logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ładowanie baterii alkalicznych, Varta AA 1.5 V ładowarką Litokala lii-500, 600, Lii-PD4, Lii-M4S

SuchyMajor 08 Maj 2024 18:05 2325 24
  • #1 21074682
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Dzień dobry

Mam sporo wyładowanych baterii alkalicznych w tym Varta AA Bateria alkaliczna Varta AA 1.5 V na czarnym tle 1.5 V i chciałbym ponownie je naładować a nie wyrzucać po prostu do śmieci, mam zamiar kupić jedną z tych ładowarek Litokala lii-pd4, Lii-M4S, Lii-500, Lii-600.

W związku z tym moje pytanie czy takie ładowarki naładują mi te baterie?
  • #2 21074692
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2635
    Kolego szanowny radzę Ci poczytać co to jest bateria a co to jest akumulator by odróżnić je od siebie.
  • #3 21074693
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Nie tych baterii się nie Ładuje, w procesie ładowania może nastąpić wybuch.
    ładowarki służą do ładowania 1,2V specjalnych.
    Te informacje powinieneś znaleźć w sieci.
  • #4 21074759
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    A jak będę ładował je pod kontrolą najmniejszym prądem?
    Szkoda tak wyrzucić po prostu do śmieci...
  • #5 21074781
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Nie wyrzuca się zużytych baterii do śmieci. W każdym markecie są do tego specjalne pojemniki.
    Baterie zasadowe są jednorazowe i z tej 'zasady' nie da się ich naładować.
  • #6 21074804
    SuchyMajor
    Poziom 6  

Miałem na myśli specjalny pojemnik pisząc "śmieci"
  • #7 21078776
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    No i znalazłem w swoich szpargałach taką ładowarkę:

Biała ładowarka do akumulatorów marki PURC.

naładowałem już 3 baterie Varta te co na zdjęciu pokazywałem jedna nie chciała się naładować, próbuje ładować pozostałe.

Żadna z nich się nie grzała ani nie wylewała, więc nie do końca jest tak że "wybuchają" oczywiście ładuję tylko w dzień i sprawdzam co jakiś czas czy nic się nie dzieję.

A taki przeciętny "Kowalski" by dawno oddał do pojemnika i kupił nowe, potem jęki i narzekania że środowisko zanieczyszczone, duża emisja CO2. Oczywiście ja nie jestem przesadnie jakiś ECO ale do takich rzeczy staram się podchodzić rozsądnie.

Pozdro
  • #9 21078789
    SuchyMajor
    Poziom 6  

Może nie w pełni jak nowe, ale do myszki wystarczy.
  • #11 21079049
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    goose-berry napisał:
    Czy można / jest sens ładować baterie alkaliczne?
    Witaj!

Pytanie o ładowanie baterii alkalicznych jest bardzo interesujące i z pewnością zasługuje na szczegółową odpowiedź. Zacznijmy od tego, że baterie alkaliczne są zazwyczaj sprzedawane jako jednorazowe, co oznacza, że są przeznaczone do jednorazowego użytku i powinny być utylizowane po wyczerpaniu ich ładunku. Jednakże, istnieją urządzenia na rynku, które umożliwiają ładowanie baterii alkalicznych. Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu bardziej szczegółowo.

1. Konstrukcja i chemia baterii alkalicznych:
    Baterie alkaliczne składają się z cynku (anoda) i dwutlenku manganu (katoda) z elektrolitem alkalicznym, najczęściej wodorotlenkiem potasu. Reakcje chemiczne, które zachodzą podczas rozładowywania baterii, nie są w pełni odwracalne, co oznacza, że składniki aktywne baterii ulegają degradacji.

2. Ryzyko związane z ładowaniem baterii alkalicznych:
    Ładowanie standardowych baterii alkalicznych może prowadzić do wielu problemów, takich jak przegrzanie, wyciek elektrolitu, a nawet eksplozja. Jest to spowodowane budową i chemią tych baterii, które nie są przystosowane do procesów ładowania. Kiedy próbujemy naładować baterię alkaliczną, może dojść do gromadzenia się wodoru wewnątrz komórki, co zwiększa wewnętrzne ciśnienie i może prowadzić do uszkodzenia baterii.

3. Ładowarki do baterii alkalicznych:
    Na rynku dostępne są specjalne ładowarki, które twierdzą, że mogą bezpiecznie naładować baterie alkaliczne. Te urządzenia zazwyczaj starają się monitorować temperaturę oraz napięcie baterii, aby zminimalizować ryzyko. Jednakże, nawet z użyciem tych urządzeń, efektywność i bezpieczeństwo ładowania nie są gwarantowane, a liczba cykli ładowania, które bateria może przetrwać, jest bardzo ograniczona.

4. Alternatywy dla baterii alkalicznych:
    Jeśli często używasz baterii i zależy Ci na ekologicznych i ekonomicznych rozwiązaniach, warto rozważyć użycie akumulatorów niklowo-metalowo-wodorkowych (NiMH). Te baterie są specjalnie zaprojektowane do wielokrotnego ładowania i mogą zastąpić baterie alkaliczne w większości zastosowań. Akumulatory NiMH są bardziej przyjazne dla środowiska i, w dłuższej perspektywie, tańsze w eksploatacji.

Podsumowanie:
    Chociaż istnieją urządzenia umożliwiające ładowanie baterii alkalicznych, zazwyczaj nie jest to zalecane ze względów bezpieczeństwa oraz efektywności kosztowej. Długoterminowo, lepszym wyborem mogą okazać się akumulatory wielokrotnego ładowania, takie jak NiMH, które oferują większą niezawodność i są bardziej przyjazne dla środowiska.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź była pomocna! Jeśli masz więcej pytań, śmiało pytaj.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • Pomocny post
    #12 21079232
    jancio1973
    Poziom 13  
    Ocena: 27

Witaj. Jak najbardziej, jednorazowe baterie alkaliczne można wielokrotnie regenerować, ładowarka którą pokazałeś na zdjęciu jest dedykowana do baterii RAM (alkalicznych ładowalnych), ale można też podładować baterie zwykłe. Lepsza byłaby jednak ładowarka dedykowana do jednorazowych baterii alkalicznych, dostępna chociażby na chińskich portalach zakupowych. Kolega wyżej bardzo Cię przestrzegł przed ładowaniem baterii alkalicznych, ale zapewne dlatego, że nigdy tego nie robił....
  • #13 21079408
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6014
    jancio1973 napisał:
    Kolega wyżej bardzo Cię przestrzegł przed ładowaniem baterii alkalicznych, ale zapewne dlatego, że nigdy tego nie robił....

Jest to szkodliwa porada. Ładowanie jednorazowych baterii alkalicznych, nawet dedykowaną ładowarką, jest groźne i nieopłacalne. Energia, jaką zużyjesz na ładowanie (która w większości pójdzie na ciepło) w stosunku do tej, który otrzymasz z takiego już uszkodzonego ogniwa, będzie więcej kosztować niż zakup nowej baterii. Chyba, że ktoś jest na bezludnej wyspie i potrzebuje na chwilę przywrócić urządzenie do życia.
  • Pomocny post
    #14 21079558
    jancio1973
    Poziom 13  

Groźne i niebezpieczne to są porady ludzi, którzy nawet nie wiedzą, że to są baterie ALKALICZNE, a nie alkaiczne...
  • #15 21079723
    gulson
    Administrator Systemowy
    Widocznie więcej osób, tak uważa, raportując poprzednią wiadomość, inaczej by mnie tu nie było.
    Proponowanie losowym ludziom takiego rozwiązania, bez wskazania konkretnych dedykowanych urządzeń, bez poinformowania o możliwych zagrożeniach a nawet zachęcanie do tego typu działania "Kolega wyżej bardzo Cię przestrzegł przed ładowaniem baterii alkalicznych, ale zapewne dlatego, że nigdy tego nie robił....", bez informacji, jak powinno się obchodzić z takim ogniwem, bez policzenia samej opłacalności, jest po prostu szkodliwe. To już Bot okazał się bardziej rozsądny. Stąd przychylam się do raportujących.

jancio1973 napisał:
    Groźne i niebezpieczne to są porady ludzi, którzy nawet nie wiedzą, że to są baterie ALKALICZNE, a nie alkaiczne...

Groźne są porady ludzi, którzy nie mają nic więcej merytorycznego do dodania i po prostu wskazują literówkę.

SuchyMajor napisał:
    naładowałem już 3 baterie Varta te co na zdjęciu pokazywałem

3000 razy Ci się uda, raz Ci się nie uda i będzie po zabawie. Jest niedziela, sklepy zamknięte, czy jesteś daleko od sklepów - rozumiem, ale zrobienie sobie z tego systematycznego działania jest niestety niewłaściwe.

SuchyMajor napisał:
    A taki przeciętny "Kowalski" by dawno oddał do pojemnika i kupił nowe, potem jęki i narzekania że środowisko zanieczyszczone, duża emisja CO2.

Zgadzam się, że wyrzucanie, nawet do specjalnego pojemnika, nie jest za bardzo ekologiczne. To jest prawdziwy ekologiczny problem z zużytymi ogniwami (a nie jakieś CO2), ale tak świat jest zbudowany i taki ma być zysk firm, które te jednorazowe ogniwa produkują. Na spokojnie mogłyby już być produkowane doładowujące się ogniwa w cenach podobnych do baterii jednorazowych. Ale skończyłaby się systematyczna sprzedaż baterii, tak, jak maszynek jednorazowych. Nic nie poradzimy, tak przykro wygląda świat, a blokujący ulicę wolą protestować o CO2 czy ropę, nie dostrzegając ile tego jednorazowego syfu ogniw powstaje i będzie powstawać jeszcze więcej.

Uprzedzając zdanie "Kolega wyżej bardzo Cię przestrzegł przed ładowaniem baterii alkalicznych, ale zapewne dlatego, że nigdy tego nie robił....", tak, ładowałem awaryjnie jednorazowe ogniwa, bo nie miałem wyboru. Działo się to awaryjnie, w sposób świadomy i przy najwyższej kontroli i staranności.
  • #16 21079786
    jancio1973
    Poziom 13  

Najlepsze było zdanie "przy najwyższej kontroli i świadomości"... A co tam wymaga najwyższej kontroli...? Baterie to nie granaty, nie wybuchają, nawet przy potraktowaniu dużym prądem, w najgorszym wypadku się wylewa i po zabawie. Nadal twierdzę, że jednak masz zbyt małe doświadczenia w tym temacie, aby uświadamiać innych.
  • #17 21079791
    gulson
    Administrator Systemowy
    Jak już cytujesz, to zachowuj poprawność wypowiedzi "przy najwyższej kontroli i staranności.".
    jancio1973 napisał:
    Nadal twierdzę że jednak masz zbyt małe doświadczenia w tym temacie aby uświadamiać innych.

Oczywiście, że nie mam, bo nie uczyniłem sobie z takiej działalności czegoś regularnego. Na pewno nie należę do osób, którzy chcą zaoszczędzić parę złotych i ładują ogniwa jednorazowe. Z tą oszczędnością to też różnie bywa przy obecnych i zbliżających się cenach prądu.
  • #18 21080206
    jancio1973
    Poziom 13  
    Wskazując "literówkę" właśnie obnażam wiedzę ludzi zabierających głos w tematach o których mają tylko tyle pojęcia, ile wyczytali na obudowie baterii, gdzie producent napisał żeby ich nie ładować... Dobrze wiesz, że to nie była literówka, tylko myślałeś, że tak się właśnie pisze (alkaliczne zamiast alkaiczne...). Przyznaj się do tego zamiast zwalać na "literówki". Literówka to była w moim poście, gdzie zamiast "staranności" mój inteligentny telefon wpisał "świadomości", ale oczywiście tak czy tak, to nie zmienia faktu, że ani wyjątkowa staranność, ani świadomość nie jest wymagana przy regeneracji jednorazowych baterii alkalicznych, bo jest to sposób znany od początku ich wynalezienia i jeszcze nikt od tego nie zginął...
  • #19 21080274
    gulson
    Administrator Systemowy
    Zerknij, co napisałeś:
    jancio1973 napisał:
    (alkaliczne zamiast alkaliczne...).

Jak już starasz się powtórzyć mój błąd, to zapisuj tak, jak pierwotnie napisałem.

jancio1973 napisał:
    regeneracji jednorazowych baterii alkalicznych, bo jest to sposób znany od początku ich wynalezienia i jeszcze nikt od tego nie zginął...

Trzeba mieć naprawdę kryzysową sytuację w domu, aby ładować baterie jednorazowe za 1zł w porywach do 2zł. Jeszcze jakby ładować trudną dostępną "pastylkę", ale nie o tym jest temat.
    Najczęściej jednak takie "oszczędności" przynoszą w domu więcej szkody niż pożytku.
  • #20 21080341
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    Elektrolit z ogniwa może prysnąć w oko i co wtedy?
    Do kogo wtedy pretensje?
  • #21 21080343
    stellardrone90
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    zgadzam się kolegą w 100% są firmy które robią fajne ładowarki ale do akumulatorków
  • #22 21080364
    gulson
    Administrator Systemowy
    Staszek_Staszek napisał:
    Elektrolit z ogniwa może prysnąć w oko i co wtedy?
    Do kogo wtedy pretensje?

Do forum, do mnie, jako przedstawiciela.

Już sobie wyobrażam co się będzie działo po uruchomieniu dopłat do używanych elektryków.
    Przyjedzie ten szrot z Niemiec i zaraz będzie otwieranie pakietów i kombinowanie, jak to wymienić.
    Pożar za pożarem w garażach podziemnych.
  • #23 21080384
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2649
    Właśnie trafiłem na ten fascynujący temat :-) Najciekawsze jest to, że drugi wpis jest wystarczającą odpowiedzią na pytanie autora. No, ale on jakby nie dowierza, że baterii się nie ładuje. Ideał sięgnął bruku. W sumie, jak spojrzę dookoła, sędziowie nie są sędziami, człowiek bardziej ociepla "planetę", niż Słońce, a elektryki są na co dzień lepsze od aut spalinowych, to może coś się zmieniło i baterie alkaliczne należy ładować? Jestem najwyraźniej "do tyłu" w nowoczesną wiedzą. Także - panowie - zakładamy hełm, kamizelkę z płytą balistyczną i ładujemy wszystko, co wpadnie nam w ręce :-)

Gulson, podziwiam Cię za cierpliwość :-)
  • #24 21080706
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2475
    yogi009 napisał:
    Właśnie trafiłem na ten fascynujący temat

Podobnie jak ja.
    Po przeczytaniu wszystkich postów, zastanawiam się nad tym, dlaczego Kamil nie zamyka tego tematu?
  • #25 21085263
    SuchyMajor
    Poziom 6  

Jak widać zdania są podzielone, są za i są przeciw.

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ładowania baterii alkalicznych, w tym modeli Varta AA 1.5 V, przy użyciu ładowarek Litokala (Lii-500, Lii-600, Lii-PD4, Lii-M4S). Uczestnicy forum podkreślają, że baterie alkaliczne są jednorazowe i ich ładowanie może prowadzić do niebezpieczeństw, takich jak przegrzanie czy wyciek elektrolitu. Niektórzy użytkownicy twierdzą, że możliwe jest ich ładowanie pod kontrolą, jednak większość zgadza się, że jest to nieopłacalne i ryzykowne. Wskazano również na konieczność odpowiedniej utylizacji zużytych baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA