logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stihl MS231 – brak wkręcania na obroty, odpala, brak iskry na świecy, cewka?

Rastko2015 13 Gru 2025 22:17 273 2
REKLAMA
  • #1 21780022
    Rastko2015
    Poziom 13  
    Ocena: 61
    Witam, próbuję rozwiązać problem z piłą łańcuchową Stihl MS231.

Przyczyną interwencji mechanicznej był problem z odpalaniem, a jak już odpaliła brak wkręcania na obroty. Rozebrałem gaźnik, wyczyściłem, założyłem nowe uszczelki membranę, poskładałem, wymieniłem filterek w zbiorniku i pali momentalnie, ale dalej nie wkręca się na obroty. Wkręca się, ale przy około 3/4 wciśnięcia dźwigni się dławi. Ściągnąłem filtr powietrza to odpali, ale przy muśnięciu gazu zaczyna się dławić. Ściągnąłem tłumik, bo myślałem, że może przytkany, ale bez niego też to samo. Tłok wygląda bardzo ładnie.

Jedyne co mnie zastanawia to zapłon. Po wykręceniu świecy i jej zmasowaniu nie ma iskry. Włożyłem tę świecę do fajki agregatu hondy i tam iskra jest, zaś nie ma iskry na świecy z agregatu, którą włożyłem do fajki piły. Coś jest z cewką, ale czy przez to nie wkręca się na obroty? Jeżeli cewka niesprawna to dlaczego piła odpala?

Proszę o pomoc, bo zgłupiałem.
  • REKLAMA
  • #2 21780033
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6709
    Gaźnik, w dalszym ciągu. Mam dwie śruby regulacyjne od niskich i wysokich obrotów.
  • #3 21780045
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 264
    A zaworek odpowietrznika zbiornika OK ? Bo może się zasysa i brakuje mu paliwa. Uchyl trochę korek wlewu i zobacz czy się dalej dusi.
REKLAMA