Fotodetektor napisał:
Sam się zdziwiłem jaki był mer i ber. Sygnał był stłumiony przez dach o ok. 20 dv, ale z 85 jaki był na kominie o wystarczyło.
Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiscie ma zewnątrz budynku, ale nie piszcie, że się nie da

Łodzią podwodną się nie ogolisz, ale próbować można
Oczywiście, ze można próbować pod blachą - pytanie na ile silny sygnał jest
Zaletą DVB-T jest też to, że spokojnie można odbierać sygnał z tzw. odbicia. Nie ma "duchów", ponieważ nie jest to sygnał analogowy i dekodowanie sygnału nie pozwala na to. Próbowałem kiedyś odebrać sygnał w bloku na Ip. otoczony drzewami. Sytuacja coś jak to:
drzewa - blok - nadajnik
antena /
Antena ze wzmacniaczem, sporo przewodu i sygnał na 100%. Odległość od nadajnika ok 16-18km w linii prostej, moc 100kW.
Próbować można wszystko - niestety antena wspomniana przeze mnie nie działa ponieważ optycznie nie pasowała pani domu. Atena wymagała przystawienia do szyby, oddalenie o ok 2m powodowało prawie zupełny zanik sygnału. Tłumienie ściany żelbetowe oraz okien z PCV ze stalowym szkieletem wewnątrz nich zrobiło swoje. Stosowałem tą anteną (coś jak siatka tylko, że nie 4 zespoły a pojedynczy zespół dipola i reflektora) w bloku na IV p. i działało pięknie - antena odbierała sygnał z jakiegoś odbicia w odległości min 300m.
Polecam próbować, eksperymentować i na forum chwalić się efektami.