie kręci? Jak wygląda napięcie w trakcie próby rozruchu? Może jednak akumulator nie taki nowy i napięcie przysiada na tyle, że resetują się moduły i nie ma siły zakręcić. Radio/licznik/zegary się nie resetują jak próbujesz go odpalać?
  • #3 21776792
    jackins
    Poziom 10  
    Witam,
    Tak rozrusznik nie kręcił... tylko pyknięcie i koniec.
    Uznałem, że wszystko jeszcze raz porozłączam, wyczyszczę i podłączę na nowo. Bezpieczniki, poza spryskiwaczami, wszystkie dobre. Na zapłonie napięcie na aku spadło z 12,23 V do poniżej 12 V i po chwili się podniosło do 12,38 V... odpalił. Na desce wyświetliła mi się info o błędach układ hamulowy ABS ESP... i błąd silnika, ale to mam od zawsze - dodatek płynu DPF, który działa i monitoruje na bieżąco. Miałem nie wszystko dobrze poskładane, musiałem ponownie rozłączyć moduł nad aku od kabli i po złożeniu już nie odpalił. Próbowałem też odpalać, ruszając całym modułem i kablami... nic nie dawało. I tak kolejno jeszcze ze dwa razy rozpinałem i składałem... finalnie kilka razy pod rząd odpalił, ale błędy zostały i nie mogę ich skasować. Może wykupię oprogramowanie, jeśli to wina darmowej wersji. Po może trzecim odpaleniu stawił się centralny zegarek na kokpicie. Z tego wszystkiego nie sprawdziłem spadku napięcia przy zapłonie.

Zczytane błędy innym programem:

Potwierdzone kody
    P0102: Usterka obwodu przepływu powietrza w zakresie masy lub objętości przepływu - niska wartość wejściowa
    P0113: Awaria obwodu związana z temperaturą powietrza dolotowego - wysoka wartość wejściowa
    P1435: Peugeot: Pompa dodatków paliwa - błąd
    P1434: Peugeot: Additive pump - open circuit
    P1349: Peugeot: Pre/Post heating relay circuit short circuit to positive
    U1401: Brak dostępnego opisu kodu
    P2291: Injector Control Pressure Too Low - Engine Cranking
    P0017: Położenie wału rozrządczego, położenie wału korbowego, Pas 1, Czujnik B
    P1693: Peugeot: Starter motor control - Invalid signal
    U2000: Peugeot: CAN data bus, Wake-up signal from the remote control - Signal missing or invalid
    P0215: Solenoid wyłączający silnik - usterka
    P050B: Cold Start Ignition Timing Performance
    P1490: Peugeot: Diesel Particulate Filter system (DPF) - Regeneration anomaly

Kupiłem jakiś spray na styki... może to jakiś pomysł (?)

Boję się tym wyjechać jak na razie.

Dodano po 10 [minut]:

Sprawdziłem napięcie przy odpaleniu... ale to kiedy odpalał.
    12,6 V na pozycji zapłon i spadek przy zapalaniu do 10,89 V... i później ładowanie 14,67 V
    Aku wykluczam — dzisiaj miał 12,65 V przed podpięciem. Wydaje mi się, że nadal połączenie nie jest za dobre.

Dodano po 2 [minuty]:

Błędy powietrza to przez odłączony filtr i czujnik MAF.
  • #4 21777546
    jackins
    Poziom 10  
    Być może jeszcze coś przeoczyłem... Wyczyściłem połączenie masowe na ramie obok filtra powietrza i na skrzyni biegów. Jest jeszcze np. na silniku? ... a może bezpośrednio przy rozruszniku?
    Pozdrawiam.
  • #5 21777635
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Błędów od groma, trochę zaniedbałeś takie fajne autko.

P1693: Peugeot: Starter motor control - Invalid signal - to może być problem z immobilajzerem.
    Masz dwa kluczyki? Sprawdź drugi.
    Najlepiej to podpiąć pod PP i obserwować zgody na odpalenie.

Chyba, że akurat przypadkowo padł rozrusznik - tu miernik w łape i mierzyć, czy pojawia się napięcie w momencie próby odpalenia. Jak słaby aku, to podczas kręcenia zgasłyby kontrolki.

Jak odpinałeś moduły to wizualnie widać raczej, czy złączki są czyste - od razu bym tymi sprajami nie szalał - chyba, że uszkodził się przewód przy którejś złączce - mała szansa, ale jednak - to bez PP się raczej nie obędzie.
  • #6 21777696
    jackins
    Poziom 10  
    Jedyny problem, jaki "zaniedbłem", to ten z komunikacją DPF. Poza tym to, jak się domyślam, problemy wynikające po czasie, jak któryś z poprzednich właścicieli zaszalał i deczko go rozbił.

Gdyby padł rozrusznik, to już w ogóle bym nie odpalił, a pisałem, że jednak odpala.

Przyjrzałem się bliżej wtyczce z wiązką kabli, przyłączonej do modułu/terminala akumulatora. Po odciągnięciu kabli nie odpala, a po dociśnięciu odpala. Więc to jest to, co muszę ogarnąć.
    Pytanie: co z błędami, których nie mogę usunąć, a wyskakują na desce — błędy układów hamulcowych: ABS, ESP, ASR? Czy one rzeczywiście mogą wynikać z połączenia tej kostki, czy wskazują na inną przyczynę. Czy po naprawieniu połączenia kostki będę mógł je usunąć z komputera, czy będzie to wymagało większej interwencji?

Pozdrawiam.
  • #7 21777703
    aadeer
    Poziom 17  
    Te błędy, których nie możesz usunąć są w chwili odczytu i obstawiam, że wynikają z braku komunikacji z sensorami. A wtedy ECU może nie dawać zgody na rozruch. Nie napisałeś który rocznik, auto ma już magistrale LIN? Wtedy tyle błędów i problemów z kilkoma sensorami/aktuatorami może wynikać z problemów z 1 kabelkiem ;) Masz już trop, najlepiej byłoby wyciągnąć wszystkie piny po kolei z tej wtyczki, obejrzeć, wyczyścić, ewentualnie zacisnąć/oblutować nowe żeby było to porządnie zrobione. Co za wtyczka? Może być tak, że np. jest w niej łączenie mas dla jakiegoś modułu i wtedy też będzie choinka kontrolek. Rozwiąż ten problem, spróbuj usunąć błędy, a jak się nie uda będziesz szukać dalej...

Przy okazji, samo czyszczenie mas może nie wystarczyć. Te połączenia są na plecionkach? Warto sprawdzić ich rezystancje, najlepiej pod obciążeniem bo potrafią zaciągać wilgoć i po czasie mieć nawet kilka Ohm co przy rozruchu daje już spore spadki napięcia i w razie wątpliwości wymienić.
  • #8 21777704
    Maly
    Poziom 33  
    Błędy systemów ABS, ESP ASR mogą się pojawić od jednego uszkodzonego czujnika ABS, wtedy wszystkie systemy od razu się wyłączą.
    Przed wymianą aku było dobrze? Któraś kostka nie przenosi magistrali CAN i jak nie masz "dostępu" do sterownika ABS, to takie błędy będą.

Jak kostki i komunikacja sprawne, to błędy powinny same zniknać po odpaleniu - zostaną tylko głębiej w pamięci jako błąd przejściowy
  • #9 21777720
    jackins
    Poziom 10  
    Auto z 2012 r.

Błędy po odpaleniu z deski znikają, ale po chwili znów wyskakują.

Przed problemem z aku wszystko oprócz komunikacji płynu DPF działało bez problemów.

... To już mam zabawę na jutro. Dziękuję za dotychczasową pomoc. Jak to ogarnę, napiszę, czy pomogło.

Pozdrawiam.

Widok komory silnika z zaznaczonym modułem elektronicznym i przewodami
    Zbliżenie na wtyczkę elektryczną w komorze silnika samochodu
    Zbliżenie na wtyczkę elektryczną z przewodami w samochodzie

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Pierwszy sprawdzony przewód...czerwony i nie kumaty. Teraz trzeba to ogarnąć bez lutownicy ..albo jakieś wiadro na prąd skołować...za dalako od bloku :)
  • #10 21777819
    Maly
    Poziom 33  
    Słabo ta wtyczka wygląda. Był zalany?
    Mała szczoteczka, preparat do styków i jazda.
  • #11 21778411
    aadeer
    Poziom 17  
    Maly napisał:
    Słabo ta wtyczka wygląda. Był zalany?
    Mała szczoteczka, preparat do styków i jazda.

Jak faktycznie była wilgoć to może być gorzej - przewody lubią zaciągać wilgoć i czasem się okazuje, że na odcinku kilkunastu cm od kostki sam przewód stanowi problem, wtedy trzeba go odciąć "do zdrowego", przedłużyć i zarobić nową kostkę.
  • #12 21778453
    jackins
    Poziom 10  
    Wtyczka nie była zalana. Wcześniej już ją podejrzewałem i użyłem sprayu na styki. To może dlatego na zdjęciu tak wygląda.
    Ja tylko mam nadzieję, że nie będzie nic poza tę wtyczką.
  • #13 21778460
    aadeer
    Poziom 17  
    Mogą być też styki od strony tego modułu lub sam moduł - wygląda na to że to "fusebox voltage module" i są one dość awaryjne, on też może psuć komunikacje na magistrali przez coś masz tyle błędów.
  • #14 21778984
    jackins
    Poziom 10  
    Wtyczka i piny w module wyczyszczone oraz sprawdzona ciągłość na kablach wtyczki i jest OK. Niestety odpalił tylko raz.

Sprawdziłem napięcie na pinach wtyczki i na brązowym jest 7,77 V... domyślam się, że to źle. Dalszy trop to skrzynka z bezpiecznikami? Tylko tam jest więcej fioletowych kabli... Co dalej?
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #15 21779348
    Maly
    Poziom 33  
    Pozostaje sporo cierpliwości i szukanie, chyba, że któryś z kolegów podzieli się schematem skrzyneczki
  • #16 21779417
    jackins
    Poziom 10  
    Problem polega na tym, że ktoś musiałby się temu przyjrzeć bliżej, wykorzystując do tego też swoje doświadczenie, którego ja nie mam. Czytając i szukając wszystkiego w necie, za szybko tego nie naprawię, a do końca następnego tygodnia potrzebuję mojego auta na co najmniej 800 km drogi i wolałbym, żeby to się nie odbyło na lawecie.

Co do kabla z podanym napięciem, to nie ma pewności, że to w ogóle dobry trop. Napięcie mierzyłem po rozpięciu kostki na wtyczce. Jeszcze raz przejrzę bezpieczniki, bo kable dalej, za wtyczką, to musiałby być cud, żeby miały problem. Wyczytałem, że komputer czasami miewa dziwne problemy i wymaga resetu, żeby się poprawiło. Wczoraj miał problemy z el. szybami, spojler otworzył i nie mogę zamknąć. Chyba że dłużej utrzymująca się wilgoć w powietrzu może być winna, to będę szukał do świąt rozwiązania.

Pozdrawiam
  • #17 21779522
    aadeer
    Poziom 17  
    jackins napisał:
    Wczoraj miał problemy z el. szybami, spojler otworzył i nie mogę zamknąć.

To akurat wygląda raczej na problem z masą.

Na tym przewodzie powinien być + z akumulatora? Jeżeli tak i te 7,7 V to zasilanie dla jakiś modułów to tu możesz mieć przyczynę. To napięcie jest po której stronie - na wtyczce, czy na module? Z tego co na szybko spojrzałem ten moduł odpowiada za pomiar napięcia i załączanie go dalej, więc jeżeli masz pewność co do przewodów to może ten moduł jest do wymiany.

Ale z drugiej stronie, jeżeli problemy zaczęły się po tym, jak to wszystko ruszyłeś, to podejrzewałbym jednak jakieś niepewne połączenie. Rozkręć ten cały zespół przy klemie, wyczyść i dokręć wszystkie złączki śrubowe i obejrzyj złącze od strony modułu.

A w jaki sposób sprawdzałeś te połączenia? Zrób sobie próbnik z żarówki samochodowej 21W, multimetr równolegle do tej żarówki żeby sprawdzić napięcie pod obciążeniem, bo napięcie bez obciążenia na multimetrze może być prawidłowe, a dopiero pod obciążeniem spadać...

Poszukaj też schematu, może ktoś z elektrody kto ma dostęp do autodaty wyciągnie Ci chociaż fragment schematu z rozpiską pinów tego złącza.
  • #18 21779645
    jackins
    Poziom 10  
    Napięcie zmierzone na wypiętej wtyczce, więc wnioskuję, że moduł aku w tym wypadku nie brał udziału.
  • #19 21780508
    jackins
    Poziom 10  
    Odczyściłem raz jeszcze wszystko, zaczynając od klem, ale tym razem potraktowałem je wiertarką z papierem ściernym. Finalnie pali i jeździ. Zrobiłem już kilkadziesiąt km, gasząc i odpalając. Błędy z tablicy zniknęły, ale z kompa usunąć nie mogę. Poczekam do jutra, pojeżdżę jeszcze i sprawdzę, czy da się je usunąć. Został też jakiś problem z zasuwaniem szyby pasażera, i muszę kilka razy naciskać przycisk, bo za każdym razem szyba zasuwa się po kilka cm i zatrzymuje się. Jutro postaram się już wszystko doprowadzić do ideału ;)

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #20 21781019
    Maly
    Poziom 33  
    Takie zachowanie szyby wynika z utraty pamięci przez sterownik.
    Zjedź szybą na maksa w dół i przytrzymaj kilka sekund przycisk opuszczania.
    To samo w górę - wtedy sterownik zapamięta skrajne położenia i szyby będą działać w automacie.

Błędy, to może podjedź do kogoś, kto ma Peugeot Planet
  • #21 21781547
    jackins
    Poziom 10  
    Kolejna nowinka...
    Wczoraj jeździłem i nie zauważyłem klocków z napięciem na akumulatorze.
    Dzisiaj odpalił do pracy i wróciłem.
    Wyjechałem na autostradę, DPF wypaliłem i wracam do domu.
    Przed wyjazdem rzuciło mi się w oczy napięcie 12,7-12,8 V.
    W drodze powrotnej też, ale podczas jazdy (wcześniej nie jestem pewien). Myślę, coś jest nie tak i powoli spadało z każdym odcinkiem drogi, finalnie do 12,0 V, a nawet 11,9 V mi mignęło w programie na tel. OBD2.
    Takie było w drodze przy włączonych odbiornikach i nodze na gazie.
    Kiedy wyłączałem odbiorniki i zdejmowałem nogę z gazu, rosło do nawet 14,8 V
    Po dojechaniu do domu, zgaszeniu i odczekaniu około godz... 12,4 V magic ;)

Postanowiłem go przycisnąć na maxa...
    Odpaliłem - 12,6 V i zaczęło spadać. Przejechałem się przejechać ze światłami i zaczęło spadać do 11,8 V. Podjechałem pod dom i włączyłem wszystkie możliwe odbiorniki: światła, nawiew, ogrzewanie max, ogrzewane el. fotele, światełka w kabinie, lampki drzwi, schowka, pedał hamulca i napięcie się bujało 1,8 do 12 V, a nawet mi mignęło 12,2 V... I tak spokojnie 5-7 min. Po wyłączeniu odbiorników 12,4-12,3 V.

Ktoś coś rozumie?
    Słyszałem, że to auto ma inteligentne zarządzanie ładowaniem, ale ja mam za mało fakultetów, żeby za tym nadążyć.

Pozdro.

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

I nie pomierzyłem... niespodzianka... nie odpalił/ Kolejne ładowanie aku.
  • #22 21781737
    aadeer
    Poziom 17  
    To napięcie odczytywałeś z OBD czy fizyczny pomiar? Chyba OBD - mi migneło w programie na tel.? Obstawiam ten moduł na akumulatorze bo on odpowiada za pomiar napięcia i zarządzanie ładowaniem o którym piszesz, dodatkowo pewnie jest też węzłem magistrali LIN przez co może psuć komunikacje z innymi sensorami i stąd te błędy. Odkręcałeś go podczas czyszczenia tych klem? Pomiar napięcia aku z OBD odpowiada temu, które jest faktycznie na akumulatorze? Trzeba by też sprawdzić, czy twój interfejs odczytuje to napięcie z danych czy mierzy napięcie sam na złączu (ostatni pin na dole) OBD2 - chociaż te tanie interfejsy chyba odczytują je z danych.
  • #23 21781750
    jackins
    Poziom 10  
    Różnica napięcia OBD2 a fizycznie mierzonym to 0,1 V. Ładuję aku i jutro mierzę te spadki napięć na + i -. Udało się z odpalaniem to teraz ładowanie... bez tego daleko nie zajadę.
    Nie wiem czy to ogarnę do piątku. Czy ewentualne podpięcie dodatkowych kabli alternator do aku bezpośrednio może uratować ładowanie? ...bez włączania odbiorników prądu... ewentualnie tylko światła.

Sprawdzając, czy klemy mocno trzymają, uszkodziłem plastik przewodów przy klemie minusowej. Przewodów nie widziałem, żebym urwał, ale to może mieć związek(?) Ewentualnie jak to sprawdzić, czy uszkodziłem?

Pozdrawiam.

Dodano po 16 [minuty]:

W programie OBD2 dane Progressive Charge Reference Volume było początkowo 25% - 18%, a później około 55%, a chwilami 74% - tzn. że alternator ładował, czy może tylko miał sygnał sterowania do ładowania...?
    Muszę też sprawdzić ten czujnik, czy działa, czy zepsułem.
  • Pomocny post
    #24 21781796
    aadeer
    Poziom 17  
    jackins napisał:
    Czy ewentualne podpięcie dodatkowych kabli alternator do aku bezpośrednio może uratować ładowanie?

Ja bym tak nie kombinował w tym aucie, bo możesz narobić większych szkód. Ładowaniem steruje elektronika, więc efekt trudny do przewidzenia, dodatkowo w tym przypadku wchodzą już większe prądy co przy niepewnych połączeniach to może skończyć się nawet pożarem jak nie wiesz co do końca robisz.

jackins napisał:
    Ewentualnie jak to sprawdzić czy uszkodziłem?

Pomiar rezystancji/przejścia, a najlepiej spadku napięcia pod obciążeniem - pisałem Ci o metodzie z żarówką.

Jak są problemy z ładowaniem, a masz pewność co do poprawności połączeń, to przyczyną może też być regulator napięcia na alternatorze lub ten moduł pomiarowy na klemie +, do którego dochodziło to złącze, które czyściłeś. Obstawiam raczej moduł, bo zmiany pojawiały się jak go ruszałeś lub coś w okolicy.

Podstawa to jednak 100% pewność co do połączeń, żeby nie wymieniać na ślepo. Przydałby by się schemat przynajmniej kawałka od tej złączki, sprawdzić dokąd dochodzą przewody, wypiąć po drugiej stroni i posprawdzać ciągłość/spadki napięcia dla przewodów + i masy. Na zdjęciu widziałem też jakieś przewody masowe w kolorze przewodów PE - to chyba nie oryginalne, więc niewiadomo kto grzebał w aucie wcześniej i jakie tam jeszcze są patenty... ;)
  • #25 21782463
    jackins
    Poziom 10  
    Jak dobrze sprawdzałem, to spadek napięcia na minusie 0,7 V. Pomoże ktoś, gdzie znajdę masę na silniku przykręconą? Pozostałe, tzn. na skrzyni biegów i do ramy pod filtrem powietrza, wyczyszczone. Chyba że o jeszcze jakiejś nie wiem, to proszę też o info. Ja szukam na necie, ale coś ciężko z taką info :/

Pozdrawiam
  • #26 21783948
    jackins
    Poziom 10  
    Myślę, że to już finał. Odpaliłem dzisiaj i napięcie raczej nieładowania 12,9-13,0 V max. Zaplanowany test czujnika IBS przyniósł efekt - to jego wina. Tylko skąd problemy zanim ja uszkodziłem jego obudowę? ... jedyne wytłumaczenie, że padł wcześniej. Stąd brak zezwolenia na odpalenie na nowym aku i info eco-mode. Na wszelki wypadek jeszcze pojeżdżę nim przed długą trasą, żeby mnie znów czymś nie zaskoczył.
    Przy okazji... czytając inne fora natknąłem się, że wina może też być w samym kompie i trzeba go zresetować. Taki ktoś miał przypadek bodajże w Peugeocie 308.

Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Aaa ponownie zmierzyłem spadki na kablach... i wyszły bardzo niskie, ale z przypiętym IBS i tak nie było ładowania.
  • Pomocny post
    #27 21784919
    Maly
    Poziom 33  
    Czujnik IBS?, chyba ABS - ale nie wyłapałem wcześniej, żebyś miał problem z czujnikiem ASB-u
  • Pomocny post
    #28 21785228
    aadeer
    Poziom 17  
    Nie ABS, tylko IBS, tzw. smart klema ;)

aadeer napisał:
    Mogą być też styki od strony tego modułu lub sam moduł - wygląda na to że to "fusebox voltage module" i są one dość awaryjne, on też może psuć komunikacje na magistrali przez coś masz tyle błędów.

aadeer napisał:
    ub ten moduł pomiarowy na klemie +, do którego dochodziło to złącze, które czyściłeś. Obstawiam raczej moduł, bo zmiany pojawiały się jak go ruszałeś lub coś w okolicy.

Czyli dobrze podejrzewałem, może działał już nieprawidłowo wcześniej przez co nie doładowywało poprzedniego akumulatora i szybciej dokonał żywota.

Wstawiłeś oryginał? Tak z ciekawości - jaki to koszt i jak z dostępnością do tego auta? Jest na Twoim zdjęciu numerek OEM ale nie chciało mi się go przepisywać żeby sprawdzić ;) Teraz udało się usunąć wszystkie błędy?
  • #29 21786570
    jackins
    Poziom 10  
    Witam.

Przed wyjazdem w trasę był jeszcze jeden test, tzn. jak wygląda ładowanie bez czujnika IBS. Zwyczajnie 14 +/-0,2 V, choć wydawało mi się, że mignęło mi też i 14,4 V - bez niespodzianek. Z IBS, podczas jazdy i hamowaniu silnikiem, napięcie rosło nawet do 15,2 V. Niestety nadal nie wiem, o co chodzi z problemem ładowania. Jak odpalam z czujnikiem na zimnym, to ładuje inteligentnie. Tak samo po gaszeniu i ponownym uruchomieniu po krótkim czasie. Kiedy stoi dłużej, np. po pracy, to już ładowania brak, ale wystarczyło odłączyć czujnik i 14 V wracało.
    Finalnie problemem z odpalaniem mogło być wszystko po trochu, tzn. zarówno spadki napięć na kablach czy połączeniach, np. klema na spince. Rozwiązanie dobre, ale po czasie problemowe, bo spinka nie trzyma za mocno bolca aku. Muszę to poprawić, a najlepiej wymienić na śrubowe. W takim stanie zrobiłem 800 km i napięcie na aku 12,6 V.

Co do niedoładowywanego aku już przed wystąpieniem problemu, to raczej nie. Po problemie i odpaleniu na kablach jeździłem tak kilka dni, wspomagając go boosterem. Mierzyłem mu też napięcia ładowania i były poprawne, jak i działanie samego IBS. Uważam, że problemem stało się starzenie kabli/połączeń wraz ze starym aku. Ja na nim jeździłem 5 lat, a jak go wyjmowałem, to nie miał żadnych etykiet, więc można by strzelać, czy miał 7, czy może nawet 10.

Postaram się jeszcze wrócić po doprowadzeniu sprawy do samego końca i dać znać, czy przypadkiem jeszcze coś innego nie szwankowało.

Inny drobiazg do naprawy, jaki mam, to pompka spryskiwacza, już raz wymieniana. Aktualnie po wymianie bezpiecznika nie rusza.

Pozdrawiam

Błędów po tej trasie jeszcze nie próbowałem usuwać. Nowy czujnik IBS deko ponad 300 zł widziałem, ale chyba zadowolę się używką wraz z kablami widziałem za setkę. Co do modelu, to wyczytałem, że jak wtyczka będzie pasowała, to można zakładać, a po numerach widziałem, że jest ich co najmniej kilka, ale że są kompatybilne. Ten co ja znalazłem jest od RCZ 1.6 benzynki. Jednak wymianę skonsultuję już ze specjalistą.
  • #30 21802670
    jackins
    Poziom 10  
    Witam.
    Jestem po wymianie czujnika klemy minusowej oraz modułu akumulatora. Oczywiście nie na nowe, bo to nie miałoby sensu cenowo.
    Po podłączeniu komputera tym razem w zakładzie udało się usunąć błędy. Moduł aku okazało się, że trzeba podłączyć w systemie, gdyż widniał jako niepodłączony (ale to chyba niewiele zmieniło). Nie był to jakiś super fachowiec i może dlatego nadal mam problem z ładowaniem. Na zimnym silniku po odpaleniu nie ładuje. Muszę rozłączyć wtyczkę czujnika klemy i podłączyć, i wtedy ładuje inteligentnie. Po tym zabiegu można gasić i odpalać na ciepłym silniku, i za każdym razem ładuje. Taka mała wskazówka, która może pomóc finalnie rozwiązać problem. Po odpaleniu auta, i to chyba za każdym razem, mam zresetowaną godzinę i datę na wyświetlaczu radia.
    Po drodze jeszcze uznałem, że zaciski klem na pinach aku poprawię i podokładam blaszki miedziane. Może mimo wszystko komputer rejestruje jakieś spadki napięcia... już sam nie wiem, bo ja widziałem podczas odpalania min. 10,9 V

Proszę o pomoc w tej sprawie, choć już tracę ochotę na zabawę z tym autem. Problem z ładowaniem mogę obejść przekaźnikiem, ale jeśli się uda, to chciałbym to zrobić jak ma być.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot RCZ 2.0 HDI z 2012 roku po wymianie akumulatora nie odpalał – rozrusznik tylko pyknięcie, bez kręcenia. Pomimo nowego akumulatora i sprawdzenia napięć (około 12,8 V), pojawiały się liczne błędy OBD2 dotyczące układów ABS, ESP, ASR oraz błędy silnika i immobilizera (P1693). Problemy wynikały głównie z niepewnych połączeń masowych i wtyczki modułu akumulatora (fusebox voltage module), która była zabrudzona i miała słabe styki. Po dokładnym oczyszczeniu klem i wtyczek, poprawieniu połączeń masowych (m.in. na ramie i skrzyni biegów) oraz wymianie czujnika klemy minusowej (IBS - inteligentna klema) i modułu akumulatora, auto odpaliło i jeździło, jednak błędy z komputera nie znikały całkowicie.

Problem z ładowaniem akumulatora pozostał – napięcie ładowania było niestabilne, a inteligentne ładowanie działało tylko po odłączeniu i ponownym podłączeniu czujnika klemy minusowej. Spadki napięcia na masie sięgały 0,7 V, co wskazywało na niedoskonałe połączenia masowe. Próby naprawy bez dedykowanego oprogramowania Peugeot Planet i schematów elektrycznych były utrudnione. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na jazdę bez inteligentnego ładowania, które można zastąpić przekaźnikiem, rezygnując z dalszych kosztów naprawy. Problemy z resetem zegara i błędami komunikacji modułów wynikały z chwilowych spadków napięcia i utraty komunikacji na magistrali LIN/CAN. Zalecane było dokładne sprawdzenie i poprawa połączeń masowych oraz diagnostyka dedykowanym oprogramowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA