logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup falownika trójfazowego 22kW do silnika klatkowego 2930 obr/min, 250m od szafy

j23xyz 23 Gru 2005 17:34 3427 18
REKLAMA
  • #1 2109824
    j23xyz
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam,
    Mam kupić i zainstalować u klienta falownik trójfazowy do silnika klatkowego 22kW. Silnik pracuje w układzie w którym reżim pracy jest następujący: Jak naszybszy rozruch silnika do prędkości 1.5 prędkości znamionowej silnika a następnie jak naszybsze zatrzymanie silnika i potem cykl się powtarza. Silnik ma prędkość znamionową 2930 obr/min i chłodzenie wymuszone przez zewnętrzny wentylator. W czasie rozruchu i hamowania prędkość silnika musi zmieniać się liniowo w czasie i to z dużą dokładnością. Sillnik nie ma zamontowanego czujnika prędkości i nie będzie mieć. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że silnik jest daleko umieszony od szafy gdzie będzie falownik ok. 250m.
    Pytałem się w kilku firmach i taki napęd jest dla nich problemem tzn. nie mogli mi od razu powiedzieć czy mają taki falownik, wszędzie mówia, że to wymaga zastanowienia i jak na razie żadnej konkretnej odpowiedzi a czas mnie goni.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2110476
    wjmarcia
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Proponował bym ci skontaktować się z przedstawicielstwem firmy Amtek w Warszawie, oni handlują falownikami firmy FUJI, może coś doradzą. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #3 2110558
    fobos
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    ZELTECH Lódź -falowniki Hitachi ze sterowaniem wektorowym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2110605
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Multiprojekt - Kraków
  • Pomocny post
    #5 2110618
    Blasiutek
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam,
    www.tme.pl -handlują falownikami OMRONA. Tez możesz się rozejrzeć.

Pozdrawiam
    Blasiutek
  • #6 2110694
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    j23xyz - napisz skąd jesteś?
  • Pomocny post
    #7 2111270
    krzyswil71
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam. Ja proponuję falowniki firmy Lenze. Możesz zastosować np.falownik nowej wersji ; http://www.lenze.pl/nowa/firma/3_smd.html .
    Tylko możesz mieć problem z odległością, chyba że przeniesiesz falownik w pobliże silnika.I nie zapomnij o czoperze i rezystorze hamującym (szybkie zatrzymanie silnika).Powodzenia.:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2116806
    wider
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Musisz mieć falownik z bardzo dobrym wektorem, ale takie rozwiązanie nie jest tanie. Proponuje falownik Yaskawa serii CIMR-G5. Fuji Frenic G11 raczej też powinien pociągnąć. O ile cena nie zbije Cię z nóg oba powinny się sprawdzić.
    Tak czy inaczej przed zakupem czegokolwiek dobrze sprawdź karty katalogowe i zobacz jakie są zalecenia odnośnie odległości - za pewne wymagany będzie jakiś filtr między falownikiem i silnikiem. Ponadto falownik MUSI mieć możliwość autotunigu - bez tego nie ma mowy o dokładnej kontroli wału. Wielkość falownika dobierz nie według mocy silnika, lecz prądów.
  • Pomocny post
    #10 2118521
    KAPAS
    Poziom 17  
    Witam
    Skontaktuj się z firmą Danfoss (namiary na stronie www.danfoss.pl).
    Wg mnie robią bardzo dobre falowniki (sam mam u siebie 12 szt, z czego 3 do silników o mocy 37 kW), najlepiej z panem Pasiniewiczem.
    Powdzenia.
  • REKLAMA
  • #11 2118985
    j23xyz
    Poziom 13  
    Dziękuję wszystkim, skorzystam z tych adresów i mam nadzieję, że coś wybiorę.
  • Pomocny post
    #12 2119502
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Według (niewielkiego jescze) rankingu www.falowniki.com ludzie raczej kierują się ceną. Od tego zacznij, pomnóż to przez awaryjność i wyjdzie firma pośrednia. Ja używam Moeller, Schneider, Hitachi. Wszystkie działają dobrze i bezawaryjnie.
    Do twojej aplikacji wykorzystać możesz rekupersację energii hamowania zamiast odkładać ją na rezystorze hamującym(podejrzewam że bez nigo się nieobędzie) hamowanieDC raczej odpada - ale to tylko zgaduję.
    Powodzenia
  • #13 2122849
    wider
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Obawiam sie, że akurat w przypadku tej aplikacji cena jest najgorszym z możliwych kryterów doboru falownika.
  • #14 2142415
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Najlepiej www.jadan.com.pl - falowniki Danfoss. Poza tym przy szybkiej rampie w dół musisz mieć rezystor hamulcowy. Do 22kW proponuję VLT5027 (oczko większy) + 100% rezystor hamulcowy. Można przesłać zapytanie ofertowe pod handel(_at_)jadan.com.pl (dowiesz się o cenę)
    pzdr
  • #15 2148511
    dste5
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Proponuję firmę SEW Eurodrive, w Łodzi ul. Techniczna 5.
  • #18 4713387
    DAWID_ZG
    Poziom 11  
    Odradzam falowniczki SMD, TML i TMD firmy LENZE.
    Sypią się na potęgę.... epromy, hamowanie....
    straszne rzeczy......Podobno przenoszono fabrykę Lenz'a i chyba coś się tam pochrzaniło ....
  • #19 15878133
    CDA Sklep
    Poziom 9  
    Zapraszam do zakupów falowników w sklepie www.cda.com.pl, do każdego falownika gratis.
    Zapraszam do naszego sklepu.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest falownik trójfazowy o mocy 22 kW do silnika klatkowego o prędkości znamionowej 2930 obr/min, z wymuszonym chłodzeniem i bez czujnika prędkości, z możliwością szybkiego, liniowego rozruchu do 1,5 prędkości znamionowej oraz szybkiego zatrzymania silnika. Silnik znajduje się około 250 m od szafy sterowniczej, co stanowi wyzwanie ze względu na długość przewodów i konieczność stosowania filtrów. Wskazane jest użycie falownika z zaawansowanym sterowaniem wektorowym i funkcją autotuningu dla precyzyjnej kontroli prędkości bez czujnika. Zalecane jest także zastosowanie choppera i rezystora hamującego do szybkiego zatrzymania silnika, a w niektórych przypadkach rozważenie rekuperacji energii hamowania. W dyskusji polecano kontakt z przedstawicielstwami i dystrybutorami firm takich jak Amtek (FUJI), ZELTECH (Hitachi), Multiprojekt, TME (OMRON), Lenze, Moeller, Yaskawa (seria CIMR-G5), Danfoss (VLT5027), SEW Eurodrive oraz firmy Jadan. Podkreślono konieczność dokładnego sprawdzenia kart katalogowych pod kątem dopuszczalnej odległości między falownikiem a silnikiem oraz dobrania falownika na podstawie prądu, a nie tylko mocy silnika. Wskazano również na ryzyko awaryjności niektórych modeli, np. falowników Lenze SMD, TML i TMD, oraz na fakt, że cena nie powinna być jedynym kryterium wyboru w tak wymagającej aplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA