logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przesyłanie sygnału impulsów - tachometr na mała odległość.

Tuning Marek 06 Sty 2026 12:48 507 32
Najlepsze odpowiedzi

Jak najprościej przesłać sygnał impulsów z tachometru na odległość kilku metrów dla zabezpieczenia turbiny wiatrowej przed rozbieganiem?

Najprościej nie przesyłać osobnych impulsów bezprzewodowo, tylko wykorzystać częstotliwość i/lub napięcie z 3 faz prądnicy jako informację o obrotach [#21801103] [#21802407] W threadzie padła propozycja gotowego modułu nadzorczego dobranego do maksymalnego napięcia i częstotliwości, a do prostszych amatorskich rozwiązań również LM2917 [#21801159] Inna konkretna rada to zamontować w gondoli moduł kontroli napięcia i przy przekroczeniu progu, np. 470 V, załączać hamulec lub grzałkę hamującą [#21803024] Wskazano też, że wszystkie elementy nadzoru powinny być po stronie generatora, bez konieczności schodzenia z sygnałem na dół [#21803088] Jeśli chcesz iść w optykę, padł pomysł skolimowanego nadajnika IR 33 kHz i odbiornika TSOP348, bo taki zestaw może działać na kilka–kilkadziesiąt metrów, ale to już bardziej złożone rozwiązanie niż pomiar z prądnicy [#21801323]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 21800499
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Witam
    Jakie mielibyście pomysły na przesłanie sygnału impulsów - pomiaru obrotu śmigła małej turbiny ok. 3 kW na odległość do np. 5 metrów, chodzi o to, że turbina wiatrowa ma tylko 3 pierścienie ślizgowe, a chciałbym zrobić jeszcze dodatkowe zabezpieczenie od rozbiegania się turbiny podczas wichury oraz jej ochronę przed uszkodzeniem, zakładam przekaźnik impulsów - tachometr z wyjściem przekaźnikowym, i tak myślałem, jakie formy przesyłu impulsu? Radiowa? Może podczerwona nadajnik z odbiornikiem, tylko tu bym musiał pilnować czystości odbiornika, o zasilanie na górze się nie martwię, bo wezmę z napięcia na górze, jakbym np. z 8 diod podczerwonych i 8 odbiorczych dookoła słupa, może by załatwiło sprawę 360 stopni obrotu?
  • REKLAMA
  • #2 21800773
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2566
    Niby 5 m dla podczerwieni jest możliwe. Nadajnik modulowany, odbiornik scalony z filtrem i powinno działać. żeby w dzień nie było problemu albo cały układ do wnętrza rury masztu, albo osłony na nadajnik i odbiornik. Może kawałek światłowodu będzie lepszy? Nie wiem, nie używałem. N 5 m to i BT powinno działać. Tu znowu może być problem z zagęszczeniem urządzeń BT. I chyba przerost formy nad treścią - nadajnik na 433 MHz.
    W sumie to może nadajnik gdzieś w turbinie, odbiorniki wysoko na maszcie, żeby podczerwień nie miała daleko i w dół kablem. Może koledzy mają lepsze metody.
  • #3 21800797
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1847
    Co idzie przez poszczególne pierścienie ?
  • #4 21800828
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6086
    Czy to jest prądnica synchroniczna trójfazowa?
  • REKLAMA
  • #6 21800919
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Jest turbina wiatrowa 0k 3kW dla mnie nie ma znaczenia jaka to prądnica , pierścieniami idą tylko 3 fazy -400V. Chciałby zrobić jak najprościej myslałem o czyjniku np: indukcyjnym lub optycznym przy piaście i ten czujnik przekazywał by impulsy na diody podczerwone nadawcze w dół , a odbiornik podczerwieni przekazywały by sygnały na tachometr z wyjsciem przekaznikowym który by załączał dodatkowa grzałke , tachometr nastawiany na odpowiednia wielkośc impulsów.
    Myslałem jeszcze ..może sie uśmiejecie o odpowiednim natężeniu sydnału dzwiekowego i odbiornikiem byłby mikrofon lub ilością impulsów dzwiekowych , tylko nie wiem jaka czestotliwość dzwieku by nie kolidowało i wzbudzało niepotrzebnie , a mikrofon przekazywałby impulsy wzmocnione na wejscie tachometru . Może dzwieki - impulsy o niskiej czestotliwosci? tylko czy mikrofon wytworzy - wyłapie impuls.

Kolego ,,ledówki,, a dobrze myśle , że wziąść nadajnik taki najprostszy od bram i wylutować przycisk w pilocie i podawać sygnał z czujnika obrotów , a w odbiorniku wylutować przekażnik i przerobić na wyjscie tranzystorowe i dalej juz wejście do tachometru. Czy da tak rade sam nadajnik i odbiornik przerobią tą ilość impulsów? Tryb monostabilny.
  • #7 21800965
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    Tuning Marek napisał:
    prądnica asynchroniczna z magnesami neodymowymi , pierścieniami idą tylko 3 fazy -400V

Po co kombinujesz jak możesz łatwo uzyskać informację o prędkości obrotowej z kabli, bo podejrzewam, że jakoś energia jest sprowadzana z turbiny. Chyba że na górze jest jakiś przekształtnik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21801002
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    sprowadzane jest tylko napięcie 3 fazy , i mam przekażnik - sterownik odnośnie ustawianego napiecia na grzałke stabilizująca prace turbiny , ale chce dodatkowo ostatni nadzorczy system przed uszkodzeniem mechanicznym gdyby ten 1 zawiódł.
  • #9 21801103
    tos18
    Poziom 42  
    Przecież wystarczy mierzyć częstotliwość generowanego prądu i nie trzeba żadnych dodatkowych kabli.
  • #10 21801131
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Można mierzyc wiele czynników , ale chce jak najprościej pomiar mechanicznego obrotu myślę , ale jesli piszesz o częstotliwości - to jak to widzisz? potrzebuje wtedy jakiś moduł z wyjsciem przekażnikowym lub analogowym . Zaznaczam tam są 3 fazy tylko musiałbym mierzyć częstotliwość napiecia L-L.
  • #11 21801159
    tos18
    Poziom 42  
    Poszukał bym gotowego modułu nadzorczego.
    Dobierał bym na podstawie napięcia i częstotliwości maksymalnej.
    W razie problemów z napięciem można napięcie zredukować transformatorem.
    Z rozwiązań amatorskich dla elektroników rozważył bym LM2917
  • #12 21801323
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 756
    Na początek proponuję zastosować skolimowany oświetlacz podczerwony np. 33kHz skierowany na śmigło i dobrany odbiornik podczerwieni np. TSOP348... Vishay.
    Są dość czułe - potrafią reagować z kilkudziesięciu metrów przy zwykłym pilocie.
    Można im pomóc dodatkowo optyką.
    Gdyby zastosować mały współczynnik wypełnienia nawet na 555, to przy czasach rzędu 20µs można kilkukrotnie zwiększyć moc impulsu IR i czułość.
    Zaletą brak zasilania przy śmigle.
  • REKLAMA
  • #14 21801386
    acctr
    Poziom 39  
    Tuning Marek napisał:
    sprowadzane jest tylko napięcie 3 fazy , i mam przekażnik - sterownik odnośnie ustawianego napiecia na grzałke stabilizująca prace turbiny , ale chce dodatkowo ostatni nadzorczy system przed uszkodzeniem mechanicznym gdyby ten 1 zawiódł.

Jak rozumiem - grzałka hamuje turbinę, podłączasz ją w celu ograniczenia obrotów. Jeśli coś zawiedzie to są dwie opcje - 1/ napięcie z turbiny (prądnicy) jest dalej na kablach na dole, 2/ napięcia nie ma (coś się oderwało tam na górze).
    W przypadku nr 2 już nic nie zrobisz, bo kable się oderwały i nie masz jak zahamować.
    Przypadek 1 oznacza, że padł sterownik. Wniosek - możesz zdublować sterownik bo replikacja systemu na górze, czyli dodatkowy tachograf nie ma sensu w 2 (nie masz czym hamować).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21801421
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 697
    Tuning Marek napisał:
    a dobrze myśle , że wziąść nadajnik taki najprostszy od bram i wylutować przycisk w pilocie i podawać sygnał z czujnika obrotów

To bardzo zły pomysł. Wszelkiego rodzaju piloty, bezprzewodowe dzwonki itp. służą do sporadycznego wysłania sygnału radiowego w praśnie 433 MHz. To to chcesz zrobić może skutecznie utrudnić życie innym użytkownikom. Np. otworzenie bramy lub samochodu w pobliżu może okazać się niemożliwe. Prawnie takie urządzenia są dopuszczone do użytkowania pod warunkiem zachowania bardzo małego współczynnika zajęcia pasma. Poszukaj rozwiązań wykorzystujących pasmo 2.4 GHz np. z interfejsem BLE. Ze względu na ograniczony zasięg w tym paśmie restrykcje są znacznie łagodniejsze.
  • #16 21801624
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Przesyłanie sygnału impulsów - tachometr na mała odległość. Przesyłanie sygnału impulsów - tachometr na mała odległość. Przesyłanie sygnału impulsów - tachometr na mała odległość. Przesyłanie sygnału impulsów - tachometr na mała odległość. Przesyłanie sygnału impulsów - tachometr na mała odległość. Przesyłanie sygnału impulsów - tachometr na mała odległość.
    A czujni indukcyjny nie ogarnie impulsów z piasty ?? Mi tylko chodzi o przesłanie impulsów na ok 6 metrów w dół bezprzewodowo , ponieważ turbina wiatrowa ma tylo 3 pierścienie w piaście obrotu osi turbiny większe mają np:5 bo mają jeszcze 2 dodatkowe -24vdc do sterownika hamulca który jest zaraz za stojanem zamontowany przy siłowniku hamulca . Te zdjęcia są od 10kW
  • #17 21801840
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2566
    impulsy z głównych uzwojeń już mogą być wskaźnikiem obrotów turbiny i prądnicy. Tak się robi pomiar obrotów silnika Diesla. Sygnał brany jest z alternatora.
    Już kolega piał - jest sygnał z prądnicy - połączenie z masztem ok. Częstotliwość w normie - ok. Częstotliwość za duża - włączasz hamulec. Brak impulsów - włączasz hamulec. tu może być pułapka - nie ma wietru, nie ma sygnału, hamulec blokuje turbinę. Ale może nie o to chodzi?
  • #18 21802130
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Po części prawda , po części nie ponieważ tylko i wyłacznie grzałka hamująca lub dohamowująca bedzie załączana przez przekroczenie bezpiecznych obrotów , od zera czyli z postoju ruszy normalnie , bo nie bedzie napiecia i układ nie bedzie zaczynał zliczać , mam przekażnik który mierzy wielkość napiecia i jest on ustawiany , ale chce jeszcze zrobić dodatkowe zabezpieczenie jak najprostsze bo sami wiecie elektronika jest zawodna , samozaslilanie na górze oczywiście jest do zrobienia w małych gabarytach i owszem można też ulokować tam grzałke i ogarnąc to wszystko na górze w elegancki sposób by to jakoś wyglądało , ale chciałem wyjść z sygnałem - impulsami zliczającymi prędkość na dół .

J-150v3 Sterownik turbiny wiatrowej woltomierz-obrotomierz-wiatromierz

Sterownik napięcia JABEL z wyświetlaczem pokazującym obroty i prędkość wiatru
  • #19 21802251
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Tuning Marek napisał:
    Jest turbina wiatrowa 0k 3kW dla mnie nie ma znaczenia jaka to prądnica , pierścieniami idą tylko 3 fazy -400V.
    Napięcie 3f z turbiny zawiera wszystkie potrzebne informacje.
  • #20 21802294
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    CYRUS2 ale żeś zajechał z odpowiedzią , no nie tylko tyle , może coś więcej konkretnie?
  • #21 21802346
    CYRUS2
    Poziom 43  
    LEDówki napisał:
    impulsy z głównych uzwojeń już mogą być wskaźnikiem obrotów turbiny i prądnicy.
  • #22 21802372
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Kolego Ledówki teraz tak mi zaświtało te kilka metrów mogę zamienić na góra ok 20cm dlatego że nadajnik podczerwieni będzie na gondoli prądnicy nad piastą a odbiornik pod piastą łożyskowania obrotu turbiny to teoretycznie od kilku do kilkunastu cm a wtedy tylko przewodem ekranowanym na dół do sterownika impulsów myślę że 6lu8 diod nadawczych podczerwonych i adekwatnie tyle odbiorników patrzących do góry na nadajniki tylko dylemat by się nie brudziły ale na tyle odbiorników połączonych równolegle zawsze któryś by zbierał przy średnicy kołnierza Piast ok 20cm
    Mam pytanie równolegle połączenie odbiorników podczerwieni nie robi problemu na wejście sterownika , czyli można je łączyć równolegle ??
  • #23 21802407
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Czerwona sinusoidalna fala napięcia względem czasu na osi poziomej
    Czas pomiędzy takimi samymi zboczami to okres przebiegu napięcia międzyfazowego.
    Czas obrotu wiatraka to okres pomnożony przez przekładnię turbiny.
    Nic nie trzeba montować na wiatraku - wystarczy tylko "obrobić" sygnał.
  • #25 21802561
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4237
    Na wiatraku można by zamontować urządzenie, które w razie przerwy w kablu odprowadzającym energię ustawi śmigło w łopot (o ile się da).

Hm... chyba w tym słowniku jest błąd: https://wsjp.pl/haslo/podglad/75046/lopot/5192248/statku - ma być równolegle: https://puntovita.pl/abc-zeglowania/ https://junga.pl/podrecznik/teoria-zeglowania/
  • #26 21802854
    tos18
    Poziom 42  
    Tuning Marek napisał:
    J-150v3 Sterownik turbiny wiatrowej woltomierz-obrotomierz-wiatromierz

Masz rozwiązanie. Dołóż drugi taki moduł niech pełni rolę nadzorcy.
    Dwa na raz nie padną.
  • REKLAMA
  • #27 21803006
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    ,,Cyrus,, o jakiej przekładni piszesz , chyba nie o mechanicznej?
    dlatego chce niezależny , bo nawet jak ktoryś kolega pisał jakby sie uszkodziły szczotki na pierścieniach ,,fazowych ,, to nie mam nad nią żadnej kontroli a tak niezależny układ równoległy zabezpieczy , lu nawet zasygnalizuje i wtedy szybka reakcja .
  • #28 21803013
    acctr
    Poziom 39  
    Tuning Marek napisał:
    jakby sie uszkodziły szczotki na pierścieniach ,,fazowych ,, to nie mam nad nią żadnej kontroli a tak niezależny układ równoległy zabezpieczy , lu nawet zasygnalizuje i wtedy szybka reakcja .

Ale jak zareagujesz jak szczotki padną? Wtedy tylko kij pomoże.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21803017
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Tylko kij
  • Pomocny post
    #30 21803024
    tos18
    Poziom 42  
    acctr napisał:
    Ale jak zareagujesz jak szczotki padną? Wtedy tylko kij pomoże.

Przecież to można zwykłym modułem kontroli napięcia załatwić.
    Montujesz moduł w gondoli i jeśli napięcie przekroczy jakiś próg np 470V aktywujesz hamulec.
    Ważne by wszystko było przed pierścieniami.
    Poza tym rzadko się zdarza by padły dwie szczotki na raz a uszkodzenie jednej wykryjesz na dole detekcją asymetrii napięć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przesyłania sygnału impulsów z tachometru mierzącego obroty śmigła małej turbiny wiatrowej na odległość do 5 metrów. Problem wynika z ograniczonej liczby pierścieni ślizgowych (3 sztuki) w turbinie, co utrudnia przesył sygnału i wymaga dodatkowego zabezpieczenia przed nadmiernym rozbiegiem turbiny podczas silnego wiatru. Proponowane rozwiązania obejmują transmisję impulsów za pomocą łączności radiowej lub podczerwieni. W przypadku podczerwieni rozważane jest zastosowanie zestawu nadajników i odbiorników IR rozmieszczonych dookoła słupa (np. 8 diod nadających i 8 odbiorczych) w celu zapewnienia pełnego pokrycia 360 stopni obrotu. Zasilanie nadajnika jest dostępne na górze turbiny, co eliminuje problem zasilania. Dyskusja skupia się na wyborze optymalnej metody transmisji impulsów, uwzględniając czystość optyczną odbiorników IR oraz niezawodność sygnału w warunkach zewnętrznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA