logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena do Standard Horizon HX890 zamiast CAT460 –czyli czy można ulepszyć morskiego ręczniaka?

Elendili 06 Sty 2026 15:48 192 5
REKLAMA
  • #1 21800747
    Elendili
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Chciałbym poprosić o poradę dotyczącą mojego radia morskiego Standard Horizon HX890. Radio jest bardzo dobre, ale niestety zdarza się, stojąc na pokładach jachtów, że nie jestem w stanie odebrać komunikatu kapitanatów lub innych użytkowników bez podnoszenia radia ręcznie na ok. 2-2,5 m ponad lustro wody. Oznacza to konieczność wychodzenia na nadbudówkę jachtu lub wychylania się mocno ponad kokpit. Niestety nie jestem wielkim specjalistą w dziedzinie krótkofalarstwa.

Chciałbym bezpieczniej móc używać swojego ręczniaka, szczególnie, że nie zawsze radia będące na wyposażeniu jachtów są dostępne. Najprostszym elementem, jaki mógłbym wymienić, jak sądzę, będzie antena.

Czy szanowni koledzy mogliby mi pomóc i polecić alternatywną antenę dla mojego radyjka, lepszą niż standardowa CAT460? Złącze musiałoby być w postaci SMA-M.

Z góry dziękuję za kilka poleceń.
  • REKLAMA
  • #2 21800774
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1682
    Sirio Cruiser VHF i odpowiednia przejściówka/wtyczka
    https://www.sirioantenne.it/en/products/vhf/cruiser-vhf
    Może tez być SIRIO SB-2S do montażu na szczycie masztu. Jak masz maszt, to im wyżej, tym lepiej.
    M
  • REKLAMA
  • #3 21801659
    2N4427
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    >>21800747 Kolego, a o jakich odległościach między stacjami mowa? Poniżej jakichś 100 km przy typowych czułościach odbiorczych/mocach nadawczych radiotelefonów UKF można sobie nie zawracać głowy bilansem mocy łącza i sprawdzić tylko, co wynika z równania horyzontu radiowego. A ono mówi nam (wystarczające przybliżenie, dobre mnemotechnicznie), że odległość maksymalna to czterokrotność sumy pierwiastków z wysokości lokalizacji obu anten (wysokości w metrach - można przyjąć poziom środka geometrycznego anteny, wynik w kilometrach).

Czyli dwie osoby o wzroście około 180 cm powinny przy braku przeszkód (bezpośrednia widoczność, równy teren i żadnej roślinności po drodze) pogadać z radiotelefonami trzymanymi na wysokości ust przy odległości nieco ponad 10 km. A gdy jedna z anten jest przeniesiona na wysokość 10 m, robi nam się już około 18 km. Gdy siedzą w kokpicie i anteny są na wysokości rzędu 1 m od lustra wody, to wyliczony horyzont jest 8 km, ale z wzajemną widocznością może być gorzej, więc nic dziwnego, że są problemy.

Ale anteny kapitanatów/bosmanatów portu są zwykle umieszczane na dość wysokich masztach. A na wodzie zazwyczaj jest bezpośrednia widoczność (chyba że na jakimś wybitnie krętym jeziorze z brzegami porośniętymi lasem). Jeżeli przy podejściu do portu i widoczności anteny w porcie trzeba wychodzić wysoko, żeby się porozumieć, to może warto sprawdzić czułość odbiornika w serwisie.
  • REKLAMA
  • #4 21803912
    Elendili
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Radio jest niemal fabrycznie nowe, z pewnością sprawne. Nadawanie działa, szczególnie, że w przypadku niedogodności mogę podkręcić moc do 2,5 W albo 5 W. Tylko ten odbiór... To frustrujące, gdy nadaję komunikat, ale nie słyszę odpowiedzi albo muszę biegać po statku, szukając zasięgu. Zwykle łączność następuje faktycznie już niemal w główkach portu, więc mówimy o odległościach maksymalnie rzędu 2-8 km.

Czasem uciekam się do ekwilibrystyki, jak poniżej, montując radio do bimini albo innego wyżej zawieszonego miejsca na jachcie. Jak na obrazku:
    Radio ręczne zamocowane do bimini jachtu żaglowego podczas rejsu

Być może jest jednak prostszy sposób na "ulepszenie" odbioru? Wiem, że to słaba logika, ale na "chłopski rozum" 15 cm oryginalna antenka CAT460 może być za mała? Może jest jakaś dłuższa, np. coś 1/4 długości pasma 2 m albo coś 5/8 (choć to może już przesada)? Jakaś mityczna Nagoya? Coś, co pozwoliłoby mi zachować dobrej jakości odbiór, ale trzymać radio niżej, w ręce, albo nie wieszać gdzieś po losowych miejscach na statku?
  • REKLAMA
  • #6 21803938
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Skoro używasz na jachcie ręczniaka zainstaluj przyzwoita antenę na topie masztu i kabel z wtyczka/przejściówką. Ja mam kupione za grosze typowe radio jachtowe i antenę 5/8 na pawęży.

Radio morskie VHF GME Famita 558 GX55 z mikrofonem na spirali
REKLAMA