Witam. Posiadam części tunera samoróbki i chciałbym zbudować (odbudować) takie urządzenie. Nie wiem jak się do tego zabrać, jak to ze sobą połączyć, podejrzewam, że płytka z fabryczną głowicą pochodzi z czasopisma Radioelektronik itp., ale nie mam pojęcia z którego numeru. Układ z sensorami jest połamany, ale posiadam płytkę programatora z jakiegoś urządzenia Unitry (prawdopodobnie z Merkurego). Ogólnie chodzi mi o to, żeby zbudować tuner z widocznymi wskaźnikami varia i z programatorem, reszta układu może być dowolna. Proszę o propozycje rozwiązań oraz jakieś informacje na temat widocznych płytek wchodzących w skład urządzenia. Dziękuję
Głowica, tor p.cz. demodulator i masz sygnał m.cz. Programator podłączasz do głowicy - ustala napięcie warikapowe żebyś nie musiał kręcić pokrętłem strojenia. Jeden potencjometr do strojenia też musi być. Do tego linka napędu skali i potencjometru oraz kondensatora strojeniowego dla zakresów D,S,K co chińczyk nazywa LW, AM, SW . Piękna logika nazewnicza i ten chłam jest tutaj sprowadzany w wersjach FM (UKF) i AM (średnie, MW), czasem z krótkim (K, SW). Polakami nikt się nie przejmuje i nie robi dla nich odbiorników na fale długie.
Masz kilka płytek, które trzeba ze sobą połączyć - masa, sygnały, napięcia zasilające. Wszystko trzeba czymś zasilić. Zasilacze z polskich tunerów są dość łatwe do skopiowania - zazwyczaj są tam stabilizatory parametryczne z diodą zenera i wtórnikiem emiterowym. Do tego stabilizator napięcia warikapowego. Mostki prostownicze i transformatory z mnóstwem napięć po stronie wtórnej.
Jeżeli masz podejrzenia co do pochodzenia płytek, to ściągnij schematy i posprawdzaj czy faktycznie stamtąd one są. Głowica i tor p.cz. z jednego odbiornika ułatwia budowę/odbudowę, bo nie musisz do siebie dopasowywać tych elementów.
Sam tor p.cz. to ledwo jeden układ scalony z filtrem FCM 10,7 MHz. To z nim będzie problem, bo producenci odeszli od filtrów ceramicznych. Zawsze można nawinąć cewki i stroić. Trzeba sięgnąć do starszych schematów. Zacznij od schematu OR Merkury Link.
Niestety nie mam pojęcia, z czego są części. Głowice dałoby radę jeszcze porównać ze zdjęciami z internetu, programator też, natomiast reszta to inwencja twórcza.
Wygląda na to że masz wszystko.
Na płytce z głowicą jest kompletny tor pcz i demodulator (UL1200). Z płytki ma wyjść sygnał mpx do dekodera stereo.
Dekoder stereo to ta płytka z czterema cewkami w rdzeniach kubkowych. Zasilacz też jest. Wskaźniki wychyłowe powinny iść do płytki z głowicą. jeden to poziom sygnału a drugi jeśli ma zero po środku skali to wskaźnik dostrojenia.
Płytka z dużymi kondensatorami to zasilacz. jest tam m.in stabilizator napięcia warikapowego UL1550 do przestrajania głowicy.
Pomocne będą schematy polskich tunerów.
Prawdopodobnie najbardziej zbliżony będzie tor FM odbiornika merkury.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic111747.html#gallery-2