logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP LaserJet 3030 – długie rozgrzewanie lampy skanera, terkotanie, brak startu

sadoba 03 Sty 2026 22:50 375 13
REKLAMA
  • #1 21797984
    sadoba
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Może ktoś, kto ma doświadczenie i wiedzę, jeśli chodzi o urządzenie HP LaserJet 3030, podpowie, co może być przyczyną, że przestała się uruchamiać drukarka. Po włączeniu pisze, że trwa rozgrzewanie lampy skanera i trwa to długo, aż po pół minuty zaczyna coś terkotać, jakby przeskakiwały jakieś ząbki kółka, i lampa nie włącza się. Drukarka stoi w chłodnym pomieszczeniu. Jest to wiekowe już urządzenie, ale dotychczas chodziła bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #3 21798247
    sadoba
    Poziom 11  
    Drukarka jest wiekowa bo ma ca 20 lat,a otrzymałem ją od mojego syna .Dotychczas używana była prywatnie , niezbyt często i spisywała się nie żle, chociaż skaner już nie działał ,nie wiem z jakich powodów. Kiedyś zakleszczył się papier ,ale jakoś wyciągnąłem
  • REKLAMA
  • #5 21798264
    sadoba
    Poziom 11  
    Chyba tak, ale dopóki działała i czasem jest przydatna, to...
  • Pomocny post
    #6 21798967
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    Na początek do wyczyszczenia lampa skanera - lustra, biały odbłyśnik, może być kurz na halogenie. Do wyczyszczenia również szyba od spodu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21801868
    sadoba
    Poziom 11  
    Dziekuję za podpowiedż i spróbuję to wykonać.
  • #8 21808937
    e2e4
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    >>21801868
    Dzień dobry.

Zamierzchłe czasy ...
    Czy głowica skanera sie porusza? W jakim zakresie?
    Nie jestem do końca pewien w którym, ale w którymś z tego typu modeli,
    wielofunkcyjne laserowe monochromatyczne urządzenie serii 3XXX
    jeśli nie pomogło czyszczenie wnętrza skanera, trzeba było wymieniać silnik jego napędu.

Powodzenia,
    natenczas, e2e4.
  • #9 21809048
    sadoba
    Poziom 11  
    Dziekuję za podpowiedż.Parę dni nie myslałem o drukarce ,ale w tym tygodniu wrócę do problemu i postaram się "pochwalić" co mi się udało zrobić ,a co popsułem
  • REKLAMA
  • #10 21809100
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    Trzeba poszukać starych tematów takich jak choćby ten temat.
    Najgorsze jest chyba to, że po 15-tu latach nie spotkałem opisu
    jak wyłączyć całkowicie skaner w tej drukarce pozostawiając tylko
    funkcję drukowania.
    A to to jak nie przejdzie testu skanera to drukować już nie chce.
    Trudno określić ile tych drukarek poleciało do PSZOK-ów tylko na uwalony
    i potrzebny nielicznym skaner w ramach tzw. ekologii.
    Zostałaby przyzwoita drukarka w opcji raczej taniego druku rzędu 40zł/3000 str.
    tyle, że trochę większa od LJ1010.
  • Pomocny post
    #11 21809383
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    To była tylko kwestia wypalania lampy jarzeniowej, wymieniałem na nowa lampę, światło było odpowiedniej bieli i po problemie, skaner jak nowy
  • #12 21812480
    sadoba
    Poziom 11  
    W mojej ,która tak długo się rozgrzewa lampa ta jarzeniowa wysuwa się z prawej strony ,spod obudowy może na 5-10mm i wraca pod obudowę.Chyba to jest silnik bo się odzywa terkotaniem jakby kółko zębate o kółko.A co ciekawe znalazłem sposób ,bo wyłączam drukarkę na jakieś parę sekund i włączam z powrotem,wyswietla się ROZGRZEWANIE Lampy ,ale już nie terkocze i mogę drukować,Zafrapowała mnie informacja o wymianie lampy co podał ARLublin.Gdzie taką lampę można nabyć?
  • Pomocny post
    #13 21812861
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    Nowa to raczej niedostępna. Mam jeszcze kilka tych skanerów używanych z demobilu. Może coś zadziała. Jak coś zapraszam na PW.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21844366
    sadoba
    Poziom 11  
    Przede wszystkim podziękowanie dla Pana "endriuf" a i ABLublin .Uwagi były absolutnie trafione ,a do tego pomoc w zdobyciu wprawdzie starych ,ale sprawnych modułów lamp skanera przez Pana "endriuf" .Wielkie dzięki! Potwierdzam,że dobrze oczyszczone lustra i lampa w module skanera dają wiele.Na jak długo trudno prorokować, Chętnie dodałbym Panom punkty ,ale ,powiem szczerze nie bardzo wiem jak.Na tą chwilę PODZIĘKOWANIE

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
HP LaserJet 3030 to wielofunkcyjne urządzenie laserowe, które po około 20 latach użytkowania zaczęło mieć problemy z uruchomieniem. Objawy to długie rozgrzewanie lampy skanera jarzeniowego, terkotanie mechanizmu napędu oraz brak zapalenia lampy. Przyczyną może być zabrudzenie elementów skanera, takich jak lustra, biały odbłyśnik, szyba skanera oraz halogen. W przypadku braku efektu czyszczenia, często konieczna jest wymiana silnika napędu skanera lub samej lampy jarzeniowej. Lampy nowe są trudno dostępne, ale można próbować używanych modułów z demobilu. Wymiana lampy przywraca prawidłowe działanie skanera i eliminuje problemy z rozgrzewaniem i terkotaniem. Niektóre modele serii 3XXX nie pozwalają na wyłączenie funkcji skanera, co powoduje, że awaria skanera uniemożliwia drukowanie. Czyszczenie i wymiana lampy oraz ewentualna wymiana silnika napędu to główne zalecane działania naprawcze dla tego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA