logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Range Rover L322 5.0 2012 – sporadyczne błędy P2105, P2135, zaniki zasilania, slaby akumulator

mariusz86s 06 Sty 2026 15:43 204 5
REKLAMA
  • #1 21800737
    mariusz86s
    Poziom 6  
    Witam serdecznie

Od czasu do czasu mam problem z prądem w Range Rover L322 z 2012 (5.0). Raz na jakiś czas wyrzuca błąd niskiego naładowania akumulatora i wygasza ekran radia, ale samochód dobrze odpala. Czasami, jak pali na zimnym, to przez kilka minut od rozruchu odłącza zasilanie gniazd zapalniczek albo np. silnik zaczyna po paru minutach od rozruchu, nagrzewając się, zaczyna kulawo pracować i wchodzi w tryb awaryjny (ale tak, jak piszę, nie za każdym razem i te objawy nie występują w parze). Po ostatnim odczycie błędów, np. był błąd P2105-00 oraz P2135-00, które dotyczą przepustnicy, albo np. błąd racjonalności wiskozy. Poszperałem na forach Range Rovera, pisali, że te błędy mogą być wynikiem problemu z prądem. Po resecie tych błędów kompem albo klemą aku wszystko wraca do normy.

Od czasu do czasu podczas samej jazdy na sekundę potrafi przygasnąć wyświetlacz zegarów (TFT) i oświetlenie wnętrza/przycisków deski. Samochód ma sporo sterowników, obwodów, jest podatny na wilgoć; zanim zacznę szczegółowo szukać, to chciałbym złapać trop.

Na razie przychodzi mi do głowy alternator (regulator) lub sam akumulator, ale byłem na sprawdzeniu w sklepie z aku, podłączyli 2 urządzenia do obciążenia i pomiaru napięcia, stwierdzili, że bateria OK i alternator OK. Akumulator jest trochę mocniejszy niż fabryczny, ma 3 lata, używany rzadko, ale jak nie jeżdżę to go podładowuję.

To, co sprawdziłem multimetrem i kompem OBD:
    - napięcie na akumulatorze z odpiętymi klemami (naładowany) - 12,6 V
    - napięcie na akumulatorze z klemami w uśpieniu - 12,4 V (a po jakimś czasie od podładowania nawet 11,50 V)
    - napięcie podczas pracy silnika - 15,08-15,10 V na klemach/biegunach akumulatora, napięcie np. na blaszkach żarówki podświetlenia tablicy pokazuje 14,8 V, na ECU (z kompem pod OBD) pokazuje 14,8 V
    - aku to Exide 100 Ah 1000 A, mogę go naładować dziś na full (ładuje się 3-4 godziny), a za tydzień znowu się ładuje te 3-4 godziny
    - poboru prądu nie mogę sprawdzić, bo nie idzie zrobić obejścia na zwykłym mierniku z odpiętą 1 klemą (system nie reaguje na spięcie klemy z multimetrem i nie budzi auta), więc muszę ogarnąć to jeszcze miernikiem cęgowym
    - nie mam jak sprawdzić napięcia i masy na alternatorze (jest na dole silnika i nie mam dostępu bez podnośnika)
    - sprawdziłem kilka punktów masy tu, gdzie łatwy dostęp, oczyściłem styki, psiknąłem sprayem do akumulatora
    - sprawdziłem masę na styku klemą - obudowa silnika, jest OK

Zamówię jeszcze miernik cęgowy i zobaczę, ile żre prądu na uśpieniu, ale może jeszcze zrobić jakiś test z samym multimetrem i kompem OBD, albo jakieś konkretne sterowniki i parametry? Co jeszcze posprawdzać, może macie jakieś podpowiedzi albo typy?

dzięki z góry :)
  • REKLAMA
  • #2 21801001
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6698
    Zmierz napięcie jak zaczyna ci odłączać moduły.
  • REKLAMA
  • #3 21801068
    mariusz86s
    Poziom 6  
    >>21801001 trochę ciężko to wyłapać, bo to nie dzieje się za każdym razem tak samo. Dziś odpalałem samochód 3 razy i zero problemów. Przedwczoraj, jak jechałem wieczorem, to raz przygasło oświetlenie, dosłownie na chwilę. Ale jak nie będzie chciał uruchomić zapalniczki po rozruchu, to spróbuję wtedy.

Ale 2 nowe sprawy:
    - widzę, że górne światło stopu zaświeci się (już tak wcześniej miałem, wymieniłem rok temu listwę LED stopu i było ok)
    - odpaliłem jeszcze przed chwilą drugi adapter OBD z inną aplikacją i pokazał masę zarchiwizowanych kodów (które chyba teraz pokazują, dlaczego telepało lekko silnikiem i w ogóle jego praca jest jałowa na zimnym. Niektóre błędy są niepotwierdzone (test nie powiódł się), czyli pewnie są sporadyczne lub już nie wystąpiły):
    P2309(23) - ignition coil D, primary circuit low
    P1150(23) - lack of HO2S21 SWITCH
    P1150(06) - lack of HO2S21 SWITCH
    P1250(04) - PRC Solenoid Circuit Malfunction
    P1250(26) - PRC Solenoid Circuit Malfunction
    P1340(26) - camshaft position sensor B circuit Malfunction
    P1140(01)
    P2240(01)
    P2340
    P2950
    etc
  • REKLAMA
  • #4 21801251
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6698
    Stare błędy po prostu kasujesz. Albo, inaczej jak jest więcej jak 20 30 to jest zawsze kasujesz i po prostu jeździć patrzysz co się dzieje dalej. Tak żeby mieć jakiś punkt odniesienia do aktualnych rzeczy.
  • REKLAMA
  • #5 21802211
    mariusz86s
    Poziom 6  
    Mam jakiś trop. Zauważyłem, że żarówki podświetlenia żarówek nie działają, wymieniłem, ale nic to nie dało. Napięcie na blaszkach tych żarówek (C5W) jest takie jak w ECU, ale żarówki nie świecą. Dodatkowo żarzy się lampa stopu nawet na wyłączonym, uśpionym systemie. No i dziś, chcąc otworzyć klapę bagażnika (przycisk klapy pomiędzy żarówkami tablicy), zauważyłem, że żarzenie się lampy stopu wzmaga się po naciskaniu tego guzika od klapy. Więc pewnie gdzieś tam powstaje zwarcie.
  • #6 21802600
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Raczej gdzieś słaba masa.
REKLAMA