logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Force Gr5000 – szlaban samoczynnie otwiera i zamyka się

dymu86 11 Gru 2025 11:58 657 11
REKLAMA
  • #1 21777759
    dymu86
    Poziom 3  
    Witam
    Mam problem ze szlabanem Force Gr5000.
    Szlaban żyje własnym życiem. Sam z siebie otwiera się; po kilku sekundach zamyka. Mija kilkanaście sekund i sytuacja się powtarza.
    Jakieś pomysły? Zwykle ustawienia czy usterka?

Jednostka sterująca DC Brushless Barrier Gate z kolorowymi złączami i wyświetlaczem LED

Z góry dzięki za pomoc.
    AI: Czy ostatnio były przeprowadzane jakieś zmiany w ustawieniach, programowaniu lub instalacji szlabanu?
    Nie.
    AI: Czy sprawdzałeś piloty, przyciski sterujące lub inne urządzenia wyzwalające – czy nie są zacięte, uszkodzone albo nie wysyłają sygnału samoczynnie?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21777799
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 393
    A co sprawdzałeś? Migają wejścia, coś się wyświetla, czy poszukujesz jasnowidza?
  • #3 21777801
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6688
    Wstawianie obrazków nic nie da trzeba podejść do tego i zobaczyć co się dzieje tak jak kolega napisał wyżej tu jasnowidzów nie ma trzeba zobaczyć co wyświetla czy ktoś ma pilota się bawi otwiera zamyka.
  • #4 21777900
    dymu86
    Poziom 3  
    0 60
    1 50
    2 60
    3 45
    4 30
    5 30
    6 10
    7 20
    8 6
    9 6
    10 0
    11 0
    12 0
    13 1-40
    14 2 piloty
    15 0
    16 0
    17 2
    18 6
    19 0
    20 18
    Takie są ustawienia w funkcjach.
    A tu działanie szlabanu:

Pilotami nikt się nie może bawić, bo ja je mam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21778663
    dymu86
    Poziom 3  
    Trudno mi powiedzieć, bo w takim stanie przyjechało... Jak dzwoniłem do sprzedającego, mówił, że może tak działać, bo nie ma podłączonej fotokomórki i wysłał taki schemat.
    Panel sterowania napędu z kolorowymi oznaczeniami złącz i przewodami elektrycznymiJednostka sterująca DC Brushless Barrier Gate V2.23 zamontowana w obudowie z kablamiZbliżenie na moduł przekaźnikowy zamontowany na pomarańczowej obudowie urządzenia
    Załączniki:
    • Podłaczenie GR5000 z płytką NONC bez automatycznego zamykania.pdf (99.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 21779516
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Próbowałeś z całkiem odłączoną tą płytką przekaźnikową? Niezbyt podoba mi się podłączenie styku przekaźnika pod wejście pętli indukcyjnej.
  • #8 21779633
    dymu86
    Poziom 3  
    Trudno mi powiedzieć, bo w takim stanie przyjechało... Jak dzwoniłem do sprzedającego, to mówi, że może tak działać, bo nie ma podłączonej fotokomórki i wysłał taki schemat.
    Panel sterowania napędu z kolorowymi oznaczeniami złącz i przewodami elektrycznymiJednostka sterująca DC Brushless Barrier Gate V2.23 zamontowana w obudowie z kablamiZbliżenie na moduł przekaźnikowy zamontowany na pomarańczowej obudowie urządzenia
  • #9 21779752
    kotbury
    Odłącz (tak jak na trzeciej fotce) przekaźnik i sprawdź.
  • #10 21779786
    jakub.t
    Poziom 22  
    Ocena: 101
    dymu86 napisał:
    bo nie ma podłączonej fotokomórki

Normy wymagają, aby szlabany miały co najmniej jedną linię fotokomórek.
    Sprzedawca dostarczył jakąkolwiek instrukcję? Deklarację zgodności CE?
    Czy obudowa szlabanu posiada miejsce do podłączenia przewodu PE?
    Wiesz, że montując coś takiego stajesz się producentem maszyny i ponosisz całkowitą odpowiedzialność materialną i prawnokarną za zgodność z normami oraz wszelkie szkody (np. przypadkowe zamknięcie bariery na auto lub człowieka lub rażenie prądem po dotknięciu nieuziemionej metalowej obudowy) jeśli przy uruchomieniu nie zostały zamontowane urządzenia zabezpieczające?
    Już same złącze centralki jest podejrzane, bo nie ma wejścia na fotokomórki, a cofnięcie jest realizowane sygnałem na OPEN.
    Schemat z pdfa jest właśnie z fotokomórką i jest to kombinacja z sygnałem otwarcia szlabanu (wygląda na to, że sygnał "światła zielonego" ma trzymać szlaban w pozycji otwartej jako ominięcie automatycznego zamykania).
  • #11 21780146
    kotbury
    Cytat:
    bo nie ma wejścia na fotokomórki

W sumie centralka ma coś w rodzaju wejścia fotek nie wiedzeć czemu nazwane Loop Detector (ale to wejście obok czyli Obstacle Detector -detektor przeszkód - jest przeznaczone do podłaczenia pętli indukcyjnej czyli coś się producentom z nazewnictwem albo tłumaczeniem pogibało). Wejście jest pod styk NO więc ten przekaźnik oprócz dziwnego blokowania zamykania sygnałem zielonym ma zmieniać NC z fotek na NO. Są fotki NO, a aktywne pewnie i tak blokuja zamykanie wiec sens tego przekaźnika jest dziwny.
    Pętla indukcyjna ma opcję blokowania autozamknięcia przy obecności pojazdu więc także może służyć jako zabezpieczenie. Ale trzeba ją (jak i fotki) najpierw zamontować a w instrukcji ani śladu o jej konstrukcji i parametrach.
    Wracajac do pytania w temacie - być może te kombinacje z przekaźnikiem i zielonym powodują zakłócenia w działaniu szlabanu, ale po zdjęciu tej protezy założenie fotek/pętli jest konieczne (jak napisał przedmowca)
  • #12 21780962
    dymu86
    Poziom 3  
    kotbury napisał:
    Odłącz (tak jak na trzeciej fotce) przekaźnik i sprawdź.

Po odpięciu obu wtyczek nic się nie zmienia.
    Jeśli większą zostaje, to się coś blokuje.

Podsumowanie tematu

✨ Szlaban Force GR5000 samoczynnie otwiera się i zamyka w krótkich odstępach czasu. Problem nie wynika ze zmian w ustawieniach ani z pilotów, które są pod kontrolą użytkownika. Analiza ustawień funkcji i schematów wskazuje na brak podłączonej fotokomórki, co może powodować nieprawidłowe działanie automatyki. W urządzeniu zastosowano przekaźnik podłączony do wejścia pętli indukcyjnej (Loop Detector), które jest mylnie opisane i może generować zakłócenia. Odłączenie przekaźnika nie rozwiązuje problemu, jednak normy wymagają stosowania co najmniej jednej linii fotokomórek lub pętli indukcyjnej jako zabezpieczenia i elementu sterującego automatycznym zamykaniem. Brak dokumentacji technicznej i instrukcji producenta utrudnia diagnozę. Zalecane jest podłączenie fotokomórek lub pętli indukcyjnej zgodnie z normami bezpieczeństwa, gdyż obecne połączenia i brak zabezpieczeń mogą powodować samoczynne otwieranie i zamykanie szlabanu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA