logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Came ZL19N – siłowniki wykonują krótki ruch i się wyłączają – jak poprawnie podłączyć?

kacprzakpatryk 21 Gru 2025 18:45 252 11
REKLAMA
  • #1 21786851
    kacprzakpatryk
    Poziom 6  
    Witam. Mam centralkę Came ZL19N. Chcę podłączyć siłowniki do tego, ale robią one aby krótki ruch i się odłączają. Macie pomysł, jak to podłączyć? Foto komórek nie ma jeszcze.
    AI: Jakie dokładnie siłowniki podłączasz do tej centralki (model, typ)?
    Came A3024
    Załączniki:
    • Came ZL19N – siłowniki wykonują krótki ruch i się wyłączają – jak poprawnie podłączyć? 17663390322541579796164307344935.jpg (3.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21786955
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Bez fotokomórek potrzebne są mostki na 2 i C3 na 2 i C1, albo lepiej ustawić dip 8 i dip 10 na ON bez zakładania mostków, po za tym jeżeli nie ma włącznika STOP ze stykami NC (styki 1 i 2), normalnie zwarte to, albo mostek na 1 i 2 i dip 9 na OFF, albo dip 9 ma być w pozycji ON bez mostka, jeżeli jest włącznik bezpieczeństwa podłączony do styków 1 i 2 to dip 9 ma być na OFF.
  • REKLAMA
  • #3 21787021
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Cześć,

Ta płyta to jedna z najgorszych płyt do uruchomienia i ogólnie do obsługi / serwisu. Bardzo przekombinowana.

Teraz popatrzyłem że podłączyłeś tylko kable od napędów ale nie widzę by były podłączone krańcówki - to taki zabytek oraz biały kruk że nie pamiętam już czy tak może być :) W środku napędu powinna być płytka od krańcówek.

Z tego co widzę masz źle ustawiony potencjometr od czasu pracy - powinien być prawdopodobnie ustawiony na max.

Porób mostki jak pisał przedmówca i daj znać czy coś się zmieniło.

Może wspólnymi siłami da się to uruchomić ;)

Ps. napędy ATI muszą mieć do pracy ogranicznik na zamknięcie aby brama się o niego oparła. Jeżeli będziesz testować bez tego ogranicznika na stole to nakrętka pociągowa może wypchnąć obudowę napędu doprowadzając do jego uszkodzenia ;) Musisz więc albo odłączyć zasilanie wcześniej albo testować na bramie. Porada oczywiście dotyczy przypadku jeżeli masz ATI A3024 itp. Te centrale były często stosowane z tymi napędami oraz napędami FROG-A24.

Pozdrawiam
  • #4 21787030
    kacprzakpatryk
    Poziom 6  
    >>21787021 Doszedłem do tego, że bez ogranicznika to wyrywa aż, ale czemu krańcówki nie wyłączają go, gdy wózek dojeżdża do niego?

Dodano po 2 [minuty]:

>>21786955 No teraz chodzą, ale w jedną stronę, to znaczy aby otwierają a nie zamykają. Mało nie wyrwie tej śruby pociągowej. Krańcówki nie odłączają, nie wiem czemu

Dodano po 7 [minuty]:

>>21787021 Tak mam a3024 siłowniki. Muszą być ograniczniki i na otwieraniu, i na zamykaniu bramy? Co za bezsens - wbijać pale albo coś na posesji, żeby się brama zamknęła

Dodano po 43 [minuty]:

>>21787021 Tak mam a3024 siłowniki. Muszą być ograniczniki i na otwieraniu, i na zamykaniu bramy? Co za bezsens - wbijać pale albo coś na posesji, żeby się brama zamknęła
  • #5 21787073
    rokbok
    Poziom 40  
    kacprzakpatryk napisał:
    doszedłem do tego że bez ogranicznika to wyrywa aż ale czemu krańcówki nie wyłączają go gdy wózek dojezdza do niego

Musisz wyregulować ustawienia opisane w rozdziale 8 manuala łącznie z amperometryką.

Pokrętła regulacyjne na płycie sterującej z opisem funkcji amperometryki i czasów.
  • #6 21787078
    kacprzakpatryk
    Poziom 6  
    >>21787073 No tak, ale muszę mieć najpierw zamontowane to na bramie, a jeszcze nie mam. Założę to, sprawdzę. A nie powinno to działać jak brama garażowa, że przyciskiem pilota mogę zatrzymać bramę w połowie, np. i naciskając drugi raz ją zamknąć? Dziwny ten napęd.
  • REKLAMA
  • #7 21787082
    rokbok
    Poziom 40  
    kacprzakpatryk napisał:
    no tak, ale muszę mieć najpierw zamontowane to na bramie, a jeszcze nie mam

No to musisz założyć inaczej nie sprawdzisz.

kacprzakpatryk napisał:
    A nie powinno to dizlaac jak brama garażowa że przyciskiem pilota mogę zatrzymać bramę w połowie np i naciskając drugi raz ją zamknąć?

I tak będzie działać jak prawidłowo ustawisz w opcjach, dip 2 na OFF.

kacprzakpatryk napisał:
    dziwny ten napęd.

Dziwny to on jest jak źle są ustawione jego funkcje, po to masz manual żeby się do niego zastosować.
  • #8 21787093
    kacprzakpatryk
    Poziom 6  
    >>21787082 >>21787082Pokrętła regulacyjne na płytce sterującej oznaczone jako OP TIME, A.C.T. i DELAY 2MZbliżenie na płytkę drukowaną z trzema niebieskimi potencjometrami oznaczonymi AMP. SENS.Przełączniki DIP ustawione w określonej pozycji na zielonej płytce PCB z oznaczeniami Teraz mam tak to ustawione.
  • REKLAMA
  • #9 21787100
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Możesz spróbować podłączyć to tak jak ferniaka, będzie stop na otwarciu oraz hamowanie na zamknięcie, czyli tylko na zamknięcie będzie potrzebny ogranicznik. Musisz to zweryfikować.

Schemat podłączenia dwóch siłowników FERNI 24 V do centrali sterującej.

Tą centralę z tego co pamiętam dało się podłączyć na stop w jedną i drugą stronę ale jak ? - nie pamiętam ;D

kacprzakpatryk napisał:
    ale czemu krańcówki nie wyłączają go gdy wózek dojezdza do niego?

Bo ta krańcówka daje sygnał że ta przeszkoda którą wykryje centrala to jest ogrnicznik mechaniczny a nie np auto w świetle ;D
    Reasumując po najechaniu na krańcówkę brama napotkaną przeszkodę traktuje jak ogranicznik i będzie na niego napierać.

Tłumaczyłęm Ci że regulator optime ma być na stałe na max ( albo na minimum - nie pamiętam dokładnie) a ty go przestawiasz.
  • #10 21787114
    rokbok
    Poziom 40  
    kacprzakpatryk napisał:
    no tak, ale muszę mieć najpierw zamontowane to na bramie, a jeszcze nie mam

Na tzw. "stole" nie sprawdzisz wszystkich ustawień, zachodzą pewne zależności, które to można ich działanie ustawić na już zamontowanym napędzie do bramy, szkoda Twojego wysiłku i czasu.
    Zamontuj napęd do bramy, manual w rękę i krok po kroku ustawiaj odpowiednie opcje dla jego działania, wtedy jak coś będzie nie tak to można z łatwością dokonać korekty ustawień.
  • #11 21787133
    kacprzakpatryk
    Poziom 6  
    >>21787114 >>21787100 Zamontuję na bramę i będę działał. Ważne, że chodzi i reaguje. Dziękuję za rady. Pewnie będę jeszcze potrzebował pomocy, ale dużo mi rozjaśniliście
  • #12 21788439
    kacprzakpatryk
    Poziom 6  
    >>21787073 Podłączyłem i brama wykonuje ruch w jedną stronę, a potem w sekundę się wyłącza. Próbowałem regulować Op Time w jedną i drugą i nic nie dało. Czy coś nie musi być zmostkowane, jak nie ma fotokomórek?

Dodano po 21 [minuty]:

>>21787100 Podłączyłem według właśnie twojego schematu, brama robi mały ruch, po czym się wyłącza. Reakcja pilota aby w jedną stronę jakby chciała zamykać, a otwierać wcale. Mimo zmiany zworki nr dwa według instrukcji

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia siłowników do centralki Came ZL19N, gdzie siłowniki wykonują jedynie krótki ruch i następnie się wyłączają. Użytkownik posiada siłowniki Came A3024 i nie ma jeszcze podłączonych fotokomórek. Kluczowe jest prawidłowe podłączenie siłowników do centralki, uwzględniające odpowiednie zasilanie, sterowanie oraz brak sygnału z fotokomórek, które mogą wpływać na działanie automatyki. Wskazane jest sprawdzenie schematu podłączenia centralki ZL19N z siłownikami A3024 oraz uwzględnienie wymagań dotyczących sygnałów bezpieczeństwa i sterowania, aby uniknąć przedwczesnego wyłączania siłowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA