logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przebudowa instalacji świateł mijania/drogowych na przekaźniki sterowane przełącznikiem zespolonym

nogiln 28 Gru 2025 10:41 372 14
REKLAMA
  • #1 21791708
    nogiln
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Witam, czy przebudowa instalacji elektrycznej zasilającej oświetlenie zewnętrzne samochodu (np. światła mijania, światła drogowe) tak aby cały prąd przechodził przez przekaźniki a sterownie odbywało się przez przełącznik zespolony, jest wykonalne i czy ma sens?
    Załączniki:
    • fig06.pdf (62.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • fig05.pdf (66.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21791716
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    Zdecydowanie. jak najbardziej.
  • REKLAMA
  • #3 21791728
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Zależy jeszcze jakie auto
  • #5 21791743
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1676
    Zawsze się opłaci, bo łatwiej później wymienić uszkodzony przekaźnik, niż przełącznik zespolony.
  • #6 21791777
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Przeróbka zdecydowanie na plus. Dodatkową korzyścią takiego rozwiązania jest podniesienie napięcia na żarówkach przez co światła świecą znacznie lepiej. ZTCP taka "rzeźba" w Golfie trzeciej generacji dała mi przyrost napięcia około 3V na stykach żarówek H1.
  • REKLAMA
  • #8 21791826
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 768
    standardowa operacja w każdym maluchu to była, bo bez przekaźników światła świeciły na pomarańczowo, a jak jeszcze była prądnica, to na brązowo ;)
  • #9 21791887
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    Tylko że jak zamiast obciążenia żarówką pojawi się obciążenie tylko cewką przekaźnika - to układ kontroli żarówek zaraz wywali błąd. O ile taki układ w omawianym aucie jest. I (idąc dalej) żarówki reflektorowe znajdą się w obszarze który nie podlega kontroli sprawności. Czyli jak żarówka się spali, to nie będziesz o tym wiedział.
  • #10 21791908
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1676
    michal_rybka napisał:
    standardowa operacja w każdym maluchu to była, bo bez przekaźników światła świeciły na pomarańczowo, a jak jeszcze była prądnica, to na brązowo ;)

Trochę to przerysowane. Miałem jednego z pierwszych maluchów z prądnicą. Przekaźniki założyłem, bo padł mi przełącznik. Przełączniki takie wtedy praktycznie były nieosiągalne, więc ten naprawiłem, ale żebym do niego nie musiał już zaglądać założyłem przekaźniki, a trochę później wymieniłem oryginalne żarówki na H4, co wyraźnie poprawiło oświetlenie drogi. Oczywiście żarówki H4 wymagały ustawienia w reflektorach, tak aby rozsył światła odpowiadał żarówkom oryginalnym.
    Gerri napisał:
    Tylko że jak zamiast obciążenia żarówką pojawi się obciążenie tylko cewką przekaźnika - to układ kontroli żarówek zaraz wywali błąd. O ile taki układ w omawianym aucie jest.

U mnie czegoś takiego nie ma, ale to może być denerwujące. Przypuszczam, że jest to do ominięcia, ale wtedy prawdopodobnie potrzebny będzie schemat i większa ingerencja w instalację elektryczną.
  • #11 21791934
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    Układ kontroli przepalenia żarówek zazwyczaj działał tak że nie kontrolował obwodów które były wyłączone np jeździłeś z przepaloną przeciwmgielną do czasu aż te światła włączyłeś nic nie wiedziałeś o przepalonej żarówce na ale nie podepniesz się pod akumulator tylko trzeba szukać pod który bezpiecznik (bezpieczniki) podciągać plusa. Wtedy układ kontroli nadal będzie prawidłowo działał.
    No i na pewno lepiej takie druciarstwo z przekaźnikami niż nielegalne (wciąż) retrofity pomijając ten żart z H11 bo ja ile żyję nie spotkałem jeszcze takiej żarówki w żadnym aucie.
  • REKLAMA
  • #12 21792279
    sandokan7
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Mastertech napisał:
    pomijając ten żart z H11 bo ja ile żyję nie spotkałem jeszcze takiej żarówki w żadnym aucie

Były montowane w Fordach, Mazdach 6, Toyotach Auris, nawet w obecne święta można było zobaczyć w jednym z odcinków "Mobilni mechanicy" - wymiana spalonych "wynalazków" w Fordzie.
  • #13 21792330
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ooo proszę, miałem 3 Mazdy w tym dwie szóstki ale ja tam żadnego halogenu nie widziałem, tam jest ksenon w standardzie, nie wiem w jakiej wersji widziałeś halogeny.
    A na F nie miałem ani jednego, to fakt. Na pewno LED nawet jak byłby ten legalny to też wymagałby poprawy zasilania bo jest jeszcze bardziej wymagający niż halogen jeśli chodzi o jakość zasilania, taki słaby kontakt to nic gorszego dla LEDa.
  • #15 21793610
    Mastertech
    Poziom 30  
    Tam jest H15 15 w tym Fordzie.
    Homologację retrofit dostały H11
    Takie mi pokaż gdzie to można zobaczyć
    Mazda o ile kojarzę to miała HBcośtam ale w długich bo na mijania był zawsze ksenon o ile ktoś lamp nie wymienił

Podsumowanie tematu

✨ Przebudowa instalacji elektrycznej oświetlenia zewnętrznego samochodu, tak aby prąd do świateł mijania i drogowych przechodził przez przekaźniki sterowane przełącznikiem zespolonym, jest wykonalna i zalecana. Zastosowanie przekaźników pozwala na odciążenie przełącznika od bezpośredniego przepływu prądu, co zwiększa niezawodność i bezpieczeństwo instalacji. Sterowanie światłami za pomocą przełącznika zespolonego, który aktywuje przekaźniki, jest standardową praktyką w nowoczesnych układach elektrycznych pojazdów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA