logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Harvia SW90E 9 kW – wyzwalanie bezpiecznika po 20-60 min, błysk spod pieca, co robić?

samwise13 27 Dec 2025 22:28 369 3
ADVERTISEMENT
  • #1 21791544
    samwise13
    Level 2  
    Dzień dobry!

Panowie i panie, jestem użytkownikiem pieca Harvia SW90E, 9 kW, zamontowanego na ścianie sauny ogrodowej. Po pół roku użytkowania zaczął wyzwalać bezpiecznik różnicowy, po zapoznaniu się z zaleceniami producenta - elektryk podłączył mi go bez ww. na samym wyłączniku nadprądowym. Dwa miesiące temu zaczął się wyzwalać i ten bezpiecznik - wezwany elektryk znalazł pod grzałkami stan jak na zdjęciu.

Nadpalone złącza elektryczne i przewody w piecu Harvia SW90E

Elektryk wyczyścił to połączenie, wymienił końcówki kabli - ale po miesiącu temat powrócił - objawia się to w ten sposób:

Piec działa 20-60 minut, po czym spod pieca widać błysk, słychać stuk i bezpiecznik wyzwolony.
    Czy piec da się uratować? Jak?
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21791598
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Help: 2032
    Rate: 5157
    samwise13 wrote:
    elektryk podłączył mi go bez ww. na samym wyłączniku nadprądowym.

Innymi słowy elektryk zamierzał Cię uśmiercić. Jego żonę zapraszałeś do tej sauny? Kolego szanowny -listwa zaciskowa wypalała się powoli, traciła własności izolacyjne, początkowo tylko powodowało to wyzwalanie RCD, a później poszło już z górki - zwarcie całkowite. Zwyczajnie i po prostu wymienić listwę zaciskową, uciąć wytopiony koniec przewodu, zaprasować nowe złącze i sauna gotowa. Oraz zamontować niezwłocznie nowy aparat RCD ! przez innego elektryka
    Jeżeli po wymianie listwy problem nie zniknie, należało by pomierzyć rezystancje elementów grzejnych oraz ich rezystancje izolacji.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21793868
    samwise13
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, kostka okazała się problemem - po jej wymianie i sprawdzeniu rezystancji elementów, piec sprawuje się bez zarzutu.
  • #4 21793870
    samwise13
    Level 2  
    Wymiana nadpalonej kostki na nową.
ADVERTISEMENT