logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odpływ umywalki – czy jest zrobiony poprawnie- brzydko pachnie.

wojciechsolarz1234 21 Gru 2025 23:34 855 23
REKLAMA
  • #1 21787117
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    Witam.
    Proszę o opinię - czy ten odpływ z umywalki jest dobrze zrobiony? Pośmierduje mi z umywalki. Wszystko rozkręciłem, wymyłem i złożyłem tak jak było. Niestety sytuacja się nie zmieniła. Jeśli nie jest OK, to podpowiedzcie co zmienić - dać duży syfon? Teraz jak widać jest tylko kolanko.
    Dodam, że dom jest stary - ok 50 lat, więc może to wina czegoś dalej - rury idą w ścianie łazienki, więc dostęp do nich mam dopiero na dole w piwnicy.

Białe plastikowe kolanko odpływowe pod umywalką przy ciemnej ścianie z płytek
  • REKLAMA
  • #2 21787156
    j_an_t
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Musi być dobry syfon! Woda w syfonie zamyka wydobywanie się zapachów z kanalizacji. Jeśli będzie jakiś miniaturowy to podciścnienie wywołane odpływającą wodą może wyssać wodę z syfonu i droga dla zapachów będzie otwarta.
  • #3 21787407
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    j_an_t napisał:
    Musi być dobry syfon!

Czyli ten zawijas, myślisz, jest za mały?
  • #4 21787443
    j_an_t
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Wygląda to dziwnie, jakby brakowało osadnika. Czy to na pewno jest kompletne?
  • #5 21787590
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    j_an_t napisał:
    Czy to na pewno jest kompletne?

Nie wiem, nie montowałem tego. Natomiast też mi się to trochę nie podoba. Może spróbuję jakoś to przerobić, żeby był większy i głębszy syfon i ten pojemnik na brudy, którego teraz w sumie nie ma, bo jest tylko kolanko.
  • REKLAMA
  • #6 21787602
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1489
    Ja zamiast tradycyjnych syfonów z odstojnikiem przeszedłem na tzw. elastyczne. Czyli karbowana rura gdzie syfon sam sobie wyginasz jak chcesz. Zaleta to kiedy się zapcha to nie musisz rozkręcać tylko wystarczy powyginać i samo się przepchnie, a potem wygiąć jak było.
  • #7 21787663
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 476
    Z tego nie powinno śmierdzieć bo "syfon na wodę" jest spory. Trochę może pokracznie to wygląda, i jakby składane z dwóch, niemniej prawdopodobnie jest szuflada w szafce, dlatego ktoś zastosował od razu niskie-długie odejście do tyłu aby odpływ nie kolidował z szufladą. O ile ze ściany wychodzi średnia 32 to można by tam jakieś kolanko zastosować 32 aby to podprostować jeżeli to komuś przeszkadza. Co do smierdzenia. Na pewno to z tej umywalki smierdzi? Nie obok np. z pralki? Czy to był jakiś gruby remont teraz robiony? Czy może jest tak, że śmierdzi dopiero jak ktoś spuści wodę w toalecie?

Rury spiro to raczej ostateczność, pod umywalką to jeszcze pól biedy, gorzej jak ktoś takie coś w zabudowie prysznica czy wanny stosuje. Lubią pękać.
  • #8 21787801
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    >>21787663
    Zgadza się, z przodu są szuflady, więc nie można od razu pójść rurą w dół.
    Remontowana była cała łazienka. Z umywalki śmierdzi najbardziej. Może właśnie problem jest przez to, że po otwarciu zaworu w kanalizacji podciśnienie pobiera za dużo wody. Czyli przydałby się większy syfon - tak myślę na moje amatorskie rozumowanie.
  • #9 21787808
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 476
    To może byś sprawdził, umył ręce, a następnie spuścił wodę w toalecie i się upewnił co się dzieje? Choć prędzej powinno z prysznica pociągnąć jak jest. Czy przypadkiem podczas remontu nie zlikwidowano jakiegoś choćby cienkiego odpowietrzenia, bo majstrowi ot przeszkadzało? Na strychu nie widzisz jakiej wystającej rurki?
  • REKLAMA
  • #10 21787809
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 826
    Syfon wygląda w sumie dobrze. Problem z podciśnieniem może być spowodowany słabą wentylacją, zwłaszcza w okresie grzewczym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21787877
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Montuję takie "syfony" i nie miałem problemu ze smrodkiem. Problem może być w odpowietrzeniu pionu kanalizacyjnego, a raczej jego braku.
    Spuść wodę w kibelku i sprawdź czy w syfonie dalej jest woda - jak nie ma - kup inny syfon.
    Podobne rozwiązanie jest stosowane w zlewozmywakach kuchennych - normalny syfon butelkowy byłby zapchany resztkami ze zlewozmywaka po kilku myciach.
  • REKLAMA
  • #12 21787884
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2036
    A czy wszystkie uszczelki (trójkątne) są dobrze założone? Lubią się gdzieś zawinąć. Nie leje, ale lubi śmierdzieć.
  • #13 21787892
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 232
    Zatkaj korkiem umywalkę, napełnij 5-10 l wody, wyjmij korek. Zwróć uwagę czy jak woda kończy się wylewać słychać z syfonu bulgotanie, jeśli tak musisz założyć przy samej ścianie trójnik i zaworek napowietrzający, wtedy nie będzie wyciągać wody z syfonu, tylko pociągnie powietrze zaworkiem, a syfon pozostanie cały czas napełniony wodą.
  • #14 21787972
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1878
    Czy ten poziomy odcinek rury odchodzący bezpośrednio od umywalki ma spadek w odpowiednią stronę? Bo jak nie, to na całym odcinku tej rury może stać woda i będzie śmierdzieć. A ostatecznie może się nawet zapchać.
  • #15 21787979
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6567
    kris8888 napisał:
    Czy ten poziomy odcinek rury odchodzący bezpośrednio od umywalki ma spadek w odpowiednią stronę? Bo jak nie, to na całym odcinku tej rury może stać woda i będzie śmierdzieć. A ostatecznie może się nawet zapchać.

Wygląda pod górę, a więc nie wszystka woda spływa. Zapewne to jest przyczyną problemu.
  • #16 21788058
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    >>21787972
    Na tej poziomej jest spadek, niewielki, ale jest.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21787877

Jutro będę się przyglądał, kiedy jest woda i ile jej jest.
  • #17 21788282
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1878
    Jeżeli umywalka ma w swojej ceramice zrobiony kanał przelewowy, to w nim potrafi się czasem zebrać trochę syfu i śmierdzieć. Trzeba to dokładnie przepłukać.
  • #18 21788455
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    >>21788282
    Kanał przelewowy też czyściłem. Podejrzewam, że to jednak coś z syfonem jest nie do końca OK.
  • #20 21790507
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    robert nawrot napisał:
    To zamontuj "butelkowy" i wtedy się przekonasz czy dalej śmierdzi.

Jaki to jest "butelkowy"? Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie albo link? Nic mi to określenie nie mówi.
  • #23 21795321
    wojciechsolarz1234
    Poziom 2  
    >>21791083
    Kupiłem z napowietrzaczem i okazało się, że się nie zmieści bez przerabiania szuflady, więc go zwróciłem.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest nieprzyjemny zapach wydobywający się z odpływu umywalki w starym domu (ok. 50 lat). Obecny odpływ składa się jedynie z kolanka, bez klasycznego syfonu z osadnikiem, co może powodować wyssanie wody z syfonu i przedostawanie się zapachów z kanalizacji. Zalecane jest zastosowanie większego, głębszego syfonu, najlepiej butelkowego, który zatrzymuje wodę i blokuje zapachy. Wskazano również na możliwe problemy z podciśnieniem w instalacji kanalizacyjnej, które może powodować wyciąganie wody z syfonu, co można rozwiązać przez montaż zaworu napowietrzającego przy trójniku na odpływie. Sprawdzenie poprawnego spadku poziomego odcinka rury jest istotne, gdyż brak spadku powoduje zaleganie wody i powstawanie zapachów. Czyszczenie kanału przelewowego umywalki również jest ważne, gdyż może się tam zbierać brud powodujący nieprzyjemny zapach. Elastyczne syfony karbowane są alternatywą ułatwiającą udrożnienie bez demontażu. Próby montażu syfonu z napowietrzaczem mogą wymagać przeróbek szafki pod umywalką ze względu na ograniczoną przestrzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA