logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podwójny filtr PI przed i za przetwornicą step-down – czy poprawi tłumienie zakłóceń?

netsystemserwis 01 Sty 2026 14:22 222 2
REKLAMA
  • #1 21795548
    netsystemserwis
    Poziom 1  
    Podwójny filtr typu PI. Szukałem i nigdzie na to nie trafiłem. Co myślicie o zastosowaniu dwóch filtrów PI przed przetwornicą step-down i zaraz za nią?
    Wartości elementów i układ jak na rysunku.

Schemat z podwójnym filtrem PI i przetwornicą step-down między 12V a 5V

AI: Możesz wrzucić rysunek układu albo dokładnie opisać wartości elementów w obu filtrach PI?
    Pierwszy filtr 220 µF - 22 µH - 220 µF - Przetwornica - 220 µF - 22 µH - 220 µF
    AI: Jakie są parametry przetwornicy (napięcie wejściowe/wyjściowe, prąd, częstotliwość pracy) i z jakimi zakłóceniami masz problem?
    Przetwornica to jakiś gotowiec, więc nie wiadomo, jakie parametry, dlatego filtr jak najbardziej uniwersalny. Prąd 3 A
  • REKLAMA
  • #2 21796397
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6070
    netsystemserwis napisał:
    Przetwornica to jakiś gotowiec, więc nie wiadomo, jakie parametry, dlatego filtr jak najbardziej uniwersalny. Prąd 3 A
    Nie ma uniwersalnych filtrów, jakie pasmo chcesz filtrować?

Generalnie taki filtr powinien poprawić, ale to o ile i w jakim paśmie to już nie jest takie proste. Warto by zwrócić uwagę na częstotliwość pracy przetwornicy i ESR kondensatorów, może MLCC będą lepsze. (jak przetwornica pracuje na setkach kHz to tylko MLCC ma sens) Layout płytki też można by zrobić lepiej.

Twój układ zupełnie nie uwzględnia zakłóceń common mode więc te pozostaną bez zmian. Zakłócenia common mode to to co się pojawi między wejściem a wyjściem, np w wyniku spadku napięcia na obwodach masy na płytce przetwornicy.

P.S. Myślisz że fakt że wszystko co związane z badaniami EMC jest bardzo kosztowne, a fachowcy z tej branży są w elektronice bardzo dobrze opłacani to przypadek? To jest trudna dziedzina i ludzie są w stanie zapłacić grube tysiące żeby ktoś im rozwiązał taki problem jak twój. Ja w tej dziedzinie też nie jestem orłem, ale się uczę i kilka razy z tematem walczyłem.
  • #3 21798843
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1642
    netsystemserwis napisał:
    Podwójny filtr typu PI. Szukałem i nigdzie na to nie trafiłem. Co myślicie o zastosowaniu dwóch filtrów PI przed przetwornicą step-down i zaraz za nią? Wartości elementów i układ jak na rysunku.

Sądzę, że nie ma o czym rozmawiać:
    - nie wiadomo co chcesz uzyskać - jakie tętnienia albo jakie szumy są akceptowalne
    - Filtry projektuje się z uwzględnieniem obciążenia/źródła współpracującego - tutaj nic nie wiadmo

Jeśli chcesz "poprawić" tani Chiński moduł bo zakłóca coś, to najprościej będzie wymienić moduł na lepszy.
REKLAMA