logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena DVB-T na poddasze pod blachodachówką?

pawel12313 11 Gru 2025 08:04 780 18
REKLAMA
  • #1 21777541
    pawel12313
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam.

Proszę o pomoc w doborze anteny DVB-T. Wiem, że najlepiej, jakby antena była na zewnątrz, ale nie chciałbym "szpecić" budynku.
    Nie posiadam komina, a nie chcę dziurawić dachu czy elewacji, żeby wystawić maszt.
    Moja lokalizacja: Solec Kujawski. Najbliższy nadajnik jest oddalony o jakieś 22 km.
    Chciałbym dobrać antenę DVB-T, aby zainstalować ją na poddaszu. Problemem jest tylko fakt, że dach jest pokryty blachodachówką. Proszę o pomoc w doborze rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #2 21777564
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 220
    Hmm. Ciężka sprawa.
    Nie polecam.
    Miałem kiedyś walkę u sąsiadki z identycznym tematem. Odległość do nadajnika w sumie taka sama - Sierpc (na pewno wyższy maszt i moc przekaźnika). Dosyć blisko wysokie zalesienia. Na wiosnę zawsze był problem. Powiedziałem, że jeżeli nie zrobi masztu, to ma do mnie więcej do mnie nie przyłazić.
    Zrobiła i mam spokój.
  • #3 21777698
    arkadiuszen
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    A i ja miałem ten sam problem, też uparłem się żeby nie szpecić budynku i nie wystawiać wabika na pioruny na dach. :) A z antenami na strychu pod blaszanym dachem cały czas były jakieś problemy w deszcz, śnieg a i w ładną pogodę czasem. Poddałem się i wystawiłem na parapecie za oknem na piętrze mini antenę siatkową ze wzmacniaczem - problem znikł.
  • #4 21777821
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    pawel12313 napisał:
    Problemem jest tylko fakt, że dach jest pokryty blachodachówką. Proszę o pomoc w doborze rozwiązania.

I to kładzie całą sprawę, chyba, że masz dostępny jakiś fragment poddasza niezabudowany tą blachodachówką (szczyt, ściana, czasami wystarczać może Velux) na kierunku nadajnika lub takim, skąd można wziąć jakieś odbicie. Ale trzeba się w takiej sytuacji liczyć z możliwością braku odbioru wszystkich MUX-ów.

Jeśli już to antena siatkowa, kabel antenowy o wysokim ekranowaniu (>90 vdB) i bardzo dobry wzmacniacz budynkowy, najlepiej z dzielonym pasmem.

Co do "szpecenia" budynku to z moich doświadczeń - zawsze jest to kwestia kompromisu: albo estetyczne odczucia Koleżanki Małżonki nieszczęsnego próbującego zrobić jakiś odbiór albo odbiór.

Odległość od nadajnika niewielka, na zewnątrz powinna spokojnie wystarczyć jakaś mała, krótka antena którą zawsze można do czegoś przyczepić na budynku. Pokazałbyś jakieś fotki tego budynku z kierunkiem na nadajnik. I podał, co to za nadajnik.

Masz blisko ten nadajnik - a może wystarczyłaby jakaś antena umieszczona wewnątrz (choćby kosztem jakości odbioru), choć tu wiele zależy jakie masz okna. Próbowałeś?

A co z okablowaniem antenowym wewnątrz budynku? Bo jak masz takie problemy ze "szpetotą" na zewnątrz, to wole nie myśleć, czego wymagałoby ciągnięcie okablowania wewnątrz budynku. A to w zasadzie zawsze jest nieuniknione.
  • #5 21779561
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Estetyczne rozwiązanie na zewnątrz to antena siatkowa bez siatki.
    Do wewnątrz może być z siatką.

Antena telewizyjna typu siatkowego bez siatki reflektora

Na takiej antenie odbieram z Trzeciewca z ponad 60 km.
  • #6 21779573
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1141
    Zawsze można gdzieś schować taką.

Dwie anteny telewizyjne typu DIGIT w kolorze niebieskim i białym
  • REKLAMA
  • #7 21781923
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    andpol 33 napisał:
    Zawsze można gdzieś schować taką.

Dwie anteny telewizyjne typu DIGIT w kolorze niebieskim i białym

Takiej to nie kupowac - LPDA ze wzmacniaczem, kiepska kierunkowość, duże wzmocnienie.
  • REKLAMA
  • #8 21781925
    andpol 33
    Poziom 39  
    Nie zgadzam się. To bardzo dobra antena. Występuje w wersji biernej i również z filtrem LTE. Oczywiście nie wszędzie się sprawdzi ale nie rzuca się w oczy. Z plastikowych wynalazków to jedyna, którą polecam. Tam w środku jest kawałek prawdziwej anteny a nie drut ze wzmacniaczem. Miałem przypadek, że wersja bierna odbierała z 40 km jeszcze z zapasem. Na dzień dzisiejszy polecam tylko wersję 5G albo bierną. Prawda, że ma kiepską kierunkowość ale to nie zawsze wada.
  • #9 21781941
    k_pec
    Poziom 34  
    @sq3evp
    Nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo wygląda, że nie masz doświadczeń z logami.

Poprę tu @andpol 33 - to bardzo fajne anteny, zupełnie dobre na bliskie odległości, a przy tym mające ładny wygląd i nie szpecą obiektu.

A @pawel12313 ma właśnie blisko do nadajnika i nie może szpecić domu.

Ba, tam gdzie mieszkam, ktoś poszedł w moje ślady i dał tę antenę w oknie pionowo. Bo ja mam w oknie loga Fracarro i to nie dość, że mocowaną pionowo na kracie okiennej, to jeszcze pod kątem 45°, bo krata jest w karo. I spoko działa, nawet mux-8, bo też mam blisko do nadajnika.

Więc proponuje, żebyś zweryfikował swoją wiedzę o praktyce użycia logów, bo to są chyba najpewniejsze anteny, również potrafiące sobie bardzo dobrze radzić w najtrudniejszych warunkach, gdzie inne typy wymiękają.
  • #10 21782046
    sq3evp
    Poziom 39  
    andpol 33 napisał:
    Nie zgadzam się. To bardzo dobra antena. Występuje w wersji biernej i również z filtrem LTE. Oczywiście nie wszędzie się sprawdzi ale nie rzuca się w oczy. Z plastikowych wynalazków to jedyna, którą polecam. Tam w środku jest kawałek prawdziwej anteny a nie drut ze wzmacniaczem. Miałem przypadek, że wersja bierna odbierała z 40 km jeszcze z zapasem. Na dzień dzisiejszy polecam tylko wersję 5G albo bierną. Prawda, że ma kiepską kierunkowość ale to nie zawsze wada.

W przypadku zakłóceń, a z tym musimy się liczyć na poddaszu, to są cechy dyskwalifikujące dla mnie. Może tak być, że w szczególnym przypadku zadziała.
    Tam jest logaryt, to prawdziwa antena, ale charakterystyka nie jest dobra.
  • #11 21782115
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ja proponuję na zewnątrz. Taką antenę można powiesić w mało widocznym miejscu. Pod blaszanym dachem to nie ma sensu, chyba, że gdzieś jest jakaś ściana szczytowa.
  • #12 21782152
    sq3evp
    Poziom 39  
    andpol 33 napisał:
    Ja proponuję na zewnątrz.

Na zewnątrz to powinno działać - opinie są raczej dobre, a antea jest mała.
  • #13 21782174
    k_pec
    Poziom 34  
    sq3evp napisał:
    W przypadku zakłóceń, a z tym musimy się liczyć na poddaszu, to są cechy dyskwalifikujące dla mnie.

Zakłócenia na poddaszu to najmniejszy problem.

Więc jaką antenę proponujesz na poddasze czy strych?
  • #14 21783236
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    k_pec/chetatech
    Gdyby to był rzeczywiście logarytm na uhf/vhf......
    Ale Ty promujesz/reklamujesz zminiaturyzowaną chińską tandetę (sprzedawaną pod marką Telmor), bo coś takich wymiarów, co ma trochę drutu w środku tej plastikowej puszki nie może być logarytmem na pasmo uhf/vhf.
  • #15 21783243
    andpol 33
    Poziom 39  
    Wnętrze obudowy anteny z widoczną płytką drukowaną i złączem koncentrycznym
    Wnętrze niebieskiej anteny telewizyjnej z metalowymi elementami UHF i przewodem
    Wnętrze anteny UHF z elementami odbiorczymi zamontowanymi na plastikowej obudowie.
    Tylko UHF. Chociaż w sprzyjających warunkach bierna i activa ale stara wersja mogą odbierać również VHF.
  • #17 21787355
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    >>21783243 Podobne parametry zapewni antena typu MINILOG za 1/3 ceny tego TELMOR-a (odbiera UHF +VHF).
    Stosowanie na poddaszu anteny obudowanej w plastikową obudowę mija się z celem. Lepiej za te pieniądze kupić antenę o większym zysku pasywnym.
  • REKLAMA
  • #19 21789974
    pawel12313
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Temat zakończony. Antena wylądowała na zewnątrz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru anteny DVB-T do instalacji na poddaszu pod dachem z blachodachówki, z uwagi na estetykę i brak możliwości montażu na zewnątrz. Uczestnicy podkreślają, że antena na poddaszu pod metalowym dachem często powoduje problemy z odbiorem sygnału, zwłaszcza przy złej pogodzie i zakłóceniach. Zalecane jest raczej umieszczenie anteny na zewnątrz, w mało widocznym miejscu, np. anteny siatkowej bez siatki, która jest estetyczna i skuteczna na odległość około 20-60 km od nadajnika. W przypadku anten wewnętrznych sugeruje się anteny siatkowe z wysokiej jakości kablem o ekranowaniu powyżej 90 dB oraz wzmacniaczem budynkowym z dzielonym pasmem. W dyskusji pojawiły się opinie na temat anten typu logarytmicznego (log), które są uważane za dobre pod względem niezawodności i estetyki, choć mają ograniczoną kierunkowość. Krytykowano natomiast anteny LPDA ze wzmacniaczem za kiepską kierunkowość i nadmierne wzmocnienie. Wspomniano także o antenach plastikowych z filtrem LTE i wersjach biernych, które mogą być użyteczne, ale ich skuteczność zależy od warunków. Alternatywnie polecano anteny typu MINILOG, które oferują odbiór pasm UHF i VHF oraz lepszy zysk pasywny w porównaniu do niektórych plastikowych modeli. Podsumowując, najlepszym kompromisem jest montaż niewielkiej anteny na zewnątrz w dyskretnym miejscu, a jeśli konieczne jest użycie anteny na poddaszu, to antena siatkowa z dobrym wzmacniaczem i kablem ekranowanym jest rekomendowana, choć odbiór może być mniej stabilny.
REKLAMA