Witam
Chciałbym wrócić do zamkniętego tematu:
Sterowanie oświetleniem SIEMENS LOGO 8 – jak wyłączyć czasówkę czujki ruchem łącznika I1?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4154075.html#21762561
Do rozwiązania nr3 kolegi @tos18 :
Podczas używania tego rozwiązania okazuje się że:
Po kliknięciu 1s w I1 (pushbutton - przycisk chwilowy) przekaźnik zaskakuje i jest ok świeci.
W tym czasie czujka narusza I2 i po upływie czasówki B004 gaśnie przekaźnik a przecież nie powinien bo switch I1 włącza na stale do momentu wyłączenia.
Założenia były takie:
I1 i I2 to przycisk chwilowy:
1. I1 - switch 1s włącza na stałe kolejny kilk wyłącza .
2. I2 - czujka switch 1s włącza i po ustawionym czasie wyłącza kolejne naruszenia kasują czas.
3. W trakcie czasu czasówki klik w I1 wyłącza kolejny klik włącza na stałe kolejny wyłącza.
W propozycjach poprzedniego tematu mamy też układ kolegi @Rafik4 jednak pierwszy klik nie gasi o czym pisałem już w poście w poprzednim temacie. Negacja wstawiona ale dalej to samo.
Dodano po 7 [godziny] 6 [minuty]:
Panowie poddaje moje rozwiązanie do oceny:
Efekt jest taki że działa według założeń.
Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:
Niestety jednak okazuje się że moje rozwiązanie jest kiepski i się zacina
Chciałbym wrócić do zamkniętego tematu:
Sterowanie oświetleniem SIEMENS LOGO 8 – jak wyłączyć czasówkę czujki ruchem łącznika I1?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4154075.html#21762561
Do rozwiązania nr3 kolegi @tos18 :
Podczas używania tego rozwiązania okazuje się że:
Po kliknięciu 1s w I1 (pushbutton - przycisk chwilowy) przekaźnik zaskakuje i jest ok świeci.
W tym czasie czujka narusza I2 i po upływie czasówki B004 gaśnie przekaźnik a przecież nie powinien bo switch I1 włącza na stale do momentu wyłączenia.
Założenia były takie:
I1 i I2 to przycisk chwilowy:
1. I1 - switch 1s włącza na stałe kolejny kilk wyłącza .
2. I2 - czujka switch 1s włącza i po ustawionym czasie wyłącza kolejne naruszenia kasują czas.
3. W trakcie czasu czasówki klik w I1 wyłącza kolejny klik włącza na stałe kolejny wyłącza.
W propozycjach poprzedniego tematu mamy też układ kolegi @Rafik4 jednak pierwszy klik nie gasi o czym pisałem już w poście w poprzednim temacie. Negacja wstawiona ale dalej to samo.
Dodano po 7 [godziny] 6 [minuty]:
Panowie poddaje moje rozwiązanie do oceny:
Efekt jest taki że działa według założeń.
Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:
Niestety jednak okazuje się że moje rozwiązanie jest kiepski i się zacina