logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ESF6151 zmywarka – naprawa czy wymiana? Wyciek nabłyszczacza, rdzewiejący kosz

Tomek_GZ 16 Gru 2025 10:54 204 9
REKLAMA
  • #1 21781974
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Cześć,
    Luźne pytanie - czy inwestowalibyście w pełnoletnią (a może i 20-letnią) zmywarkę?

Posiadam Electrolux ESF6151, w której cieknie mi zbiornik na nabłyszczacz i mam lekko pordzewiały dolny kosz. Zastanawiam się, czy wymieniać ją na nową, bo generalnie działa. Naczynia myje nawet dobrze, jak na swój wiek :)
    Koszt kosza to jakieś 400 zł, zbiornik na detergent podobnie. Więc za naprawę tego robi się koszt nowej zmywarki. Generalnie można tak ujechać, ale nie wiem, ile "rdzy" z tego kosza przedostało się do mojego organizmu. ;)
    Miała małe usterki, np. wypalone punkty lutownicze od przekaźnika grzałki, sam przekaźnik oraz pompa odpływowa. Koszty więc były niewielkie.

Gdzieś słyszałem opowieść, że te stare zmywarki trzymać jak najdłużej, bo "te nowe to tylko gorsze". Jak sądzicie - jako fachowcy w tej dziedzinie? ;)
    Tylko bez spinania, proszę. Co byście zrobili, będąc na moim miejscu.
  • REKLAMA
  • #2 21781995
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3687
    Z pewnością takich maszyn już nie ma i nie będzie. Dziś pompy myjące trzeba wymieniać średnio co 3-4 lata do tego znacznie bardziej awaryjna elektronika. Podaj numer PNC tego zabytku a zobaczy się jak z dostępnością części. Dolny kosz: https://north.pl/karta/140133729099-kosz-naczynia-do-zmywarki,721-EK-2829.html
    Dozownik: https://expertagd.pl/dozownik-detergentow-do-zmywarki-electrolux-4071358131-oryg
    Kosz możesz oddać do malowania proszkowego, ale dozownik trzeba by wymienić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21782037
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    Tomek_GZ napisał:
    Co byście zrobili , będąc na moim miejscu.

Naprawić i nie zwracać uwagi na koszty. Z dozownika możesz zrezygnować na rzecz kapsułek.
  • #6 21782044
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Tomek_GZ napisał:
    pełnoletnią (a może i 20-letnią) zmywarkę?

Model z 2003-2004.
    Tabela z modelami zmywarek Electrolux ESF6151 z lat 2003–2004
  • #7 21782055
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    misiek1111 napisał:
    Tomek_GZ napisał:
    Co byście zrobili , będąc na moim miejscu.

Naprawić i nie zwracać uwagi na koszty. Z dozownika możesz zrezygnować na rzecz kapsułek.

Faktycznie! Nie pomyślałem o tym :D
    Więc temat dozownika detergentów mamy załatwiony.

Z kosza zrezygnować będzie ciężko ;)
    Ciekawe jak taki lekko przerdzewiały kosz może wpływać na zdrowie..

DiZMar napisał:
    Model z 2003-2004.

Czyli "oczko" nawet stuknęło. ;)
    Niezły wynik...

Dodano po 9 [minuty]:

Znalazłem artykuł https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4071479.html
    Zatem zabieram się za robotę :D
  • REKLAMA
  • #8 21782594
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    misiek1111 napisał:
    Z dozownika możesz zrezygnować na rzecz kapsułek.

Bzdur Wać Pan nie pisze.
    Po pierwsze, wyciek nabłyszczacza nie wypływa na kwestie wypluwania detergentu do mycia.
    Po drugie zmywaki często wykonują mycie wstępne i detergent ma zostać uwolniony dopiero do mycia zasadniczego.

Tomek_GZ napisał:
    Na north już przeglądałem, niby jest zamiennik zasobnika detergentów (tak podaje strona), ale wizualnie wygląda zupełnie inaczej niż mój.

Wyglądać może inaczej, to żadnej problem, istotne jest by pasował w otwór montażowy i dawał się wysterować przez moduł, choć ten na moje nie będzie współzamienny. Poza tym kwestię byszczyku można sobie też odpuścić, nie jest on niezbędny do istoty zmywania. Jeśli chcesz szukać po sieci to dozownik winien mieć nr katalogowy: 4071358131

Tomek_GZ napisał:
    A w przypadku kosza dolnego, to nie wystarczy wziąć jaki kolwiek z 60-tki?

Muszą się zgadzać rolki i głębokość kosza. Ogólnie dolnymi koszami często można pożąglować między modelami. W Eluxach żadko się sypą te kosze, wiec jest szansa, że znajdziesz jakąś używkę w rozsądniejszej cenie.
  • #9 21782663
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    mrice napisał:
    misiek1111 napisał:
    Z dozownika możesz zrezygnować na rzecz kapsułek.

Bzdur Wać Pan nie pisze.
    Po pierwsze, wyciek nabłyszczacza nie wypływa na kwestie wypluwania detergentu do mycia.
    Po drugie zmywaki często wykonują mycie wstępne i detergent ma zostać uwolniony dopiero do mycia zasadniczego.

Zbędne usunąłem.[T.M.]

...ale czasami wystarczy zajrzeć do instrukcji ESF6151, aby zobaczyć, że nasza droga żona jest przystosowana do kapsułek.
    Program ze zmywaniem wstępnym, zostanie przystosowany do kapsułek, po włączeniu tego przycisku:

Panel sterowania zmywarki z zaznaczonym przyciskiem 3 v 1
  • #10 21783477
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    misiek1111 napisał:
    ale czasami wystarczy zajrzeć do instrukcji ESF6151, aby zobaczyć, że nasza droga żona jest przystosowana do kapsułek.

To kolega zajrzy do owej instrukcji i ją przeczyta. 3in1 to nie kapsułki, tylko przystosowanie do tabletek które na ówczesny czas były hitem przy którym użytkownik miał nie stosować ani soli ani nabłyszczacza.
    Poza tym pomysły i wymysły inżynierów to jedno, życie to drugie. Funkcja nie miała żadnego użytecznego zastosowania i z późniejszych modeli została usunięta.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy decyzji dotyczącej dalszego użytkowania lub wymiany 20-letniej zmywarki Electrolux model EFS6151, która ma wyciekający zbiornik na nabłyszczacz oraz pordzewiały dolny kosz. Kosz i zbiornik na detergent wymagają wymiany, a ich koszt jest zbliżony do ceny nowej zmywarki. Urządzenie mimo wieku działa poprawnie i myje naczynia skutecznie. W przeszłości były naprawiane drobne usterki, takie jak wymiana przekaźnika grzałki, pompy odpływowej oraz lutowanie punktów lutowniczych. Pojawia się pytanie o opłacalność inwestycji w naprawę versus zakup nowego sprzętu, z uwzględnieniem jakości i trwałości starszych modeli w porównaniu do współczesnych. Poruszono także kwestie potencjalnego wpływu rdzy z kosza na zdrowie użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA