logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy antena na strychu ma odpowiednia warunkido pracy?

30 Kwi 2014 22:11 21675 13
REKLAMA
  • #1 13557997
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 13558036
    kleopatra
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Polecam zamontowač antenę zewnętrzną kierunkową na dachu budynku.
  • #3 13558043
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5444
    indianer012345 napisał:
    Nad swoim pokojem posiadam taki mały stryszek i moje pytanie jest następujące czy mógłbym umieścić tam antenę siatkową i czy będzie to dobrze odbierało?

I jakiej odpowiedzi oczekujesz...?
    Kup antenę siatkową, symetryzator antenowy, wtyczkę do tv, kabel i wszystko co potrzeba i zobacz.
    indianer012345 napisał:
    Dach mam pokryty blacho dachówką

Tutaj też może być problem.
    indianer012345 napisał:
    A może swoje zadanie spełni jakaś inna antena?
    indianer012345 napisał:
    niestety okno mam umieszczone z całkiem innej strony niż nadajnik a na pole też nie mam za bardzo jak wypuścić i przymocować

Więc żadna inna antena niczego tutaj nie zmieni, skoro nie można jej zamocować na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #4 13558109
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    indianer012345 napisał:
    Dach mam pokryty blacho dachówką

To szanse powodzania są jedynie gdy antena będzie poatrzyła na nadajnik przez okienko w dachu.
  • #5 13559174
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13559914
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.

indianer012345 napisał:
    Niestety nie mam na strychu żadnego okienka

To i instalowanie jakiejkolwiek anteny na strychu - pod "Dach mam pokryty blacho dachówką" jest po prostu "pomyłką" czy tzw. strzałem we własna stopę.

Antena na dach i cieszyć się odbiorem DVB-T. :D

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 13559937
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    SP5ANJ napisał:
    Witam.

indianer012345 napisał:
    Niestety nie mam na strychu żadnego okienka

To i instalowanie jakiejkolwiek anteny na strychu - pod "Dach mam pokryty blacho dachówką" jest po prostu "pomyłką" czy tzw. strzałem we własna stopę.

Antena na dach i cieszyć się odbiorem DVB-T. :D

Otóż to - porządny maszt, antena dobrej jakości (wz-cz to potem, jeżeli nie da rady antena bez wz-cza) i próbować. W necie sią dobre mapy zasięgu razem z wykresami wysokości terenu - bardzo pomocna rzecz podczas montażu anteny i ustawiania jej we właściwym kierunku.
  • REKLAMA
  • #8 13560981
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    indianer012345 - niekoniecznie

Jeśli od strony nadajnika na strychu nie masz okna ale masz np ścianę ( i to najlepiej starą drewnianą - można próbować ) natomiast jeśli antena "patrzy" na nadajnik "przez" dach to szkoda wysiłku.
  • #9 13562930
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Panowie nie macie racji.
    Jeśli chodzi o dach z blachodachowki to będziesz problem z odbiorem.
    Jednakże widziałem anteny założone pod dachem i robiłem im pomiar.
    Dodam, że sam kiedyś założyłem antenę Telmora Adres Classic pod dachem.
    Nie było innego wyjścia.

Sam się zdziwiłem jaki był mer i ber. Sygnał był stłumiony przez dach o ok. 20 dv, ale z 85 jaki był na kominie o wystarczyło.
    Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiscie ma zewnątrz budynku, ale nie piszcie, że się nie da ;)
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • #10 13563387
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    Fotodetektor napisał:

Sam się zdziwiłem jaki był mer i ber. Sygnał był stłumiony przez dach o ok. 20 dv, ale z 85 jaki był na kominie o wystarczyło.
    Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiscie ma zewnątrz budynku, ale nie piszcie, że się nie da ;)

Łodzią podwodną się nie ogolisz, ale próbować można :D
    Oczywiście, ze można próbować pod blachą - pytanie na ile silny sygnał jest :D
    Zaletą DVB-T jest też to, że spokojnie można odbierać sygnał z tzw. odbicia. Nie ma "duchów", ponieważ nie jest to sygnał analogowy i dekodowanie sygnału nie pozwala na to. Próbowałem kiedyś odebrać sygnał w bloku na Ip. otoczony drzewami. Sytuacja coś jak to:

drzewa - blok - nadajnik

antena /

Antena ze wzmacniaczem, sporo przewodu i sygnał na 100%. Odległość od nadajnika ok 16-18km w linii prostej, moc 100kW.
    Próbować można wszystko - niestety antena wspomniana przeze mnie nie działa ponieważ optycznie nie pasowała pani domu. Atena wymagała przystawienia do szyby, oddalenie o ok 2m powodowało prawie zupełny zanik sygnału. Tłumienie ściany żelbetowe oraz okien z PCV ze stalowym szkieletem wewnątrz nich zrobiło swoje. Stosowałem tą anteną (coś jak siatka tylko, że nie 4 zespoły a pojedynczy zespół dipola i reflektora) w bloku na IV p. i działało pięknie - antena odbierała sygnał z jakiegoś odbicia w odległości min 300m.
    Polecam próbować, eksperymentować i na forum chwalić się efektami.
  • #11 13563399
    Fotodetektor

Poziom 30  
    Ocena: 335
    Właśnie. Tylko antena w dłoń i sprawdzanie sygnału
    Konto firmowe:
    OMNI-SAT
    WP 11, Wołów, 56-100 | Strona WWW: www.omnisat.pl
  • #12 13611081
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 13611210
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    To w czerwonym kółku to tylko zaznaczenie że ten kabel jest znacznie dłuższy od pozostałych.

Co do anteny pod dachem to teoria sobie a praktyka sobie. Trzeba kupić dobry kabel, dobrą antenę i spróbować. Ale na 100% idealny odbiór nie licz. Najprawdopodobniej będą jakieś zakłócenia od przejeżdżających samochodów.
  • #14 13611429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące możliwości umieszczenia anteny siatkowej na strychu, gdzie dach pokryty jest blachodachówką, co może wpływać na jakość odbioru sygnału. W odpowiedziach podkreślono, że antena zewnętrzna kierunkowa zamontowana na dachu byłaby najlepszym rozwiązaniem dla uzyskania dobrego odbioru DVB-T. W przypadku braku możliwości montażu na zewnątrz, sugerowano eksperymentowanie z anteną pod dachem, jednak z uwagą na potencjalne zakłócenia sygnału. Wskazano również na znaczenie użycia dobrego kabla oraz anteny, a także na możliwość odbioru sygnału z tzw. odbicia.
REKLAMA